tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑съб апр 06, 2024 10:07
Тръгнах да ви обяснявам,
явно грешката е у мен, че го правя.
Пък и да ви обясня - нямате техническа компетентност да разберете.
Отказвам се да обяснявам - бъдете си щастливи в невежеството си.
"И който увеличава знание увеличава и печал" както е казал Еклисиаст.
Напротив, въпросът е интересен.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑пет апр 05, 2024 20:11
@Fernando Sucre
Арчерите с КДЕ няма да могат да се отърват от оргазми
P.S.
Fernando Sucre написа: ↑пет апр 05, 2024 19:15
Както и да е - имам инсталиран пакет ibus-data, но не мисля, че нещо го ползва. При опит да го махна, не ми излиза да маха други пакети, както би трябвало, ако се ползваше.
Дълбоки води са.
Нямам представа какъв пакетен менеджър ползваш, но ако ползваш дистро със свестен пакетен фреймуърк като APT ще видиш колко сериозни и многообхватни са дипендънситата в Plasma6 за IBus, да деинстaлираш ibus-data == sepuko. Между-другото и в Neon не е инсталиран ibus и затова и там kwrite не работи както се очаква за уникод символи. Но заради точно този инсталиран като депендънси ibus-data, konsole работи както трябва с U-codes ...
Не, бре Цезаре.
Нали затова ти казвам, че ми е инсталиран за да се знае. Имам намерение да го махна пакета, но първо искам да видя как работи, по начина по който са го конфигурирали.
Първото нещо - да ти ползваш Plasma 6, а аз 5. Това може да има много общо. Второ зависи и дали ползваш Wayland или X. Трето зависи и как са ги компилирали.
Вчера се сетих, след поста, че във Wiki-то на Debian много са писали по въпроса. Общо взето много вярват във ibus и натам движат нещата.
Keyboard
https://wiki.debian.org/Keyboard
ibus
https://wiki.debian.org/I18n/ibus
Modern keyboard configuration (IM)
The simple keyboard input mechanism realized by the above configuration can't support some languages, such as Chinese and Japanese, properly.
The installation of the input method (IM) framework package such as ibus (or fcitx5) together with associated packages enables to support all languages.
ibus is the default input method (IM) for GNOME desktop. It allows a user to enter characters of a different language. E.g. entering Chinese while your system generally uses a German keyboard layout.
Ползвам съвсем автентичен, стабилен Debian 12 „Bookworm“ и много се старая да си остане такъв.
За пакетен мениджър - обвивката Synaptic. Просто още не съм разучил APT достатъчно и не ми е много интересно да го правя в момента.