Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Re: Линукс лафче

Мнение от бат-начо »

E, нали от "играчката ми" с UEFI-то трябваше да имам (беше) 10-ка. Бръмчи си то, инсталира се... превключвам каналите на телевизора - нещо се закучи, викам си "батериите са заминали". По едно време "оно" ми вика "разпознато устойство" - а то не батериите, ами гада прави проблемите.
Прочетено: 534100 пъти
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Ей заради такива случаи не мога да оставя "мои хора" на l3afpad или featherpad (само). Знам, има много, само давам пример. Мога да си го отворя, ако искам, и с Лисика, и с кой да е Офис, но защо. Т.е. за такива случаи трябва да има и Офис, ако ги оставя да ползват ... "калпави текст редактори". Няма гаранция, че ще попаднат на точно такава ситуация, ама знае ли човек. (Знам как да го отворя с featherpad, ама аз няма да съм там когато я има ситуацията).

Изображение

Изображение

Изображение
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
чет мар 20, 2025 22:41
Ей заради такива случаи не мога да оставя "мои хора" на l3afpad или featherpad (само). Знам, има много, само давам пример. Мога да си го отворя, ако искам, и с Лисика, и с кой да е Офис, но защо. Т.е. за такива случаи трябва да има и Офис, ако ги оставя да ползват ... "калпави текст редактори". Няма гаранция, че ще попаднат на точно такава ситуация, ама знае ли човек. (Знам как да го отворя с featherpad, ама аз няма да съм там когато я има ситуацията).
.....
Няма смисъл да се косиш за субтитри.
Много вероятно да ги е качил неопитен ползвател, който не подозира колко е объркано положението с енкодингите. Така че щом не са го имплементирали правилно от начало, винаги ще има проблеми. :усмивка1:
Имам предвид още на първите редактори да пише точно какъв е енкодинга във файла.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Супер странно, изгледал съм хиляди филми и не съм имал подобен проблем със субтитри. Дай ги насам да ги пробвам :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Не са субтитрите - те си се отварят правилно с въпросните програми (и на Дебиан ;) ). Това е добавения файл към тях от "юнаците". И е така на всичките, произволно избрани, с добавения (инфо) файл с txt-разширение. Дал съм "проблемните програми" и от де идва "проблема".
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Изтеглих произволен архив от този сайт и нямам никакви проблеми при четенето с Kate/KWrite. GTK редакторите са доказано куци и имат проблеми с кирилицата от дълги години. Разбира се, че може да се оправи, ама защо си губите времето с глупости...

Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
пет мар 21, 2025 09:04
Не са субтитрите - те си се отварят правилно с въпросните програми (и на Дебиан ;) ). Това е добавения файл към тях от "юнаците". И е така на всичките, произволно избрани, с добавения (инфо) файл с txt-разширение. Дал съм "проблемните програми" и от де идва "проблема".
Значи, общо взето няма проблем. Тоест доколкото го има е във въпросните програми.
Shaker написа:
пет мар 21, 2025 10:54
Изтеглих произволен архив от този сайт и нямам никакви проблеми при четенето с Kate/KWrite. GTK редакторите са доказано куци и имат проблеми с кирилицата от дълги години. Разбира се, че може да се оправи, ама защо си губите времето с глупости, нямам си и на идея...
.....
Значи, има истина, ама само на 20%. Gedit и Kate можеха да бъдат велики редактори и даже за кратко бяха. Но и двата са рок в минало време. Като все още Kate не е залязъл напълно, но върви натам. Отдавам го най-вече на това, че са проекти към големи десктоп среди, които не могат / не знаят как да си управляват важните подпроекти.

Иначе няма толкова значение фреймуърка - Mousepad уж е по-елементарен, написан е на GTK и бие двата флагмана на куц крак. ;) Поне по мое мнение. И да отваря въпросните файлове без да пита и без настройка.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

:toothy10: Излиза - featherpad, дето "заимства" идеи от GTK, затова е "счупен кон".
В тая връзка - не е ли по-важна настройката, без значение от име и програма, как запазва файла. Много навремето Ментата беше леко куца камила там, но го оправиха.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
пет мар 21, 2025 11:52
:toothy10: Излиза - featherpad, дето "заимства" идеи от GTK, затова е "счупен кон".
.....
Ами да, щото гномци имат някакви идиотски идеи, това нещо да се задава в настройка, която е на майна си райна.
бат-начо написа:
пет мар 21, 2025 11:52
.....
В тая връзка - не е ли по-важна настройката, без значение от име и програма, как запазва файла. Много навремето Ментата беше леко куца камила там, но го оправиха.
По-важно е как се записва, разбира се. Но автодетекцията, настройките и начина по който те пита, също са важни.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Fernando Sucre написа:
пет мар 21, 2025 11:44
Значи, има истина, ама само на 20%. Gedit и Kate можеха да бъдат велики редактори и даже за кратко бяха. Но и двата са рок в минало време. Като все още Kate не е залязъл напълно, но върви натам. Отдавам го най-вече на това, че са проекти към големи десктоп среди, които не могат / не знаят как да си управляват важните подпроекти.

