Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пон апр 01, 2024 11:06
Аз не използвам кръгли икони, иначе бих я ползвал :thumbright:
Е, то не е никак трудно да се направи квадратна. А мислех, че покрай квадратното Говно няма да искаш квадратни икони. :lol:

Изображение
Прочетено: 537271 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Знам, че може, мога и аз, въпросът е, че съм си свикнал с моите. Дори заради новата тема си играх една седмица да променя всички mime типове, че и още намирам, много се оказаха :lol: :lol: :lol:
Изображение
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет мар 29, 2024 17:42
Може, може.
Пакет, ако го няма в съответната дистрибуция трябва да се инсталира или 1. от сайта на разработчика или 2. от друга дистрибуция. Пакет от сигурен източник!
Пример за 1. Google Chrome, дистрибуцията ти поддържа пакетирането му - от Google!
Пример за 2. Няма пакетиран Google Chrome за Void, нито пък може да се конвертира пакетно - тогава се инсталира от друга дистрибуция - Debian или Fedora примерно.

Единствено флатпаци и снапаци, които директно са от разработчика, е разумно да се инсталират, разните комюнита - и те не са секюрити надеждни.
Пример за такива - Steam snap, но не и Steam flatpak.

Междувременно при мен сичките червени флатпаци беха анихилирани днес успешно. :lol:
Аз търся цаката как Ubuntu и Mint да се ъпгрейдват чисто и с минимален труд на всяка нова версия. А това изключва инсталиране на външни deb пакети, особено PPA. Flatpak и Snap са перфектни в случая, защото нямат връзка със системните пакети и ъпгрейда не се влияе от тях :)
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Има предложение KDE да стане графична среда по подразбиране във.... Fedora 42! Да, това не е второаприлска шега :lol:

https://fedoraproject.org/wiki/Changes/ ... orkstation
https://joshuastrobl.social/@me/112197620423915344
https://www.phoronix.com/news/Fedora-Ch ... fault-Prop

Любимците на @tmp_ZMx2fK6aL4 сигурно вече са му нашляпали един червен фес зад врата, където им се предлага това безумно предложение.
Това няма как да стане, колкото и да се напъва този Joshua. Все пак Fedora, фесовете и GNOME са свързани като свински черва. Шефът на GNOME (Шаманът) ще му направи някое вуду магия, та ще види тоя, дали друг път ще предлага KDE, там където не трябва :lol:
Последна промяна от Shaker на ср апр 03, 2024 10:12, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Баси, нямаше ме и побързах да пусна огромната новина, но съм изпреварен. Два пъти :lol: :lol: :lol:

Да, няма да стане, но самото обсъждане е повече от показателно и вътре са обяснени нещата, които ние обясняваме от години на GNOME феновте :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Mozo написа:
вт апр 02, 2024 23:59
Да, няма да стане, но самото обсъждане е повече от показателно и вътре са обяснени нещата, които ние обясняваме от години на GNOME феновте :съгласен:
Тукашните GNOME фенове са се отрекли от Fedora, защото дистрибуцията била бъгава, а не безгрешното GNOME. Въпреки, че са се отрекли от нея, не спират да плюят и храчат с абсолютни глупости по това клето KDE, покрай това "взривяващо предложение".
Има и разумни предложения от по-умерените GNOME фенове, като потребителите да имат избор като при други дистрибуции, но от друга страна, това е пълно лицемерие от тяхна страна и действат като фурнаджийска лопата.
Преди това "взривяващо предложение", същите твърдяха, как изборът е само един - GNOME, защото била най-добрата графична среда. Щом светилата като Red Hat, негово величество RB с неговото ALF и Canonical не слагат KDE по подразбиране, значи е боклук, а GNOME е боК.
Или твърдиш, че потребителите имат право на избор, или държиш на натрисането на GNOME във всички дистрибуции. Както и да е, това е адресирано към хора, които знаят кои са.

