Е, то не е никак трудно да се направи квадратна. А мислех, че покрай квадратното Говно няма да искаш квадратни икони.

Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Е, то не е никак трудно да се направи квадратна. А мислех, че покрай квадратното Говно няма да искаш квадратни икони.
Аз търся цаката как Ubuntu и Mint да се ъпгрейдват чисто и с минимален труд на всяка нова версия. А това изключва инсталиране на външни deb пакети, особено PPA. Flatpak и Snap са перфектни в случая, защото нямат връзка със системните пакети и ъпгрейда не се влияе от тяхtmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑пет мар 29, 2024 17:42Може, може.
Пакет, ако го няма в съответната дистрибуция трябва да се инсталира или 1. от сайта на разработчика или 2. от друга дистрибуция. Пакет от сигурен източник!
Пример за 1. Google Chrome, дистрибуцията ти поддържа пакетирането му - от Google!
Пример за 2. Няма пакетиран Google Chrome за Void, нито пък може да се конвертира пакетно - тогава се инсталира от друга дистрибуция - Debian или Fedora примерно.
Единствено флатпаци и снапаци, които директно са от разработчика, е разумно да се инсталират, разните комюнита - и те не са секюрити надеждни.
Пример за такива - Steam snap, но не и Steam flatpak.
Междувременно при мен сичките червени флатпаци беха анихилирани днес успешно.![]()
Тукашните GNOME фенове са се отрекли от Fedora, защото дистрибуцията била бъгава, а не безгрешното GNOME. Въпреки, че са се отрекли от нея, не спират да плюят и храчат с абсолютни глупости по това клето KDE, покрай това "взривяващо предложение".
Shaker написа: ↑ср апр 03, 2024 10:39Точно такаMozo написа: ↑вт апр 02, 2024 23:59Най-много ме изкефи, как този пич изреди предимствата на KDE спрямо GNOME и доста добре се аргументира, което "събуди" GNOME троловете да храчат по KDE безмилостно.
Накрая какво излиза, да наливаш милиони долари в графична среда, да наемаш постоянни разработчици за нея, да впрегнеш цяла армия от хора, които да се грижат за графичната среда, та накрая едно KDE, което се разработва от хаотична общност и почти никакви дарения, да издуха GNOME с егати предимствата.
Това ще рече, че GNOME е една голяма черна дупка за пари, като насреща нищо не се вижда. Една графична среда като KDE с бедна издръжка, да те издуха с нейните си feature-и като по-добър Wayland, VRR, HDR и още много други, това говори, че GNOME е пълен провал.![]()
![]()
Точно поради тази причина предоложението е абсурдно и нелепо. Във Fedora политиката не е коя графична среда е най-добрата, а най-контролираната. Отговорът е ясен на всички ни.tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑ср апр 03, 2024 13:00@Shaker
Мечтите са безплатни, но KDE да замени Gnome като workstation във Fedora - няма как да стане.
Няма как да стане даже KDE да бъде равноправен за избор на Gnome за инсталация във FESco (https://docs.fedoraproject.org/en-US/fesco/)
Вие като KDE-ци също не бихте искали KDE да е водещата десктоп платформа при фесовете.
А причината за всичко изборено по-горе е контрол - и върху права и върху решения за развитие.
RH притежава контрола върху Gnome и GTK, но не притежава контрол върху KDE, QT.
Поради тази причина, RH не може да си позволи да промотира продукт/фреймурк върху който няма контрол.
Би могло да стане обаче, ако RH сложи ръка и получи контрол върху KDE/QT.
Съмнявам се, че KDE-ците бихте искали да си нахлупите фес.
Така че в контекста на това конкретно предложение във Fedora единствено ще си останете с хвалбите, че KDE e по-добрият десктоп от Gnome - за ваше добро e.
Не разбирам защо те напушва смях за 'Ентерпрайз Линукс Десктоп'?
Аз само да кажа че според мен в Федора КДЕ не е една от добрите им среди. XFCE,GNOME и Cinnamon са в пъти по добре от КДЕ-то на Федора.Shaker написа: ↑ср апр 03, 2024 10:39Тукашните GNOME фенове са се отрекли от Fedora, защото дистрибуцията била бъгава, а не безгрешното GNOME. Въпреки, че са се отрекли от нея, не спират да плюят и храчат с абсолютни глупости по това клето KDE, покрай това "взривяващо предложение".
Има и разумни предложения от по-умерените GNOME фенове, като потребителите да имат избор като при други дистрибуции, но от друга страна, това е пълно лицемерие от тяхна страна и действат като фурнаджийска лопата.
Преди това "взривяващо предложение", същите твърдяха, как изборът е само един - GNOME, защото била най-добрата графична среда. Щом светилата като Red Hat, негово величество RB с неговото ALF и Canonical не слагат KDE по подразбиране, значи е боклук, а GNOME е боК.
Или твърдиш, че потребителите имат право на избор, или държиш на натрисането на GNOME във всички дистрибуции. Както и да е, това е адресирано към хора, които знаят кои са.
