Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

тед написа:
нед ное 03, 2019 19:23
А как се казва програмката която показваш на снимката ?

p7zip-gui PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Валсо написа:
нед ное 03, 2019 19:24
Тамболианеца написа:
нед ное 03, 2019 18:49
Е нали това е идеята на 7z - неограничена RAM за печелене на време за компресия. Ако искаш да пестиш RAM за сметка за доста повече време - ползвай xz със собствен зададен лимит на памет, ако макс 20% по подразбиране RАМ ти се вижда много. XZ има същата компресия като 7z та и по-добра. Ако пък искаш хептен да пестиш памет - тогава bzip2, няма да отлепиш от 0% RAM. :)
Аз няма какво да пестя РАМ, все пак имам 32 ГБ. Просто с един френд се заговорихме по Телеграм за 7z и ми стана интересно каква РАМ ползва, докато архивира.
Mozo написа:
нед ное 03, 2019 18:53
Нямам никаква идея защо някой ще се мъчи да използва конзола при наличието на това :-k
"Това" стига само до "Ултра", а освен това е 2 пъти по-бавно от CLI. Понеже най-често си бекъпвам папката с настройки на Лисицата, която неархивирана е с размер 442 МБ, именно за нея мога да ти кажа веднага: CLI с екстремно ниво на компресия я архивира за около 28 сек. (засичал съм го с хронометъра на телефона), а на GUI за Бозиндоус му трябва повече от 1 минута, независимо какви настройки му направя, стига да е "Ултра".
Отделно от това, като тръгна да си бекъпвам папката с настройки, трябва всеки път да браузвам до нужното място, където да се съхрани файлът. А със CLI ми е по-лесно, защото в един alias задавам целта само веднъж и после е достатъчно да напиша alias-а в терминала - "ffbackup" и изходният файл отива там, където трябва. Даже не ме и пита дали искам да замести предишния файл, а направо го замества, което е много добре, защото аз не искам да ме пита.

Код: Избери всички

#backup aliases
alias ffbackup="7z a /media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/BROWSERS/FIREFOX/FF-61.0.1-Linux/dot-mozilla.7z .mozilla -mx && exit" # -mx for extreme compression, -m9=lzma2 for maximum compression
alias tbbackup="7z a /media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/BROWSERS/THUNDERBIRD/for-linux/dot-thunderbird.7z .thunderbird -mx && exit"
alias discordbackup="7z a '/media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/MESSENGERS/DISCORD/dot-config-discord.7z' /home/rado/.config/discord -mx && exit"
alias delugebackup="7z a '/media/1000GB/PROGRAMS/LINUX/INTERNET/TORRENT CLIENTS/DELUGE/deluge-config.7z' /home/rado/.config/deluge -mx && exit"
Когато е бавно, в повечето случаи означава, че компресията е по-добра. Щом търсиш време, архивирай в .tar :съгласен: А иначе всяка една нормална програма си има интеграция с контекстното меню. Нищо не указвам - цъкам с десен бутон на папката или файла и давам да се архивира :evil3:
Тамболианеца написа:
нед ное 03, 2019 20:09
Мога да ти изброя поне 10 причини защо, но ще се спра единствено на една по-особена 11-та причина - древното пророчество Тамбо: 5 години след изчезването на доминантния конзолен команден интерфейс върху машините хората ще станат техни роби.
:lol:
Айде сега :mrgreen:
Прочетено: 536350 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед ное 03, 2019 20:13
Когато е бавно, в повечето случаи означава, че компресията е по-добра.
Това е ясно, но след като CLI се справя по-добре със задачата с още по-яка компресия от Ултра, не виждам защо да се занимавам с GUI. И още по-малко с такъв, правен за Боза. :roll: CLI на която и да е програма има огромен потенциал, стига да му свикнеш. Скоро ще разучавам и mp3gain какви са му CLI командите. Така хем ще си спестя над 700 МБ от зависимости за easymp3gain, хем нещата ще се случват много по-бързо.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Извинете, професионалисте, CLI съм виждал само на картинка :mrgreen:
Ай ся сравни си CLI-то с GUI-то и ми кажи кое вади по-малък размер - щото няма такъв филм хем по-бързо, хем с по-висока компресия, при това говорейки за един и същ алгоритъм. Мисли.
Изображение
hot_bastard
Начинаещ
Регистриран: нед ное 03, 2019 19:31

Мнение от hot_bastard »

Някой пробвал ли е това нещо :-k
https://aur.archlinux.org/packages/chromium-vaapi-bin/
абе като цяло трябва да реша 2 неща, за да мина на Linux завинаги - видео и звук, демек искам video decode в браузъра, което уж трябва тоя chromium да реши, и - някак си да подкарам Waves MaxxAudio Pro защото уж има Realtek аудио драйвери в Linux, но на практика има един кур, защото звука в което и да е Linux дистро е същия като в Windows без звукови драйвери, сложа ли звукови драйвери в Windows - веднага звука става по-хубав :-k
тва вече на няколко лаптопа го тествах и съм убеден, че е така.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ако си свикнал с разните му там енхенсъри, е нормално да си свикнал с изкривен звук и нормалният да ти се струва кофти:

https://www.dell.com/community/XPS/Doin ... -p/6013794

Звукът под Linux си е екстра ;)
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед ное 03, 2019 22:57
Извинете, професионалисте, CLI съм виждал само на картинка :mrgreen:
Ай ся сравни си CLI-то с GUI-то и ми кажи кое вади по-малък размер - щото няма такъв филм хем по-бързо, хем с по-висока компресия, при това говорейки за един и същ алгоритъм. Мисли.
Файлът, който CLI създава:
Изображение

Файлът, който създадох току-що с GUI:
Изображение

С тези настройки на GUI. А зеленото пък изобщо не е вярно. Пише 22 000 МБ РАМ за компресиране, а повече от 4 ГБ не качи. :lol:
Изображение
hot_bastard
Начинаещ
Регистриран: нед ное 03, 2019 19:31

Мнение от hot_bastard »

Mozo написа:
нед ное 03, 2019 23:13
Ако си свикнал с разните му там енхенсъри, е нормално да си свикнал с изкривен звук и нормалният да ти се струва кофти:

https://www.dell.com/community/XPS/Doin ... -p/6013794

Звукът под Linux си е екстра ;)
Честно да ти кажа не ми пука дали е windows, mac или linux, просто в windows 10-ката набутаха адските тумори и ме изнервя адски много, затова търся алтернативи :lol: да си бяха карали както в Windows 7, нямаше да пиша това което пиша сега :razz:
Ако успея да си подкарам хардуера в Linux така както върви досега, и да знам, че утре на друг лаптоп пак няма да има проблем, ще мигрирам на секундата :) но ако ще е иди-дойди, тука има-тука няма, днес работи, утре не - =;
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
нед ное 03, 2019 23:21
С тези настройки на GUI. А зеленото пък изобщо не е вярно. Пише 22 000 МБ РАМ за компресиране, а повече от 4 ГБ не качи. :lol:
Изображение
Както винаги НЕ четеш. Хайде сега пробвай с моите настройки и пак погледни размера на файла. И тази памет ще се напълни, ако файлът е по-голям, вервай ми.
hot_bastard написа:
нед ное 03, 2019 23:24
Честно да ти кажа не ми пука дали е windows, mac или linux, просто в windows 10-ката набутаха адските тумори и ме изнервя адски много, затова търся алтернативи :lol: да си бяха карали както в Windows 7, нямаше да пиша това което пиша сега :razz:
Ако успея да си подкарам хардуера в Linux така както върви досега, и да знам, че утре на друг лаптоп пак няма да има проблем, ще мигрирам на секундата :) но ако ще е иди-дойди, тука има-тука няма, днес работи, утре не - =;
Няма такива филми днес работи, утре не. Винаги всичко ми работи. Тоя филм днес работи, утре не, се отнася за Говняндоус 10 :съгласен:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед ное 03, 2019 23:35
Както винаги НЕ четеш. Хайде сега пробвай с моите настройки и пак погледни размера на файла. И тази памет ще се напълни, ако файлът е по-голям, вервай ми.
С твоите - 243.9 МБ. До 214 МБ ги докара, когато му зададох размер на речника 1536 МБ. Само че нито p7zip-gui, нито уиндоуския 7zip мога да интегрирам в PCManFM, а отделно и че със CLI си докарвам изходния файл до същия размер (214 МБ) с простичката команда "-mx"* и за разлика от GUI не се налага да навигирам до целевия път или пък ръчно да местя изходния файл. Пиша си alias-а и изобщо забравям за историята, защото когато задачата е изпълнена, терминалът се затваря сам. Последното не можеш да го направиш с GUI. :evil4:

* А има и друг начин, ако държиш речникът да е точно 1536 МБ - след като си задал целевия път и папката, която трябва да се архивира:

-m9=lzma2 fb=273 d=1536m mt=on
и резултатът е почти същият - с някой и друг килобайт разлика. Както споменах, с alias-ите това го пишеш само веднъж, след което си ползваш alias-а.

m9=lzma2 - ниво 9 (ултра) с LZMA2 компресия;
fb=273 - fast bytes = 273 (или това, което преведено на български се води "размер на думата";
d=1536m - dictionary size = 1536 megabytes;
mt=on - multithreading - включено.

Абсолютно същото като GUI и е по-бързо от GUI в много отношения - не само в скоростта на архивиране, но и ти си спестява време всеки път да браузваш до директорията, където искаш да бъде съхранен изходният файл.
Единственият минус на изричното задаване на параметри е, че с тях командата "&& exit" не работи и затова се ползва "-mx". :roll:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Това, че използваш скапан файлов мениджър не е проблем на програмата.

Изображение

По-удобно от това - здраве :thumbright:

Имай предвид, че броят на ядрата също оказва влияние на размера на изходния файл. Изборът на повечето ядра не води до по-малък размер, така че бъди сигурен, че си използвал същите настройки.

Още нещо - няма нито една причина през GUI да става по-бавно, след като алгоритъмът отзад е един и същ.
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Валсо написа:
пон ное 04, 2019 00:57
Абсолютно същото като GUI и е по-бързо от GUI в много отношения - не само в скоростта на архивиране ...
Теоретично CLI е по-бързо заради допълнителните процеси на опресняване на статуса на GUI-то.
Практически и осезаемо за потребителя - няма разлика.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
пон ное 04, 2019 00:57
Само че нито p7zip-gui, нито уиндоуския 7zip мога да интегрирам в PCManFM,
Чисто теоретично - би следвало да може, след като може file-roller, xarchiver, engrampa ... и не е зададен твърдо един "бог".
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
пон ное 04, 2019 22:29
Чисто теоретично - би следвало да може, след като може file-roller, xarchiver, engrampa ... и не е зададен твърдо един "бог".
При PCManFM се избират от падащо меню - нямаш празно поле, в което да напишеш ръчно името на архиватора, както е с терминала, примерно. И дори в конфиг файла няма нищо по въпроса за архиватора, тази настройка явно се съхранява другаде, но аз нямам идея къде може да е.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Валсо написа:
вт ное 05, 2019 00:09
бат-начо написа:
пон ное 04, 2019 22:29
При PCManFM се избират от падащо меню - нямаш празно поле, в което да напишеш ръчно името на архиватора, както е с терминала, примерно. И дори в конфиг файла няма нищо по въпроса за архиватора, тази настройка явно се съхранява другаде, но аз нямам идея къде може да е.
Създай симлинк с валидно име от падащото меню, който да сочи към p7ziup-gui.
Например xarchiver -> p7ziup-gui
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

cprog написа:
вт ное 05, 2019 00:44
Създай симлинк с валидно име от падащото меню, който да сочи към p7ziup-gui.
Например xarchiver -> p7ziup-gui
Това симлинк е нещо изцяло ново за мен. Намерих една инструкция, но тя е за папки:

ln -s <absolute-path-to-the-work-folder> <absolute-path-of-the-desired-location>
Ако го направя

ln -s <absolute-path-to-xarchiver> <absolute-path-to-p7zip-gui>
дали ще сработи?
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”