Колкото до тази гръмка новина, това няма никога да стане по мое мнение. Red Hat са основният спонсор на Fedora. Има много разработчици в Red Hat, които поддържат GNOME и Fedora едновременно. Както знаем, Red Hat мразят KDE като цяло. Неуспорим факт е, че има и доста хора от общността, които поддържат KDE Spin във Fedora.
Най-много ме изкефи, как този пич изреди предимствата на KDE спрямо GNOME и доста добре се аргументира, което "събуди" GNOME троловете да храчат по KDE безмилостно.
Накрая какво излиза, да наливаш милиони долари в графична среда, да наемаш постоянни разработчици за нея, да впрегнеш цяла армия от хора, които да се грижат за графичната среда, та накрая едно KDE, което се разработва от хаотична общност и почти никакви дарения, да издуха GNOME с егати предимствата.
Това ще рече, че GNOME е една голяма черна дупка за пари, като насреща нищо не се вижда. Една графична среда като KDE с бедна издръжка, да те издуха с нейните си feature-и като по-добър Wayland, VRR, HDR и още много други, това говори, че GNOME е пълен провал. Лично мнение!
Благодаря на форума, че ми позволява да си изявявам личното мнение :headbang:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
ср апр 03, 2024 10:39
Mozo написа:
Най-много ме изкефи, как този пич изреди предимствата на KDE спрямо GNOME и доста добре се аргументира, което "събуди" GNOME троловете да храчат по KDE безмилостно.
Накрая какво излиза, да наливаш милиони долари в графична среда, да наемаш постоянни разработчици за нея, да впрегнеш цяла армия от хора, които да се грижат за графичната среда, та накрая едно KDE, което се разработва от хаотична общност и почти никакви дарения, да издуха GNOME с егати предимствата.
Това ще рече, че GNOME е една голяма черна дупка за пари, като насреща нищо не се вижда. Една графична среда като KDE с бедна издръжка, да те издуха с нейните си feature-и като по-добър Wayland, VRR, HDR и още много други, това говори, че GNOME е пълен провал.
Точно така :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

@Shaker
Мечтите са безплатни, но KDE да замени Gnome като workstation във Fedora - няма как да стане.
Няма как да стане даже KDE да бъде равноправен за избор на Gnome за инсталация във FESco (https://docs.fedoraproject.org/en-US/fesco/)
Вие като KDE-ци също не бихте искали KDE да е водещата десктоп платформа при фесовете.
А причината за всичко изборено по-горе е контрол - и върху права и върху решения за развитие.
RH притежава контрола върху Gnome и GTK, но не притежава контрол върху KDE, QT.
Поради тази причина, RH не може да си позволи да промотира продукт/фреймурк върху който няма контрол.
Би могло да стане обаче, ако RH сложи ръка и получи контрол върху KDE/QT.
Съмнявам се, че KDE-ците бихте искали да си нахлупите фес.
Така че в контекста на това конкретно предложение във Fedora единствено ще си останете с хвалбите, че KDE e по-добрият десктоп от Gnome - за ваше добро e.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
ср апр 03, 2024 13:00
@Shaker
Мечтите са безплатни, но KDE да замени Gnome като workstation във Fedora - няма как да стане.
Няма как да стане даже KDE да бъде равноправен за избор на Gnome за инсталация във FESco (https://docs.fedoraproject.org/en-US/fesco/)
Вие като KDE-ци също не бихте искали KDE да е водещата десктоп платформа при фесовете.
А причината за всичко изборено по-горе е контрол - и върху права и върху решения за развитие.
Поради тази причина, RH не може да си позволи да промотира продукт/фреймурк върху който няма контрол.
Така че в контекста на това конкретно предложение във Fedora единствено ще си останете с хвалбите, че KDE e по-добрият десктоп от Gnome - за ваше добро e.
Точно поради тази причина предоложението е абсурдно и нелепо. Във Fedora политиката не е коя графична среда е най-добрата, а най-контролираната. Отговорът е ясен на всички ни.
Само се чудя, как компании като SUSE и Canonical се съобразяват с фесовете и няма конфликт между тях. И не, не ми трябват редовните лафове за този 'Enterprise', че ме напушва на смях. Никъде не съм виждал и чувал да се използва GNOME като enterprise десктоп, както и KDE.
Понеже си вещ в Linux и света около него. След като твърдиш, че RH има права върху развитието на GNOME и GTK, за чий се тръби, че GNOME е "най-свободната" и е олицотверение на отворения код. НЕма логика. То резултатите са налице, защото тази среда е дъно. Вместо да си върнат славата от втората версия на GNOME, те с тази политика копаят дъното още повече.
То направо да затварят кода на GNOME и GTK, та да се приключва с темата open source и свобода на избор.
Ето от къде идва тоталитарното мислене на GNOME потребителите :lol:
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

