Откъде тази информация?
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Линукс лафче
- Fernando Sucre
- Почетен член
- Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56
Re: Линукс лафче
Прочетено: 536036 пъти- Валсо
- Дарител
- Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
- Контакти:
Щом може в оригиналния Гном (в Убунту 20.04), значи и в Канелата би трябвало да може, защото тя е базирана на Гном.
https://www.maketecheasier.com/enable-f ... ing-gnome/
- ROKO__
- Ентусиаст
- Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20
Ами чети, има в интернет колкото искаш. :>
raspberrypi-sys-mods това е пакета в който се крие.
https://www.cyberciti.biz/linux-news/he ... -linux-os/
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Ебаси...To make matters worse, the official Raspberry Pi forums admins quickly locked down and deleted the topic threads, claiming it was “Microsoft bashing.”

- ROKO__
- Ентусиаст
Аз от моя бързо разкарах raspbian и турих чист Дебелан

MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
- Fernando Sucre
- Почетен член
Драги, това ми е известно.ROKO__ написа: ↑чет ное 11, 2021 08:00.....
Ами чети, има в интернет колкото искаш. :>

Единственото лошо на това нещо, което са направили е че не вярваме на корпорацията. И правилно, ако ме питат. Други пакети също използват подобен подход и също могат да се махнат. Сред тях са Математика, Реал ВНСИ, Vivaldi, Sublime и т.н. Тоест цялата драма е че се обновяват през тяхно си хранилище.
Все пак мерси за статията, където правилно и ясно е описан проблемът.
Много хубаво, обаче има разни благинки в Расбиан-а, от които не мисля да се отказвам. Или както сега го прекръстиха на Pi OS.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Баси наглеците! Добре че арчърите не правят такива неща, но и да направят, сещам се за няколко начина да забраня на микрошит да инсталира неща на моя компютър, така че това не е проблем. Ако се знае какъв е адресът на хранилището, добавя се в hosts и/или hosts_deny, деинсталира се пакетът, прочетох нещо и за микрошитски gpg key, така че тоя файл се прави празен и после се прави "безсмъртен", както наричам процедурата "# chattr +i". Начини има много микрошит да го духа.ROKO__ написа: ↑чет ное 11, 2021 08:00Ами чети, има в интернет колкото искаш. :>

- ROKO__
- Ентусиаст
Те от raspbian са за ебане, те са скрили телеметрията в системен пакет.Валсо написа: ↑чет ное 11, 2021 12:50Баси наглеците! Добре че арчърите не правят такива неща, но и да направят, сещам се за няколко начина да забраня на микрошит да инсталира неща на моя компютър, така че това не е проблем. Ако се знае какъв е адресът на хранилището, добавя се в hosts и/или hosts_deny, деинсталира се пакетът, прочетох нещо и за микрошитски gpg key, така че тоя файл се прави празен и после се прави "безсмъртен", както наричам процедурата "# chattr +i". Начини има много микрошит да го духа.ROKO__ написа: ↑чет ное 11, 2021 08:00Ами чети, има в интернет колкото искаш. :>
https://www.cyberciti.biz/linux-news/he ... -linux-os/Все пак това е линукс, където можеш да правиш каквото ти искаш, а не каквото микрошит иска.
![]()
Уж че било репо за visual studio code, да ама защо има и телеметрия в репото? Както и самия VSCODE има телеметрия.
Ако беше толкова безобидно защо го крият толкова долно?
Да може да се деинсталира пакета и да се забрани в apt но някак се губи доверието, веднъж компрометирана от Микромеките дистрибуция не е за вярване, и както са писали в този блог също 127.0.0.1 microsoft.com в /etc/hosts
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
От микрошит са си платили за тази шмекерия. Поредният опит за подривна дейност на линукс.
- Fernando Sucre
- Почетен член
1. Да, флиртуват малко и не съм никак доволен от това положение. Иначе ги разбирам, защото ще изкарат популярност и не малко пари - знаеш има доста кукувци, които ще се побъркат, ако разберат че определена корпорация или фирма се брига в такива неща.ROKO__ написа: ↑чет ное 11, 2021 13:43
Те от raspbian са за ебане, те са скрили телеметрията в системен пакет.
Уж че било репо за visual studio code, да ама защо има и телеметрия в репото? Както и самия VSCODE има телеметрия.
Ако беше толкова безобидно защо го крият толкова долно?
Да може да се деинсталира пакета и да се забрани в apt но някак се губи доверието, веднъж компрометирана от Микромеките дистрибуция не е за вярване, и както са писали в този блог също 127.0.0.1 microsoft.com в /etc/hosts
2. Все пак може да се разкара относително лесно. Не знам как си представят, че някои уважаващ себе си лунуксар няма да го шкартира веднага. Все пак делата на точно тази корпорация ще се помнят дълго и предълго.

