Случка 1.
Инсталирах си Windows 10. Отделих повече физическо време за 1 Windows, отколкото да инсталирам ръчно и последователно 5 броя Линукси/БСД-та до пълен десктоп.
Към днешно време инсталаторът на Windows 10 е може би най-смотаният в Галактиката. Графична пародия, логическо недомислие и пълна безполезност при възникване на грешки. Принудих се да чета по форумите на Майкрософт как да си инсталирам Windows 10. Там пък съпортът им се надпреварва в неадекватност.
Разгеле накрая попаднах на един свестен и знаещ, и рецептата беше - да се ползва скрипт от командната линия в процеса на инсталация за разделението на системния диск, защото графичният инсталатор бил смотан.
Донякъде съветът ми помогна 80%, другите 20% ги прозрях сам.
А каква беше ситуацията при мен? Ами смотаният им инсталатор се ошашка като видя 6 диска, и при все че го инсталирам на диск само за него не можа да се справи. Грешката:

Аве ей, сульо, аз ли съм ти форматирал така EFI диска, или ти?
Ползвах скрипт за разделяне на диска от самия Windows 10, пак не ще и не ще! Чак, когато изключих физически от захранването другите 2 системни диска, успях!
Каква е ситуацията? Windows 10 при все, че го инсталирам на един изцяло за него диск, търси като проказа да се завре по всичките възможни дискове, вижда други EFI дялове по други дискове и се опитва да се набута и по тях. А показаната по-горе грешка е грешка на причината за грешка.

И като за капак ми скапа един дата диск, навря се и в него, тъпият инсталатор на Windows 10 с пикливия му NTFS взел, че решил, че ZFS не е файлова система и тръгнал да го проверява по времето на инсталация във фонов режим и прави NTFS рековери и избълва десетки ntfs дялове по него... Слисан съм.
Та допълнително трябваше да преформатирам този дата диск в ZFS и възстановявам от архив информацията. Все пак много благодаря на Windows 10, че гениалният му инсталатор избра точно този най-малкия по обем диск, а не големите.

Поуката: При инсталация на Windows 10, винаги трябва физически да се откачат от захранването другите дискове, ако има такива.
Изводът: Windows 10 e пълна простотия като процес на инсталация, такива проблеми даже и в Windows 7 не е имало. А за да не си причинявате тези главоболия - си инсталирайте Линукс или БСД.
Случка 2.
Изморен от борбата с великия им инсталатор се улисах и забравих една задължителна манипулация след инсталацията, продължаваща да засяга милиони потребители - премахване индексирането на дисковата система. Поредната тотална простотия на Windows 10, за проблемите на която те знаят, и въпреки това не желаят да си я оправят.
Индексирането на файловата система на ssd или nvme унищожава тези дискове със зашеметяващи темпове.
Моята инсталация беше върху nvme. Само за 5 дни Ламята Windows 10 изяде 2 TB от живота на nvme-то ми, бързо nvme - бързо се яде. За сравнение - 2 TB износване ми е обемът на износване за 1 година в случай на Линукс системен диск.
Поуката: След инсталация на Windows 10 върху ssd/nvme, задължително трябва да се де-индексира C: диска от файл менъжера за освобождаване на заетото пространство на индекса, както и да се забрани изрично индексиращия сървис. В конкретния случай Майкрософт са в ролята на престъпници, които унищожават умишлено сторидж хардуера на потребителя.
Изводът: Windows 10 e враг за живота на ssd/nvme дискове. Ползвайте Линукс или БСД върху същите тези дискове, за да го разберете този факт.