Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Предложете як Линукс.

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Предложете як Линукс.

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
ср ное 06, 2019 20:57
Mozo написа:
ср ное 06, 2019 20:46
Купи си лаптоп от тази или най-късно миналата година и ела да се похвалиш как си му инсталирал седмѝца. На времето бях един от малкото, които успяваха да слагат ХР на нови лаптопи, след това беше така и със седмѝцата - от пиле мляко измислях и ставаше. Вече свърши тая - просто няма драйвъри. Не като преди да търсиш покомпонентно и да си мсилиш, че си голям хакер - сега просто няма. Ако продължаваш да упорстваш, ще ти изкарам моите модели и те призовавам да ми намериш драйвър. Лично аз съм си играл два дни и не стана нищо.
За двата споменати от hot_sheep явно има. Дай да ги видим и твоите. Ако не намеря драйвъри за тях - значи няма. Но не боли да се потърси. :mrgreen:
И съм далеч от мисълта, че съм голям хакер. Просто човек трябва да знае къде и как да търси, това беше единственото, което се опитах да обясня на hot_sheep.
Между другото, дори и да няма специално за 7-ца, винаги може да се пробва да се инсталират драйвърите за 10-ка или 8-ца. Няма гаранция, че ще стане, но може да се пробва. Няколко пъти така подкарвах принтери на приятели и познати, които имат драйвъри само за определена ОС, но не и за тази, която са си инсталирали. Най-пресният случай е с един дърт принтер, чиито драйвъри приключват с пускането на Бозиндоус Глиста и нямаше нито за 7-ца, нито за по-нови ОС. Свалих драйвърите за Глиста, инсталирах ги и принтерът беше разпознат и започнаха да го ползват.
По същия начин преди години си подкарах една звукова карта на Creative, която по неясни причини нямаше драйвър за 7-ца - имаше за 8.1, 8.0 и Глиста. Драйвърът за 8-ците доста често крашваше, а този за Глиста си работи чудесно през цялата година, докато ползвах тази недъгава звукова карта.
Според мен причината за тази взаимозаменяемост на драйвърите е в това, че и 7, и 8, и 8.1, и 10-ката реално погледнато са надградена Глиста. 10-ката е най-различна от оригиналната Глиста и затова е малко вероятно драйвър за 10-ка да тръгне под 7-ца, но има случаи, в които тръгва и работи. Зависи как е написан самият драйвър.
Z390-E чипсет, драйвър за USB 3.0.
Intel Wireless-AC 9560.

Успех :съгласен:
Прочетено: 4056 пъти
Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Nico написа:
ср ное 06, 2019 21:39
По-неговите думи,трябва да се пусне някоя смешка,да се посмеем и така.
То всичките му писаници са смешки
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Не са. Каза, че Дебиан не става за чеп за зеле. Което е и вярно, и не е. Същото ще каже и за Цент, ама няма (поне не често навъртащи се ) тук да реагират. Каза, че е изпробвал всички (официални) образи (вероятно живите) и са изглеждали зле (което е истина). Каза че е мързел и консуматор. И няма достатъчно капацитет да подобри нещата, дори и да инсталира Линукс като за най-малки деца. С две думи - Линукс не е за него, но той иска мнението му за Линукс дистрибуциите да се чуе. Особено за Дебиан. (Жалко, че не е пробвал Арч, много жалко). :headbang: :headbang: :headbang:

Т.е. (не помня в коя тема бях писал), той е липсващото звено в последно време, дето се губеше - "пробвах, ама едва не съ удавих". Къв форум е това без трол? :toothy10: Играл ли си някога карти, къде е сладостта от тях ако няма караници, "мед" за кибиците.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Ааа кат не ще Дебиан да пробва LFS, те тогава ще му се отвори трето око и всички чакри, вярно че живите образи са грозотии ама нищо не пречи да тури един "черен" Дебиан и да си компилира най новите стабилни среди и да си ги гласи като му е кеф с всички финтифлюшки
ТерминалТора
Регистриран
Регистриран: ср ное 06, 2019 12:12

