Основният проблем е неспирното разрастване на обхвата на systemd - скоро ще е извън обозримост и контрол, и дали редово-детерминистично и едновременно с това абсолютно коректно интерпретира стотици процеси дефинирани декларативно. Също така увеличава драстично сложността и по този начин увеличава площта на атаки към сигурността на системите.
Наскоро точно у openSUSE имаше такъв бъг, който те така и не си го оправиха и до днес - не може да си загасиш компа, ако ползваш lvm2. Лекарството - трябва собственоръчно за твоя случай да направиш промени в един unit файл. A 'до вчера', дето се казва, с предишната версия на systemd работеше .
Образно казано Systemd е Майкрософтикация и ЦПУ Интелизация на Линукс едновременно.
Е, нали стартира, като проект от баш разбирачи, за техните фенове. Защо се отчайват? И, толкова ли не им е надобряла потребителската база от хахори, та не могат да им помогнат с разработката.
Не, че злорадствам. Алтернатива трябва да има, но не можеш да ползваш друг проект за твоята алтернатива и да искаш той да се напасва към теб. Мнението си за Systemd съм го писал десетки пъти. Доволен съм как работи и ми е много лесно да управлявам услугите чрез нея. Откази от зареждане/изключване на услуги от първото ми ползване в Ubutnu 14.10 (ако не се лъжа), където я инсталирах допълнително - нула броя. Преди това под sysvinit и upstar имах сериозен проблем със стартирането на видеото и той не беше само при мен. Всякакви шмекерии се правеха, за фиксиране нивата на яркостта при лаптопите и в интернет все още е пълно с ръководства на тази тема.
Впрочем вот B посочва, че поддържа изучването на алтернативи. Близко е до D като идея.
Ц...
Нито е required, нито е important, нито е multiple, нито е non-blocking.
Казано по друг начин - съпортът на всяка Init система различна от systemd има единствено ПОЖЕЛАТЕЛЕН характер, според кефа на притежателя на пакета. Хаосът в multi-intit поддръжката на пакети тепърва започва.
Добави и контекста на вариант B: 'Systemd but we support exploring alternatives'
По-скоро отхвърлят съществуващите Init системи(SysV, OpenRC, upstart, runnit, S6) и ТЕПЪРВА ще изследват Космоса.
Е, нали стартира, като проект от баш разбирачи, за техните фенове. Защо се отчайват? И, толкова ли не им е надобряла потребителската база от хахори, та не могат да им помогнат с разработката.
Не, че злорадствам. Алтернатива трябва да има, но не можеш да ползваш друг проект за твоята алтернатива и да искаш той да се напасва към теб. Мнението си за Systemd съм го писал десетки пъти. Доволен съм как работи и ми е много лесно да управлявам услугите чрез нея. Откази от зареждане/изключване на услуги от първото ми ползване в Ubutnu 14.10 (ако не се лъжа), където я инсталирах допълнително - нула броя. Преди това под sysvinit и upstar имах сериозен проблем със стартирането на видеото и той не беше само при мен. Всякакви шмекерии се правеха, за фиксиране нивата на яркостта при лаптопите и в интернет все още е пълно с ръководства на тази тема.
E не си прав, просто Линукс се напълни с посредствени потребители, за които systemd e най-великата Init система и то не щото е наистина велика, ами защото са некадърни да проумеят и се справят с предишните. Те не могат да схванат, че Линукс чрез systemd се Уиндоунизира в посока 'Черна кутия', но пък вече са преобладаващо мнозинство в Линукс. Този вот е резултатът.
Аз нямам проблеми с която и да е Init система. За мен лично резултатът от вота води две последствия:
А. Окончателно спиране ползването на каквото и да било различно от systemd под Линукс.
Б. Промяна на съотношението на ползване Linux:BSD от 80:20 на 60:40
E не си прав, просто Линукс се напълни с посредствени потребители, за които systemd e най-великата Init система и то не щото е наистина велика, ами защото са некадърни да проумеят и се справят с предишните.
Може и да не съм прав. Но, според мен, посредствените потребители, изобщо не знаят какво е система за инициализация. Част от тях, въпреки, че не знаят, бият тъпана навсякъде, че Systemd и много лошо нещо, защото са чули, че подобни изявления са стъпка към върховното хахорство. Преди години, такива бяха изразите "бъгаво Ubuntu" и "прекомпилирано ядро". Това беше запазена марка за начинаещ LInux потребител, който се опитва да блесне с несъществуващи знания. Над 99% от тях влизаха в тези два шаблона.
Гледаме напред, въпреки че SystemD не е очакваният отговор на недъзите на други Init системи и с надеждата, че в бъдеще ще се появи и друга алтернативна Init система в Линукс.
И въпреки всичко "бъгаво Ubuntu" си важи и до ден днешен, че става и все по-зле
А, ядрото прекомпилираш ли го често ?
Няма бъгава дистрибуция. Има дистрибуция, която ти удовлетворява или не ти удовлетворява потребностите. Останалото е според възможностите на потребителя. Аз си трая от доста време за Arch. Модела за надграждане който ползва е несъвместим с моите нужди, но все на някой ще му върши работа. И да не му върши, поне ще се забавлява. Нали, трябва да си е направил резервно копие, както казват старите Арч-ъри. Проблемът е, че ти го казват, след, като вече си ги помолил за помощ. Преди това са те убеждавали, че е вечна и няма по- стабилна от нея в цялата Вселена, че и Мултивселена.
Няма бъгава дистрибуция. Има дистрибуция, която ти удовлетворява или не ти удовлетворява потребностите. Останалото е според възможностите на потребителя. Аз си трая от доста време за Arch. Модела за надграждане който ползва е несъвместим с моите нужди, но все на някой ще му върши работа. И да не му върши, поне ще се забавлява. Нали, трябва да си е направил резервно копие, както казват старите Арч-ъри. Проблемът е, че ти го казват, след, като вече си ги помолил за помощ. Преди това са те убеждавали, че е вечна и няма по- стабилна от нея в цялата Вселена, че и Мултивселена.
Аз нямам резервно копие и всичко си работи.
Включвам се по офтопика, защото смятам, че нуждата от редовен бакъп също е мит за Арч, като споменатите.
Арч за мен е просто Линукс дистро с минимални промени и максимално близко до оригиналния софтуер на вендора.
Ползвам я защото искам най-новото. любопитно ми е и с лекота може да се инсталира всичко.
И да допълня - съгласен съм всяка дистрибуция си има силни страни
На мен ми трябва бекъп, щото мажа и играя много игри, а това затлачва след време неминуемо. Иначе в работата съм пуснал VPN сървър точно на Arch
deb http://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/deb/trinity-builddeps-r14.0.x <your-distribution> main
deb-src http://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/deb/trinity-builddeps-r14.0.0 <your-distribution> main
е, кое е вярното (знам, де) ... и се отказах. Или ще си гледаш работата както трябва, или ...
Имам въпрос след инсталиране на Дебиан 10 трябвали да се променят морорите или не?И защо Chromium е орязан и немога да си вляза в акаунта а,Chrome дори не се инсталира?
Ако се ползва инструкцията която покрива всичкото кеч що ползва *.deb всичко е точно. Аз използвам така firefox-esr (без частта за приоритета), щото...
0 Отговори
620 Преглеждания
Последно мнение от бат-начо съб май 03, 2025 20:47
Apple отваря нов раздел в обвиненията срещу нея, след като попадна в дело за незаконно наблюдение на личните устройства на работниците си и акаунтите...