Иначе няма толкова значение фреймуърка - Mousepad уж е по-елементарен, написан е на GTK и бие двата флагмана на куц крак. ;) Поне по мое мнение. И да отваря въпросните файлове без да пита и без настройка.
Много добре помня какво представляваше Gedit в GNOME 2, защото го използвах редовно и беше супер. Единствено имаше проблеми с кирилицата и като гледам това е така и до днес. Проблемът с кирилицата тогава се оправяше, но този проблем още не са го фикснали, дори и в наши дни. В момента Gedit е едно посмешище, което го осакатиха заедно с графичната среда GNOME.
Не съм съгласен за Kate, защото този редактор последните 10 години страшно много дръпна напред и се e доближил до Notepad++ и други като Sublime, Atom, Brackets...
Mousepad не може да стъпи и на малкия пръст на Katе. Дори и на KWrite, който е по-орязан от Kate, но споделят един код.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

М, дам, абсолютно интерсна е тенденцията хората да продължават да си ползват някакви неща от миналото, които в същото време да супер зле, а в същото време да не знаят коолко напред са нещата при Qt/KDE. Kate/Kwrite е на светлинни години от онези недоразумения, които дори се чудя защо съществуват. Да, аз също ползвам Xed при Mint, ама аз Mint ползвам по 10 дни в годината :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Shaker написа:
пет мар 21, 2025 12:19
но този проблем още не са го фикснали, дори и в наши дни.
Оправиха го. И е "гордостта" на Валсо/причината да го ползва. А и сега gedit "го бутат от пътя" за сметка на ... не мога да се сетя сега за името. НО щом са почнали - нема лабаво, ще иде в коша.
А начина за който говориш (с малка промяна) е за xed/pluma (все още).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Shaker написа:
пет мар 21, 2025 12:19
.....
Много добре помня какво представляваше Gedit в GNOME 2, защото го използвах редовно и беше супер. Единствено имаше проблеми с кирилицата и като гледам това е така и до днес. Проблемът с кирилицата тогава се оправяше, но този проблем още не са го фикснали, дори и в наши дни. В момента Gedit е едно посмешище, което го осакатиха заедно с графичната среда GNOME.
Не съм съгласен за Kate, защото този редактор последните 10 години страшно много дръпна напред и се e доближил до Notepad++ и други като Sublime, Atom, Brackets...
Mousepad не може да стъпи и на малкия пръст на Katе. Дори и на KWrite, който е по-орязан от Kate, но споделят един код.
:съгласен:

:thumbright: Сигурно защото на американото му е все тая. Освен това, махането на важни опции, много добре им войдисва на философията тип Епъл.

:thumbright:

Да, идеята беше да бъдат като Vim, Notepad++, Sublime. Само че проблемите с тертипа на работа на KDE изпъкват с двойна сила и за Kate. Бъгове - редовно. Една от пет версии работи като хората. Занимавай се с ъпгрейди, даунгрейди, ако щеш. Несъвместими плъгини - редовно. Изоставяне на версиите след няколко месеца - заповядай. И т.н. И т.н. Иначе знам, че са страхотни и това до голяма степен наистина е така. Просто за масов текстов редактор, не може с тоя тертип на работа. Освен това обещават как вече нямало да има проблеми, но тези обещания няма да се случат, както винаги.

Да, това е абсолютно вярно. Но Mousepad има предостатъчно опции и в тоя вид работят стабилно.

Mozo написа:
пет мар 21, 2025 12:37
М, дам, абсолютно интерсна е тенденцията хората да продължават да си ползват някакви неща от миналото, които в същото време да супер зле, а в същото време да не знаят коолко напред са нещата при Qt/KDE. Kate/Kwrite е на светлинни години от онези недоразумения, които дори се чудя защо съществуват. Да, аз също ползвам Xed при Mint, ама аз Mint ползвам по 10 дни в годината :mrgreen:
Не на всички стари софтуери им е миналото времето. :усмивка1:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

С Kate не си спомням да съм се борил с бъгове :-k
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Взимам си думите назад относно GTK редакторите или по-точно за Gedit. Този редактор автоматично си "прочете" кирилицата и си я визуализира правилно. Това е похвално! Това не означава, че няма да спра да мрънкам, че екипът на GNOME съсипаха този прекрасен редактор от GNOME 2...
Пробвах и Mousepad. Отваря си нормално текстови файлове на кирилица. Единствено Featherpad и Leafpad са тотал щета. Xed не съм го пробвал, защото няма флатпак или снап, а много зависимости ще ми инсталира.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”