Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Вашият десктоп

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Re: Вашият десктоп

Мнение от Shaker »

@cprog , не обръщай внимание на ROKO. Той е класически GNOME фен и плюе по Qt и KDE от много години без аргументация. За сметка на това е машина и разбира много от Linux. Той и Тамбо са едни от малкото хора, които наистина могат да ти помогнат за всичко свързано с Linux, та дори и цялата екосистема на UNIX :)
Умее да превръща грозното по подразбиране GNOME в горе-долу нещо ставащо за използване :lol:
Прочетено: 318674 пъти
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Мнение от ROKO__ »

То въпроса е че smartctl не го разпознава напълно.

https://termbin.com/rx7v

Код: Избери всички

❯ magician --disk 0 --smart
================================================================================================
Samsung DC Toolkit Version 2.1.L.Q.0
Copyright (C) 2017 SAMSUNG Electronics Co. Ltd. All rights reserved.
================================================================================================
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Disk Number: 0 | Model Name: Samsung SSD 860 QVO 1TB_S4CZNF0N131348W | Firmware Version: RVQ02B6Q
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
| ID  |  Description                     |  Raw        |  Raw(hex)    |  Normalized |  Worst |  Threshold |  Status | 
| 5   | Reallocated Sector Count         |  0          | 0x0          |  100        |  100   |  10        | OK      | 
| 9   | Power-on Hours                   |  2802       | 0xaf2        |  99         |  99    |  0         | OK      | 
| 12  | Power-on Count                   |  168        | 0xa8         |  99         |  99    |  0         | OK      | 
| 177 | Wear Leveling Count              |  6          | 0x6          |  99         |  99    |  0         | OK      | 
| 179 | Used Reserved Block Count (total)|  0          | 0x0          |  100        |  100   |  10        | OK      | 
| 181 | Program Fail Count (total)       |  0          | 0x0          |  100        |  100   |  10        | OK      | 
| 182 | Erase Fail Count (total)         |  0          | 0x0          |  100        |  100   |  10        | OK      | 
| 183 | Runtime Bad Count (total)        |  0          | 0x0          |  100        |  100   |  10        | OK      | 
| 187 | Uncorrectable Error Count        |  0          | 0x0          |  100        |  100   |  0         | OK      | 
| 190 | Airflow Temperature              |  32         | 0x20         |  68         |  49    |  0         | OK      | 
| 195 | ECC Error Rate                   |  0          | 0x0          |  200        |  200   |  0         | OK      | 
| 199 | CRC Error Count                  |  44         | 0x2c         |  99         |  99    |  0         | OK      | 
| 235 | POR Recovery Count               |  94         | 0x5e         |  99         |  99    |  0         | OK      | 
| 241 | Total LBAs Written               |  8918569991 | 0x213969407  |  99         |  99    |  0         | OK      | 
WAI(Wear Acceleration Index): 1.31
------------------------------------------------------------------------------------------------
[SUCCESS] Smart feature completed successfully.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Добре се държи.
ПС: Не гледай CRC грешките, те са заради неправилно работещ nqc и трябваше да го изключа ръчно. Аз даже съм писал тема тук по този въпрос.
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Shaker написа:
нед сеп 13, 2020 09:52
@cprog , не обръщай внимание на ROKO. Той е класически GNOME фен и плюе по Qt и KDE от много години без аргументация. За сметка на това е машина и разбира много от Linux. Той и Тамбо са едни от малкото хора, които наистина могат да ти помогнат за всичко свързано с Linux, та дори и цялата екосистема на UNIX :)
Умее да превръща грозното по подразбиране GNOME в горе-долу нещо ставащо за използване :lol:
Е малко аргумент ли е че ми товари зверски процесора в idle?
И постоянните съобщения че нещо кръшкало в КДЕ. Дразнещо е както работиш, и да ти изкочи прозорец, КДЕ се срина, или нещо си там се изринало или кръшка...
Работех с cinnamon последно време, но в ебанту бая добре са направили гнома, и просто си го накичих да ми е приятен за ползване.
А дори и в момента, то КДЕ си има почитатели, но аз не съм един от тях, ползвал съм го много и него, но е адски неудобно за работа като изключим нещата по-горе.

