Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Размисли на глас

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
hotbastard_
Начинаещ
Регистриран: чет дек 12, 2019 14:16

Re: Размисли на глас

Мнение от hotbastard_ »

Тамболианеца написа:
чет дек 12, 2019 15:18
hotbastard_ написа:
чет дек 12, 2019 15:13
Тамболианеца написа:
чет дек 12, 2019 15:09
@хотбастард
Независим - от буквално всичко.
Свалил съм си целия Бъстер барбар със сорсовете, мога и да не обновявам повече нищо следващите 10 години. :lol:
ОК. Кажи ми само как на Бъстъра ще подкараш МС Офис, Фотошоп и някоя друга игра за уиндоус. Аз това имам предвид под независимост - да мога да подкарам всякакъв софтуер. И ОСа да върви на всякакъв хардуер. На новото ПС след 5-6 години Бъстър ли ще му сложиш? А не дали имам достъп до сорса. Аз и да имам, ей сега ще тръгна да човъркам. Да не ми плащат? На друг му е работа да пише кода на ОСа.
Дебиан е най-огромната колекция от свободен софтуер. Ни ме вълнуват Фотошопи, ни МС Офиси, ни игри от бъдещето - имам си достатъчно и към момента да ме забавляват в следващите 10 години.
Е как така, Арч с АУР няма ли повече софтуер?
Прочетено: 22936 пъти
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

hotbastard_ написа:
чет дек 12, 2019 15:06
Ако трябва да сме точни, никой не е независим. Всяка платформа си има ограничения.
Единственото ограничение в линукс са количеството познания на задклавиатурното устройство да направи това или онова. Ако знаеш как да направиш даденото нещо, никой не те спира или ограничава по никакъв начин. Знаещите хора цели филми направиха с Линукс: https://www.junauza.com/2016/03/popular ... linux.html
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

hotbastard_ написа:
Тамболианеца написа:
@хотбастард
Свалил съм си целия Бъстер барбар със сорсовете, мога и да не обновявам повече нищо следващите 10 години. :lol:
ОК. Кажи ми само как на Бъстъра ще подкараш МС Офис, Фотошоп и някоя друга игра за уиндоус. Аз това имам предвид под независимост - да мога да подкарам всякакъв софтуер. И ОСа да върви на всякакъв хардуер. На новото ПС след 5-6 години Бъстър ли ще му сложиш? А не дали имам достъп до сорса. Аз и да имам, ей сега ще тръгна да човъркам. Да не ми плащат? На друг му е работа да пише кода на ОСа.
Има и софтуер, който не е наличен за Бозата, така че не я възвеличавай. Да, ние сме много по-независими от вас :съгласен:
Изображение
hotbastard_
Начинаещ

Мнение от hotbastard_ »

Не знам защо мислиш, че е така. Средностатистическия български Уиндоус потребител е баш независим. Ползва всичко, а не плаща нищо.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

hotbastard_ написа:
чет дек 12, 2019 15:38
Не знам защо мислиш, че е така. Средностатистическия български Уиндоус потребител е баш независим. Ползва всичко, а не плаща нищо.
Има една друга зависимост - зависиш от DX9, DX11 и т.н., а също и от версията на бозата (вече има игри, които изискват единствено Говно 10 и не тръгват на друго), за да играеш игри и качеството на играта (а и на филмите, в този ред на мисли) зависи само и единствено от това как загубеняците са направили DX. А самият DX пък е адски ограничаващо нещо - за разлика от OpenGL (примерно), където се ползва пълния потенциал на хардуера ти и затова игрите вървят по-добре и по-гладко под линукс, отколкото под Боза. Два такива примера са Лудия Макс и Сериозният Сам 3.

Преди да излезе DX11, доста игри вървяха перфектно с 9-ката. После от Микрошит нарочно прецакаха 9-ката, за да накарат и теб, и разработчиците да минете на 11. И сега същите тези игри с 9-ката с 300 зора вадят 30 кадъра, а с 11-ката вървят сносно, но далеч от перфектно.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Очевидно човекът има друга дефиниця за независим и е се е обркал доста сериозно. Windows и независимост, пхаха :lol: :lol: :lol:
Изображение
hotbastard_
Начинаещ

Мнение от hotbastard_ »

Дефиницията ми е на цъкач който иска като натисне копчето и кликне с мишката, просто да стане каквото трябва, да тръгне програмата която е нужна и така. А какви лицензи имало, дали бил свободен софтуера, коя версия е, коя е операционната система, и какво щяло да е след 10 години, ехее, къде отиваме, дето се казва утре ще те блъсне тир и си дотам, не може да се мисли толкова за напред, човек трябва да живее тук и сега. А живота включва и други неща освен работа и компютри, затова колкото по-бързо и лесно се върши работата, толкова по-добре. Също както и от колата искаш като врътнеш ключа да запали и да те закара докъдето трябва, а не преди всяко пътуване да отваряш капака и да ровичкаш по двигателя. Не мисля за напред, те депутатите едва виждат до края на мандата си, кво остава за мен :roll: ако се кандидатирам и ме изберете, в което не се съмнявам, че ще направите ако утре на дирека видите плакат на който пише "hot bastard - гласувай, купуването и продаването на гласове е забранено", обещавам да мисля и за следващия мандат (но максимум толкова). Все пак, ако още през първия открадна достатъчно, може и да излъжа.

Но да се върнем на темата, не казахте кое има повече софтуер, АУР или Дебиан :-k просто повече, без значение от лиценза и т.н., според мен трябва да е АУР :-k ако се сметне и качеството би трябвало Дебиан да е по-напред, все пак там внимателно тестват и така.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Няма значение кое има повече. Относно цъкането и тръгването - точно за това използвам Linux. При Windows всичко става с един милион цъкания и нерядко след това нещото не тръгва и при това положение си напълно безпомощен, почти нямаш поле за дебъг. При Linux няма такива филми - всичко се инсталира с мигане на окото и всичко работи. Точно това търся. А за отворения код не си прав - ако не е той, няма да има нищо - ни интернет, ни тъпия ти Windows :съгласен:
Изображение
larix
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб фев 24, 2018 11:35

Мнение от larix »

Офтопик:
@hotbastard_
Що се абиш да пишеш, като ше те баннат! :mrgreen:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Хаха :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Зависи как се държи, има и разумни моменти от време на време :mrgreen:
Изображение
hotbastard_
Начинаещ

Мнение от hotbastard_ »

larix написа:
чет дек 12, 2019 18:28
@hotbastard_
Що се абиш да пишеш, като ше те баннат! :mrgreen:
Сефте :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

hotbastard_ написа:
Тамболианеца написа:
@хотбастард
Кой е средно статистическият потребител на Уйн? Този ли, дето си вади пари с него/работи с него? Този ли, дето играе игри на него? Или този, дето му пробутват лаптоп на изплащане? Или средностатистическия БГ-вундеркинд, дето му трябват абсолютно задължително и трите слона (офис, шоп и игра)? Май последния се брои за среден, обикновено, пък то е ама никък тъй. Хич да не е, на средния геймър му е през крив макарон за офис и шоп. Средния геймър не е тоя от филмите, тоя от филмите е тоя от филмите.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Абсолютно прав си, но все пак независимостта не опира до тези неща и аз говоря за нещо съвсем друго. Да, знам, че знаеш :evil3:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

hotbastard_ написа:
чет дек 12, 2019 17:55
колкото по-бързо и лесно се върши работата, толкова по-добре
В линукс има една програма, която я няма за Бозиндоус :evil4: - КолорПейнт. Оня ден с нея направих нещо за половин час, което с Фотошит или ИрфанВю в Бозиндоус щяха да ми трябват 4-5 часа, защото и двете са недъгави откъм нагласяне на текст върху снимка. Как е това за бързина? :lol:

АУР има повече софтуер. Като бях с Ментата (която е Дейбиан базирана) и ми потрябваше някакъв по-специфичен софтуер, рядко го намирах по репотата или ако го намерех някъде, трябваше да го компилирам ръчно. А в АУР само му пиша името и той излиза.
В Дейбиан може и да тестват по-внимателно, обаче заради това повечето им софтуер е древен.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Офтопик:
Нищо лично, АУР е неофициално хранилище. Не знам какво ли трябва да означава това, че е неофициално, там има всичко и всички. Сещам се за изречението "Кой варди вардяните?" когато чуя/видя съкращението АУР .
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”