Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Намерих една онлайн игра (Wurm Online), която върви нейтив на линукс и понеже тръгнах да правя графични настройки, порових да видя изискванията. И ми направи впечатление, че минималните изисквания за Боза 7 и за Линукс се различават коренно. За Боза 7 минимално иска i3-530 професор и видеокарта GTX 560, докато за линукс иска доста по-слаб хардуер: Core 2 Duo E4700 и GeForce 6100. :shock: :shock: 560-ката по бенчмарковете я дават по-бърза от другата с цели 337%! Не 33,7%, а 337! :shock: Това просто не е възможно. 6100 е карта от далечната 2004 г., а 560-ката е от 2009-2010 г. Знам, че Бозата е много по-зле от линукс откъм контрол и разпределяне на ресурсите, ама такава разлика ми се струва нереална... :-k
Прочетено: 537489 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Това вече не е до ОС, а има някакъв друг фактор, за който не знаем. Понякога, при калпави портове пък съм виждал обратното. Е, не чак с такава огромна разлика де...
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
чет сеп 03, 2020 00:23
Това вече не е до ОС, а има някакъв друг фактор, за който не знаем. Понякога, при калпави портове пък съм виждал обратното. Е, не чак с такава огромна разлика де...
Играта иска Джава Рънтайм, за да върви, но не ми се вярва това да е факторът.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Нямам идея, питай разработчика. Има възможност просто да не му пука за Linux и да не е обновил изискванията.
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

В продължение на идеята за бекъп на Windows 10 системния диск със средствата на операционната система на FreeBSD/Linux viewtopic.php?f=230&t=98065&start=11985#p1033417 ,
спретнах едно практическо сравнение.

Моят системен дял на Windows 10 е 128 GB на NVMe, от които 75 GB заети, другите - тримнати за теста.
За експеримента копирам към 2/3 запълнен SATA 3 HDD. Това го подчертавам, щото скоростта на HDD е различна в началото у края на диска, а аз къде пиша по харддиска - не зная. Във всеки случай, при предишни замервания с ext4, които съм правил в миналото, скоростта е 140 MB/s в началото и 90 MB/s в края за този HDD.

Изпробвах измежду най-известните методи на stream компресия при ниво на компресия подразбиращите им се. Бекъпът се извършва през dd с pipe към съответната компресия.

Резултатите получени за моята хардуерна конфигурация:
Изображение

Най-добре за време се представи lz4 - 8 min, 7sec за бекъп на 128 GB системен Уиндоуски дял си е постижение.
Най-зле - xz, мани-мани, резултатът е екстраполиран, щото след 10-я гигабайт ми писна от великата му 2.9-3.1 MB/s скорост на компресиране/копиране и прекъснах теста.
Lzma2 (7z) пък се представи най-добре за краен размер на бекъпа.

Другото интересно нещо, което изтествах е скоростта на копиране без компресия към различни файлови системи - в случая - ext4 и zfs.
Интелигентният кеш на zfs го прави с близо 35% по-бърз от ext4. Е, тестът не е 100% прецизен, щото ext4 дялът е на друг харддиск, но пък със съизмерими хардуерни параметри.

В крайна сметка раздавам:
- трето място за lzma2 (7z) - най-добра компресия;
- второ място за zstd - най-добър баланс време/компресия;
- първо място за lz4 - най-добро време.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Резултатите не са учудващи - xz винаги е бил адски бавен, с относително добро ниво на компресия. Соътветно и на всекиго е ясно, че по-високото ниво на компресия отнема и повече време. Най-добро съотношение в това направление за мен е lzma2. Въпреки това си правя бекъпите в bzip :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Понякога си троля на други места и попаднах на тази статия - https://www.telerik.com/blogs/time-to-e ... pp-ui-maui
Написах като коментар, че Микрошпек са откраднали името от KDE и не ми одобриха поста :sad:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Естествено, майкрософтски лизачи.
Изображение
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Тамболианеца написа:
пет сеп 04, 2020 18:54
В продължение на идеята за бекъп на Windows 10 системния диск със средствата на операционната система на FreeBSD/Linux viewtopic.php?f=230&t=98065&start=11985#p1033417 ,
спретнах едно практическо сравнение.

Моят системен дял на Windows 10 е 128 GB на NVMe, от които 75 GB заети, другите - тримнати за теста.
За експеримента копирам към 2/3 запълнен SATA 3 HDD. Това го подчертавам, щото скоростта на HDD е различна в началото у края на диска, а аз къде пиша по харддиска - не зная. Във всеки случай, при предишни замервания с ext4, които съм правил в миналото, скоростта е 140 MB/s в началото и 90 MB/s в края за този HDD.

