Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Windows 10 простотийки

feed Всякакви програми и проблемите свързани с тях.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Windows 10 простотийки

Мнение от Тамболианеца »

Тема за случки и събития в/с Windows 10, които будят насмешка за величието на тази ОС.

Случка 1.
Инсталирах си Windows 10. Отделих повече физическо време за 1 Windows, отколкото да инсталирам ръчно и последователно 5 броя Линукси/БСД-та до пълен десктоп.
Към днешно време инсталаторът на Windows 10 е може би най-смотаният в Галактиката. Графична пародия, логическо недомислие и пълна безполезност при възникване на грешки. Принудих се да чета по форумите на Майкрософт как да си инсталирам Windows 10. Там пък съпортът им се надпреварва в неадекватност.
Разгеле накрая попаднах на един свестен и знаещ, и рецептата беше - да се ползва скрипт от командната линия в процеса на инсталация за разделението на системния диск, защото графичният инсталатор бил смотан.
Донякъде съветът ми помогна 80%, другите 20% ги прозрях сам.

А каква беше ситуацията при мен? Ами смотаният им инсталатор се ошашка като видя 6 диска, и при все че го инсталирам на диск само за него не можа да се справи. Грешката:
Изображение
Аве ей, сульо, аз ли съм ти форматирал така EFI диска, или ти?

Ползвах скрипт за разделяне на диска от самия Windows 10, пак не ще и не ще! Чак, когато изключих физически от захранването другите 2 системни диска, успях!
Каква е ситуацията? Windows 10 при все, че го инсталирам на един изцяло за него диск, търси като проказа да се завре по всичките възможни дискове, вижда други EFI дялове по други дискове и се опитва да се набута и по тях. А показаната по-горе грешка е грешка на причината за грешка. #-o Типично по джамджийски.

И като за капак ми скапа един дата диск, навря се и в него, тъпият инсталатор на Windows 10 с пикливия му NTFS взел, че решил, че ZFS не е файлова система и тръгнал да го проверява по времето на инсталация във фонов режим и прави NTFS рековери и избълва десетки ntfs дялове по него... Слисан съм.
Та допълнително трябваше да преформатирам този дата диск в ZFS и възстановявам от архив информацията. Все пак много благодаря на Windows 10, че гениалният му инсталатор избра точно този най-малкия по обем диск, а не големите. ;)

Поуката: При инсталация на Windows 10, винаги трябва физически да се откачат от захранването другите дискове, ако има такива.

Изводът: Windows 10 e пълна простотия като процес на инсталация, такива проблеми даже и в Windows 7 не е имало. А за да не си причинявате тези главоболия - си инсталирайте Линукс или БСД.

Случка 2.
Изморен от борбата с великия им инсталатор се улисах и забравих една задължителна манипулация след инсталацията, продължаваща да засяга милиони потребители - премахване индексирането на дисковата система. Поредната тотална простотия на Windows 10, за проблемите на която те знаят, и въпреки това не желаят да си я оправят.
Индексирането на файловата система на ssd или nvme унищожава тези дискове със зашеметяващи темпове.
Моята инсталация беше върху nvme. Само за 5 дни Ламята Windows 10 изяде 2 TB от живота на nvme-то ми, бързо nvme - бързо се яде. За сравнение - 2 TB износване ми е обемът на износване за 1 година в случай на Линукс системен диск.

Поуката: След инсталация на Windows 10 върху ssd/nvme, задължително трябва да се де-индексира C: диска от файл менъжера за освобождаване на заетото пространство на индекса, както и да се забрани изрично индексиращия сървис. В конкретния случай Майкрософт са в ролята на престъпници, които унищожават умишлено сторидж хардуера на потребителя.

