Радвам се, че на моя Минт догодина ще мога да му сложа хубава антивирусна, от доказана компания като Майкрософт, и ще спа спокоен, че Линукс инсталацията ми е защитена от злонамерен софтуер. Крайно време беше, досега без антивирусна в Линукс, инсталираш това-онова, пишеш sudo-mudo apt-get mapt-get, а какво ти инсталира - един Бог знае. Майкрософт обаче, решително се намесиха и въведоха ред в хаоса, никога повече сляпо инсталиране на софтуер, сега всеки пакет ще бъде стриктно проверен от мощните филтри на Майкрософт Дефендър. Ето това е грижа за потребителя, дори за двамата потребители на Линукс Минт, аз и Мозо, ще има надеждна защита. Вече може спокойно да препоръчаме Линукс дори на комшията, на продавачката от магазина и на лелката за водата, без да се тревожим, че на втория ден ще хванат вирус и ще цъфнат на вратата ни с лаптопа, който е безвъзвратно заразен и хакнат, а единственото решение - преинсталация.
Радвам се, че на моя Минт догодина ще мога да му сложа хубава антивирусна, от доказана компания като Майкрософт, и ще спа спокоен, че Линукс инсталацията ми е защитена от злонамерен софтуер. Крайно време беше, досега без антивирусна в Линукс, инсталираш това-онова, пишеш sudo-mudo apt-get mapt-get, а какво ти инсталира - един Бог знае. Майкрософт обаче, решително се намесиха и въведоха ред в хаоса, никога повече сляпо инсталиране на софтуер, сега всеки пакет ще бъде стриктно проверен от мощните филтри на Майкрософт Дефендър. Ето това е грижа за потребителя, дори за двамата потребители на Линукс Минт, аз и Мозо, ще има надеждна защита. Вече може спокойно да препоръчаме Линукс дори на комшията, на продавачката от магазина и на лелката за водата, без да се тревожим, че на втория ден ще хванат вирус и ще цъфнат на вратата ни с лаптопа, който е безвъзвратно заразен и хакнат, а единственото решение - преинсталация.
Ама... ти не знаеш ли? Злонамереният софтуер се казва Windows Defender.
От 3 години съм само на Linux и нямам никаква антивирусна програма инсталирана, не че няма антивирусни програми за linux, има но просто на обикновеният потребител не му е нужда такава програма.
Между другото за пробата бях инсталирал Macafee ли беше или нещо подобно - ми то същото като в Windows - интерфейс, сканиране, ала-бала, върнах се години назад Тогава се разтърсих, има доста антивирусни за Linux, при това с приятен интерфейс.
Антивирусните в Линукс са да проверяваш Уиндоусa.
В интерес на истината доста пъти съм засичал Уиндоус вируси от Линукса, при това не с някаква изключителна програма, а с ClamAV и повторна проверка после през VirusTotal.
Но на Линукс нейтив вирус още не съм попадал. Дано така и да продължава.
В интерес на истината доста пъти съм засичал Уиндоус вируси от Линукса, при това не с някаква изключителна програма, а с ClamAV
Антивирусният софтуер е една измама, просто се вземат пари за нищо, принципно това е и целта на М$, цялата ОС е изградена така, че някой да печели пари без да има реална работа. ClaimAV е една от най-добрите за целта, мейл сървъри и т.н., и тук отвореният код е по-добрият както и навсякъде.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows.
Comodo ли, той освен да върви и да яде ресурс май друго не прави. И даже (е, преди де, сега не знам как е) с доказан вирус (за Уйн) не вдигаше аларма, ама фалшиви тревоги - колкото искаш.
Иначе - за спасително почистване най-ме кефи Др.Уеб (ама дали върши работа хич не искам да знам даже).
Wine/подобни не ползвам.
От службата ме изпратиха до една фирма в Италия. Там забелязах, че масово се използва Linux като десктоп и сървъри. Малка част от тях работят на Mac или Windows, защото използват XCode и пишат софтуер на. NET. Направо им се възхитих.
Нашите главанаци използват Windows и все се оплакват, че нямали пари за заплати.
Явно Дефендъра за Линукс се очертава като голям успех. Още с пускането на първата новина се вдига такъв шум, представям си какво ще е като е готов, всички във форума ще го имат инсталиран и доволни ще качват скрийншотове как Дефендъра сканира. Снимките с Дефендъра ще изместят screenfetch и neofetch - вече няма да има конзола с някакъв текст, ще има контролен панел на Майкрософт Дефендър и резултат от сканирането.
От службата ме изпратиха до една фирма в Италия. Там забелязах, че масово се използва Linux като десктоп и сървъри. Малка част от тях работят на Mac или Windows, защото използват XCode и пишат софтуер на. NET. Направо им се възхитих.
Нашите главанаци използват Windows и все се оплакват, че нямали пари за заплати.
Така е. Същото се отнася и за държавата. Наливат се стотици милиони за некадърен софтуер на Майкрософт, но иначе нямало пари...