Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за Дебиан

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Всичко за Дебиан

Мнение от Fernando Sucre »

Да, проблемът е с пакета за NVidia драйвъра.

Засега премахнах новото ядро, докато не си решат проблемите:

Код: Избери всички

# apt purge linux-image-6.1.0-18-amd64
Съветвам да направите същото. Не става да премахнете драйвъра, да ъпдейтнете до новото ядро и после да инсталирате наново драйвъра. Така че не се занимавайте засега. :lol:
Прочетено: 60715 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Случва се :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
нед фев 11, 2024 16:05
Случва се :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Нова демонстрация на „Тайният сос“ за контрол на качеството в Debian! :lol: :lol:
Сега си мисля, не е случайно че от Plasma разчитат на Debian за тяната дистрибуция - привличане на базата подобни практики. :lol:

WARNING!. Problems with the incoming update - kernel 6.1.0-18 & nvidia driver
https://forums.debian.net/viewtopic.php?p=792711
Xxxx
Регистриран
Регистриран: ср фев 21, 2024 22:17

Мнение от Xxxx »

Някой ползвал ли е Дебиан с всички релийзи в сорс листа? Най-новите пакети са в Unstable и сега съм с него, но някои пакети са премахнати и ги има в Testing или Stable, а има програми които зависят от тях и трябва липсващите зависимости ръчно да се свалят и инсталират. Затова няма ли да е по-добре направо да изпраскам unstable, testing и stable, че защо не и oldstable в списъка с репота и apt да си сваля каквото му трябва сам :mrgreen: :mrgreen:
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

petie написа:
пет дек 01, 2023 17:22
tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
пет дек 01, 2023 08:48
Що бе?
Не харесва LAN картата ми с нет инстала аз съм с Lenovo ThinkStation E32 ако знаете как да го убедя ...
Опитай това

https://spirallinux.github.io/
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

Xxxx написа:
ср фев 21, 2024 23:24
Някой ползвал ли е Дебиан с всички релийзи в сорс листа? Най-новите пакети са в Unstable и сега съм с него, но някои пакети са премахнати и ги има в Testing или Stable, а има програми които зависят от тях и трябва липсващите зависимости ръчно да се свалят и инсталират. Затова няма ли да е по-добре направо да изпраскам unstable, testing и stable, че защо не и oldstable в списъка с репота и apt да си сваля каквото му трябва сам :mrgreen: :mrgreen:
Недостатъчно е. Аз бих добавил и репотата от Убунту за по-сигурно.
:баси якото:
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

tmp_ZMx2fK6aL4 написа:
чет фев 22, 2024 09:55
.....
Недостатъчно е. Аз бих добавил и репотата от Убунту за по-сигурно.
:баси якото:
Само така ще стане „Ултра“!
Xxxx
Регистриран

Мнение от Xxxx »

Убунту...ако можеше на всеки 6 месеца да се ъпгрейдва само като се смени името на релийза в сорс листа, и всичко инсталирано от странични хранилища или PPA да работи, можеше и да го ползвам :lol:
Всъщност не съм пробвал дали ще работи така, но силно се съмнявам :-k
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

@Xxxx Ти и за Убунту знаеш толкова много, почти колкото за Дебиан. Все още го плюят незаслужено, а ето някой (ти) на който би вършило работа. Да, то само (ако се настрои) ще си сменя името не на 6, май на 8 месеца. Не и в добавените хранилища (ако има такива) обаче, при надграждане на версията те се забраняват и после пак си е ръчен труд.

Ще е нужно обяснение защо не е 6. Версиите излизат на 6 месеца, но минава време докато в мениджъра на обновяванията се появи/пуснат това обновяване. Така, че първия път ще е повече времето и след това ще е на 6 приблизително. С уточнението, че е настроено "да иска междинките".
Селски, Начо Селски.
Xxxx
Регистриран

Мнение от Xxxx »

Е това е, че не искам нищо ръчно. Да се инсталира веднъж и после само да се ъпдейтва периодично, без да се налага ъпгрейд или преинсталация. Зора ми не е да е с най-новия софтуер по всяко време, а да е що-годе актуален без да се налага цялостно надграждане никога. И да е Дебиан-базирано. Освен Дебиан Сид, не виждам какво друго отговаря на изискванията :) Убунту също може да се направи на нещо като ролинг като се посочи devel в сорс листа, но е доста по-бъгаво от Дебиан.
Арч или Манджаро отговарят, но не искам недебиан-базирани дистрибуции :mrgreen:
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Xxxx написа:
пет фев 23, 2024 00:40
Е това е, че не искам нищо ръчно. Да се инсталира веднъж и после само да се ъпдейтва периодично, без да се налага ъпгрейд или преинсталация. Зора ми не е да е с най-новия софтуер по всяко време, а да е що-годе актуален без да се налага цялостно надграждане никога. И да е Дебиан-базирано. Освен Дебиан Сид, не виждам какво друго отговаря на изискванията :) Убунту също може да се направи на нещо като ролинг като се посочи devel в сорс листа, но е доста по-бъгаво от Дебиан.
Няма такава, Дебиан не предлага подобна алтернатива, имаш stable (стабилен, затова се казва така) и testing/unstable (нестабилен) когато привърши тестването се прави ново издание, базирано на него. Ти искаш някоя друга дистрибуция да прави този преход, но едва ли има подобна.
https://www.pcsuggest.com/debian-rollin ... tion-list/
Само SolydXK отговаря на условието (другите са базирани на нестабилния) Аз не виждам защо трябва да е Дебиан (няма нищо по-стабилно в него от всяка друга дистрибуция с фиксиран живот).
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Xxxx написа:
пет фев 23, 2024 00:40
Кой софтуер искаш да е най- нов или актуален? Ако става въпрос за уеб браузърите, просто си инсталираш стабилен Debian, инсталираш snapd и от него и инсталираш уеб браузър от щтракалката. Винаги си с най- новата версия на браузъра и стабилна система. При мен е така на домашния компютър. Забранил съм автоматичната актуализация, защото ме дразни, системно действие да се прави без мое знание, независимо дали е в изолирана среда или не. Нов плеър не ми трябва към този момента, нито последен офис пакет.
П.П.: Заедно със snapd, трябва да се инсталира съответният xdg-desktop-portal-... за разпознаване на символните връзки, а, конкретно в Debian, първо инсталираш core (sudo snap install core) и след това браузъра, който си решил.
Последна промяна от cybercop на пет фев 23, 2024 10:56, променено общо 3 пъти.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

cybercop написа:
пет фев 23, 2024 10:48
Забранил съм автоматичната актуализация, защото ме дразни, системно действие да се прави без мое знание
Горките Windows потребители, питаш ли ги, а :lol: :lol: :lol:
Изображение
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Mozo написа:
пет фев 23, 2024 10:50
cybercop написа:
пет фев 23, 2024 10:48
Забранил съм автоматичната актуализация, защото ме дразни, системно действие да се прави без мое знание
Горките Windows потребители, питаш ли ги, а :lol: :lol: :lol:
Не ги питам и не ме интересува, какво правят.
Потребителски аватар
tmp_ZMx2fK6aL4
Ветеран
Ветеран
Регистриран: пон фев 21, 2022 15:29

Мнение от tmp_ZMx2fK6aL4 »

bvbfan написа:
пет фев 23, 2024 08:10
Аз не виждам защо трябва да е Дебиан (няма нищо по-стабилно в него от всяка друга дистрибуция с фиксиран живот).
Да бе, нямало нищо по-стабилно.
В Дебиана изтъчнени пакетьори подбират ръчно с любов най-здравите пакети, за да доставят на истинските ценители непрекъсваемо удоволствие от неразрушима операционна система. O:)
Hardware: Windows 11 Incompatible Certified!
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”