Изводът: Windows 10 e враг за живота на ssd/nvme дискове. Ползвайте Линукс или БСД върху същите тези дискове, за да го разберете този факт.
Прочетено: 1374 пъти
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Windows 10 простотийки

Мнение от Валсо »

За случка 1 знам отдавна, тая простотия я има още от 7-цата насам. Там вариантите са да откачиш всички дискове от дъното и да оставиш само този за Бозата или, ако не те мързи, долната снимка. Но за да си запазиш данните и дяловете, най-добре е хамалската - физическо откачане от дъното. Преди време като казах, че Говното не може да се инсталира при повече от 3 дяла, Мозо ми каза нещо от рода на "ти си тъп, няма такова нещо". Интересно на теб какво ще ти каже.

Изображение

А Това за индексирането не го знаех, че унищожава SSD-то.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Всеки път, когато се докосна до това нещо се убеждавам, че по-добро от Linux няма. Windows 10 вече е тоталното падение, а тъжното е, че някакви екземпляри пламенно обясняват по форумите, че това бил най-добирят Windows...
Изображение
Курчевски
Регистриран
Регистриран: пон май 18, 2020 19:53

Мнение от Курчевски »

Еее, че то това с разкачането на дисковете е ясно, особено ако имаш ссд и хард, коронния номер е да си сложи буутлоудъра на харда, въпреки че си го инсталирал на ссд-то.
Иначе и някои Линукси имат индексиране, Гнома има и също е ламя.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Виж дали работи TRIM :lol:

Защо не пита преди да инсталираш? Щях да ти кажа.. Трябва да направиш следните доработки:

Изображение
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Курчевски написа:
пон май 25, 2020 13:49
коронния номер е да си сложи буутлоудъра на харда, въпреки че си го инсталирал на ссд-то.
:toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Mozo написа:
пон май 25, 2020 12:39
някакви екземпляри пламенно обясняват по форумите, че това бил най-добирят Windows...
На някои вероятно им плащат, за да повтарят глупости като папагали, както DarkEdge.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Не, не им плащат, просто са заблудени и нямат достатъчно информация. След като цял живот си ползвал тая помия, я приемаш за нещо нормално :???:
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Простотийка за деня

Windows 10 се мъчи да прави chkdsk на непознати за него файлови системи и блъска неадекватни съобщения за проблеми в system log-a

Disk management е толкова прост, че чак дрънка. Ако един GPT диск има дялове с файлови системи, различни от NTFS, FAT, exFAT, Disk management на Windows 10 e пълен олигофрен. Опитва са да им прави chkdsk и блъска нескончаеми съобщения за грешки в System log-a си. В същото време, ако един диск е форматиран изцяло без дялове като ZFS, Btrfs или lvm2, то великият Disk Management на още по-великия Windows 10, целомъдрено заключава, че дискът няма дялове и файлови системи.
Докато втората ситуация е добре дошла, то първата с дялове (ZFS, Btrfs, lvm2) поражда проблеми. Елементарно отърваване е чрез средствата на малоумния Windows 10, просто се задава сигнатура на съответния дял като 0700 (=NTFS/FAT/exFAT), а се форматира с файлова система както е угодно за Линукс или БСД. Тъпакът Windows 10 мирясва да пищи за грешки.

Поуката: Използват се похватите на недоклатения Windows-ски Disk Management срещу самия него.

Изводът: Излъжете Disk Management на Windows с неговите сигнатури, токова е прост, че няма да направи разлика.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Файловата система става "непозната" и когато всъщност е позната, но по време на ползването примерно ти е спрял токът и после при стартирането открива "непозната файлова система", която непременно трябва да бъде проверена и не можеш да го откажеш. Точно така ми замина терабайтовият дял преди време.
Решението е, ако имаш и линукс заедно с бозата, първо да пуснеш линукса, който да поправи ако има някакви грешки, след това рестарт, пускаш бозата и от таск нещо си (task scheduler май се казваше или нещо такова) премахваш всичко що е свързано с chkdsk, както и забраняваш самия сървиз. В противен случай, ако оставиш на бозата да прави поправянето, според майкрософт най-доброто поправяне е да форматира дяла без да пита дали може, без поне предупреждение, че може да ти затрие данните. Което за мен е целенасочено унищожаване на потребителски данни.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Първият вариант трябва да се търси целенасочено. Няма по-чиста работа от това Уиндоус да не ти вижда диска и дяловете, а Линукс да вижда НТФС. Единствената уловка е, че ако Уиндоус не се рестартира правилно или е изключен, докато все още има някакво движение по файловете, не дава права за писане под Линукс, което напълно ме устройва. Фейл-сейф вариант и винаги работи. Ако пусне чекдиск не ги вижда въобще, чекира си неговия както си го помни и продължава напред.

Изображение
Тамболианеца написа:
пон май 25, 2020 11:09
Разгеле накрая попаднах на един свестен и знаещ, и рецептата беше - да се ползва скрипт от командната линия в процеса на инсталация за разделението на системния диск, защото графичният инсталатор бил смотан.
Това между другото графичният инсталатор си го прави почти винаги, независимо от това какви са дяловете. И Уиндоус 7 да надграждаш, същия х*й.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Проблемът при мен беше, че исках да съвместя 1 ZFS дял и 1 NTFS на един диск, тъпият NTFS от 20 GB ми трябва като буфер за обмен в посока Windows --> Linux/BSD, защото Windows ми е FDE.
Chkdsk не може да се изключи и винаги се опитва да проверява ZFS дяла. Не можaх и да го изключа чрез задаване на GUID на ZFS дяла.

Е направих го по горния начин, така се прави basic raw disk, на който може да се присвои буква за диск в Windows 10, сиреч на ZFS дял присвоявам буква, примерно Z:
И после изключвам тази буква от проверката в registry-то
autocheck autochk /k:Z

Bingo & profit!
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
ср май 27, 2020 22:28
Chkdsk не може да се изключи
Може. Първо го спираш с десен бутон на дяла, таба за проверка (отдавна не съм се ровил там и вече не помня кое къде беше), махаш човката от "проверка на дяла", после отваряш регедитора, навигираш до

Код: Избери всички

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager
двойнокликваш върху BootExecute и като се отвори прозорчето, от "Value data" триеш

autocheck autochk *
и цъкаш ОК.

По този начин си бях спрял chkdsk за 7-цата, докато я ползвах, а като гледам, че упътването (тук) е с визия на 10-ка, явно важи и за нея. Даже го и тествах веднага след това - изключих компа от захранването, за да симулирам спиране на тока и буутнах 7-цата. Chkdsk не се включи и директно си зареди Бозата.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Търсеният резултат беше не тотално изключване на chkdsk, a само за дялове, които не са Уиндоуски, а се напъва да ги проверява. С тъпата му NTFS, да се изключва тотално chkdsk е доста неразумно.

Ето и я разликата след залъгването:
За Ундоус има два дяла на този диск, първият RAW, вторият NTFS.

# gdisk -l /dev/sdc
GPT fdisk (gdisk) version 1.0.5

Partition table scan:
  MBR: protective
  BSD: not present
  APM: not present
  GPT: present

......

Number  Start (sector)    End (sector)  Size       Code  Name
   1            2048      1187842047   566.4 GiB   0700  Basic data partition
   2      1187842048      1250260991   29.8 GiB    0700  Basic data partition
Като в Уиндоус в BootExecute изрично сме забранили да проверява този RAW дял с присвоена буква Z и задължително проверява всички негови си NTFS дялове:

autocheck autochk /k:Z *

За Линукс/БСД на този диск обаче има (част от) zpool и един друг ntfs дял:

# lsblk -f /dev/sdc
NAME   FSTYPE     FSVER LABEL    UUID                                 FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINT
sdc                                                                                  
├─sdc1 zfs_member 5000  work     5082046263599678111                                 
└─sdc2 ntfs             FSBuffer B81C21761C213134        
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
чет май 28, 2020 08:05
С тъпата му NTFS, да се изключва тотално chkdsk е доста неразумно.
Може и да си прав, но откакто chkdsk ми затри 1 ТБ данни, вече не поемам излишни рискове и изключвам изцяло.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение