Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Всичко за Дебиан

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Re: Всичко за Дебиан

Мнение от Тамболианеца »

cprog написа:
съб дек 28, 2019 13:10
Какъв е проблемът в технически план със Systemd ?
Основният проблем е неспирното разрастване на обхвата на systemd - скоро ще е извън обозримост и контрол, и дали редово-детерминистично и едновременно с това абсолютно коректно интерпретира стотици процеси дефинирани декларативно. Също така увеличава драстично сложността и по този начин увеличава площта на атаки към сигурността на системите.

Наскоро точно у openSUSE имаше такъв бъг, който те така и не си го оправиха и до днес - не може да си загасиш компа, ако ползваш lvm2. Лекарството - трябва собственоръчно за твоя случай да направиш промени в един unit файл. A 'до вчера', дето се казва, с предишната версия на systemd работеше .

Образно казано Systemd е Майкрософтикация и ЦПУ Интелизация на Линукс едновременно.

Накратко, рейтингът на init системите, доколко е обективно.
https://www.slant.co/topics/4663/~linux-init-systems

Надълго, ако ти се чете:
http://www.softpanorama.org/Commercial_ ... temd.shtml
Прочетено: 60862 пъти
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Тамболианеца написа:
съб дек 28, 2019 10:34
Devuan ако все още съществуват 2021 ще е ЧУДО!
М-да, Дебиан е прееекалено голям проект за промяна от една шепа хора.
Селски, Начо Селски.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

бат-начо написа:
съб дек 28, 2019 21:03
Тамболианеца написа:
съб дек 28, 2019 10:34
Devuan ако все още съществуват 2021 ще е ЧУДО!
М-да, Дебиан е прееекалено голям проект за промяна от една шепа хора.
Създателите на Devuan също са отчаяни:

If the Proposal D by Ian Jackson will not pass, Devuan will die.
https://www.dyne.org/devuan-cannot-exis ... of-debian/

Вотът беше B ...
cybercop
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет юни 04, 2015 19:27

Мнение от cybercop »

Тамболианеца написа:
нед дек 29, 2019 11:14
Е, нали стартира, като проект от баш разбирачи, за техните фенове. Защо се отчайват? И, толкова ли не им е надобряла потребителската база от хахори, та не могат да им помогнат с разработката.
Не, че злорадствам. Алтернатива трябва да има, но не можеш да ползваш друг проект за твоята алтернатива и да искаш той да се напасва към теб. Мнението си за Systemd съм го писал десетки пъти. Доволен съм как работи и ми е много лесно да управлявам услугите чрез нея. Откази от зареждане/изключване на услуги от първото ми ползване в Ubutnu 14.10 (ако не се лъжа), където я инсталирах допълнително - нула броя. Преди това под sysvinit и upstar имах сериозен проблем със стартирането на видеото и той не беше само при мен. Всякакви шмекерии се правеха, за фиксиране нивата на яркостта при лаптопите и в интернет все още е пълно с ръководства на тази тема.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Впрочем вот B посочва, че поддържа изучването на алтернативи. Близко е до D като идея.

Изображение
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

cprog написа:
нед дек 29, 2019 13:55
Впрочем вот B посочва, че поддържа изучването на алтернативи. Близко е до D като идея.

Изображение
Ц...

Нито е required, нито е important, нито е multiple, нито е non-blocking.
Казано по друг начин - съпортът на всяка Init система различна от systemd има единствено ПОЖЕЛАТЕЛЕН характер, според кефа на притежателя на пакета. Хаосът в multi-intit поддръжката на пакети тепърва започва.

Добави и контекста на вариант B: 'Systemd but we support exploring alternatives'
По-скоро отхвърлят съществуващите Init системи(SysV, OpenRC, upstart, runnit, S6) и ТЕПЪРВА ще изследват Космоса. :lol:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

cybercop написа:
нед дек 29, 2019 13:33
Тамболианеца написа:
нед дек 29, 2019 11:14
Е, нали стартира, като проект от баш разбирачи, за техните фенове. Защо се отчайват? И, толкова ли не им е надобряла потребителската база от хахори, та не могат да им помогнат с разработката.
Не, че злорадствам. Алтернатива трябва да има, но не можеш да ползваш друг проект за твоята алтернатива и да искаш той да се напасва към теб. Мнението си за Systemd съм го писал десетки пъти. Доволен съм как работи и ми е много лесно да управлявам услугите чрез нея. Откази от зареждане/изключване на услуги от първото ми ползване в Ubutnu 14.10 (ако не се лъжа), където я инсталирах допълнително - нула броя. Преди това под sysvinit и upstar имах сериозен проблем със стартирането на видеото и той не беше само при мен. Всякакви шмекерии се правеха, за фиксиране нивата на яркостта при лаптопите и в интернет все още е пълно с ръководства на тази тема.
E не си прав, просто Линукс се напълни с посредствени потребители, за които systemd e най-великата Init система и то не щото е наистина велика, ами защото са некадърни да проумеят и се справят с предишните. Те не могат да схванат, че Линукс чрез systemd се Уиндоунизира в посока 'Черна кутия', но пък вече са преобладаващо мнозинство в Линукс. Този вот е резултатът.

Аз нямам проблеми с която и да е Init система. За мен лично резултатът от вота води две последствия:
А. Окончателно спиране ползването на каквото и да било различно от systemd под Линукс.
Б. Промяна на съотношението на ползване Linux:BSD от 80:20 на 60:40
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

Тамболианеца написа:
нед дек 29, 2019 15:38

E не си прав, просто Линукс се напълни с посредствени потребители, за които systemd e най-великата Init система и то не щото е наистина велика, ами защото са некадърни да проумеят и се справят с предишните.
Може и да не съм прав. Но, според мен, посредствените потребители, изобщо не знаят какво е система за инициализация. Част от тях, въпреки, че не знаят, бият тъпана навсякъде, че Systemd и много лошо нещо, защото са чули, че подобни изявления са стъпка към върховното хахорство. Преди години, такива бяха изразите "бъгаво Ubuntu" и "прекомпилирано ядро". Това беше запазена марка за начинаещ LInux потребител, който се опитва да блесне с несъществуващи знания. Над 99% от тях влизаха в тези два шаблона.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

И въпреки всичко "бъгаво Ubuntu" си важи и до ден днешен, че става и все по-зле :evil3:
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Гледаме напред, въпреки че SystemD не е очакваният отговор на недъзите на други Init системи и с надеждата, че в бъдеще ще се появи и друга алтернативна Init система в Линукс.
cybercop
Ветеран
Ветеран

Мнение от cybercop »

Mozo написа:
нед дек 29, 2019 19:06
И въпреки всичко "бъгаво Ubuntu" си важи и до ден днешен, че става и все по-зле :evil3:
А, ядрото прекомпилираш ли го често ?
Няма бъгава дистрибуция. Има дистрибуция, която ти удовлетворява или не ти удовлетворява потребностите. Останалото е според възможностите на потребителя. Аз си трая от доста време за Arch. Модела за надграждане който ползва е несъвместим с моите нужди, но все на някой ще му върши работа. И да не му върши, поне ще се забавлява. Нали, трябва да си е направил резервно копие, както казват старите Арч-ъри. Проблемът е, че ти го казват, след, като вече си ги помолил за помощ. Преди това са те убеждавали, че е вечна и няма по- стабилна от нея в цялата Вселена, че и Мултивселена.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

cybercop написа:
нед дек 29, 2019 20:04
Mozo написа:
Няма бъгава дистрибуция. Има дистрибуция, която ти удовлетворява или не ти удовлетворява потребностите. Останалото е според възможностите на потребителя. Аз си трая от доста време за Arch. Модела за надграждане който ползва е несъвместим с моите нужди, но все на някой ще му върши работа. И да не му върши, поне ще се забавлява. Нали, трябва да си е направил резервно копие, както казват старите Арч-ъри. Проблемът е, че ти го казват, след, като вече си ги помолил за помощ. Преди това са те убеждавали, че е вечна и няма по- стабилна от нея в цялата Вселена, че и Мултивселена.
Аз нямам резервно копие и всичко си работи.
Включвам се по офтопика, защото смятам, че нуждата от редовен бакъп също е мит за Арч, като споменатите.
Арч за мен е просто Линукс дистро с минимални промени и максимално близко до оригиналния софтуер на вендора.
Ползвам я защото искам най-новото. любопитно ми е и с лекота може да се инсталира всичко.
И да допълня - съгласен съм всяка дистрибуция си има силни страни
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

cybercop написа:
нед дек 29, 2019 20:04
Mozo написа:
На мен ми трябва бекъп, щото мажа и играя много игри, а това затлачва след време неминуемо. Иначе в работата съм пуснал VPN сървър точно на Arch :p
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Чета си за Тринити и се амбицирам да го инсталирам. "Configure the package manager", отивам и ...почти да си добавя пакетите, обаче

Код: Избери всички

deb http://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/deb/trinity-builddeps-r14.0.x     <your-distribution>  main
deb-src http://mirror.ppa.trinitydesktop.org/trinity/deb/trinity-builddeps-r14.0.0 <your-distribution>  main
е, кое е вярното (знам, де) ... и се отказах. Или ще си гледаш работата както трябва, или ...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
hunter4o83
Почетен член
Почетен член
Регистриран: пон авг 01, 2016 19:24

Мнение от hunter4o83 »

Имам въпрос след инсталиране на Дебиан 10 трябвали да се променят морорите или не?И защо Chromium е орязан и немога да си вляза в акаунта а,Chrome дори не се инсталира?
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”