Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Re: Линукс лафче

Мнение от beggginer »

Валсо написа:
чет мар 14, 2024 21:09
Mozo написа:
чет мар 14, 2024 18:27
Па, ако пуснеш това, ела да видиш :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Код: Избери всички

trizen --noconfirm -Rns $(trizen -Qdttq); yes | trizen -Scc
Чисти адски много работи :съгласен:
Обаче не чисти всичко, винаги нещо остава. Затова ръчното си остава най-добрият вариант:

alias sc="sudo rm -rv ~/.cache ~/.ccache /var/cache/pacman/pkg/* /tmp/*"
И всичко заминава без остатък. Щото и в ~/.ccache (ако имаш инсталиран този пакет) отиват разни неща, когато компилираш от сорс.
А да си се замислял, че не всеки кеш е ненужен? :)

Една част се генерира на всеки буут и триейки го, си намаляваш живота на записите на диска (вероятно SSD).
Прочетено: 537131 пъти
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

beggginer написа:
чет мар 14, 2024 22:08
Една част се генерира на всеки буут
Това, което се генерира при всяко стартиране, отива в скрита папка в /tmp и тези папки си стоят, дори и да си рънна alias-а, той трие само файловете. Кешовете на X11, fonts и няколко други неща си стоят недокоснати.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
чет мар 14, 2024 21:09
Mozo написа:
чет мар 14, 2024 18:27
Па, ако пуснеш това, ела да видиш :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

trizen --noconfirm -Rns $(trizen -Qdttq); yes | trizen -Scc
Чисти адски много работи :съгласен:
Обаче не чисти всичко, винаги нещо остава. Затова ръчното си остава най-добрият вариант:

alias sc="sudo rm -rv ~/.cache ~/.ccache /var/cache/pacman/pkg/* /tmp/*"
И всичко заминава без остатък. Щото и в ~/.ccache (ако имаш инсталиран този пакет) отиват разни неща, когато компилираш от сорс.
Никога не съм имал папка .ccache. Останалите са ми качени в RAM, така че се изтриват при всеки рестарт.
Nikola_ написа:
чет мар 14, 2024 21:45
На мен пък ми е чудно защо там пише trizen като са му зададени команди на pacman и в краина сметка пак pacman ще свърши работа.

$ pacman -Qdttq
btrfs-progs
cups
gptfdisk
gtk-engines
less
lib32-fluidsynth
lib32-gtk3
lib32-libavtp
lib32-libva
lib32-libwebp
libfbclient
libid3tag
libkate
libsoup
lvm2
mariadb-libs
openmpi
postgresql-libs
python-rdflib
qt5-declarative
smbclient
tk
unixodbc
webrtc-audio-processing
which
xfsprogs

$ trizen -Qdttq
btrfs-progs
cups
gptfdisk
gtk-engines
less
lib32-fluidsynth
lib32-gtk3
lib32-libavtp
lib32-libva
lib32-libwebp
libfbclient
libid3tag
libkate
libsoup
lvm2
mariadb-libs
openmpi
postgresql-libs
python-rdflib
qt5-declarative
smbclient
tk
unixodbc
webrtc-audio-processing
which
xfsprogs
Защото ще изтрие и нещата, свързани с AUR.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет мар 15, 2024 02:43
Никога не съм имал папка .ccache.
Не си попадал на сорс, който влиза в безкраен loop на компилиране, затова. :lol:
https://archlinux.org/packages/extra/x86_64/ccache/
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не ми трябва :)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет мар 15, 2024 11:28
Не ми трябва :)
Тия 1.5 МБ инсталиран размер са като презерватива: предпочитам да ги имам и да не ми трябват, отколкото обратното. :lol:
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Как да накарам това хубаво КДЕ да ми запомни паролата на интернета. При всяко загасване на екрана иска да я вписвам наново. Знам че КДЕ е божество и е безгрешно но мисе струва тъпо дане ми запомня паролата.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Лесния начин е - не го ползваш (все още).
Иначе, от подаденото от тебе - не знам, има едно тикче за слагане, сложено ли е, и ако е сложено - пак така ли е... (говоря наизуст).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

hunter4o83 написа:
пет мар 15, 2024 20:44
Как да накарам това хубаво КДЕ да ми запомни паролата на интернета. При всяко загасване на екрана иска да я вписвам наново. Знам че КДЕ е божество и е безгрешно но мисе струва тъпо дане ми запомня паролата.
При мен съм я задал един път и си я помни, никога повече не съм я вкарвал :-k

