Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
Re: Линукс лафче
E, нали от "играчката ми" с UEFI-то трябваше да имам (беше) 10-ка. Бръмчи си то, инсталира се... превключвам каналите на телевизора - нещо се закучи, викам си "батериите са заминали". По едно време "оно" ми вика "разпознато устойство" - а то не батериите, ами гада прави проблемите.
Прочетено: 534093 пъти
Селски, Начо Селски.
Ей заради такива случаи не мога да оставя "мои хора" на l3afpad или featherpad (само). Знам, има много, само давам пример. Мога да си го отворя, ако искам, и с Лисика, и с кой да е Офис, но защо. Т.е. за такива случаи трябва да има и Офис, ако ги оставя да ползват ... "калпави текст редактори". Няма гаранция, че ще попаднат на точно такава ситуация, ама знае ли човек. (Знам как да го отворя с featherpad, ама аз няма да съм там когато я има ситуацията).

Селски, Начо Селски.
- Fernando Sucre
- Почетен член
- Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56
Няма смисъл да се косиш за субтитри.бат-начо написа: ↑чет мар 20, 2025 22:41Ей заради такива случаи не мога да оставя "мои хора" на l3afpad или featherpad (само). Знам, има много, само давам пример. Мога да си го отворя, ако искам, и с Лисика, и с кой да е Офис, но защо. Т.е. за такива случаи трябва да има и Офис, ако ги оставя да ползват ... "калпави текст редактори". Няма гаранция, че ще попаднат на точно такава ситуация, ама знае ли човек. (Знам как да го отворя с featherpad, ама аз няма да съм там когато я има ситуацията).
.....
Много вероятно да ги е качил неопитен ползвател, който не подозира колко е объркано положението с енкодингите. Така че щом не са го имплементирали правилно от начало, винаги ще има проблеми.

Имам предвид още на първите редактори да пише точно какъв е енкодинга във файла.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Супер странно, изгледал съм хиляди филми и не съм имал подобен проблем със субтитри. Дай ги насам да ги пробвам 

Не са субтитрите - те си се отварят правилно с въпросните програми (и на Дебиан
). Това е добавения файл към тях от "юнаците". И е така на всичките, произволно избрани, с добавения (инфо) файл с txt-разширение. Дал съм "проблемните програми" и от де идва "проблема".

Селски, Начо Селски.
Изтеглих произволен архив от този сайт и нямам никакви проблеми при четенето с Kate/KWrite. GTK редакторите са доказано куци и имат проблеми с кирилицата от дълги години. Разбира се, че може да се оправи, ама защо си губите времето с глупости...

- Fernando Sucre
- Почетен член
Значи, общо взето няма проблем. Тоест доколкото го има е във въпросните програми.бат-начо написа: ↑пет мар 21, 2025 09:04Не са субтитрите - те си се отварят правилно с въпросните програми (и на Дебиан). Това е добавения файл към тях от "юнаците". И е така на всичките, произволно избрани, с добавения (инфо) файл с txt-разширение. Дал съм "проблемните програми" и от де идва "проблема".
Значи, има истина, ама само на 20%. Gedit и Kate можеха да бъдат велики редактори и даже за кратко бяха. Но и двата са рок в минало време. Като все още Kate не е залязъл напълно, но върви натам. Отдавам го най-вече на това, че са проекти към големи десктоп среди, които не могат / не знаят как да си управляват важните подпроекти.Shaker написа: ↑пет мар 21, 2025 10:54Изтеглих произволен архив от този сайт и нямам никакви проблеми при четенето с Kate/KWrite. GTK редакторите са доказано куци и имат проблеми с кирилицата от дълги години. Разбира се, че може да се оправи, ама защо си губите времето с глупости, нямам си и на идея...
.....
Иначе няма толкова значение фреймуърка - Mousepad уж е по-елементарен, написан е на GTK и бие двата флагмана на куц крак.

