Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29

Re: Линукс лафче

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

Mozo написа:
пет апр 05, 2024 17:03
Поне сподели какво е, защото Шейк каза, че не е правил нищо.
Проблемът се оказа IBus.
LXQt не инсталира IBus по подразбиране.
Програмите с GTK3+ работят с акцентиране и при ХKb, защото така са компилирани.
Всякакви браузери, месенджъри, LibreОffice, абе всякакви програми с GTK работят с акцентиране при XKb.

QT-ците под XKb - нема акцент, нема уникод през У-кода на символа, имат чак както им пуснеш IBus сървис.
Та сега размишлявам дали да премина тотално на IBus и в LXQt заради един-единствен kwrite, който ми прави проблем или просто да ползвам в общия случай на елементарни текстове с акценти Mousepad, а КWrite ще го кара без акценти и няма да ми е повече дефоулната падовица.
Прочетено: 537350 пъти
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
пет апр 05, 2024 17:03
Поне сподели какво е, защото Шейк каза, че не е правил нищо.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет апр 05, 2024 18:53
.....
Проблемът се оказа IBus.
LXQt не инсталира IBus по подразбиране.
Програмите с GTK3+ работят с акцентиране и при ХKb, защото така са компилирани.
Всякакви браузери, месенджъри, LibreОffice, абе всякакви програми с GTK работят с акцентиране при XKb.

QT-ците под XKb - нема акцент, нема уникод през У-кода на символа, имат чак както им пуснеш IBus сървис.
Та сега размишлявам дали да премина тотално на IBus и в LXQt заради един-единствен kwrite, който ми прави проблем или просто да ползвам в общия случай на елементарни текстове с акценти Mousepad, а КWrite ще го кара без акценти и няма да ми е повече дефоулната падовица.
И аз нямам IBus, но функцията работи, доколкото виждам. Не съм го изпробвал изцяло, защото от това, което видях отгоре-отгоре, се ползва един бутон, който го нямам на клавиатурата. Но имам и друга клавиатура с която мисля да пробвам после.

Както и да е - имам инсталиран пакет ibus-data, но не мисля, че нещо го ползва. При опит да го махна, не ми излиза да маха други пакети, както би трябвало, ако се ползваше.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Изненада, изненада! :lol:

Епизодът е интересен, препоръчвам.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет апр 05, 2024 12:22
Къде сте бе,КеДейЦи?

Някой мое ли да ми обя́сни, защо букви с ударение не могат да се пишат във великите kate/kwrite, докато в простовати елементарни редактори като mousepad, gedit - могат?
Нъл' знаеш, че не обичам КДЕ? Обаче в този случай проблемът е в твоя телевизор.

Изображение

Всичките гласни с ударение ги имам в клав-та подредба и си се изписват без проблем в КАТЕ-то.
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

@Fernando Sucre
Арчерите с КДЕ няма да могат да се отърват от оргазми :toothy10:

P.S.
Fernando Sucre написа:
пет апр 05, 2024 19:15
Както и да е - имам инсталиран пакет ibus-data, но не мисля, че нещо го ползва. При опит да го махна, не ми излиза да маха други пакети, както би трябвало, ако се ползваше.
Дълбоки води са.
Нямам представа какъв пакетен менеджър ползваш, но ако ползваш дистро със свестен пакетен фреймуърк като APT ще видиш колко сериозни и многообхватни са дипендънситата в Plasma6 за IBus, да деинстaлираш ibus-data == sepuko. Между-другото и в Neon не е инсталиран ibus и затова и там kwrite не работи както се очаква за уникод символи. Но заради точно този инсталиран като депендънси ibus-data, konsole работи както трябва с U-codes ...
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет апр 05, 2024 20:11
свестен пакетен фреймуърк като APT
:toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Изображение

So it happens, I agree with Mozo about APT. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
@Fernando Sucre

P.S.
Fernando Sucre написа:
Дълбоки води са.
Нямам представа какъв пакетен менеджър ползваш, но ако ползваш дистро със свестен пакетен фреймуърк като APT ще видиш колко сериозни и многообхватни са дипендънситата в Plasma6 за IBus, да деинстaлираш ibus-data == sepuko. Между-другото и в Neon не е инсталиран ibus и затова и там kwrite не работи както се очаква за уникод символи. Но заради точно този инсталиран като депендънси ibus-data, konsole работи както трябва с U-codes ...
Нещо си се объркал - нямам инсталиран ibus, сигурно си правя сепуко по цял ден и не ползвам Plasma :-s :-k И с твоя свестен APT, овързан пакет можеш да си играеш да го махаш цял ден. С още по-свестен го махаш за секунда :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

Тръгнах да ви обяснявам, явно грешката е у мен, че го правя.
Пък и да ви обясня - нямате техническа компетентност да разберете.
Отказвам се да обяснявам - бъдете си щастливи в невежеството си.
"И който увеличава знание увеличава и печал" както е казал Еклисиаст.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Темп, Неона при все, че са дупе и гащи с баш КДЕ, си имат трески за дялане. Ти, предполагам, си таман на нещо такова уцелил. Не казвам, че "они" са прави, но няма логика ibus да е твърда зависимост. Може у Неоно.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
съб апр 06, 2024 10:07
Извинете...
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
съб апр 06, 2024 10:07
Тръгнах да ви обяснявам, явно грешката е у мен, че го правя.
Отказвам се да обяснявам - бъдете си щастливи в невежеството си.
"И който увеличава знание увеличава и печал" както е казал Еклисиаст.
Напротив, въпросът е интересен.
tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
@Fernando Sucre

P.S.
Fernando Sucre написа:
Дълбоки води са.
Не, бре Цезаре. :lol:
Нали затова ти казвам, че ми е инсталиран за да се знае. Имам намерение да го махна пакета, но първо искам да видя как работи, по начина по който са го конфигурирали.

Първото нещо - да ти ползваш Plasma 6, а аз 5. Това може да има много общо. Второ зависи и дали ползваш Wayland или X. Трето зависи и как са ги компилирали.

Вчера се сетих, след поста, че във Wiki-то на Debian много са писали по въпроса. Общо взето много вярват във ibus и натам движат нещата.

Keyboard
https://wiki.debian.org/Keyboard

ibus
https://wiki.debian.org/I18n/ibus
Modern keyboard configuration (IM)

The simple keyboard input mechanism realized by the above configuration can't support some languages, such as Chinese and Japanese, properly.

The installation of the input method (IM) framework package such as ibus (or fcitx5) together with associated packages enables to support all languages.
ibus is the default input method (IM) for GNOME desktop. It allows a user to enter characters of a different language. E.g. entering Chinese while your system generally uses a German keyboard layout.
Ползвам съвсем автентичен, стабилен Debian 12 „Bookworm“ и много се старая да си остане такъв.
За пакетен мениджър - обвивката Synaptic. Просто още не съм разучил APT достатъчно и не ми е много интересно да го правя в момента. :усмивка1:
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран

@Fernando Sucre

Въобще не ме е интересувала Plasma 6,5... any. Ставаше въпрос за LXQt.
Проблемът с акцентите за кирилица и уникод въобще, го реших окончателно и по 2та начина в LXQt:
1. В Devuan инсталирах IBus.
2. Във Void инсталирах Fcitx5.
И двата начина работят както се очаква, но на първо четене IBus ми се вижда по-добрият, при все че има значително по-малко настройки от Fcitx5.
Ще карам още известно време така паралелно докато избера единия от двата и на двете места.
Едно е ясно - няма повече връщане към Xim.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
пет апр 05, 2024 19:53
Изненада, изненада! :lol:

Епизодът е интересен, препоръчвам.
Нямам време да го гледам, кажи накратко за какво става въпрос.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
нед апр 07, 2024 17:25
.....
Нямам време да го гледам, кажи накратко за какво става въпрос.
Пуснал е анкета с много въпроси и е получил неочаквани отговори. :усмивка1:
Например, изненадващо за него, много хора ползват Arch и Wayland. А според неговата класация, Arch не се класира дори и за добро дистро! Разбира се аз го очаквах, а и съденето за дадено дистро, главно по инсталатора, обикновено е признак за новак в Linux. Като под новак разбирам дори и човек, който го е ползвал 6 години. След 10-тата, започва да става интересно.
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

Mozo написа:
ср апр 03, 2024 15:30
То печалбите при Linux идват от поддръжка, а не от закупуване на планове, така че не е задължително :)
Натам отиват нещата. Все по-често се четат такива мнения :)

Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”