Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: нед яну 08, 2017 09:12

Re: Линукс лафче

Мнение от Ripeng »

Zeroadhesion написа:
пет май 31, 2019 23:07
А Mageia пробва ли? Ако да, как ти се струва, в сравнение с OpenMandriva?
Мисля, че там имах dracut error. Доста време мина, не помня вече. :booty:
Прочетено: 537377 пъти
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

bulljo написа:
пет май 31, 2019 23:28
Ох, Mandriva моя стара любов, наистина много интуитивно дистро с много добре подреден контролен център, лесно инсталиране и настройване на реда на зареждане в grub и др., дано наследниците и да са запазили хубавите неща от нея, все още на компа на село живее един PCLinuxOS, скоро не съм разцъквал никой от нейните производни Mageia и Rosa са едни от по известните и наследници.
Вероятно, тогава знаеш, че настоящата Open Mandriva не е пряк наследник на старата Mandriva. Всъщност, наследник е, но, понеже е много слаб проект, ползва за база Mageia и РОСА. Аз предпочитам Mageia, която в най- голяма степен е запазила приемственост със старата Mandriva.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Open Mandriva ползваше Rosa, в началото, но от няколко години са напълно самостоятелни. Не само това, това е единственото дистро изградено на базата на Clang, не на GCC, като някои пакети все още зависят от GCC, напълно преминаване към Clang все още е невъзможно. Mageia взеха голямата част от комюнитито като се отцепиха, докато Rosa взеха почти всички инженери на Mandriva, реално Rosa е пряк наследник на Mandriva, Mageia е fork. Ползвах Mandriva, 2008-2012, и се интересувах кой е наследника, за да премина на него, тогава. Open Mandriva се появи 2014, като наследник на Mandriva идейно, защото Rosa вече бяха променили доста от същността ѝ. След това ползвах малко Rosa, като вече настъпиха промени и аз се преориентирах към rolling - KaOS. Като цяло Open Mandriva е добър избор, според мен.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Валсо написа:
съб юни 01, 2019 03:52
petie написа:
пет май 31, 2019 22:34
Пробвай с QEMU
Пробвах няколко пъти, но не се инсталира изобщо - като напиша 'qemu' в терминала, пише, че нямало такава команда.

Днес следобяд ми се наложи няколко часа да ръчкам чужд компир с Боза. Докато я накарам да работи както се иска, се обринах 20 пъти и поздравих майката на Бил Гейтс поне 100 пъти! И накрая като се прибрах и си седнах на моя комп с линукс, се чувствах така сякаш се раждам за втори път. :toothy10: :toothy10:
QEMU е енджина на KVM ето линк как се се слага на Арч https://wiki.archlinux.org/index.php/QEMU
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

бат-начо написа:
съб юни 01, 2019 08:05
Валсо написа:
съб юни 01, 2019 03:52
petie написа:
пет май 31, 2019 22:34
Пробвай с QEMU
Пробвах няколко пъти, но не се инсталира изобщо - като напиша 'qemu' в терминала, пише, че нямало такава команда.
@petie като кажеш 'А', трябва да кажеш и 'Б'. Ти го пращаш да пробва. Имаш тема за вирбокс, сега (по принуда) трябва да имаш за qemu. Иначе ще трябва да си играеш на въпрос-отговор.
Рапорт даден
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

bvbfan написа:
съб юни 01, 2019 20:56
Mageia взеха голямата част от комюнитито като се отцепиха, докато Rosa взеха почти всички инженери на Mandriva, реално Rosa е пряк наследник на Mandriva, Mageia е fork.
Интересно как е станало, понеже Rosa е руска, а Mageia си е френска, както оригинала. :-k

Относно KaOS - как стои положението в момента с multilib, има ли хранилище за 32 битови библиотеки и приложения? Преди я бях пробвал и много ми хареса, но я разкарах поради това, че тогава нямаше. Дори и сега не намирам steam в KCP...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Няма маса приложения [-(
Изображение
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Zeroadhesion написа:
съб юни 01, 2019 23:53
Интересно как е станало, понеже Rosa е руска, а Mageia си е френска, както оригинала. :-k
На Rosa им трябваха хора, които разбират, а Mandriva трябваше да се освободят от тях :lol:
Zeroadhesion написа:
съб юни 01, 2019 23:53
Относно KaOS - как стои положението в момента с multilib, има ли хранилище за 32 битови библиотеки и приложения? Преди я бях пробвал и много ми хареса, но я разкарах поради това, че тогава нямаше. Дори и сега не намирам steam в KCP...
32 битови приложения са мръсна дума тук, за мен са мръсна и тези, които не са отворен код :p Принципно всички такива приложения може да се инсталират от тук https://www.flathub.org/apps/details/co ... ware.Steam но дали работят - не съм пробвал.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Ей, все повече и повече го заобичвам този Линукс!
Сестра ми ме накара да ѝ кача на компа "Такси"-тата (френските), които са 720p. С всичките кодеци, които можах да намеря и да инсталирам в Бозата, филмите (особено първият) изглеждат смотано - ако се вгледаш, виждаш едни почти прозрачни квадратчета в картината, особено на тъмните места от нея. Пробвах всякакви варианти и нѐма оправѝя на тези квадратчета.
А същите филми в Арча изглеждат просто прекрасно - нито квадратчета, нито каквото и да е! Ако не погледнеш името на файла, няма и да разбереш, че е 720p - толко' хубаво изглежда филмът. :clap:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тва е щото Linux е много труден. Аз сега като видя някакви кодеци, мега, ултра гига пакове, и ме избива на смях :lol: :lol: :lol: И си викам - верно, че така беше докато използвах онова говно...
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пон юни 03, 2019 11:47
Тва е щото Linux е много труден. Аз сега като видя някакви кодеци, мега, ултра гига пакове, и ме избива на смях :lol: :lol: :lol: И си викам - верно, че така беше докато използвах онова говно...
Е и ти си бил на бозава вълна и не можеш да отречеш, че в началото е трудно и е все едно почваш уроци по китайски. И ти си гледал умно, когато за първи път си инсталирал Линукс. :roll:

Едит: един въпрос. Направил съм си Псевдоним 'check', с който проверявам за ъпдейти на пакети. От памак ми излезе съобщение, че има нова версия на trizen, а като напиша 'check', не излиза нищо. Да разбирам ли, че

Код: Избери всички

alias check="sudo pacman -Syyu" # check for updates
не проверява в АУР-а?
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Да. Направи си и check2, който да проверява там.
Последна промяна от бат-начо на пон юни 03, 2019 17:52, променено общо 1 път.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
пон юни 03, 2019 17:37
Mozo написа:
пон юни 03, 2019 11:47
Е и ти си бил на бозава вълна и не можеш да отречеш, че в началото е трудно и е все едно почваш уроци по китайски. И ти си гледал умно, когато за първи път си инсталирал Линукс. :roll:

Едит: един въпрос. Направил съм си Псевдоним 'check', с който проверявам за ъпдейти на пакети. От памак ми излезе съобщение, че има нова версия на trizen, а като напиша 'check', не излиза нищо. Да разбирам ли, че

Код: Избери всички

alias check="sudo pacman -Syyu" # check for updates
не проверява в АУР-а?
Не проверява.

Иначе чак пък на китайски :-k Няма нищо сложно в Linux, напротив - много по-лесен е от онова недоразумение :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пон юни 03, 2019 17:52
Няма нищо сложно в Linux, напротив - много по-лесен е от онова недоразумение :thumbright:
Като му свикнеш е адски лесен, ама в началото, когато си свикнал на екзета, не е толкова лесен и се почва с четенето, особено ако няма кой да ти каже за софтуерния център. То затова и повечето овце бързо се връщат към бозата, защото на това са свикнали и е "по-лесно".
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

Толкова ли е трудно и сложно да се напише в google примерно "how to install vlc on linux"
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”