Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Стабилни срещу ролинг дистрибуции

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: По света и у нас - Линукс новините.

Мнение от Shaker »

Откакто минах на openSUSE Tumbleweed, направо се преродих. Арч е за хора, които по цял ден се занимават с глупостите на дистрибуцията и AUR. То защо тукашните арчъри си правят бекъпи? Защото е трошлив.
Четири пъти ми се случва да си изключа системата и на сутринта да не ми се стартира X-а или systemd да забие на някой service за добро утро. Да си пропагандират, колкото си искат, но openSUSE Tumbleweed е най-добрата rolling дистрибуция, а който търси стабилност - Leap.
При openSUSE всичко работи безотказно и безпроблемно :!:
Прочетено: 4335 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Тамболианеца написа:
чет ное 05, 2020 09:08
Арчлинукс е най-доброто дистро, защото с него най-лесно играем Уиндоус игри. :lol:
И това, но тъжното е, че нейтив игри, поддържани официално за Ubuntu може да се наложи да си играеш да ги подкарваш цял ден, докато на Arch тръгват с дабъл клик. И това ако не е скандално, здраве му кажи.
Shaker написа:
чет ное 05, 2020 09:51
Откакто минах на openSUSE Tumbleweed, направо се преродих. Арч е за хора, които по цял ден се занимават с глупостите на дистрибуцията и AUR. То защо тукашните арчъри си правят бекъпи? Защото е трошлив.
Четири пъти ми се случва да си изключа системата и на сутринта да не ми се стартира X-а или systemd да забие на някой service за добро утро. Да си пропагандират, колкото си искат, но openSUSE Tumbleweed е най-добрата rolling дистрибуция, а който търси стабилност - Leap.
При openSUSE всичко работи безотказно и безпроблемно :!:
Аз лично си правя имидж не заради друго, а защото съм направил хиляди промени и за нова инсталация ще са ми необходими минимум три месеца, за да мога да си направя всичко както искам, ако въобще успея. В същото време от имидж връщам за, внимание - минута и тридесет секунди. Всъщност аз правя имиджи на всичко - започнах от ХР на времето да ги правя, та до ден днешен - както на Ubuntu-базираните, така и на Arch. И не знам защо ти се е трошил, при мен няма такова нещо, за всичките години да се е строшил 2-3 пъти и като погледнеш в новините на Arch, хората са си написали как се оправя, просто няма кой да чете. През това време не е като Ubuntu да не ми се е чупило.

И те питам за десети път - какви са тея глупости на Arch и какви са тея проблеми с AUR. Постоянно го пишеш, но отговор не получавам. Защото AUR е най-доброто нещо за потребителя - имаш всичко на една ръка разстояние. Той не е там да създава проблеми, а да помага и го прави великолепно. Инсталирай Qt4 на openSUSE като е толкова добро. Или пък Pale Moon :lol: Доста нелогична дистрибуция всъщност. За най-елементарни неща трябва да се чете как се правят.
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Re: Стабилни срещу ролинг дистрибуции

Мнение от Shaker »

Колкото и пъти да ти отговарям за AUR, все подминаваш. Пак ще повторя.
AUR е някаква спасителна сламка за Arch. Негативите, за мен, са:
- Троши се при повечето пакети и не можеш да инсталираш нищо, та се налага да използваш flatpak или snap!
- Чакаш 30-40 минути да ти се ъпдейтне някой голям пакет, а пък тръгне ли да комплира - си е таковало мамата. За справка IntelliJ IDEA, Jetbrains Rider, Google Chrome, Android Studio, Microsoft Teams, Skype и по-големи програми.
- Много хелпъри и не знаеш кой работи, кой е пробит и кой не е.
- Pamac и Octopi - бъгави до n-та степен;
- Стари версии на пакети;
По отношение на бекъпите. Прави си ги на трошливия Арч и си връщай имиджи. Щом това ти е кеф и искаш да се занимаваш - прави си бекъпи. Аз искам като си включа компютъра, да си отворя нещата и да си работя спокойно на него. За няма и 3 месеца - 4 пъти не искаше да ми се стартира X или забиваше на някой процес systemd в стабилния "Арч". От 10 месеца използвам openSUSE и нито веднъж не ми се е строшило! Включвам си лаптопа, логвам се и всичко си ми работи! Отделно използвам git и облак за съхранение на най-ценните ми файлове.
По отношение на най-пробият откъм сигурност и най-грозният недодялан браузър - Pale Moon. Инсталирах го с два клика на openSUSE и го изтрих. Преди малко инсталирах Qt4 и отновно никакъв проблем, нищо че не използвам нито един софтуер, който изпозва Qt4. В openSUSE нещата се инсталират и управляват супер просто. Ти като си свикнал да си използваш Арч-овските умения в openSUSE - твой си проблем.
Черешката на тората - има YaST! Благодаря на @Тамболианеца и @p4p, че ми отвориха очите.
@Тамболианеца е прав с тази пропаганда относно Arch. Отделно ще добавя пропагандата и натрапването на най-пробитият откъм сигурност браузър - Pale Moon. To да му бяха само тези проблемите...
До миналата година и аз защитавах Арч, ама като пробвах openSUSE Tumbleweed и направо се преродих. Бързо, лесно и стабилно - това ми трябва!
Относно игрите - играя CS GO, Half-Life цялата серия (без Alyx), Dota 2 и Dota Underlords през Steam. Вървят си чудесно.
Последна промяна от Shaker на чет ное 05, 2020 12:06, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Не си инсталирал Pale Moon, а негов заместител, гледай малко по-внимателно, че от фенщина недовиждаш вече :p

Да кажеш, че "повечето" пакети от AUR не се инсталират е твърде несериозно. Повечето се инсталират без проблеми, изключително рядко имам проблеми. Pamac е бъгавичък, да, но Octopi работи чудесно, но и да не работеше, с една команда ъпдейтваш всичко. И откога изборът на хелпъри е проблем? Откога предоставянето на избор въобще е проблем :-s Използваш trizen и си готов :thumbright:

Казваш - ползвам openSUSE от десет месеца и не ми се е строшил нито веднъж. Ми на мен пет пъти по толкова месеци Arch не ми се е трошил - и ся кво прайм :-s

Стари версии на пакети - молим? :-k

Google Chrome го инсталирам за минута, какви 40 минути :-s

Arch е именно бързо, лесно и стабилно. openSUSE е доста затворена система, при която всичко е наопакии трябва да четеш за всичко. Да не кажа, че до момента е единствената, която си налага GRUB при ъпдейт на системата при мултибуут и това адски дразни, защото аз искам да използвам GRUB на Arch, но тя не отчита това и е единствената, която го прави, та се налага след всеки ъпдейт да възстановявам GRUB, за да си ползвам този на Arch.

Иначе, да - стабилните дистрибуции са най-добри за хора, които инсталират 5 програми и след това просто си работят и не им трябва нищо друго. За хора, които обаче играят игри и постоянно инсталират различен софтуер и експериментират с най-различни неща, по-удобно нещо от Arch не съм виждал.

И още един съвсем пресен пример - онзи ден ми поискаха да намеря вюър за .dwg файлове за Ubuntu. Намирам .deb пакет, чувствам се страхотно, инсталирам и.... не тръгва. Което се случва по-често, отколкото е нормално. Намирам го в AUR, пускам го на Arch, тръгва от раз. Ха се га де? Те ти го вюъра:
https://www.opendesign.com/guestfiles/o ... s_explorer

Втори пример:
https://www.zwsoft.com/product/zwcad/pricing

Има .deb, супер щастлив го инсталирам, стартирам, тръгвам да отворя .dwg файла - core dumped. Намирам го в AUR инсталирам го, работи без забележка. Що така, какво става със "стабилните"? И баба знае да инсталира Chrome и Opera, ама като опре до нещо по-екзотично и е бая зор. Също така, стани геймър, ще разбереш на втория ден за какво ти говоря :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
vasettoo
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: ср сеп 14, 2016 20:09

Мнение от vasettoo »

Бааго, тук се облизвам като черна уфца у стадо камили с моя Gentoo, който не е преинсталиран откакто имам железото у офиса. На лЯптопа пък мина вече повече от година, откак му менках и ъпгрейдвах чарколяци и се "пречупих" да разкарам най-сетне M$(hit). И да, има всичко "вредно" за гурутата и линукс-веганите - systemd, GNOME, wayland, etc., lol.. Нека плюенето начене веднаж... :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор

Мнение от Shaker »

Пак си гледаш от собствената градинка. Компилирай и билдвай от AUR на по-слаба система, а не на топ процесор на Intel 10-то поколение :thumbright:
Иначе да, прав си, с бекъпи и връщаници не се троши. Аз за тези 10 месеца не съм правил никакви бекъпи на цялата система. Защо ли? Защото няма смисъл.
Щом си казал, че бързо, лесно и стабилно, а за openSUSE - "затворена система, при която всичко е наопакии трябва да четеш за всичко. ", няма смисъл да споря с теб. Сигурно си имал в предвид за Арч. A колкото до GRUB - имам само една система и не ме интересува друго :усмивка1:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Нещо не четеш - на мен също не ми се троши. В работата VPN сървърът, който вдигнах е на Arch. Вече втора година само си правя бекъпи за всеки случай, но не съм връщал. Компютърът работи 24/7 и няма абсолютно никакви проблеми, само рестартирам като дойде ново ядро, няма смисъл да се заигравам с лайв пачинг.
Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

Mozo написа:
чет ное 05, 2020 12:04
...
Да не кажа, че до момента е единствената, която си налага GRUB при ъпдейт на системата при мултибуут и това адски дразни, защото аз искам да използвам GRUB на Arch, но тя не отчита това и е единствената, която го прави, та се налага след всеки ъпдейт да възстановявам GRUB, за да си ползвам този на Arch.

