Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за WSL2 и след него - новини, критики, подвизи

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: съб юни 06, 2020 20:18

Re: Всичко за WSL2 и след него - новини, критики, подвизи

Мнение от Kурчевски »

Тамболианеца написа:
съб юни 06, 2020 09:05
Курчевски написа:
съб юни 06, 2020 05:31
Интересно дали ще го удържат във виртуалката или кучето ще скъса каишката :lol: :evil4: :mrgreen:
Добър лаф, но за съжаление отговорът е, че каишката е вече скъсана - виртуализацията в класическия й вид е в миналото чрез WSL2
https://docs.microsoft.com/en-us/window ... e-versions
Дали ще е Всл или класическа виртуалка - все тая. И в двата случая пингвина от хост става гост.
Гугъл също правят опити да заменят Линукса в Андроид с Фучшия, или както там се произнася, ОС. Може би от всички страни са преценили, че им върши работа само като бек енд ОС и ще насочат развитието му само в тази посока.
Прочетено: 3808 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Офтопик:
Що втори акаунт със същото име :-s
Изображение
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Офтопик:
Mozo написа:
съб юни 06, 2020 22:52
Офтопик:
Що втори акаунт със същото име :-s
Не мога да вляза, активация ми иска, а мейла който постнах е измислен :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Офтопик:
Ем, пиши, може без регистрация да пишеш, ще ти го оправя. Искаш ли?
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Заинтригуван дали има потребители връщащи се на Windows 10 заради WSL2 се натъкнах на този реддит:

Код: Избери всички

https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/gwzpfd/who_of_you_switched_from_linux_to_windows_10/
Прекалено е рано да се твърди някаква тенденция за връщане, но ме шокира друго в тази дискусия - над 70% от върналите се на Уиндоус са бивши Арч-ери.
Което за мен е изненада - баш тези, които би трябвало да са едни от потребителите най-навътре в Линукс се връщат на Windows??
Или пък моята преценка за ползвателите на Арчлинукс е остаряла и неадекватна, и днешните арчери масово нито са знаещи арчери, нито са линуксчии изобщо. Най-логична ми се струва тезата, че в днешно време да се самообявяваш за арчер е някаква мода и масов снобизъм.
Лично мнение, моля истинските арчери с дълбоки познания по Линукс, които името Арчлинукс предполага, да не се засягат.
Kурчевски
Редовен потребител
Редовен потребител

Мнение от Kурчевски »

Арчерите по принцип са най-активни в реддит. Техния суб има най-много абонати.
Офтопик:
Mozo написа:
нед юни 07, 2020 00:55
Ем, пиши, може без регистрация да пишеш, ще ти го оправя. Искаш ли?
Ок, оправи го
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тамболианеца написа:
нед юни 07, 2020 10:44
Заинтригуван дали има потребители връщащи се на Windows 10 заради WSL2 се натъкнах на този реддит:

Код: Избери всички

https://www.reddit.com/r/Windows10/comments/gwzpfd/who_of_you_switched_from_linux_to_windows_10/
Прекалено е рано да се твърди някаква тенденция за връщане, но ме шокира друго в тази дискусия - над 70% от върналите се на Уиндоус са бивши Арч-ери.
Което за мен е изненада - баш тези, които би трябвало да са едни от потребителите най-навътре в Линукс се връщат на Windows??
Или пък моята преценка за ползвателите на Арчлинукс е остаряла и неадекватна, и днешните арчери масово нито са знаещи арчери, нито са линуксчии изобщо. Най-логична ми се струва тезата, че в днешно време да се самообявяваш за арчер е някаква мода и масов снобизъм.
Лично мнение, моля истинските арчери с дълбоки познания по Линукс, които името Арчлинукс предполага, да не се засягат.
Може би има нещо вярно, някои го правят от снобизъм, други защото просто е една от най-удобните Linux дистрибуции, бърза също. Това неминуемо води до появата на потребители, които не са в час, не знаят за какво иде реч и трудно биха проумели предимствата на Linux пред онова говно. Да не говорим, че половината в онази тема звучат точно като платени драскачи на Микрошмек.

Наскоро един пич ми се похвали, че когато за пръв път пробвал Linux, инсталирал драйвърите за AMD с Wine. Трагично е. Можеше този да е някой от новоизлюпените арчъри и да каже, че се е върнал след това на Говно 10. Пълно е с такива.
Офтопик:
Kурчевски написа:
нед юни 07, 2020 11:41
Ок, оправи го
Готово :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Аз донякъде влизам в тази група, бидейки в Дуал Буут. Арч ми беше препоръчан от @Zeroadhesion или по-точно деривата (зарзават) Манджаро. Никога не бях ползвал Арч базирана дистрибуция преди това, с изключението на Антегрос за много кратко. Когато Мозо ни покани във форума, част от оригиналната Линукс вълна от ДатаБГ, ползвах Дебиан базирани дистрибуции в Дуал Буут. Бях върл фен на Open SUSE и харесвах Слак, както и оригиналното Убунту (концептуално, като изпълнение - всякак) преди да го осерат тотално. Сравнително дълго време ползвах Федора, но не колкото Мандрива. Купувайки лична машина (никога не ми се налагаше, поради спецификата на работата ми и цялостната зависимост от Майкрософт, с изключение на терминален Ред Хет в сървърите, с които имам малко общо така или иначе), потърсих Мандрива и за свое огромно разочарование, установих че е спряна от разработка. urpmi беше нещо разтърсващо за времето си. Опитах да се върна към Убунту с Кубунту, разбирайки за подема в КДЕ Плазма, но се разочаровах адски бързо. Ползвах Минт в Лайв среда и заключих, че не бих опетнил хард диска си с него.. Манджаро просто пасна. Не без много донастройка и нерви, поради несъвместимост в хардуера (малоумниците от Леново) и отчасти заради манджите на Манджаро. В крайна сметка отне повече време да орежа и настроя Манджаро, отколкото би отнело да инсталирам и надградя чист Арч, но за това време бях очарован от всичко и най-вече от огромната общност и поддръжка на пакети (АУР), снап и флатпак интеграция и прочее. Ако бях инсталирал гущерчето с КДЕ, вероятно нямаше да погледна настрани (особено гледайки feedback-а и скрийншоти, които @p4p предлагаше), но сега вече свикнал с Арч, не бих го заменил. Дебиан е корен в дистрибутирането на Линукс до крайния потребител и го ползвам в работата от WSL2, последно с Кали, за могат да тестват уязвимости хакерите от Остин, Тексас срещу космически суми. И като казах космически суми, онзи ден предадох фактурата от Майкрософт на счетоводния отдел - става въпрос за едни 200 бинки в паунди за годишните лицензи на около 170 машини, ексчейндж сървър протоколи и морално остарял софтуер 10 години назад във времето. Това е без Mimecast, който се плаща отделно и инфраструктурата също, както и data център, cloud.. А да, и Блумбърг лиценз за всяка машина, който струва около 20 бона годишно за един акаунт.

Та гледайки развитието на Qt и плазма, аз вероятно също ще спадна в тази група някой ден. Не заради Destiny 2, а по принуда. 8-[
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Айде сега, заради една среда ще се връщаш на говното. Ако трябва GNOME ще използвам, но на онова нещо никога :idea:
Изображение
Курчевски
Регистриран
Регистриран: пон май 18, 2020 19:53

Мнение от Курчевски »

Ако апокалиптичния сценарий за КДЕ се сбъдне, сваляш последния работещ КДЕ Неон, записваш на флашка, инсталираш и го ползваш вовеки :lol: И сега да спре развитието на КДЕ, гномаджийте пак никога няма да го стигнат :!: Връщането на Уиндоус си е далеч по-добра алтернатива пред гном в сегашния му вид :mrgreen:
Другите среди са съжаление не стават за сериозна употреба и не са опция.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Курчевски написа:
нед юни 07, 2020 15:40
... Връщането на Уиндоус си е далеч по-добра алтернатива пред гном в сегашния му вид :mrgreen:
Другите среди са съжаление не стават за сериозна употреба и не са опция. ...
Подстрекател си ти, знаем те.

Между-другото единственото, което ми помага да ползвам Уиндоус 10 по-удобно, е точно изграденият ми гном маниер - да си пиша името на програмата в сърча, вместо да им ползвам тъпите менюта, които са като подвижни пясъци.
Това е разликата между Гном и КДЕ като практическа употреба, в първото помниш името на програмата, второто пътя по менютата до нея. Първото не се променя, второто си е уиндонизъм с неувяхващата фраза "А, това - къде беше?"
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

А, не. Разликата е, че при едното имаш избор как да стигнеш от А до Б по най-удобния от пет различни начина, а при другото, трябва да съвпада с предпочитания от девелопърите начин. Например, ако те не ползват десен бутон на мишката, и ти не трябва!
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тамболианеца написа:
нед юни 07, 2020 15:58
Курчевски написа:
... Връщането на Уиндоус си е далеч по-добра алтернатива пред гном в сегашния му вид :mrgreen:

Между-другото единственото, което ми помага да ползвам Уиндоус 10 по-удобно, е точно изграденият ми гном маниер - да си пиша името на програмата в сърча, вместо да им ползвам тъпите менюта, които са като подвижни пясъци.
Това е разликата между Гном и КДЕ като практическа употреба, в първото помниш името на програмата, второто пътя по менютата до нея. Първото не се променя, второто си е уиндонизъм с неувяхващата фраза "А, това - къде беше?"
KDE си има търсене в менюто от незапомнени времена :-s

Изображение

Можеш и да не помниш имена, системата има контекстно търсене:

Изображение

Или аз нещо не разбирам какво си искал да кажеш?
Изображение
Курчевски
Регистриран
Регистриран: пон май 18, 2020 19:53

Мнение от Курчевски »

Тамболианеца написа:
нед юни 07, 2020 15:58
Курчевски написа:

Това и КДЕ го има, ама в Гном не може с контрол +- да си регулираш шрифта в конзолата или текстовия редактор. А в КДЕ може. В Гном не може нов файл с десен клик, не може да минимизираш прозорец и една камара други неща, от които в един момент ти писва, е някои може да се настроят, но за всяка дреболия да се ровиш в настройки отнема време и образува нерви.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Курчевски написа:
Другите среди са съжаление не стават за сериозна употреба и не са опция.
Същото може да се каже и за КДЕ! Като се имат предвид дългогодишни бъгове, които вероятно никога няма да оправят, само ще добавят нови и нови. :lol: Ето ти един такъв бъг в средата за "сериозна" употреба - първият пост е от 2015 г., а постовете продължават и до днес, защото някой го мързи да си оправи простотиите и то след като вече се разбра какво го причинява този бъг. :toothy10: :toothy10: :toothy10:

https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=354802

В Канелата като стане някой бъг, максимум 1 седмица и пускат ъпдейт с фикс. А тия "сериозните" горе вече 5-та година не са го оправили... :lol: =;
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”