Shaker написа:
ср апр 03, 2024 13:37

... И не, не ми трябват редовните лафове за този 'Enterprise', че ме напушва на смях. Никъде не съм виждал и чувал да се използва GNOME като enterprise десктоп, както и KDE ...
Не разбирам защо те напушва смях за 'Ентерпрайз Линукс Десктоп'?
В корпорации, в които се позволява ползване на Линукс десктоп като алтернатива на Windows, подходът е един и същ - можеш да инсталираш само от одобрените образи на одобрени дистра от корпоративното хранилище - единственото позволено, чиито образи са допълнени с Интранет достъп, сертификати и съответния корпоративен софтуер за работа под Линукс. Процес на инсталация няма както ти се иска, тези подготвени и 'подобрени' ISO-та директно се разпъват от пипнатия им инсталатор върху диска на фирмения ти laptop/desktop. Познай кой е десктопът? Gnome - позна. А защо само него? Пак същата история - контрол, сигурност и канализиране поддръжката на единствен вид десктоп. И им се прави мониторинг през съответни корпоративни системи - собствени или външни. Какво точно - можеш да се ориентираш примерно по това- https://www.manageengine.com/products/d ... uters.html
Забраните за друг вид десктоп/хранилища/програми обикновено са на административно ниво, па ако си много ербап - пробвай се ...
Така че ИМА понятието 'Ентерпрайз Линукс Десктоп' и е Gnome, независимо дали ни харесва или не.
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

На фесовете може да им е писнало наливането на пари в каца без дъно и да се откажат от Gnome и Wayland. Звучи прекалено, но напоследък са във форма за подобни изпълнения :evil4: То пак ще има кой да се занимава с тях, безплатно. Canonical много правилно се отказаха от безперспективните проекти и зарязаха Unity, мобилния порт и се фокусираха само там където има някаква възвращаемост. Очаквам в близките години Ubuntu, включително desktop-а, да могат да се ползват само с абонамент, първоначално безплатен, после платен. Засега само част от ъпдейтите са достъпни с Ubuntu Pro, но малко по малко ще затегнат примката. Няма ли печалба, няма смисъл :mrgreen: Само междинките ще се ползват свободно, за да може хората да им тестват бъгливия софтуер. Фесовете вече показаха как се прави :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

То печалбите при Linux идват от поддръжка, а не от закупуване на планове, така че не е задължително :)
Изображение
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Shaker написа:
Mozo написа:
Тукашните GNOME фенове са се отрекли от Fedora, защото дистрибуцията била бъгава, а не безгрешното GNOME. Въпреки, че са се отрекли от нея, не спират да плюят и храчат с абсолютни глупости по това клето KDE, покрай това "взривяващо предложение".
Има и разумни предложения от по-умерените GNOME фенове, като потребителите да имат избор като при други дистрибуции, но от друга страна, това е пълно лицемерие от тяхна страна и действат като фурнаджийска лопата.
Преди това "взривяващо предложение", същите твърдяха, как изборът е само един - GNOME, защото била най-добрата графична среда. Щом светилата като Red Hat, негово величество RB с неговото ALF и Canonical не слагат KDE по подразбиране, значи е боклук, а GNOME е боК.
Или твърдиш, че потребителите имат право на избор, или държиш на натрисането на GNOME във всички дистрибуции. Както и да е, това е адресирано към хора, които знаят кои са.

