От службата ме изпратиха до една фирма в Италия. Там забелязах, че масово се използва Linux като десктоп и сървъри. Малка част от тях работят на Mac или Windows, защото използват XCode и пишат софтуер на. NET. Направо им се възхитих.
Нашите главанаци използват Windows и все се оплакват, че нямали пари за заплати.
Така е. Същото се отнася и за държавата. Наливат се стотици милиони за некадърен софтуер на Майкрософт, но иначе нямало пари...
Уточнение: Наливат се стотици милиони за получаване законни комисионни от сделката.
"Интересa клати феса" - доста популярна мъдрост по наш'те земи.
Днес четох, че за да се избегне забавянето на процесора от пачовете които пращат интел заради техните уязвимости се добавяли тези команди в /etc/sysconfig/grub
Аз не усещам никакво забавяне, даже напротив - има леко забързване не само на стартъпа на системата, но и в изпълнението на всички задачи. Времето за стартъп са го смъкнали с цели 500 милисекунди в сравнение със стартъпа при кърнел 5.3.7. Е, не е като с 5.0.3, където стартъпът ставаше за 3.1 сек., но пак е добре.
Ако нямаш замръзвания на процесора, а оттам и неспасяемо замръзване на Линукса и оправяне единствено чрез хардуерен ресет - хич и не се занимавай. Също, ако нямаш някакви осезаеми забавяния производителността при по-тежки натоварвания на процесора - отново хич и не се занимавай.
Ако имаш някой от горните два проблема, единственият параметър от интерес за изключване на всичките наведнъж е mitigations=off (от кернел 5.2+) - едва ли ще ти се занимава и ще ти интересно да ги изключваш избирателно един по един, за да видиш коя уязвимост прави разликата. В същото време списъкът на CPU уязвимостите се увеличава непрекъснато и ... завинаги, докато не си сменят изцяло хардуерната архитектурна имплементация на процесорите.
От както съм на linux това са вече 3 години, компютърат ми дали е забивал и 5 пътя, и то съм сигурна че някои от тези забивания е заради мен.
А колкото до натоварването ... най много натоварвам (ако може да се каже изобщо натоварване) компютъра когато гледам 4к филми и когато конвертирам някой клип тогава процесора ми се товари до 60%-70% иначе през останалото време и под 10%.
Мерси за отговора, значи няма смисъл да ги добавям тези неща.
Първо, това нещо е писано преди 4 години и 9 месеца. Второ, по времето, когато е писано, аз още бях с Бозиндоус. Трето, на Линукс минах 2016-та или 2017-та (вече не помня коя година точно), когато успях да си реша дългогодишния проблем с линукс изобщо.
Този проблем никой не можа да го реши за цели 7 години и накрая си го реших сам, така че Пети да ми каже, че нищо не съм разбрал от Ментата е меко казано нахално и неинформирано!
Едит: какво направиха тия, бе?! Всичкото това са пакети за ъпдейт!
И терминалът ми иска да си взема змия...
Първо, това нещо е писано преди 4 години и 9 месеца. Второ, по времето, когато е писано, аз още бях с Бозиндоус. Трето, на Линукс минах 2016-та или 2017-та (вече не помня коя година точно), когато успях да си реша дългогодишния проблем с линукс изобщо.
Този проблем никой не можа да го реши за цели 7 години и накрая си го реших сам, така че Пети да ми каже, че нищо не съм разбрал от Ментата е меко казано нахално и неинформирано!
А кой твърди че Ментите нямат .bashrc в домашната директория?
Пак ти казвам минал си покрай Ментите кат експресен влак малка гара