3. Ако искаха да са коректни, правят тул, където тия неща могат да се забранят с един клик или да се настроят доста подробно.
4. Идея за някаква коректност. Тук има един казус, които трбва да се разгледа внимателно. Расбери не е GNU и никога не е обещавала, че няма да работи с комерсиални фирми. Което в някаква степен е готино. Лошото е че комерсиалните фирми искат софтуерът им да работи еднакво нявсякъде и по-важното поне да бъде допуснат до инсталиране. Тук проблемът ми е че в Steam всяко приложение може да дъни колкото си иска собствена телеметрия, да копае и някак си това е супер. Също, Steam клиента се обновява на своя глава, което не е напълно коректно и даже е по-лошо от репозиторито на корпорацията. А Steam принципно е едно от коректните приложения, да не сравняваме с други, където направо си е дивия запад.
5. „Защо го крият толкова“ -> ако това е еднственото репо, сложено там, тогава най-вероятно е некоректно.
6. „Телеметрия в репото“ -> всики репота имат някаква телеметрия. Теглиш от там, влачат някаква статистика. Това не е лошо само по себе си, проблем е ако с тази информация злоупотребя. Другия момент е че понякога се получават твърде натрапчиви обновления и затова може да са нежелани.
7. Като блокнеш домеийана нищо няма да стане, тези имат хиляда IP-та, към мкоито може и директно да се обръщат.
8. Има телеметрия в VSCode. За съжаление да, както и в повечето комерсиален софтуер. Толкова им е акъла, такава им е културата. За щастие има достатъчно качествени алтернативи, за да не се бригаме с „корпоративния“ манталитет.
9. Ако бяха направили по друг начин, много е възможно корпорацията да се откаже. Предполагам и затова са делнали темата във форума. Тук общо взето е както в точка 8. Принципно ги разбирам, защото това са пари и популярност от въздуха, а все пак предпочитам творческия живот да кипи в такива проекти. Но иделано бих предпочел да не го правят или поне да го правят по малко по-различен начин, защото тия маневри малко подкопават доверието. Което най-малко не е добра индикация.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Един въпрос: кърнелът ли отговаря за откриването и монтирането на флашките? Питам, за да знам на кого да пиша за проблем.
Вчера, след като ми доставиха новата флашка 256 ГБ, я закачих и я намери без проблем. Форматирах я (като НТФС, за да не се налага да си играя с gid & uid във фстаб) и си качих всичките сезони на Супергърл на нея плюс допълнително съдържание към сериала. След това я демонтирах и махнах от компютъра. Днес, след като събудих компа (не го изключвам, а само го приспивам), се сетих, че има още място и мога да кача и 5 от 10-те сезона на "Chicago Fire". Съответно я закачих към USB 3.0 слот, но тя изобщо не се появи в устройствата. Такова нещо и друг път се е случвало и знам, че обикновено след рестарт я намира веднага, стига по време на рестарта флашката да е закачена към компа. Рестартирах, но точно преди да зареди нещата, започна да изписва нещо от рода на "не мога да нумерирам usb3-port1. Може би има проблем с кабела?" и така няколко пъти едно и също. След това се саморестартира и едва след втория рестарт нещата тръгнаха нормално и флашката се появи.
Та въпросът е, че ако кърнелът отговаря за флашките, мога пак да пиша на Торвалдс и да му обясня подробно проблема. Знам, че ще го оправи, защото веднъж вече му писах за друго и той оправи и другия проблем. Но ако друго отговаря за флашките, моля да ми кажете кое е това друго.
П.С. Абе какво им става на тия с haskell? През 2 дни по 150 ъпдейта на всичко що започва с думата haskell.

Вчера, след като ми доставиха новата флашка 256 ГБ, я закачих и я намери без проблем. Форматирах я (като НТФС, за да не се налага да си играя с gid & uid във фстаб) и си качих всичките сезони на Супергърл на нея плюс допълнително съдържание към сериала. След това я демонтирах и махнах от компютъра. Днес, след като събудих компа (не го изключвам, а само го приспивам), се сетих, че има още място и мога да кача и 5 от 10-те сезона на "Chicago Fire". Съответно я закачих към USB 3.0 слот, но тя изобщо не се появи в устройствата. Такова нещо и друг път се е случвало и знам, че обикновено след рестарт я намира веднага, стига по време на рестарта флашката да е закачена към компа. Рестартирах, но точно преди да зареди нещата, започна да изписва нещо от рода на "не мога да нумерирам usb3-port1. Може би има проблем с кабела?" и така няколко пъти едно и също. След това се саморестартира и едва след втория рестарт нещата тръгнаха нормално и флашката се появи.
Та въпросът е, че ако кърнелът отговаря за флашките, мога пак да пиша на Торвалдс и да му обясня подробно проблема. Знам, че ще го оправи, защото веднъж вече му писах за друго и той оправи и другия проблем. Но ако друго отговаря за флашките, моля да ми кажете кое е това друго.
П.С. Абе какво им става на тия с haskell? През 2 дни по 150 ъпдейта на всичко що започва с думата haskell.

- Mozo
- Skynet Cyber Unit
- Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Няма никакъв проблем с флашките и всичко си става автоматично. Не трябва да си "играеш с gid & uid във фстаб". Нали не смяташ, че като имам 15 флашки всяка една я описвам в fstab 

- Валсо
- Дарител
- Контакти:
Според мен проблем има, но само след събуждане от приспано състояние. Тествах го два пъти днеска и и двата пъти го направи този номер с друга флашка, след като съм събудил компа. Вероятно някой модул не се събужда и му трябват няколко рестарта, за да тръгне.
- Валсо
- Дарител
- Контакти:
@Mozo, имаш ли някаква идея как да направя съдържанието на флашка неизтриваемо? Искам да съм сигурен, че където и да закача флашката със сериалите, нищо няма да изчезне инцидентно или поради нечие незнание.
Знам за "# chattr +i", но това не знам дали ще работи за директории и с recursive flag. Знам, че се ползва за файлове, но за директории с файлове (или за една главна директория, каквато е флашката) нямам идея дали става.
Edit: карай, питах в арч форума и оттам ми казаха за hdparm и стана работата.
Знам за "# chattr +i", но това не знам дали ще работи за директории и с recursive flag. Знам, че се ползва за файлове, но за директории с файлове (или за една главна директория, каквато е флашката) нямам идея дали става.
Edit: карай, питах в арч форума и оттам ми казаха за hdparm и стана работата.

-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
- 3 Отговори
- 1350 Преглеждания
-
Последно мнение от Fernando Sucre
нед фев 02, 2025 18:00
-
-
Линукс Минт 22 Канела
от бат-начо » вт юли 02, 2024 16:42 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 16 Отговори
- 4278 Преглеждания
-
Последно мнение от бат-начо
пон сеп 23, 2024 21:01
-
-
-
[инфо] Как да си върнем runlevel 3 в линукс
от Валсо » пет дек 27, 2024 22:53 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 6 Отговори
- 326 Преглеждания
-
Последно мнение от Валсо
нед дек 29, 2024 01:17
-
-
-
ScreenRec - програма за запис на екран в Линукс
от beggginer » ср ное 27, 2024 18:11 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 28 Отговори
- 5229 Преглеждания
-
съб дек 14, 2024 20:03
-
-
-
Програма или начин за синхронизиране на линукс с телефон
от Montoya » пон сеп 23, 2024 06:57 » в Линукс - инсталация, настройки, проблеми - 21 Отговори
- 4615 Преглеждания
-
пет сеп 27, 2024 11:15
-