Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Знам, но аз съм старомоден и обичам да си правя бекъпа при невървяща система. И виж колко хубаво е обяснено, докато при FSArchiver трябва да гадаеш за нивата на компресия.

Изображение
Прочетено: 537123 пъти
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Окончателната таблица за сравнение, с леко преразпределение на титлите:
- трето място за xz - най-добра компресия, измествайки с 220 sec по-малко време 7z от предишната класация;
- второ място за zstd - най-добро съотношение време/компресия;
- първо място за lz4 - най-добро време.

Добавих и още тестове за bzip2 (който да ми е безкрайно задължен, че го изтърпях :lol: ), както и паралелния му вариант pbzip2.

Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
съб сеп 05, 2020 17:30
Окончателната таблица за сравнение, с леко преразпределение на титлите:
- трето място за xz - най-добра компресия, измествайки с 220 sec по-малко време 7z от предишната класация;
- второ място за zstd - най-добро съотношение време/компресия;
- първо място за lz4 - най-добро време.

Добавих и още тестове за bzip2 (който да ми е безкрайно задължен, че го изтърпях :lol: ), както и паралелния му вариант pbzip2.

[img.]https://i.imgur.com/AkFie22.png[/img]
Тия времена са от някаква симулация или си ги правиш лично ти? Питам просто, не се заяждам.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Това са реалните измерени времена от FreeBSD десктопa ми за запазване на системния 128 GB дял на Windows 10, който е в dual-boot конфигурация с него. Измерените абсолютни стойности отразяват моя хардуер, но като относителни пропорции са приложими за всякакъв хардуер за съответните компресиращи алгоритми.
Бързото си е бързо, бавното - бавно, казано най-просто.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
съб сеп 05, 2020 18:14
Това са реалните измерени времена от FreeBSD десктопa ми за запазване на системния 128 GB дял на Windows 10, който е в dual-boot конфигурация с него. Измерените абсолютни стойности отразяват моя хардуер, но като относителни пропорции са приложими за всякакъв хардуер за съответните компресиращи алгоритми.
Бързото си е бързо, бавното - бавно, казано най-просто.
Тоест, ако съм разбрал правилно, правиш бекъп на Бозата под FreeBSD? Този FreeBSD инструмент за бекъп дали го има и за линукс? Че ми стана интересно какви времена ще изкара при мен. Тъкмо вчера извадих Боза 7 от бекъпа, че ми се доигра Лудия Макс и ще мога да пробвам бекъп в линукс режим.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Имаш ги в Линукса, бе човек Прочети по-назад в темата - ползват се само компресиращи алгоритми от командната линия - тези в таблицата и копиращата dd програма.
Можеш да направиш абсолютно същите тестове и ти при желание и време за твоя си хардуер и дуал-буут (ако имаш такава конфигурация)
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
съб сеп 05, 2020 16:32
Знам, но аз съм старомоден и обичам да си правя бекъпа при невървяща система. И виж колко хубаво е обяснено, докато при FSArchiver трябва да гадаеш за нивата на компресия.

Изображение
FSarchiver се буутва от жива медия, ОС не работи през това време :съгласен:
Тамболианеца написа:
съб сеп 05, 2020 18:28
Имаш ги в Линукса, бе човек Прочети по-назад в темата - ползват се само компресиращи алгоритми от командната линия - тези в таблицата и копиращата dd програма.
Можеш да направиш абсолютно същите тестове и ти при желание и време за твоя си хардуер и дуал-буут (ако имаш такава конфигурация)
Той така си действа, не обича да чете :mrgreen:
Валсо написа:
съб сеп 05, 2020 18:23
Тъкмо вчера извадих Боза 7 от бекъпа, че ми се доигра Лудия Макс и ще мога да пробвам бекъп в линукс режим.
Mad Max има нейтив издание, което работи чудесно, при това с Vulkan. Какви бози, какви пет лева...
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
съб сеп 05, 2020 18:28
Прочети по-назад в темата
Прочел съм всичките мнения от това насам. Не видях някъде специфични команди, така че остава да имаш предвид командата със "7z a [outputfile.extension] [source address] -flags", което би изглеждало така (примерно):

Код: Избери всички

7z a Windows-backup.xz /path/to/Windows/partition/ - mx
За друг вариант не се сещам, а dd много не смея да я използвам, защото не съм сигурен какво точно прави. Обясненията в нета за нея не са много ясни.
Mozo написа:
съб сеп 05, 2020 18:44
Mad Max има нейтив издание, което работи чудесно, при това с Vulkan. Какви бози, какви пет лева...
Знам, обаче има мисии, които не мога да ги мина без трейнър, а трейнъри за линукс все още никой не прави. :roll:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
съб сеп 05, 2020 19:16
Знам, обаче има мисии, които не мога да ги мина без трейнър, а трейнъри за линукс все още никой не прави. :roll:
Превъртях играта без абсолютно никакви проблеми, ламер :booty:
Валсо написа:
съб сеп 05, 2020 19:16
Прочел съм всичките мнения от това насам. Не видях някъде специфични команди
Ти сериозно ли...
cprog написа:
съб сеп 05, 2020 08:48
Може ли за справка точната команда, с която компресираш ?
Тамболианеца написа:
съб сеп 05, 2020 13:25
Командата се състои от две части, първата константна, втората според синтаксиса за компресиращия алгоритъм.
Ако означим дял с sdXn, то командата има вида:

Код: Избери всички

примерно за lz4:
dd if=/dev/sdXn bs=1M status=progress | lz4 - system.sdXn.lz4

примерно 7z:
dd if=/dev/sdXn bs=1M status=progress | 7z a -si system.sdXn.7z
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб сеп 05, 2020 19:44
Превъртях играта без абсолютно никакви проблеми, ламер :booty:
И колко пъти умираше, докато изтрепеш всичките TOP DOG и други босове? :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Таман разправях на колегата, че аз ЦеЕс не съм играл никога, но съм играл ДелтаФорс. Говореше за някакво "адско оръжие" с което изтребваш всичко живо, което не знаех какво е. :lol:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Офтопик:
бат-начо написа:
съб сеп 05, 2020 21:21
Таман разправях на колегата, че аз ЦеЕс не съм играл никога, но съм играл ДелтаФорс. Говореше за някакво "адско оръжие" с което изтребваш всичко живо, което не знаех какво е. :lol:
Еми или е т.нар. оръжие "5-1" от CS 1.3 и 1.5, което е дебелогъзо автоматично животно със 100 патрона, на което му забравих името, или е един зелен снайпер, който стреля по веднъж, обаче издухва каквото уцели. Не им помня имената на оръжията, защото 1.3 и 1.5 съм играл преди мноооого години и горе-дòле помня само цифрите от менюто, с кото се купуваха тези оръжия. Снайперът май се казваше AWP, ама може и да бъркам.
А новият "CS Гол [да-не-казвам-какво]" е пълна тъпотия, която с 300 зора не тръгна нейтив в Арч и след 30-тата минута в опити да го накарам да тръгне, изгубих търпение и му набих шута. :lol: Накрая просто се оказа, че играта няма да тръгне, ако не си се вписал в "Приятели" на Стийм - пе*алски номерца от микрошитски вечеринки. Та съответно нямам идея какви са оръжията в "CS Гол", защото не съм стигал до тях. :lol:
Последна промяна от Валсо на съб сеп 05, 2020 22:40, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Офтопик:
Нещо с 200 патрона било и издухвало вся и всьо, требело време да се сдобиеш с него, ама после ....... :toothy10:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Офтопик:
бат-начо написа:
съб сеп 05, 2020 22:34
Нещо с 200 патрона било и издухвало вся и всьо, требело време да се сдобиеш с него, ама после ....... :toothy10:
Това е някакво ново, в старите версии нямаше оръжие с повече от 100 патрона.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Доколко трябва да вярваме на писаното за всеки Линукс в авторитетно изглеждащ блог - ами никак, иска си проверка поне в няколко интернет източника за допълнителна информация и малко напъване на пипето. Пример -

https://www.tecmint.com/best-security-c ... ributions/
Ох, ох, топ, бест, секюрити и други джвъчки. Последно обновяване - 2 юни 2020, актуално ще рече. Това което ми хваща окото е Discreete Linux, преди Ubuntu Privacy Remix. И кво - ми умрело 2016 годин бе, що ще сегодня, "айде у лево" ;) , ще ми пробутват стари идеологии за нови.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”