Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Имам си нов лаптоп

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Re: Имам си нов лаптоп

Мнение от тед »

vasettoo написа:
пон яну 27, 2020 13:48
Моят си седи около 50 градуса нормално, така че температурата не е проблем. Направи проверка на твърдия диск, че може да е от лоши сектори - при мен SSD на половин година започна да ми прави замръзвания на системата и се оказа с 45 лоши сектора и 7% живот (Teclast да не чувам вече).
Може да знаеш а може и да не знаеш, на SSD дисковете не е много хубава идея да се качват игри, защото за нула време ще замине SSD диска в кофата. Имам един приятел с ОС win 10 и е луднал да играе fortnite, за 7 месеца чисто нов SSD диск на samsung му видя сметката.
Прочетено: 14714 пъти
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

Нямама и не играя никакви игри. Имам един пасианс, от стандартните, но надали той е виновен.
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Новото Делче започна да забива по 10-15 пъти на ден. Също така когато примерно искам да затворя браузъра, за да рестартирам, чакам по 5-6 мин. А рестартирам също по толкова пъти на ден. Чистя всяка вечер. Всичко, което правя, става бавно, ако изобщо става. Старт менюто също го чакам да се появи. Градусите ги следя: между и 45 и 47/48 са.
Дали е за чистене или е от виртуалката? Мина му гаранцията и почна да сдава багажа. Да го нося ли във фирмата за ремонт или може нещо с отдалечения достъп да се направи? Моля!
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Няма логика, рестартирай по-често 8-[ 8-[ 8-[

Виртуалката, ако не я ползваш, не товари. Ако си я ползвала и си я затворила - също PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Това последното не го разбрах. Тя винаги е затворена, а когато съм в нея - няма пуснат браузър на Линукса. Винаги е с изключен нет. Принципно малко все още я ползвам. За по няма и час.
Не вярвам да е от това, просто питам :roll:
Мерси Мозо PDT_Love_18
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Понеже попита дали товари, уточнявам кога товари и кога не PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: ср сеп 16, 2015 17:16

Мнение от Alfonsu »

Mouse написа:
чет мар 12, 2020 22:17
Новото Делче започна да забива по 10-15 пъти на ден. Също така когато примерно искам да затворя браузъра, за да рестартирам, чакам по 5-6 мин. А рестартирам също по толкова пъти на ден. Чистя всяка вечер. Всичко, което правя, става бавно, ако изобщо става. Старт менюто също го чакам да се появи. Градусите ги следя: между и 45 и 47/48 са.
Дали е за чистене или е от виртуалката? Мина му гаранцията и почна да сдава багажа. Да го нося ли във фирмата за ремонт или може нещо с отдалечения достъп да се направи? Моля!
Много прилича на проблем с харда / ssd. Провери му SMART-а и тествай дисковата повърхност за всеки случай, че не винаги SMART хаваща проблемите автоматично. За целата аз ползвам "hdsentinel" и "whdd".
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Нещо ти товари много, ама много процесора за да се държи така компа ти.
Троянци майкрософтски имаш ли качени? Примерно Скайп?
Покажи натоварване на процесора и процеси - картинка htop
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Благодаря Алфонсу, но нищо не разбирам и всичкото това ми звучи като на китайски. Сама не мога да го направя.

ПП. Към Тамболианеца - 1. Троянци майкрософтски имаш ли качени? - не знам какво значи това :???: 2. Имам Скайп, да. 3. Как да ви покажа натоварването на процесора?
Плъхолюбител
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Скайп на Линукс нали? Не случайно питам.
Преди седмица на познат му спрях скайпа на Линукса, защото товареше непрекъснато процесора на 80%. Компютърът се влачеше, а вентилаторът виеше като хеликоптер. Няколко дни издържал преди да ми каже.

htop:
отваряш една конзола и пишеш htop, снимка и дай да видим
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

тед написа:
пон яну 27, 2020 17:41
Имам един приятел с ОС win 10 и е луднал да играе fortnite, за 7 месеца чисто нов SSD диск на samsung му видя сметката.
Няма значение, коя е играта ntfs е пълен боклук и не става за ssd-та, освен това трябва да спре разни кеширания, дефрагментации - иначе в кофата.
Mouse написа:
чет мар 12, 2020 22:17
Новото Делче започна да забива по 10-15 пъти на ден. Също така когато примерно искам да затворя браузъра, за да рестартирам, чакам по 5-6 мин. А рестартирам също по толкова пъти на ден.
Рестартираш Линукс ?!? Не разбрах кое е във виртуалката и кое е реалната :lol:
Най-добре е реална Линукс, виртуална Виндовс (ако ползваш такава помия ще имаш проблеми) всички М$ дрисни ги ползвай там, Скайп, Офиси и тем-подобни.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

За Мента говорим, нали?
Ако по някаква причина има apt-xapian-index, го махни. Другото за което се сещам - да направиш проверката за обновявания на голям интервал от време. Възможно е да има нови обновявания за инсталиране които чакат, а по някаква причина мениджъра, дето ти казва, че ги има "да мълчи". Затова направи проверката ръчно през synaptic.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Контакти:

Мнение от Mouse »

Благодаря за съветите, но не мога нито един да изпълня поради пълно неразбиране за какво говорите. Аз само ползвам и хабер си нямам от друго :sad:
До сега гледах "щитчето" и опциите му, но не смея да пипам нищо защото не ги знам кое за какво е :???:
Плъхолюбител
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Айде стегни се малко де :roll:
Тамболианеца написа:
пет мар 13, 2020 10:03
Скайп на Линукс нали? Не случайно питам.
Преди седмица на познат му спрях скайпа на Линукса, защото товареше непрекъснато процесора на 80%. Компютърът се влачеше, а вентилаторът виеше като хеликоптер. Няколко дни издържал преди да ми каже.
Не можеш да спреш Skype и да пробваш как ще се държи компютърът? Не знаеш какво е Skype и дали го използваш???
Тамболианеца написа:
пет мар 13, 2020 10:03
htop:
отваряш една конзола и пишеш htop, снимка и дай да видим
Не можеш да отвориш терминал, просто да напишеш htop, да натиснеш ентър и да ни пратиш скрийншот?
bvbfan написа:
пет мар 13, 2020 10:14
Не разбрах кое е във виртуалката и кое е реалната :lol:
Не можеш да отговориш дали си на Linux или Windows? Че реалната машина ти е с Linux, а виртуалната с Windows?

Всичкото това го разбираш и го знаеш, но не си прочела нищо, предпочитайки само да се оплакваш :roll:
Изображение
Alfonsu
Редовен потребител
Редовен потребител
Регистриран: ср сеп 16, 2015 17:16

Мнение от Alfonsu »

[/quote]
Тамболианеца написа:
пет мар 13, 2020 09:53
Нещо ти товари много, ама много процесора за да се държи така компа ти.
Троянци майкрософтски имаш ли качени? Примерно Скайп?
Покажи натоварване на процесора и процеси - картинка htop
Ако нещо му товареше процесора, то със сигурност температурата нямаше да му стой под 50 градуса.
бат-начо написа:
пет мар 13, 2020 10:31
За Мента говорим, нали?
Ако по някаква причина има apt-xapian-index, го махни. Другото за което се сещам - да направиш проверката за обновявания на голям интервал от време. Възможно е да има нови обновявания за инсталиране които чакат, а по някаква причина мениджъра, дето ти казва, че ги има "да мълчи". Затова направи проверката ръчно през synaptic.
apt-xapian-index не би трябвало да дава подобни тежки отръжения върхъ машината, той има съвсем различна роля.
Mouse написа:
пет мар 13, 2020 09:56
Благодаря Алфонсу, но нищо не разбирам и всичкото това ми звучи като на китайски. Сама не мога да го направя.

ПП. Към Тамболианеца - 1. Троянци майкрософтски имаш ли качени? - не знам какво значи това :???: 2. Имам Скайп, да. 3. Как да ви покажа натоварването на процесора?
Сега ще ти кажа как да го направиш с минимани усилия.
Инсталация за:
Debian / Ubuntu / Mint

Код: Избери всички

wget https://www.hdsentinel.com/hdslin/hdsentinel-017-x64.gz &&
gunzip hdsentinel-017-x64.gz &&
sudo chmod +x hdsentinel-017-x64 &&
mv hdsentinel-017-x64 hdsentinel &&
sudo mv hdsentinel /usr/bin &&
wget https://launchpad.net/~whdd/+archive/ubuntu/stable/+files/whdd_2.2-0~20160515~ubuntu16.04.1_amd64.deb &&
sudo apt install ./whdd_2.2-0~20160515~ubuntu16.04.1_amd64.deb -y &&
rm whdd_2.2-0~20160515~ubuntu16.04.1_amd64.deb
Arch / Manjaro

Код: Избери всички

sudo pacman -S yay &&
yay -S hdsentinel whdd
Изпълнението е също толкова просто:
Отваряш си терминал и първо пишеш "sudo hdsentinel" и гледаш там дали нещо не е наред, като най много те вълнува статуса "Health". След това ако там всичко изглежда на ред пишеш пак в терминал "sudo whdd" избираш си диска и след това Read test, после дъцкаш два пъти ентер :) и търпеливо наблюдаваш. Ако имаш сектори над 500ms, то значи че харда е взел да се поиздухва и най лесно е да го смениш при първа възможност. И това е всичко, нищо сложно като цяло.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”