А за помощта, да помагам, стига и питащия сам да си помогне. И стига да имам време.
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

@ROKO__
Мерси.
Друго гледам аз - как се проявява износването натоварено допълнително от pSLC.
Като смятам кръчмарски така от лога и екстраполирано = 10 ТБ/година при теб за 2% износване на 1 ТБ обем е доста по-добър резултат от ширещите се песимистични виждания за QLC технологията.
Горките песимисти, от тази година има и PLC - сигур вече напрао ше умрЪт от ужасТ. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

ROKO__ написа:
нед сеп 13, 2020 09:58
Shaker написа:
И постоянните съобщения че нещо кръшкало в КДЕ. Дразнещо е както работиш, и да ти изкочи прозорец, КДЕ се срина, или нещо си там се изринало или кръшка...
Работех с cinnamon последно време, но в ебанту бая добре са направили гнома, и просто си го накичих да ми е приятен за ползване.
А дори и в момента, то КДЕ си има почитатели, но аз не съм един от тях, ползвал съм го много и него, но е адски неудобно за работа като изключим нещата по-горе.

А за помощта, да помагам, стига и питащия сам да си помогне. И стига да имам време.
Няма такова нещо като товарене на процесора, нещо се случва при теб, но какво, не мога да кажа. Няма и как да е неудобно, след като можеш да го нагласиш както пожелаеш и има милион повече възможности от GNOME :cool:
Изображение
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Тамболианеца написа:
нед сеп 13, 2020 10:25
@ROKO__
Мерси.
Друго гледам аз - как се проявява износването натоварено допълнително от pSLC.
Като смятам кръчмарски така от лога и екстраполирано = 10 ТБ/година при теб за 2% износване на 1 ТБ обем е доста по-добър резултат от ширещите се песимистични виждания за QLC технологията.
Горките песимисти, от тази година има и PLC - сигур вече напрао ше умрЪт от ужасТ. :lol:
То аз не го и жаля този самсунг.
Иначе имам AMD Radeon R7 120GB SSD на което целия жизнен цикъл е 30 терабайта, но за 5 години съм му взел 20% от тези 30ТБ, също имам още по-стар OCZ Vertex 450 120GB който вече 7ма година работи на лаптопа и е на 85% от 22 терабайта жизнен цикъл.
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Mozo написа:
нед сеп 13, 2020 10:49
ROKO__ написа:
нед сеп 13, 2020 09:58
Shaker написа:

Няма такова нещо като товарене на процесора, нещо се случва при теб, но какво, не мога да кажа. Няма и как да е неудобно, след като можеш да го нагласиш както пожелаеш и има милион повече възможности от GNOME :cool:
Този разговор е воден многократно, на очите си ли да вярвам или на теб?
Товари процесора, постоянно крашва, адски разхвърляно и неудобно е, все едно съм се изсрал отгоре му, глася го да ми пасва, но ме дразнят куп неща които съм споменал. А каквото можеш с КДЕ, същото го можеш и със xfce примерно. А това че гнома съм го преобразил говори страшно много за гъвкавостта му, която в КДЕ липсва, там са ти изсрали едно лайно, и това е. Милиони плазмоиди които са на практика безполезни защото натоварват допълнително, и се губи смисъла изобщо да ги има. Панел аплетите също са о ужас там. Не ме кефи просто. Дори и да ги нямаше тия проблеми не ме кефи.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

В голяма грешка си - Xfce не може и една пета от нещата, които може KDE. Почти същото важи и за GNOME. Да кажеш нещо подобно показва нищо повече от тотално непознаване на средата.