Я опитай така:

Изображение

Ако не става, опитай обратното:

Изображение
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

hunter4o83 написа:
Не ти ли изгоря лаптопът с "Пълна скръб"?
Иначе добър опит за тролване, в стил "Радко", ама не ти се получи :съгласен:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Mozo написа:
съб мар 16, 2024 01:32
Я опитай така:
Ако се вярва на казаното, каква е настройката му на ммм за захранването настройката.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Поредният 10-годишен qt бъг, завърнал се съвсем наскоро. Тия вместо да си оправят бъговете на 5-цата, само създават нови и връщат стари! #-o Явно разработчиците на КДЕ и на qt са едни и същи, иначе няма друго обяснение работата им да е толкова подобна в лошия смисъл... :lol:

https://bugs.scribus.net/view.php?id=12068&nbn=33
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Мнение от ROKO__ »

Shaker написа:
съб мар 16, 2024 12:28
hunter4o83 написа:
Не ти ли изгоря лаптопът с "Пълна скръб"?
Иначе добър опит за тролване, в стил "Радко", ама не ти се получи :съгласен:
Май на вас не ви се получи, от толкова много хвалене накрая хората се подвеждат да го пробват, и се разочароват. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

ROKO__ написа:
нед мар 17, 2024 07:19
Май на вас не ви се получи, от толкова много хвалене накрая хората се подвеждат да го пробват, и се разочароват. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мани, те и Valve четат Камината и сложиха тази "Пълна скръб" в Steam Deck с Arch. Толкова са тъпи горките, че от доста хора чувам, колко е як "Линукса" в Steam Deck.
Просто най-крайните GNOME фенове сте толкова зле с лъжите и манипулациите, че не си сменявате репертоара с години. Въртите се едни и същи хора, честно. Все едни и същи пишат, колко е зле KDE и му показвате бъговете и кусурите, а на онова "съвършенство" показвате само работещите неща. Защо не покажете бъговете и недостатъците му? Защото няма ли? Сменете плочата, моля :съгласен:
Аз лично ако почна като вас да вадя кусурите и бъговете на GNOME, мога да напиша цял роман. Защо като покажа недостатъците на GNOME, се криете или отговаряте - ""не ме интересува, аз това не го използвам".
Във форума поне показваме недостатъците на KDE и си го храчим стабилно, но остава най-добрата графична среда с приложенията си в Linux. По-добра алтернатива за Linux - няма. Има и други графични среди (извън KDE и GNOME), които са супер, но са доста скопени откъм функционалности, като например - XFCE и LXQt, но и те са по-добри от GNOME, факт :съгласен:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Валсо написа:
нед мар 17, 2024 04:28
Поредният 10-годишен qt бъг, завърнал се съвсем наскоро. Тия вместо да си оправят бъговете на 5-цата, само създават нови и връщат стари! #-o Явно разработчиците на КДЕ и на qt са едни и същи, иначе няма друго обяснение работата им да е толкова подобна в лошия смисъл... :lol:

https://bugs.scribus.net/view.php?id=12068&nbn=33
Пък може и да са GNOME разработчици. От къде знаеш? Чакай да ти покажа нещо -> https://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=141154, https://www.omglinux.com/gnome-thumbnails-file-picker/

Цели 18 години са се минали, за да вкарат това "icon view" във file picker-a на GNOME :toothy10:
Сега да минем по същество за Qt. @Валсо , алармирай тези организации, да не използват това бъгаво Qt. Убеди ги, че GTK е съвършен и ще станеш милионер като Коцето Петровски:
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, ние поне сме откровени и като има проблеми си ги казваме, а не мълчим като партизани на разпит. Съжалявам, че KDE е най-яката и функционална среда. Ако беше някоя друга, щях да ползвам нея. Но GNOME просто си е зле и не го казвам, за да се заяждам с някого. Когато си използвал KDE цифра години, използването след това на GNOME действа като яко приземяване...
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”