Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Основни въпроси относно Arch Linux  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Основни въпроси относно Arch Linux

Мнение от Mozo »

mkfs-btrfs написа:Пример:
https://www.google.com/chrome/browser/d ... index.html
For Linux (Debian/Ubuntu/Fedora/openSUSE)
Колкото и да го отричаш повечето пакети в АУР са разархивирани .деб файлове, това е положението :lol:
И какъв е тоя пример? Че от сорс кода са направили пакети за съответните дистрибуции? Да, точно така е. Това доказва именно моята теза, а не твоята. И всъщност няма какво да се доказва. На всеки нормален човек е повече от ясно, че .deb или .rpm се създава от сорс код, а не обратното. Разработчикът доставя сорс кода и след това той се конвертира в нужните формати. Arch пък използва сорс кода и си го компилира сам посредством AUR хелпърите. В случая просто няма как и се използва някой от тези пакети, щото онези са със затворен код, но това са по-скоро изключения. При отворните програми си се компилира от сорс.
cybercop написа:
Mozo написа: :roll:

Брато, ти си неспасяем случай. Сорс код знаеш ли какво е? А случайно да ти идва на акъла, че въпросните .deb се правят именно от този сорс код и той не е написан специално за никоя дистрибуция, а за повсеместно разпространение? Баси...
Вероятно знае и е прав. Повечето пакети в битака са извлечени от пакети за други дистрибуции, а не изходен код от издателя.
Вероятно не знае и не е прав. Така както и ти. На базата на какво направи това заключение? Докато използваше Ubuntu ли?
Прочетено: 44305 пъти
Изображение
Потребителски аватар
fifi_fifito
Дарител
Дарител
Регистриран: пон фев 10, 2014 10:17

Мнение от fifi_fifito »

mkfs-btrfs написа: изхвърления от употреба yaourt .
Е това не го знаех, благодаря ,че ми каза #-o
Изображение
mkfs-ext4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: нед фев 12, 2017 14:08

Мнение от mkfs-ext4 »

АУР хелпърите са неофициални и дори не се препоръчват. PKGBUILD-овете които теглиш от АУР не са сорс кода на дадения софтуер.
fifi_fifito написа:Е това не го знаех, благодаря ,че ми каза #-o
Ми то не го казвам аз, влез в който искаш Арч форум и ще видиш, че pacaur е много по-използван и препоръчван от yaourt.
Потребителски аватар
fifi_fifito
Дарител
Дарител
Регистриран: пон фев 10, 2014 10:17

Мнение от fifi_fifito »

yaourt ми върши работа, пък кой какво ползва, повярвай не ме интересува.
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

mkfs-btrfs написа:АУР хелпърите са неофициални и дори не се препоръчват. PKGBUILD-овете които теглиш от АУР не са сорс кода на дадения софтуер.
fifi_fifito написа:Е това не го знаех, благодаря ,че ми каза #-o
Ми то не го казвам аз, влез в който искаш Арч форум и ще видиш, че pacaur е много по-използван и препоръчван от yaourt.
Е, то и Google Chrome се използва много повече, барабар с Windows, чалгата, голфовете и да не продължаваме нататък. Масовостта никога не е атестат за качество.
Изображение
mkfs-ext4
Ветеран
Ветеран

Мнение от mkfs-ext4 »

Според мен масовия Арч потребител не е глупак, за разлика от масовия Уиндоус потребител и шофьор на Голф. Сравнението е неуместно.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Абсолютно уместно си е и важи за всичко :p Естествено, винаги има изключения :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Sorry Моз ама аз харесвам Голф и за това няма да ползвам чист арч :p :mrgreen: :toothy10: :angel4:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ок, но тук в тази тема така и не разбрахме кое по-точно те отказа :roll: Всичко е супер елементарно, само в началото ще инсталираш това-онова, а след това супер лесна за използване. Лека, бърза, удобна.

Това за голфа ще се направя, че не съм го видял :angel4:
Изображение
mkfs-ext4
Ветеран
Ветеран

Мнение от mkfs-ext4 »

Защото не иска да се превърне в това
Изображение
:booty: :evil4: :lol: :mrgreen: :) :angel4:
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Mozo написа:Ок, но тук в тази тема така и не разбрахме кое по-точно те отказа :roll: Всичко е супер елементарно, само в началото ще инсталираш това-онова, а след това супер лесна за използване. Лека, бърза, удобна.

Снощи отговорих на Тсу май наистина има нещо с този инсталатор след като немога да инсталирам Pamac или Octopi,нито едно от двете не искаше да се инсталира.Та за това се отказах и ще ползвам Manjaro то е по лесно за “хакери“ като мене :angel4:
Потребителски аватар
Zeroadhesion

Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от Zeroadhesion »

mkfs-btrfs написа:Пример:
https://www.google.com/chrome/browser/d ... index.html
For Linux (Debian/Ubuntu/Fedora/openSUSE)
Колкото и да го отричаш повечето пакети в АУР са разархивирани .деб файлове, това е положението :lol:
Това е въпросът - че не са повечето, а само някои ;)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

hunter4o83 написа:
Mozo написа:Ок, но тук в тази тема така и не разбрахме кое по-точно те отказа :roll: Всичко е супер елементарно, само в началото ще инсталираш това-онова, а след това супер лесна за използване. Лека, бърза, удобна.

Снощи отговорих на Тсу май наистина има нещо с този инсталатор след като немога да инсталирам Pamac или Octopi,нито едно от двете не искаше да се инсталира.Та за това се отказах и ще ползвам Manjaro то е по лесно за “хакери“ като мене :angel4:
Pamac не е за Arch. С Octopi открай време си има проблеми с инсталирането, но заради една програма да се откажеш е несериозно, ше го инсталираме и няма къде да ходи. Всичко друго ти е като на Manjaro - програми, команди и пр. :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Мнение от Tsurugi »

Mozo написа:
Tsurugi написа:
Mozo написа:Я провери първо дали го нямаш, че с тия измислени графични инсталотори не знам какво се инсталира и какво не.
Моз, Моз, категорично не ти писва :evil3: :-k , мхм :booty: :evil3: :headbang: :toothy10:
hunter4o83 написа:Еми това е отказах се вече тотално от този арч.
Много лесно се отказваш, бре :?: :!: :-s Я се стегни :!: , щом с тия елементарни работи не можеш да се оправиш :evil3: :-k , тури му пепел :-s Борбъта, прави рънъта :!:
Какво не ми писва? Нито един от графичните инсталатори за Arch не е официален и всеки си бута различни неща. Отделно, че няма откъде да знам той при инсталацията какво е правил. Ако е следвал моята тема ще знам какво е инсталирал и какво не, но с графичния инсталатор няма откъде да знам :p
Не ти писва да плюеш срещу нещо което не познаваш, но срещу което изпитваш ирационална ненавист :evil3: Приемам критики по адрес на добрите инсталатори, които са 3-4, но от хора които са ги ползвали и могат да се аргументират, пример в тази посока е Пи4пи :evil3: Ползвал е инсталатора на Джоди и критикува реален проблем, който още не е изгладен, а иначе инсталаторът е страхотен и по-елементарен дори от Ubiquity, Calamares и Thus взети заедно :evil3: :headbang: :headbang: :headbang: Критиката просто, ей, така, 'щото не ме кефи губи тежест :evil3: Изображение
mkfs-btrfs написа:Yaourt не ти дава да прегледаш PKGBUILD-а преди да го инсталира. Вътре може да има всякакъв зловреден код.
Пълни глупости :evil3: :!: :-s
Mozo написа:Инсталирам пакети, които при *buntu само можете да си мечтаете.
Mozo написа:
mkfs-btrfs написа:
Mozo написа:AUR е най-великото нещо мислено някога ;) Инсталирам пакети, които при *buntu само можете да си мечтаете. Ама на теб не ти трябвали тия пакети. Това не е оправдание.
Как ги няма в бунту, като повечето пакети в АУР са обработени .деб файлове?
Тц, тц, тц... Това във вестник Стършел ли го прочете?
Мхм :booty: ИзображениеКазах ти нещо по тоя въпрос и ще го повторя, та барем престане тоя смешен спор :booty: 99% от всички програми са писани и се пишат за Убунту и Ко., а и се пакетират изключително за тях :evil3: , какъв AUR, какви пет лева :?: :!: Знаеш ли колко са официалните пакети за Убунту 16.04 .2 ЛТС, почти 60000, ако искаме да сме точни 54937 според Синаптик :evil3: А да не ти казвам, колко още неофициални има :booty: Почти още толкова :evil3: Пакетите в AUR в огромната си част са препакетирани деб пакети и това е неоспорим факт :evil3: :съгласен: , а това че този факт е трън в петата на всеки правоверен арчар си е негов проблемИзображение
hunter4o83 написа:Снощи отговорих на Тсу май наистина има нещо с този инсталатор след като немога да инсталирам Pamac или Octopi,нито едно от двете не искаше да се инсталира.
На инсталатора му няма нищо :booty: , оплакваш се за глупости дето са работа за под 2мин. :evil3: , но твоя воля - ползвай каквото искаш :evil3: :съгласен: Изображение

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

mkfs-ext4
Ветеран
Ветеран

Мнение от mkfs-ext4 »

Какво им харесвате на тия октопита и синаптици, на мен ми е по-трудно с графичен пакетен мениджър отколкото конзолен :lol:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”