Колкото до тази гръмка новина, това няма никога да стане по мое мнение. Red Hat са основният спонсор на Fedora. Има много разработчици в Red Hat, които поддържат GNOME и Fedora едновременно. Както знаем, Red Hat мразят KDE като цяло. Неуспорим факт е, че има и доста хора от общността, които поддържат KDE Spin във Fedora.
Това ще рече, че GNOME е една голяма черна дупка за пари, като насреща нищо не се вижда. Една графична среда като KDE с бедна издръжка, да те издуха с нейните си feature-и като по-добър Wayland, VRR, HDR и още много други, това говори, че GNOME е пълен провал. Лично мнение!
Благодаря на форума, че ми позволява да си изявявам личното мнение :headbang:
Аз само да кажа че според мен в Федора КДЕ не е една от добрите им среди. XFCE,GNOME и Cinnamon са в пъти по добре от КДЕ-то на Федора.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
ср апр 03, 2024 14:54
Не разбирам защо те напушва смях за 'Ентерпрайз Линукс Десктоп'?
В корпорации, в които се позволява ползване на Линукс десктоп като алтернатива на Windows, подходът е един и същ - можеш да инсталираш само от одобрените образи на одобрени дистра от корпоративното хранилище - единственото позволено, чиито образи са допълнени с Интранет достъп, сертификати и съответния корпоративен софтуер за работа под Линукс. Процес на инсталация няма както ти се иска, тези подготвени и 'подобрени' ISO-та директно се разпъват от пипнатия им инсталатор върху диска на фирмения ти laptop/desktop. Познай кой е десктопът? Gnome - позна. А защо само него? Пак същата история - контрол, сигурност и канализиране поддръжката на единствен вид десктоп. И им се прави мониторинг през съответни корпоративни системи - собствени или външни. Какво точно - можеш да се ориентираш примерно по това- https://www.manageengine.com/products/d ... uters.html
Да, това са фактите, но аз лично не съм виждал или не съм чувал да се използва Linux като десктоп на корпоративно ниво. Иначе за сървъри се използва. Тук не опираме до GNOME, просто ентърпразът не харесва Linux като десктоп. Иначе GNOME са го направили 'Ентерпрайз Линукс Десктоп' , дори и да не го харесват масово. То да беше KDE, пак щеше да е същото, просто Linux в големите компании не се използва като десктоп. Почти навсякъде се използва Windows или macOS. Аз лично използвам последната ОС служебно. По-добре е от Windows със сигурност, но както спомена ти, има контрол върху ОС. Като ми обновят macOS или XCode насилствено, после един-два дни си блъскам главата, защо ми гърмят библиотеките в проекта и трябва "гася пожари". Много настройки на macOS са изключени, всичко ми се контролира от JAMF.
П.П Сега като се замисля, то това което използвам като софтуер, го има за Linux. Изключение прави само M$ Office, от който използвам само Outlook, както и XCode (който го има само за macOS) :tard:
tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
ср апр 03, 2024 14:54
Забраните за друг вид десктоп/хранилища/програми обикновено са на административно ниво, па ако си много ербап - пробвай се ...
Пробвал съм се. Неведнъж са се свързвали с мен InfoSec на компанията, дори и да инсталирам някой пакет през 'brew'. Дори трябва да искам достъп за стартиране на Docker + Kubernetes, за да си тествам промените локално :tard:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
Баси, нямаше ме и побързах да пусна огромната новина, но съм изпреварен. Два пъти :lol: :lol: :lol:

И сте сигурни, че е заради положителните качества на KDE, а не защото на федорци им хрумнало да икономисат тестване и поддръжка?! :lol: Надушили са (и правилно) че KDE вече са направили прехода и значителни промени няма да има. Още повече, обещаха да издават по-рядко и да тестват по-внимателно. Всичко, което е нужно на ала-ролинг дистрибуция.

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
ср апр 03, 2024 13:00
@Shaker
Няма да стане, защото ще е Cosmic на System 76. Според мен това ще е добре и стискам палци да не им мине черна котка път. Така че най-малкото, няма за кога да минават на Plasma.

Не че съм недоволен от KDE/GNOME - и двете страхотно много ми харесват и им симпатизирам, но има неща, които трябваше да поправят още преди повече от десет години. Фактически основната трудност при издаване на дистро версия е графичната среда! Там са най-големите проблеми, отива най-много време и е определящ въпрос дали дадена версия ще е успешна или неуспешна. Почти съм сигурен, че Cosmic ще промени това - среда при която всяка версия е успешна, точно както при ядрото, компилаторите и повечето софтуер в Linux/UNIX. И тогава, обичайните заподозрени, ще имат силна мотивация да си решат проблемите. :lol:

Shaker написа:
.....
.....
Между другото пробвах Федората наскоро - държеше се доста добре. Включително и GNOME. Вярно, трябваше ми само за Live, но въпреки това, бих казал работеше почти впечатляващо.

Като цяло симпатизирам една идея повече на KDE - казвам го за протокола.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”