Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
съб мар 30, 2024 10:50
бат-начо написа:
пет мар 29, 2024 18:31
Щото пък Wayland е дупки без сирене.
То т'ва е толко' зле, че даже и енвидия го споменават, когато ъпдейтваш драйвъра! Пише нещо от рода на "ако използвате CUDA под Wayland, трябва да напишете "нещо" в терминала. "Нещо", защото не помня точно каква беше командата, но така или иначе трябва допълнително да включваш някакъв сървис, докато при Xorg не трябва. Xorg може и да е стар, но затова пък е изпипан и всичко му работи.
Въобще не знаеш за какво става въпрос, нали? Уникален случай си :mrgreen: Причината Wayland да е толкова зле, е именно NVIDIA. Ако си с AMD, нещата отдавна са много напред.
Прочетено: 536689 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Все едно. Conky изисква X11, което значи, че в Wayland няма конки, така че Wayland не ми е притрябвал.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Вземи прочети де, разбери какво е това нещо X11, какво е Wayland... Conky работи както под X11, така и под Wayland.

Винаги ме напушва на смях като се сетя как преди година-две твърдеше, че ползваш Wayland и отдавна си минал на него, нищо, че от Cinnamon тепърва започват да го имплементират :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Не съм го казвал аз. Даже обратното - казах, че нямам намерение да го използвам, именно заради конки. Може да са ъпдейтнали конки по някое време да работи и с Уейланд, но в началото като излезе, това беше първото, което се обсъждаше по форумите. А и канелата съм я спрял от ъпдейти, така че никога няма да има Уйланд. Канела 6.х е по-зле и от КДЕ вече, гномифицирането продължава с пълна пара.
Ако някой ден все пак изобщо спре да работи (което ме съмнява), по-скоро ще мина на Опен Бокс или Мате, но не и на Канела 6.х, съответно няма да има Уйланд така или иначе.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
съб мар 30, 2024 12:20
гномифицирането продължава с пълна пара.
Ти какво очакваш от GNOME-базирана среда? Няма как да избягат от корените си.
Валсо написа:
съб мар 30, 2024 12:20
Не съм го казвал аз.
Напротив, хвалеше се, че използваш Wayland, но, както винаги, не знаеше какво говориш. Обясняваше как си бил имал пакет Wayland, което означавало, че значи го ползваш. Беше отдавна, няма да седна да търся един пост сред хиляди, но не си измислям.
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ето, например тук отново не знаеш какво се случва:
viewtopic.php?p=1027304#p1027304

Мисли си че използва Wayland, а използва X11, хич не си в час. Онова, за което говоря може да е било с някой от стотиците ти акаунти, но беше така, помня го много добре, а линкът по-горе доказва, че си тотално дезориентиран.
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

И пак не знае за какво става въпрос:
viewtopic.php?p=1028448#p1028448

Тъжното е, че до ден днешен положението при теб е същото :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб мар 30, 2024 13:18
И пак не знае за какво става въпрос:
viewtopic.php?p=1028448#p1028448

Тъжното е, че до ден днешен положението при теб е същото :lol: :lol: :lol:
Още по-тъжното е, че не си вдянал и дума от цитирания пост, а те смятах за интелигентен човек! #-o В този пост му казвам, че проблемът му не е в затворения драйвър на енвидия, а в нещо друго.
Писал съм, че КДЕ използва Уйланд, защото те самите го бяха обявили по-рано, че го имплементират.
Нъл' знаеш какво означава "finalize the transition"? В този пост се споменава в заглавието, което означава, че по време на писането на тази статия, Уйланд вече е бил имплементиран в Краш Десктопа, от което следва, че го използват. А доколко реално е работело - това е друг въпрос.

https://dot.kde.org/2019/09/07/kde-deci ... y-and-apps

Другата причина да мисля, че Уйланд се използва в КДЕ беше, че при една от пробите на КДЕ реших да играя ETS2 и както винаги си пуснах OSD от контролния панел на енвидия. След това реших да записвам геймплея, а знаеш SSR какво иска от теб - да му позволиш да изключва флипинга. При плазмата флипинг (май) няма, но така или иначе - без флипинг няма V-Sync. В момента, в който потвърдих на SSR за флипинга, и той, и V-Sync си останаха зелени (демек работещи). Ако в тази сесия се използваше X11, изключването на флипинга щеше да изпише BLIT и да направи надписите червени. Фактът, че си останаха зелени, а SSR не се размрънка пак за флипинга, ме накара да мисля, че Плазмата използва уйланд. Все пак за 9 години нон-стоп с канелата имам повече от наблюдения за поведението ѝ, когато включиш или изключиш нещо, от което нейният пърформанс зависи почти изцяло. :roll:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ти може да си мислиш каквото искаш, но Cinnamon още няма Wayland. Това едно. Второ, ако си на Wayland SSR изрично те предупреждава и ти казва, че някои функции няма да работят и те съветва да преминеш на X11, така че няма как да го пропуснеш.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед мар 31, 2024 01:21
Cinnamon още няма Wayland
За щастие. Не ща и да има. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Е, то и да има, не те бърка, защото ползваш или едното, или другото, но е факт, че изостанаха яко. Едва ли има по-закъсняла среда...
Изображение
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

Има, Xfce няма Wayland.
Обикновен потребител, ако ползва GNOME и няма Nvidia, няма да забележи разлика между Х и Wayland сесия.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Абе, ще забележи, редица програми не бачкат с Wayland. На късмет е.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Интересно, оказа се, че доста хора са харесали иконата, която си направих за терминала, че даже получих и няколко заявки да я споделя (което и направих, разбира се)! :shock: Никой никога досега не е харесвал нещо, което съм направил за себе си, вкл. и темата ми за десктопа.
Ако някой я иска, постната е в "Линукс мемета", но ето я и тук за всеки случай: https://i.ibb.co/yVXtHcv/terminal-tux-512x512.png Предполагам, че и сами можете да си смените цветовете, ако не ви харесват, но ако не ви се получава, мога аз да го направя. Само трябва да ми кажете какви цветове искате.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз не използвам кръгли икони, иначе бих я ползвал :thumbright:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори