Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Линукс лафче

Мнение от Fernando Sucre »

ROKO__ написа:
ср ное 10, 2021 11:24
....
Но и все така седи телеметрията на микромеките скрита в firmware пакет
Откъде тази информация?
Прочетено: 536078 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

ROKO__ написа:
ср ное 10, 2021 17:38
А и на тоя лаптоп да му олекне от това тежко КДЕ.
:lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

ROKO__ написа:
ср ное 10, 2021 17:38
Нямам време иначе мога да го подхвана да го сменя на Gnome евентуално, то пак трябват тестове да се види дали случайно cinnamon вече се справя с fractional scaling. А и на тоя лаптоп да му олекне от това тежко КДЕ.
Щом може в оригиналния Гном (в Убунту 20.04), значи и в Канелата би трябвало да може, защото тя е базирана на Гном.

https://www.maketecheasier.com/enable-f ... ing-gnome/
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Мнение от ROKO__ »

Fernando Sucre написа:
ср ное 10, 2021 19:29
ROKO__ написа:
ср ное 10, 2021 11:24
....
Но и все така седи телеметрията на микромеките скрита в firmware пакет
Откъде тази информация?
Ами чети, има в интернет колкото искаш. :>

raspberrypi-sys-mods това е пакета в който се крие.

https://www.cyberciti.biz/linux-news/he ... -linux-os/
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

To make matters worse, the official Raspberry Pi forums admins quickly locked down and deleted the topic threads, claiming it was “Microsoft bashing.”
Ебаси...
Изображение
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Аз от моя бързо разкарах raspbian и турих чист Дебелан

Изображение
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

ROKO__ написа:
чет ное 11, 2021 08:00
.....

Драги, това ми е известно. :) Просто използва комбинацията firmware и телеметрия, която ме наведе на мисълта, че може да използват чиповете по някакъв начин. Което щеше да е доста по-лошо и едва ли щях да мога да го блокирам лесно.
Единственото лошо на това нещо, което са направили е че не вярваме на корпорацията. И правилно, ако ме питат. Други пакети също използват подобен подход и също могат да се махнат. Сред тях са Математика, Реал ВНСИ, Vivaldi, Sublime и т.н. Тоест цялата драма е че се обновяват през тяхно си хранилище.

Все пак мерси за статията, където правилно и ясно е описан проблемът.
ROKO__ написа:
чет ное 11, 2021 10:56
Аз от моя бързо разкарах raspbian и турих чист Дебелан
.....
Много хубаво, обаче има разни благинки в Расбиан-а, от които не мисля да се отказвам. Или както сега го прекръстиха на Pi OS.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

ROKO__ написа:

Баси наглеците! Добре че арчърите не правят такива неща, но и да направят, сещам се за няколко начина да забраня на микрошит да инсталира неща на моя компютър, така че това не е проблем. Ако се знае какъв е адресът на хранилището, добавя се в hosts и/или hosts_deny, деинсталира се пакетът, прочетох нещо и за микрошитски gpg key, така че тоя файл се прави празен и после се прави "безсмъртен", както наричам процедурата "# chattr +i". Начини има много микрошит да го духа. :evil4: Все пак това е линукс, където можеш да правиш каквото ти искаш, а не каквото микрошит иска. :lol:
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Валсо написа:
чет ное 11, 2021 12:50
ROKO__ написа:

Баси наглеците! Добре че арчърите не правят такива неща, но и да направят, сещам се за няколко начина да забраня на микрошит да инсталира неща на моя компютър, така че това не е проблем. Ако се знае какъв е адресът на хранилището, добавя се в hosts и/или hosts_deny, деинсталира се пакетът, прочетох нещо и за микрошитски gpg key, така че тоя файл се прави празен и после се прави "безсмъртен", както наричам процедурата "# chattr +i". Начини има много микрошит да го духа. :evil4: Все пак това е линукс, където можеш да правиш каквото ти искаш, а не каквото микрошит иска. :lol:
Те от raspbian са за ебане, те са скрили телеметрията в системен пакет.
Уж че било репо за visual studio code, да ама защо има и телеметрия в репото? Както и самия VSCODE има телеметрия.

Ако беше толкова безобидно защо го крият толкова долно?
Да може да се деинсталира пакета и да се забрани в apt но някак се губи доверието, веднъж компрометирана от Микромеките дистрибуция не е за вярване, и както са писали в този блог също 127.0.0.1 microsoft.com в /etc/hosts
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

От микрошит са си платили за тази шмекерия. Поредният опит за подривна дейност на линукс.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

ROKO__ написа:
чет ное 11, 2021 13:43

Те от raspbian са за ебане, те са скрили телеметрията в системен пакет.
Уж че било репо за visual studio code, да ама защо има и телеметрия в репото? Както и самия VSCODE има телеметрия.

Ако беше толкова безобидно защо го крият толкова долно?
Да може да се деинсталира пакета и да се забрани в apt но някак се губи доверието, веднъж компрометирана от Микромеките дистрибуция не е за вярване, и както са писали в този блог също 127.0.0.1 microsoft.com в /etc/hosts
1. Да, флиртуват малко и не съм никак доволен от това положение. Иначе ги разбирам, защото ще изкарат популярност и не малко пари - знаеш има доста кукувци, които ще се побъркат, ако разберат че определена корпорация или фирма се брига в такива неща.
2. Все пак може да се разкара относително лесно. Не знам как си представят, че някои уважаващ себе си лунуксар няма да го шкартира веднага. Все пак делата на точно тази корпорация ще се помнят дълго и предълго. :twisted:
3. Ако искаха да са коректни, правят тул, където тия неща могат да се забранят с един клик или да се настроят доста подробно.
4. Идея за някаква коректност. Тук има един казус, които трбва да се разгледа внимателно. Расбери не е GNU и никога не е обещавала, че няма да работи с комерсиални фирми. Което в някаква степен е готино. Лошото е че комерсиалните фирми искат софтуерът им да работи еднакво нявсякъде и по-важното поне да бъде допуснат до инсталиране. Тук проблемът ми е че в Steam всяко приложение може да дъни колкото си иска собствена телеметрия, да копае и някак си това е супер. Също, Steam клиента се обновява на своя глава, което не е напълно коректно и даже е по-лошо от репозиторито на корпорацията. А Steam принципно е едно от коректните приложения, да не сравняваме с други, където направо си е дивия запад.
5. „Защо го крият толкова“ -> ако това е еднственото репо, сложено там, тогава най-вероятно е некоректно.
6. „Телеметрия в репото“ -> всики репота имат някаква телеметрия. Теглиш от там, влачат някаква статистика. Това не е лошо само по себе си, проблем е ако с тази информация злоупотребя. Другия момент е че понякога се получават твърде натрапчиви обновления и затова може да са нежелани.
7. Като блокнеш домеийана нищо няма да стане, тези имат хиляда IP-та, към мкоито може и директно да се обръщат.
8. Има телеметрия в VSCode. За съжаление да, както и в повечето комерсиален софтуер. Толкова им е акъла, такава им е културата. За щастие има достатъчно качествени алтернативи, за да не се бригаме с „корпоративния“ манталитет.
9. Ако бяха направили по друг начин, много е възможно корпорацията да се откаже. Предполагам и затова са делнали темата във форума. Тук общо взето е както в точка 8. Принципно ги разбирам, защото това са пари и популярност от въздуха, а все пак предпочитам творческия живот да кипи в такива проекти. Но иделано бих предпочел да не го правят или поне да го правят по малко по-различен начин, защото тия маневри малко подкопават доверието. Което най-малко не е добра индикация.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Един въпрос: кърнелът ли отговаря за откриването и монтирането на флашките? Питам, за да знам на кого да пиша за проблем.
Вчера, след като ми доставиха новата флашка 256 ГБ, я закачих и я намери без проблем. Форматирах я (като НТФС, за да не се налага да си играя с gid & uid във фстаб) и си качих всичките сезони на Супергърл на нея плюс допълнително съдържание към сериала. След това я демонтирах и махнах от компютъра. Днес, след като събудих компа (не го изключвам, а само го приспивам), се сетих, че има още място и мога да кача и 5 от 10-те сезона на "Chicago Fire". Съответно я закачих към USB 3.0 слот, но тя изобщо не се появи в устройствата. Такова нещо и друг път се е случвало и знам, че обикновено след рестарт я намира веднага, стига по време на рестарта флашката да е закачена към компа. Рестартирах, но точно преди да зареди нещата, започна да изписва нещо от рода на "не мога да нумерирам usb3-port1. Може би има проблем с кабела?" и така няколко пъти едно и също. След това се саморестартира и едва след втория рестарт нещата тръгнаха нормално и флашката се появи.

Та въпросът е, че ако кърнелът отговаря за флашките, мога пак да пиша на Торвалдс и да му обясня подробно проблема. Знам, че ще го оправи, защото веднъж вече му писах за друго и той оправи и другия проблем. Но ако друго отговаря за флашките, моля да ми кажете кое е това друго.

П.С. Абе какво им става на тия с haskell? През 2 дни по 150 ъпдейта на всичко що започва с думата haskell. :lol: :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма никакъв проблем с флашките и всичко си става автоматично. Не трябва да си "играеш с gid & uid във фстаб". Нали не смяташ, че като имам 15 флашки всяка една я описвам в fstab :-s
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Според мен проблем има, но само след събуждане от приспано състояние. Тествах го два пъти днеска и и двата пъти го направи този номер с друга флашка, след като съм събудил компа. Вероятно някой модул не се събужда и му трябват няколко рестарта, за да тръгне.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

@Mozo, имаш ли някаква идея как да направя съдържанието на флашка неизтриваемо? Искам да съм сигурен, че където и да закача флашката със сериалите, нищо няма да изчезне инцидентно или поради нечие незнание.
Знам за "# chattr +i", но това не знам дали ще работи за директории и с recursive flag. Знам, че се ползва за файлове, но за директории с файлове (или за една главна директория, каквато е флашката) нямам идея дали става.

Edit: карай, питах в арч форума и оттам ми казаха за hdparm и стана работата. :усмивка1:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”