В тая връзка - не е ли по-важна настройката, без значение от име и програма, как запазва файла. Много навремето Ментата беше леко куца камила там, но го оправиха.
Селски, Начо Селски.
- Fernando Sucre
- Почетен член
Ами да, щото гномци имат някакви идиотски идеи, това нещо да се задава в настройка, която е на майна си райна.
По-важно е как се записва, разбира се. Но автодетекцията, настройките и начина по който те пита, също са важни.
Много добре помня какво представляваше Gedit в GNOME 2, защото го използвах редовно и беше супер. Единствено имаше проблеми с кирилицата и като гледам това е така и до днес. Проблемът с кирилицата тогава се оправяше, но този проблем още не са го фикснали, дори и в наши дни. В момента Gedit е едно посмешище, което го осакатиха заедно с графичната среда GNOME.Fernando Sucre написа: ↑пет мар 21, 2025 11:44Значи, има истина, ама само на 20%. Gedit и Kate можеха да бъдат велики редактори и даже за кратко бяха. Но и двата са рок в минало време. Като все още Kate не е залязъл напълно, но върви натам. Отдавам го най-вече на това, че са проекти към големи десктоп среди, които не могат / не знаят как да си управляват важните подпроекти.
Иначе няма толкова значение фреймуърка - Mousepad уж е по-елементарен, написан е на GTK и бие двата флагмана на куц крак.Поне по мое мнение. И да отваря въпросните файлове без да пита и без настройка.
Не съм съгласен за Kate, защото този редактор последните 10 години страшно много дръпна напред и се e доближил до Notepad++ и други като Sublime, Atom, Brackets...
Mousepad не може да стъпи и на малкия пръст на Katе. Дори и на KWrite, който е по-орязан от Kate, но споделят един код.
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
М, дам, абсолютно интерсна е тенденцията хората да продължават да си ползват някакви неща от миналото, които в същото време да супер зле, а в същото време да не знаят коолко напред са нещата при Qt/KDE. Kate/Kwrite е на светлинни години от онези недоразумения, които дори се чудя защо съществуват. Да, аз също ползвам Xed при Mint, ама аз Mint ползвам по 10 дни в годината 

Оправиха го. И е "гордостта" на Валсо/причината да го ползва. А и сега gedit "го бутат от пътя" за сметка на ... не мога да се сетя сега за името. НО щом са почнали - нема лабаво, ще иде в коша.
А начина за който говориш (с малка промяна) е за xed/pluma (все още).
Селски, Начо Селски.
- Fernando Sucre
- Почетен член
Shaker написа: ↑пет мар 21, 2025 12:19.....
Много добре помня какво представляваше Gedit в GNOME 2, защото го използвах редовно и беше супер. Единствено имаше проблеми с кирилицата и като гледам това е така и до днес. Проблемът с кирилицата тогава се оправяше, но този проблем още не са го фикснали, дори и в наши дни. В момента Gedit е едно посмешище, което го осакатиха заедно с графичната среда GNOME.
Не съм съгласен за Kate, защото този редактор последните 10 години страшно много дръпна напред и се e доближил до Notepad++ и други като Sublime, Atom, Brackets...
Mousepad не може да стъпи и на малкия пръст на Katе. Дори и на KWrite, който е по-орязан от Kate, но споделят един код.

Да, идеята беше да бъдат като Vim, Notepad++, Sublime. Само че проблемите с тертипа на работа на KDE изпъкват с двойна сила и за Kate. Бъгове - редовно. Една от пет версии работи като хората. Занимавай се с ъпгрейди, даунгрейди, ако щеш. Несъвместими плъгини - редовно. Изоставяне на версиите след няколко месеца - заповядай. И т.н. И т.н. Иначе знам, че са страхотни и това до голяма степен наистина е така. Просто за масов текстов редактор, не може с тоя тертип на работа. Освен това обещават как вече нямало да има проблеми, но тези обещания няма да се случат, както винаги.
Да, това е абсолютно вярно. Но Mousepad има предостатъчно опции и в тоя вид работят стабилно.
Не на всички стари софтуери им е миналото времето.Mozo написа: ↑пет мар 21, 2025 12:37М, дам, абсолютно интерсна е тенденцията хората да продължават да си ползват някакви неща от миналото, които в същото време да супер зле, а в същото време да не знаят коолко напред са нещата при Qt/KDE. Kate/Kwrite е на светлинни години от онези недоразумения, които дори се чудя защо съществуват. Да, аз също ползвам Xed при Mint, ама аз Mint ползвам по 10 дни в годината![]()

Взимам си думите назад относно GTK редакторите или по-точно за Gedit. Този редактор автоматично си "прочете" кирилицата и си я визуализира правилно. Това е похвално! Това не означава, че няма да спра да мрънкам, че екипът на GNOME съсипаха този прекрасен редактор от GNOME 2...
Пробвах и Mousepad. Отваря си нормално текстови файлове на кирилица. Единствено Featherpad и Leafpad са тотал щета. Xed не съм го пробвал, защото няма флатпак или снап, а много зависимости ще ми инсталира.

Пробвах и Mousepad. Отваря си нормално текстови файлове на кирилица. Единствено Featherpad и Leafpad са тотал щета. Xed не съм го пробвал, защото няма флатпак или снап, а много зависимости ще ми инсталира.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 1251 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
нед фев 02, 2025 18:00
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4125 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
[инфо] Как да си върнем runlevel 3 в линукс
от Валсо » пет дек 27, 2024 22:53 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 316 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
нед дек 29, 2024 01:17
-
-
-
ScreenRec - програма за запис на екран в Линукс
от beggginer » ср ное 27, 2024 18:11 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 28 Отговори
- 4850 Преглеждания
-
съб дек 14, 2024 20:03
-
-
-
Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон
от Montoya » пон сеп 23, 2024 06:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 4465 Преглеждания
-
пет сеп 27, 2024 11:15
-