Колкото до тази гръмка новина, това няма никога да стане по мое мнение. Red Hat са основният спонсор на Fedora. Има много разработчици в Red Hat, които поддържат GNOME и Fedora едновременно. Както знаем, Red Hat мразят KDE като цяло. Неуспорим факт е, че има и доста хора от общността, които поддържат KDE Spin във Fedora.
Най-много ме изкефи, как този пич изреди предимствата на KDE спрямо GNOME и доста добре се аргументира, което "събуди" GNOME троловете да храчат по KDE безмилостно.
Накрая какво излиза, да наливаш милиони долари в графична среда, да наемаш постоянни разработчици за нея, да впрегнеш цяла армия от хора, които да се грижат за графичната среда, та накрая едно KDE, което се разработва от хаотична общност и почти никакви дарения, да издуха GNOME с егати предимствата.
Това ще рече, че GNOME е една голяма черна дупка за пари, като насреща нищо не се вижда. Една графична среда като KDE с бедна издръжка, да те издуха с нейните си feature-и като по-добър Wayland, VRR, HDR и още много други, това говори, че GNOME е пълен провал. Лично мнение!
Благодаря на форума, че ми позволява да си изявявам личното мнение![]()
Да, това са фактите, но аз лично не съм виждал или не съм чувал да се използва Linux като десктоп на корпоративно ниво. Иначе за сървъри се използва. Тук не опираме до GNOME, просто ентърпразът не харесва Linux като десктоп. Иначе GNOME са го направили 'Ентерпрайз Линукс Десктоп' , дори и да не го харесват масово. То да беше KDE, пак щеше да е същото, просто Linux в големите компании не се използва като десктоп. Почти навсякъде се използва Windows или macOS. Аз лично използвам последната ОС служебно. По-добре е от Windows със сигурност, но както спомена ти, има контрол върху ОС. Като ми обновят macOS или XCode насилствено, после един-два дни си блъскам главата, защо ми гърмят библиотеките в проекта и трябва "гася пожари". Много настройки на macOS са изключени, всичко ми се контролира от JAMF.tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑ср апр 03, 2024 14:54Не разбирам защо те напушва смях за 'Ентерпрайз Линукс Десктоп'?
В корпорации, в които се позволява ползване на Линукс десктоп като алтернатива на Windows, подходът е един и същ - можеш да инсталираш само от одобрените образи на одобрени дистра от корпоративното хранилище - единственото позволено, чиито образи са допълнени с Интранет достъп, сертификати и съответния корпоративен софтуер за работа под Линукс. Процес на инсталация няма както ти се иска, тези подготвени и 'подобрени' ISO-та директно се разпъват от пипнатия им инсталатор върху диска на фирмения ти laptop/desktop. Познай кой е десктопът? Gnome - позна. А защо само него? Пак същата история - контрол, сигурност и канализиране поддръжката на единствен вид десктоп. И им се прави мониторинг през съответни корпоративни системи - собствени или външни. Какво точно - можеш да се ориентираш примерно по това- https://www.manageengine.com/products/d ... uters.html
Пробвал съм се. Неведнъж са се свързвали с мен InfoSec на компанията, дори и да инсталирам някой пакет през 'brew'. Дори трябва да искам достъп за стартиране на Docker + Kubernetes, за да си тествам промените локалноtmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑ср апр 03, 2024 14:54Забраните за друг вид десктоп/хранилища/програми обикновено са на административно ниво, па ако си много ербап - пробвай се ...
И сте сигурни, че е заради положителните качества на KDE, а не защото на федорци им хрумнало да икономисат тестване и поддръжка?!
Няма да стане, защото ще е Cosmic на System 76. Според мен това ще е добре и стискам палци да не им мине черна котка път. Така че най-малкото, няма за кога да минават на Plasma.tmp_ZMx2fK6aL4 написа: ↑ср апр 03, 2024 13:00@Shaker
Мечтите са безплатни, но KDE да замени Gnome като workstation във Fedora - няма как да стане.
Няма как да стане даже KDE да бъде равноправен за избор на Gnome за инсталация във FESco (https://docs.fedoraproject.org/en-US/fesco/)
Вие като KDE-ци също не бихте искали KDE да е водещата десктоп платформа при фесовете.
А причината за всичко изборено по-горе е контрол - и върху права и върху решения за развитие.
RH притежава контрола върху Gnome и GTK, но не притежава контрол върху KDE, QT.
Поради тази причина, RH не може да си позволи да промотира продукт/фреймурк върху който няма контрол.
Би могло да стане обаче, ако RH сложи ръка и получи контрол върху KDE/QT.
Съмнявам се, че KDE-ците бихте искали да си нахлупите фес.
Така че в контекста на това конкретно предложение във Fedora единствено ще си останете с хвалбите, че KDE e по-добрият десктоп от Gnome - за ваше добро e.
Между другото пробвах Федората наскоро - държеше се доста добре. Включително и GNOME. Вярно, трябваше ми само за Live, но въпреки това, бих казал работеше почти впечатляващо.