Мнение от ТерминалТора »

Който е мързел има една много хубава дистрибуцийка, чието име идва от английската дума за мързелувам а именно Slackware. Изключително лека и опростена, върви добре и на стари машинки, не ползва systemd (dlackware не се брои) а някаква смесица от BSD и SysV инит - всъшност е най-близката то комерсиалните юникси дистрибуция и последната минала към SysV, заради съвместимости. Всичко се прави ръчно, чрез текстови файлови и почти няма шанс някои "интелигентен" пакетен мениджър или друг софтуер да оплеска нещата.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
ср ное 06, 2019 21:44
Z390-E чипсет, драйвър за USB 3.0.
https://www.station-drivers.com/index.p ... 69&lang=en
Като скролнеш малко надолу в страницата, пише "Intel USB3.1 Drivers pour le chipset Intel Z390...". Там има линк за Windows 7 драйвър. Ако сметнеш, че може да има вируси, има virustotal.com, макар че ако са подписани от Интел е малко вероятно да има вирус в тях.
Mozo написа:
ср ное 06, 2019 21:44
Intel Wireless-AC 9560.
За това няма драйвър за 7-ца.
hot_bastard
Начинаещ
Регистриран: нед ное 03, 2019 19:31

Мнение от hot_bastard »

Пичове, майтапа на страна, ама подкарах realtek аудиото, на realtek.com или realtek.cz, дето го е дал Валсо, стават и за 7 драйверите, и намерих начин да се хакне Intel Graphics, за да се инсталира и на 7, ето тук показват как, то човек като види само по какъв идиотски начин се опитват да блокират 7цата и го напушва смях :lol: кажете ми после, че не е умишлено :roll:

Остава само да се хакнат Synaptics Touchpad драйвери за лаптоп от 2019 на 7ца и мисията е изпълнена :!: щото хората си искат тъчпада, не може да ги накараш да скролват със скролбара :lol:

И между другото звука под windows 7 с realtek аудио драйвери от трети страни (realtek.cz) е по-хубав отколкото под Линукс, защото там въобще няма такива, като напишеш lspci на кажи-речи всеки лаптоп и си пише: Audio - Intel, демек работи само звуковата карта дето е на дъното и затова звука е изпърдян като на windows без драйвери. Въпреки, че на сайта на Realtek пише, че са вградени в ядрата от версия 3.0 нагоре - кво са вградили, пълна мистерия, щом и самия Линукс не ги разпознава #-o
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

За да дръпнеш драйвъра иска регистрация, но ти гарантирам, че няма как драйвърът да работи и да е "Officiel: oui", след като от Intel никога не са вадили такъв драйвър. Техният е само и единствено за Говно 10. Пробвал съм всичко, повярвай ми, дори модифицирани драйвъри от различни хора и още не успяват да ги подкарат. Дръпнал съм и много такива, на които пише,че уж ставали за Windows 7, но те не стават и няма как да стават. А това са само мои два компонента, има вече хиляди такива.
Изображение
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Но не може да отречеш, че поне за безжичната връзка съм го измислил. Тъй като трудно се намират драйвери за 7, просто ще ги пратя към страницата на Дебиан, където ще се запознаят с философията на свободния софтуер, и сами ще се откажат да ползват мръсни технологии като безжичен интернет :lol: :evil4: :mrgreen: :clap:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mozo написа:
чет ное 07, 2019 10:39
За да дръпнеш драйвъра иска регистрация, но ти гарантирам, че няма как драйвърът да работи и да е "Officiel: oui", след като от Intel никога не са вадили такъв драйвър. Техният е само и единствено за Говно 10. Пробвал съм всичко, повярвай ми, дори модифицирани драйвъри от различни хора и още не успяват да ги подкарат. Дръпнал съм и много такива, на които пише,че уж ставали за Windows 7, но те не стават и няма как да стават. А това са само мои два компонента, има вече хиляди такива.
Все пак реших да опитам, направих си регистрация:

Изображение

На мен не ми пука, имам PCI-E USB хедър и включвам временно мишката там, когато веднъж в годината ми се наложи да го пусна това нещо. А го държа само за да си извадя съдържанието на някоя игра репак, чиито инсталатор не тръгва с Wine. И да, ползвам виртулка за тази цел, но някои особено големи игри от по 100GB отнемат по 12-13 часа във виртуалка а на реална 30-40 минути :lol: :lol: :lol:
hot_bastard написа:
чет ное 07, 2019 10:44
Но не може да отречеш, че поне за безжичната връзка съм го измислил. Тъй като трудно се намират драйвери за 7, просто ще ги пратя към страницата на Дебиан, където ще се запознаят с философията на свободния софтуер, и сами ще се откажат да ползват мръсни технологии като безжичен интернет :lol: :evil4: :mrgreen: :clap:
Работи под Arch безотказно :evil3:
Изображение
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Драйвери за USB 3.0 се инжектират направо в инсталационното iso. Правя го както са показали тук и работи:
https://www.poweriso.com/tutorials/inst ... 0-port.htm
Така 7цата може да се инсталира и през USB 3.0 порт.

Инсталирал съм Арч веднъж, за да видя как е - еми зле е :evil3: самата инсталация не е толкова трудна, защото просто копи-пействаш команди от уики-то, ама проблема е друг, така не ползваш ОС, за работа, забавление или квото и да е, а самата ОС ти става работа :evil3:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

USB 3.0 драйвъри за Windows 7 за Z390 чипсет няма, а иначе ти си ги инжектирай колкото си пожелаеш. Когато съм слипстриймвал SATA драйвъри в XP, си бил в Мадан, успокой топката малко, не падаме от Марс.

Arch Linux е най-лесната дистрибуция и всичко е адски удобно след като си я настроиш. Докато при Debian/Ubuntu някои неща са адски сложни, а понякога и невъзможни, при Arch стават с мигване на окото. Няма по-удобна и добра операционна система към момента.
Изображение
hot_bastard
Начинаещ

Мнение от hot_bastard »

Аз наистина съм от Мадан. Аз съм Ричард Величков.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

hot_bastard написа:
чет ное 07, 2019 10:37
звука под windows 7 с realtek аудио драйвери от трети страни (realtek.cz) е по-хубав отколкото под Линукс, защото там въобще няма такива
Глупости на търкалета и за двата цвята! :toothy10: :toothy10: :toothy10: Не само, че е мега зле звукът в Бозиндоус, ами има и драйвър от трета страна, който се инсталира заедно с линукс, но ти не знаеш как да си го избереш! Нарича се ALSA (Advanced Linux Systrem for Audio или нещо такова означаваше) и в настройките за аудио се появява като "Analog surround x.x output", където "x.x" са цифри - от 2.0 до 7.1 или до колкото звуковата ти карта поддържа.

Изображение
hot_bastard написа:
чет ное 07, 2019 10:59
Драйвери за USB 3.0 се инжектират направо в инсталационното iso. Правя го както са показали тук и работи:
https://www.poweriso.com/tutorials/inst ... 0-port.htm
Така 7цата може да се инсталира и през USB 3.0 порт.

Инсталирал съм Арч веднъж, за да видя как е - еми зле е :evil3: самата инсталация не е толкова трудна, защото просто копи-пействаш команди от уики-то, ама проблема е друг, така не ползваш ОС, за работа, забавление или квото и да е, а самата ОС ти става работа :evil3:
Anarchy Linux - практически Arch Linux, само че с минималистичен графичен инсталатор. Не пействаш нищо, само движиш със стрелките, избираш с Интервал и потвърждаваш с Ентър. И ако си избереш българските миръри още в началото, инсталацията ти трае максимум 10 мин. и самата ОС НЕ ТИ става работа. Има едно единствено ограничение и то е в това, че има ограничен брой десктоп среди, които могат да се инсталират, но на мен лично не ми дреме, щом моята любима среда я има в списъка.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Всяка една среда можеш да инсталираш под Arch :roll:
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори