Аз донякъде влизам в тази група, бидейки в Дуал Буут. Арч ми беше препоръчан от
@Zeroadhesion или по-точно деривата (зарзават) Манджаро. Никога не бях ползвал Арч базирана дистрибуция преди това, с изключението на Антегрос за много кратко. Когато Мозо ни покани във форума, част от оригиналната Линукс вълна от ДатаБГ, ползвах Дебиан базирани дистрибуции в Дуал Буут. Бях върл фен на Open SUSE и харесвах Слак, както и оригиналното Убунту (концептуално, като изпълнение - всякак) преди да го осерат тотално. Сравнително дълго време ползвах Федора, но не колкото Мандрива. Купувайки лична машина (никога не ми се налагаше, поради спецификата на работата ми и цялостната зависимост от Майкрософт, с изключение на терминален Ред Хет в сървърите, с които имам малко общо така или иначе), потърсих Мандрива и за свое огромно разочарование, установих че е спряна от разработка. urpmi беше нещо разтърсващо за времето си. Опитах да се върна към Убунту с Кубунту, разбирайки за подема в КДЕ Плазма, но се разочаровах адски бързо. Ползвах Минт в Лайв среда и заключих, че не бих опетнил хард диска си с него.. Манджаро просто пасна. Не без много донастройка и нерви, поради несъвместимост в хардуера (малоумниците от Леново) и отчасти заради манджите на Манджаро. В крайна сметка отне повече време да орежа и настроя Манджаро, отколкото би отнело да инсталирам и надградя чист Арч, но за това време бях очарован от всичко и най-вече от огромната общност и поддръжка на пакети (АУР), снап и флатпак интеграция и прочее. Ако бях инсталирал гущерчето с КДЕ, вероятно нямаше да погледна настрани (особено гледайки feedback-а и скрийншоти, които
@p4p предлагаше), но сега вече свикнал с Арч, не бих го заменил. Дебиан е корен в дистрибутирането на Линукс до крайния потребител и го ползвам в работата от WSL2, последно с Кали, за могат да тестват уязвимости хакерите от Остин, Тексас срещу космически суми. И като казах космически суми, онзи ден предадох фактурата от Майкрософт на счетоводния отдел - става въпрос за едни 200 бинки в паунди за годишните лицензи на около 170 машини, ексчейндж сървър протоколи и морално остарял софтуер 10 години назад във времето. Това е без Mimecast, който се плаща отделно и инфраструктурата също, както и data център, cloud.. А да, и Блумбърг лиценз за всяка машина, който струва около 20 бона годишно за един акаунт.
Та гледайки развитието на Qt и плазма, аз вероятно също ще спадна в тази група някой ден. Не заради Destiny 2, а по принуда.