...
С това направо изби рибата.

Ползвам само мултибуут вече повече от шест години.

openSUSE може да работи и без grub. Обновява се безпроблемно, включително и ядрото и при премахнат grub, без да настоява за инсталирането на последния. Виж за Manjaro и другите Арч базирани ...

Много глупости пишеш, дали от злоба, дали по друга причина, незнам.

И още:

https://i.imgur.com/iHR62on.png

https://i.imgur.com/Rnu6nrp.png

https://i.imgur.com/Ft8tCTY.png

https://i.imgur.com/nfzFGHg.png

https://i.imgur.com/ole0MUL.png

https://i.imgur.com/UWwGJIO.png

Когато инсталираш Git версиите на KDE, GNOME, XFCE с над 2500 пакета в системата и караш така поне няколко месеца без бекъпи, пак ми се обади.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Злоба :-s #-o Заеби...

И защо трябва да инсталирам Git версията на KDE :roll:

openSUSE може и да може да работи без GRUB, но е единствената дистрибуция с подобно поведение при мултибуут. Трябват допълнителни действия, докато при другите не е така. Защото примерно ако имам Arch и Mint и ъпдейтна Mint и при него има нова версия на ядро или GRUB, той не взема превес над това, което съм задал, а именно, да се използва GRUB на Arch. На openSUSE обаче не му пука какво съм казал аз и при ъпдейт вече виждаме сплаш скрийна на openSUSE и ползваме неговия GRUB.

Та не видях коя е по-точно глупостта тук, при положение че това са само факти? И кои са тези "много глупости"?

И не ми снимай Pale Moon, защото си свалил тарбола от сайта, а не си го инсталирал от официалните хранилища, където най-откровено лъжат, че ще ти инсталират Pale Moon, а ти слагат друг браузър, което е най-малкото неморално. Освен вече да са го оправили, крайно време беше.
Изображение
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Zeroadhesion написа:
чет ное 05, 2020 00:18
Абе пичове и ние сме пробвали Debian Stable, не сме го пропуснали :) Имам над година с него (документирано тук във форума) и като излезе нова версия на Steam и нещо се чупи и трябва да му баеш, понеже са му стари версиите на другите пакети. Айде, няма да хваля много Arch да не ме заклеймите пак, но тук такова нещо няма да ти се случи, въпреки че е rolling и пак нещо би трябвало да се счупи, но я, ШОК, нищо не се чупи....
Не си ги измисляме тези неща, не ни плащат от Arch да спамим в тяхна полза, просто е добро дистро. Аман :lol:
Аз точно това си мисля че ви плаща някой да рекламирате Арча.Защото когато някои е с различно дистро от Арч започва да му се пробутва Арча и да се обяснява колко е хубав и тн.Лошо няма но има и други дистрибуции,например Solus OS по нищо не отстъпва на Арч и игри се играят на него, Steam се инсталира за една минута с дваклика на мишката и имат КДЕ :p :angel4:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Верно, че използвам арч само от година и половина, но за това време никога не ми се е случвало да не ми тръгне Х или системди да забие някой процес. И аз си правя бекъпи, но не за друго, а в случай, че някой ъпдейт на енвидия драйвъра е осран (какъвто беше 450.66) и се наложи да върна негова стабилна версия. Или пък ако взема, че счупя системата с мои действия, да не се налага го преинсталирам наново.
Само че аз не изключвам компютъра, а го приспивам. Истински шът даун правя само, ако отиваме някъде на почивка, а това се случва всеки Август месец. През останалото време е приспиване.
Случвало се е и да спре токът, докато гледам филм, примерно. Като дойде токът, системата си тръгва без никакви проблеми, докато ментата много пъти е увисвала на безкрайно показване логото на Минт без да продължи към стартиране.
С пакетите от AUR никога не съм имал какъвто и да е проблем. Тъкмо обратното - докато Дискорд от офиц. хранилище не искаше да се инсталира заради някакъв скапан ключ, то Дискорд с Електрон от AUR се инсталира без проблем и досега него си ползвам.
Големи пакети също никога не са се ъпдейтвали половин час. :lol: Ето ти пример за голям пакет: инсталираш mp3gain и easymp3gain. Някой от тези два пакета изисква пакета lazarus, който е 700 МБ в компресирано състояние. :lol: Сваля го за има-няма минута, а се инсталира за секунди. Единствената причина нещо да ти се ъпдейтва половин час е, ако ползваш миръра на нетикс (български хост), който е едно от двете известни български хранилища за арч. Той отдавна е прее*ан и максималната скорост, която можеш да очакваш от него е 700 КБ/сек. :toothy10: Тогава верно има най-малко половин час ъпдейт, а инсталацията на арч може да отнеме и цял час. Колко пъти им писах на тия кретени, те все викат, че всичко било наред, ама не е. Така че другия път като решиш да пробваш пак арч, използвай някой от тези два миръра и за инсталация, и за ъпдейт. Вторият уж е в Германия, но и от него свалям с максималната скорост на мрежата ми, с която свалям и от българския мирър.