Не, не товари - инсталирал съм KDE къде ли не, никъде няма никакви проблеми. Дори на VPN сървър съм го сложил, работи прекрасно. Скрийншоти искаме ли? От машина, която не е гасена от цифра време?
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

ROKO__ написа:
нед сеп 13, 2020 11:36
Този разговор е воден многократно, на очите си ли да вярвам или на теб?
Товари процесора, постоянно крашва, адски разхвърляно и неудобно е, все едно съм се изсрал отгоре му, глася го да ми пасва, но ме дразнят куп неща които съм споменал. А каквото можеш с КДЕ, същото го можеш и със xfce примерно. А това че гнома съм го преобразил говори страшно много за гъвкавостта му, която в КДЕ липсва, там са ти изсрали едно лайно, и това е. Милиони плазмоиди които са на практика безполезни защото натоварват допълнително, и се губи смисъла изобщо да ги има. Панел аплетите също са о ужас там. Не ме кефи просто. Дори и да ги нямаше тия проблеми не ме кефи.
Миналата година ползвах КДЕ за 30 дни по принуда, защото канелците нещо осраха с една от версиите и тя не тръгваше изобщо. :lol: КДЕ не ми е товарило процесора, а тогава даже бях с много по-слаб процесор от сегашния - беше i3-4170 и не са ми излизали съобщения, че нещо е крашнало (но за сметка на това след всеки рестарт иконите на десктопа ходеха, където си поискат :lol: ). Но си прав, че е адски разхвърляно, особено откъм конфиг. файлове. Едни са в хоум, други са в .конфиг, трети са на гъза на географията и ако искаш да си направиш бекъп на някоя настройка, трябва да ровиш 1000 години из възможните локации, докато си намериш това, което ти трябва. И за уйджетите/панелните аплети си прав - едни са просто грозни, други не вървят изобщо или пък вървят частично. И освен това са много малко на брой и няма никакъв избор.
КДЕ-то до ден днешен по подразбиране идва с панелен аплет тип Боза Екс Пи, където като отвориш програма, получаваш икона и текст. И като отвориш 4-5 такива, целият панел се запълва с глупости. Трябва специално да намериш и инсталираш другия аплет. Докато Канела 4 (поне тази в Арч, де, в Ментата нямам идея дали е така) вече идва по подразбиране с аплет, който ти прави иконите на панела като тези в Боза 7 (само икона и с групиране по приложение):
Изображение
И декорациите за прозорци за КДЕ, които ги има в kde-looks или както там се казваше, са малко. Повечето са outdated и неподдържани, а работещите са адски малко. Толкова са малко на брой, че Мозо няма друг избор, освен да си инсталира декорации и тема, превръщащи КДЕ в Боза 7, защото останалите просто не стават за нищо. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Още един, който тотално не познава средата, но за сметка на това си дава вид на прекалено разбиращ. Няма нужда да инсталираш абсолютно нищо - десен бутон на панела->Show Alternatives->Icons Only Task Manager. Трудно? Сложно? Разхвърляно? Инсталации? Отнема две секунди...

И не, декорациите не са никак малко, напротив, прекалено много са, доста повече от тези за GNOME, просто тази ме кефи, тази използвам :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед сеп 13, 2020 15:11
Още един, който тотално не познава средата, но за сметка на това си дава вид на прекалено разбиращ. Няма нужда да инсталираш абсолютно нищо - десен бутон на панела->Show Alternatives->Icons Only Task Manager. Отнема две секунди...
С новите поправки отпреди 2-3 месеца - може. Но миналата година нямаше такива улеснения.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Напротив, напротив, там са от години...
Изображение
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст

Мнение от ROKO__ »

Mozo написа:
нед сеп 13, 2020 15:11
Още един, който тотално не познава средата, но за сметка на това си дава вид на прекалено разбиращ. Няма нужда да инсталираш абсолютно нищо - десен бутон на панела->Show Alternatives->Icons Only Task Manager. Трудно? Сложно? Разхвърляно? Инсталации? Отнема две секунди...

И не, декорациите не са никак малко, напротив, прекалено много са, доста повече от тези за GNOME, просто тази ме кефи, тази използвам :съгласен:
Много са, и всичките са като повърня. Такава циганска каручка не е за човек дето му трябва за работа десктопа.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Всеки има различен вкус. Можеш да използваш семпли, има ги с десетки, никой не е казал, че трябва да сложиш цветни. Още повече, че дефолтната е съвсем семпла, та можеш и да не я сменяш, но на мен лично ми грознее.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Не е баш снимка на десктопа, но щеше да е ... само ако можеше да се инсталира . ;)

Изображение
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”