Изпробвах измежду най-известните методи на stream компресия при ниво на компресия подразбиращите им се. Бекъпът се извършва през dd с pipe към съответната компресия.

Резултатите получени за моята хардуерна конфигурация:
Изображение

Най-добре за време се представи lz4 - 8 min, 7sec за бекъп на 128 GB системен Уиндоуски дял си е постижение.
Най-зле - xz, мани-мани, резултатът е екстраполиран, щото след 10-я гигабайт ми писна от великата му 2.9-3.1 MB/s скорост на компресиране/копиране и прекъснах теста.
Lzma2 (7z) пък се представи най-добре за краен размер на бекъпа.

Другото интересно нещо, което изтествах е скоростта на копиране без компресия към различни файлови системи - в случая - ext4 и zfs.
Интелигентният кеш на zfs го прави с близо 35% по-бърз от ext4. Е, тестът не е 100% прецизен, щото ext4 дялът е на друг харддиск, но пък със съизмерими хардуерни параметри.

В крайна сметка раздавам:
- трето място за lzma2 (7z) - най-добра компресия;
- второ място за zstd - най-добър баланс време/компресия;
- първо място за lz4 - най-добро време.
Може ли за справка точната команда, с която компресираш ?
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Mozo написа:
пет сеп 04, 2020 20:15
Резултатите не са учудващи - xz винаги е бил адски бавен, с относително добро ниво на компресия. Соътветно и на всекиго е ясно, че по-високото ниво на компресия отнема и повече време. Най-добро съотношение в това направление за мен е lzma2. Въпреки това си правя бекъпите в bzip :mrgreen:
xz не би трябвало да е толкоз бавен, все пак е многонишков.
Виж, bzip2 e най-бавната еднонишкова компресия в Галактиката. Как я понасяш?
Последна промяна от Тамболианеца на съб сеп 05, 2020 13:27, променено общо 1 път.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

cprog написа:
съб сеп 05, 2020 08:48
Може ли за справка точната команда, с която компресираш ?
Командата се състои от две части, първата константна, втората според синтаксиса за компресиращия алгоритъм.
Ако означим дял с sdXn, то командата има вида:

Код: Избери всички

примерно за lz4:
dd if=/dev/sdXn bs=1M status=progress | lz4 - system.sdXn.lz4

примерно 7z:
dd if=/dev/sdXn bs=1M status=progress | 7z a -si system.sdXn.7z
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Тамболианеца написа:
съб сеп 05, 2020 13:22
Mozo написа:
пет сеп 04, 2020 20:15
xz не би трябвало да е толкоз бавен, все пак е многонишков.
Виж, bzip2 e най-бавната еднонишкова компресия в Галактиката. Как я понасяш?
Ем, не би трябвало, ама е мега бавен. Същото важи и при декомпресия.
bzip2 е бавен при едно ядро, но при многонишковост е доста бърз. Имиджът ми е готов за не повече от минута и малко.
Изображение
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от Тамболианеца »

Аууу, грешката е вярна. По подразбиране компресира само с едно ядро и не го е еня колко са, пускам го сега на макс и ще обновя таблицата ...
Също и за bzip2 (ако го изтрая :lol: )
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Тамболианеца написа:
пет сеп 04, 2020 18:54
бекъп (...) със средствата на операционната система на FreeBSD/Linux viewtopic.php?f=230&t=98065&start=11985#p1033417 ,
Ей това е "ключът от бараката". Има вероятност по подразбиране да е направено да работи само с едно ядро, за да може да работи и на най-калпавата щайга.

Едит: видях горния ти пост за едното ядро, чак като постнах този. :lol: :oops:

И затова аз лично предпочитам вече споменàтата Клоунзила - можеш да си избереш дали да ползва всички ядра или само едно. При избора на вид компресия си го пише, като мултиядрените компресии са с буквата "p" (пи) накрая - z1p, z2p, z3p и т.н., като под всяко е написано какво ниво и скорост предлага и дали е lzma, bzip и т.н. Най-добри според мен са z1p и z6p. z1p дава доста добри скорост и ниво на компресия - примерно Арч от 22.5 GB го компресира на 9.6 GB и това отнема само 3-4 минути. Най-често ползвам z1p, защото не ми се чакат 15 мин. Z6p ще го компресира на 5-5.5 GB, но ще му трябват около 15 минути - нищо, че и Арч, и дестинацията на бекъпа се намират на SSD-та, но това пак е добре, де. Ако дестинацията е HDD, не ти мърдат едни 40 минути чакане за z6p. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Всички тези опции ги има в fsarchiver от удобни падащи менюта:

Изображение
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми