Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Re: Линукс лафче

Мнение от Тамболианеца »

Mozo написа:
ср ное 13, 2019 19:32
Shaker написа:
ср ное 13, 2019 16:58
От службата ме изпратиха до една фирма в Италия. Там забелязах, че масово се използва Linux като десктоп и сървъри. Малка част от тях работят на Mac или Windows, защото използват XCode и пишат софтуер на. NET. Направо им се възхитих.
Нашите главанаци използват Windows и все се оплакват, че нямали пари за заплати.
Така е. Същото се отнася и за държавата. Наливат се стотици милиони за некадърен софтуер на Майкрософт, но иначе нямало пари...
Уточнение: Наливат се стотици милиони за получаване законни комисионни от сделката.
"Интересa клати феса" - доста популярна мъдрост по наш'те земи.
Прочетено: 536573 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Процентът си тече, да...
Изображение
Потребителски аватар
Nico
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет авг 29, 2019 19:22

Мнение от Nico »

hot_bastard,продължавай да пишеш,със сълзи се смея на постовете ти.А и ти както беше казал неотдавна,трябва да се забавляваме и смеем във форума. :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

Днес четох, че за да се избегне забавянето на процесора от пачовете които пращат интел заради техните уязвимости се добавяли тези команди в /etc/sysconfig/grub

Код: Избери всички

noibrs noibpb nopti nospectre_v2 nospectre_v1 l1tf=off nospec_store_bypass_disable no_stf_barrier mds=off mitigations=off

Някой можели да хвърли повече светлина по по тази тема, имали изобщо смисъл да се добавят тези команди...
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Аз не усещам никакво забавяне, даже напротив - има леко забързване не само на стартъпа на системата, но и в изпълнението на всички задачи. Времето за стартъп са го смъкнали с цели 500 милисекунди в сравнение със стартъпа при кърнел 5.3.7. Е, не е като с 5.0.3, където стартъпът ставаше за 3.1 сек., но пак е добре. :mrgreen:
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

@тед

Ако нямаш замръзвания на процесора, а оттам и неспасяемо замръзване на Линукса и оправяне единствено чрез хардуерен ресет - хич и не се занимавай. Също, ако нямаш някакви осезаеми забавяния производителността при по-тежки натоварвания на процесора - отново хич и не се занимавай.

Ако имаш някой от горните два проблема, единственият параметър от интерес за изключване на всичките наведнъж е mitigations=off (от кернел 5.2+) - едва ли ще ти се занимава и ще ти интересно да ги изключваш избирателно един по един, за да видиш коя уязвимост прави разликата. В същото време списъкът на CPU уязвимостите се увеличава непрекъснато и ... завинаги, докато не си сменят изцяло хардуерната архитектурна имплементация на процесорите.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Аз все още съм с mitigations=off, за кво давах толкова пари за процесор :lol: :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

@Тамболианеца

От както съм на linux това са вече 3 години, компютърат ми дали е забивал и 5 пътя, и то съм сигурна че някои от тези забивания е заради мен.
А колкото до натоварването ... най много натоварвам (ако може да се каже изобщо натоварване) компютъра когато гледам 4к филми и когато конвертирам някой клип тогава процесора ми се товари до 60%-70% иначе през останалото време и под 10%.
Мерси за отговора, значи няма смисъл да ги добавям тези неща.
hot_bastard
Начинаещ
Регистриран: нед ное 03, 2019 19:31

Мнение от hot_bastard »

Лошо другари, линуксчето става все по-бавно с всяка нова версия, кво ще правим другари.
https://www.phoronix.com/scan.php?page= ... 6-54&num=8
Е, и уиндоуса също е така, всички знаем защо :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Това важи за всички машини, като импактът е най-малък при Linux. Поинтересувай се колко е забавянето при Windows от Spectre и колко при Linux :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Здравейте, Валсо нищо не е разбрал от Ментата май само я минал покрай нея
Всички Линукс Минт си имат .bashrc в домашната папка на съоветния потребител

:toothy10: :toothy10: :toothy10: :toothy10:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Да бе, това го е писал той (дали).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от petie »

бат-начо написа:
пет ное 15, 2019 00:04
Предполагам се касае за грешна инсталация, две Менти 18.3 и 19.2 и двете си имат такъв файл :lol: :lol: :lol:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
Първо, това нещо е писано преди 4 години и 9 месеца. Второ, по времето, когато е писано, аз още бях с Бозиндоус. Трето, на Линукс минах 2016-та или 2017-та (вече не помня коя година точно), когато успях да си реша дългогодишния проблем с линукс изобщо.
Този проблем никой не можа да го реши за цели 7 години и накрая си го реших сам, така че Пети да ми каже, че нищо не съм разбрал от Ментата е меко казано нахално и неинформирано!

Едит: какво направиха тия, бе?! Всичкото това са пакети за ъпдейт! :shock:
И терминалът ми иска да си взема змия... :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от petie »

Валсо написа:
пет ное 15, 2019 01:05
бат-начо написа:
Първо, това нещо е писано преди 4 години и 9 месеца. Второ, по времето, когато е писано, аз още бях с Бозиндоус. Трето, на Линукс минах 2016-та или 2017-та (вече не помня коя година точно), когато успях да си реша дългогодишния проблем с линукс изобщо.
Този проблем никой не можа да го реши за цели 7 години и накрая си го реших сам, така че Пети да ми каже, че нищо не съм разбрал от Ментата е меко казано нахално и неинформирано!
А кой твърди че Ментите нямат .bashrc в домашната директория?

Пак ти казвам минал си покрай Ментите кат експресен влак малка гара
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”