Ох, Mandriva моя стара любов, наистина много интуитивно дистро с много добре подреден контролен център, лесно инсталиране и настройване на реда на зареждане в grub и др., дано наследниците и да са запазили хубавите неща от нея, все още на компа на село живее един PCLinuxOS, скоро не съм разцъквал никой от нейните производни Mageia и Rosa са едни от по известните и наследници.
Вероятно, тогава знаеш, че настоящата Open Mandriva не е пряк наследник на старата Mandriva. Всъщност, наследник е, но, понеже е много слаб проект, ползва за база Mageia и РОСА. Аз предпочитам Mageia, която в най- голяма степен е запазила приемственост със старата Mandriva.
Open Mandriva ползваше Rosa, в началото, но от няколко години са напълно самостоятелни. Не само това, това е единственото дистро изградено на базата на Clang, не на GCC, като някои пакети все още зависят от GCC, напълно преминаване към Clang все още е невъзможно. Mageia взеха голямата част от комюнитито като се отцепиха, докато Rosa взеха почти всички инженери на Mandriva, реално Rosa е пряк наследник на Mandriva, Mageia е fork. Ползвах Mandriva, 2008-2012, и се интересувах кой е наследника, за да премина на него, тогава. Open Mandriva се появи 2014, като наследник на Mandriva идейно, защото Rosa вече бяха променили доста от същността ѝ. След това ползвах малко Rosa, като вече настъпиха промени и аз се преориентирах към rolling - KaOS. Като цяло Open Mandriva е добър избор, според мен.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
Пробвах няколко пъти, но не се инсталира изобщо - като напиша 'qemu' в терминала, пише, че нямало такава команда.
Днес следобяд ми се наложи няколко часа да ръчкам чужд компир с Боза. Докато я накарам да работи както се иска, се обринах 20 пъти и поздравих майката на Бил Гейтс поне 100 пъти! И накрая като се прибрах и си седнах на моя комп с линукс, се чувствах така сякаш се раждам за втори път.
Пробвах няколко пъти, но не се инсталира изобщо - като напиша 'qemu' в терминала, пише, че нямало такава команда.
@petie като кажеш 'А', трябва да кажеш и 'Б'. Ти го пращаш да пробва. Имаш тема за вирбокс, сега (по принуда) трябва да имаш за qemu. Иначе ще трябва да си играеш на въпрос-отговор.
Mageia взеха голямата част от комюнитито като се отцепиха, докато Rosa взеха почти всички инженери на Mandriva, реално Rosa е пряк наследник на Mandriva, Mageia е fork.
Интересно как е станало, понеже Rosa е руска, а Mageia си е френска, както оригинала.
Относно KaOS - как стои положението в момента с multilib, има ли хранилище за 32 битови библиотеки и приложения? Преди я бях пробвал и много ми хареса, но я разкарах поради това, че тогава нямаше. Дори и сега не намирам steam в KCP...
Относно KaOS - как стои положението в момента с multilib, има ли хранилище за 32 битови библиотеки и приложения? Преди я бях пробвал и много ми хареса, но я разкарах поради това, че тогава нямаше. Дори и сега не намирам steam в KCP...
32 битови приложения са мръсна дума тук, за мен са мръсна и тези, които не са отворен код Принципно всички такива приложения може да се инсталират от тук https://www.flathub.org/apps/details/co ... ware.Steam но дали работят - не съм пробвал.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
Ей, все повече и повече го заобичвам този Линукс!
Сестра ми ме накара да ѝ кача на компа "Такси"-тата (френските), които са 720p. С всичките кодеци, които можах да намеря и да инсталирам в Бозата, филмите (особено първият) изглеждат смотано - ако се вгледаш, виждаш едни почти прозрачни квадратчета в картината, особено на тъмните места от нея. Пробвах всякакви варианти и нѐма оправѝя на тези квадратчета.
А същите филми в Арча изглеждат просто прекрасно - нито квадратчета, нито каквото и да е! Ако не погледнеш името на файла, няма и да разбереш, че е 720p - толко' хубаво изглежда филмът.
Тва е щото Linux е много труден. Аз сега като видя някакви кодеци, мега, ултра гига пакове, и ме избива на смях И си викам - верно, че така беше докато използвах онова говно...
Тва е щото Linux е много труден. Аз сега като видя някакви кодеци, мега, ултра гига пакове, и ме избива на смях И си викам - верно, че така беше докато използвах онова говно...
Е и ти си бил на бозава вълна и не можеш да отречеш, че в началото е трудно и е все едно почваш уроци по китайски. И ти си гледал умно, когато за първи път си инсталирал Линукс.
Едит: един въпрос. Направил съм си Псевдоним 'check', с който проверявам за ъпдейти на пакети. От памак ми излезе съобщение, че има нова версия на trizen, а като напиша 'check', не излиза нищо. Да разбирам ли, че
Е и ти си бил на бозава вълна и не можеш да отречеш, че в началото е трудно и е все едно почваш уроци по китайски. И ти си гледал умно, когато за първи път си инсталирал Линукс.
Едит: един въпрос. Направил съм си Псевдоним 'check', с който проверявам за ъпдейти на пакети. От памак ми излезе съобщение, че има нова версия на trizen, а като напиша 'check', не излиза нищо. Да разбирам ли, че
Няма нищо сложно в Linux, напротив - много по-лесен е от онова недоразумение
Като му свикнеш е адски лесен, ама в началото, когато си свикнал на екзета, не е толкова лесен и се почва с четенето, особено ако няма кой да ти каже за софтуерния център. То затова и повечето овце бързо се връщат към бозата, защото на това са свикнали и е "по-лесно".