Код: Избери всички

# Bulgaria
Server = http://mirror.host.ag/archlinux/$repo/os/$arch
#
# Germany
#Server = http://artfiles.org/archlinux.org/$repo/os/$arch
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

hunter4o83 написа:
чет ное 05, 2020 12:58
Zeroadhesion написа:
чет ное 05, 2020 00:18
Абе пичове и ние сме пробвали Debian Stable, не сме го пропуснали :) Имам над година с него (документирано тук във форума) и като излезе нова версия на Steam и нещо се чупи и трябва да му баеш, понеже са му стари версиите на другите пакети. Айде, няма да хваля много Arch да не ме заклеймите пак, но тук такова нещо няма да ти се случи, въпреки че е rolling и пак нещо би трябвало да се счупи, но я, ШОК, нищо не се чупи....
Не си ги измисляме тези неща, не ни плащат от Arch да спамим в тяхна полза, просто е добро дистро. Аман :lol:
Аз точно това си мисля че ви плаща някой да рекламирате Арча.Защото когато някои е с различно дистро от Арч започва да му се пробутва Арча и да се обяснява колко е хубав и тн.Лошо няма но има и други дистрибуции,например Solus OS по нищо не отстъпва на Арч и игри се играят на него, Steam се инсталира за една минута с дваклика на мишката и имат КДЕ :p :angel4:
Не думай. Искам да пробваш примерно Doom Eternal на Soulus и после да дойдеш тук подсмърчайки как не тръгва. След това ще ти дам още няколко игри, които също няма да ти тръгнат :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

Mozo написа:
чет ное 05, 2020 12:55
...
openSUSE може и да може да работи без GRUB, но е единствената дистрибуция с подобно поведение при мултибуут. Трябват допълнителни действия, докато при другите не е така. Защото примерно ако имам Arch и Mint и ъпдейтна Mint и при него има нова версия на ядро или GRUB, той не взема превес над това, което съм задал, а именно, да се използва GRUB на Arch. На openSUSE обаче не му пука какво съм казал аз и при ъпдейт вече виждаме сплаш скрийна на openSUSE и ползваме неговия GRUB.

Та не видях коя е по-точно глупостта тук, при положение че това са само факти? И кои са тези "много глупости"?

...
Не четеш.

В openSUSE се натрапва grub само при инсталиране на нова версия. Дори и това се избягва като се премахне. Докато в Ubuntu, Mint и при ново ядро, и в още 3-4 случая. Ползвал съм ги в мултибуут доста време.

RPM дистрата и Slackware са най-дружелюбни при мултибуут.

Глупостите:

- ти твърдеше, че няма PaleMoon и аз ти показвам, че има начин как да се ползва;

- твърдеше, че няма qt4 и аз ти го показвам;

- преди няколко дни писа, че teamviewer не може да се инсталира от rpm пакета и аз ти показвам как става.

- ...
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

- Pale Moon го няма като официално инсталиран пакет, а те лъжат, че ще ти го инсталират, оставяйки те с New Moon. Да, аз знам как може да се използва като го свалиш от сайта на Moonchild, но това не е официална инсталация, още повече, че лъжат като цигани за пакетите, което е недопустимо.
- Да, при ъпдейт на GRUB openSUSE взема превес, което другите дистрибуции на правят. Кое от това не е вярно? Айде да четем, моля.
- Да, с дабъл клик върху .rpm пакета на TeamViewer не можеш да го инсталираш, както би трябвало да се случи във всяко едно юзър френдли дистро.
- Не съм казал, че не можеш да инсталираш Qt4, а че е трудно. При Arch става за секунда.

Кое от тук е глупост, при положение че са само сухи факти от реалността?
Изображение
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Не мога да го инсталирам аз този Арч иначе бихго инсталирал само за да видя колко ще изкара преди да се счупи.Не мога да го инсталирам защото основно играя две игри и две неща които ми трябват за тях немогат да се инстлират на линукс и за това ми е необходимо да имам и инсталиран Windows, също неми се занимава с гимнастики за /boot/efi защото някои Арч базирани не го потдържат с VM не мога да се оправя нещо.И Моз слаб ми е лаптопа за тази игра така че немога да я тествам :toothy10:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”