Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Играта иска Джава Рънтайм, за да върви, но не ми се вярва това да е факторът.
Може ли за справка точната команда, с която компресираш ?Тамболианеца написа: ↑пет сеп 04, 2020 18:54В продължение на идеята за бекъп на Windows 10 системния диск със средствата на операционната система на FreeBSD/Linux viewtopic.php?f=230&t=98065&start=11985#p1033417 ,
спретнах едно практическо сравнение.
Моят системен дял на Windows 10 е 128 GB на NVMe, от които 75 GB заети, другите - тримнати за теста.
За експеримента копирам към 2/3 запълнен SATA 3 HDD. Това го подчертавам, щото скоростта на HDD е различна в началото у края на диска, а аз къде пиша по харддиска - не зная. Във всеки случай, при предишни замервания с ext4, които съм правил в миналото, скоростта е 140 MB/s в началото и 90 MB/s в края за този HDD.
Изпробвах измежду най-известните методи на stream компресия при ниво на компресия подразбиращите им се. Бекъпът се извършва през dd с pipe към съответната компресия.
Резултатите получени за моята хардуерна конфигурация:
Най-добре за време се представи lz4 - 8 min, 7sec за бекъп на 128 GB системен Уиндоуски дял си е постижение.
Най-зле - xz, мани-мани, резултатът е екстраполиран, щото след 10-я гигабайт ми писна от великата му 2.9-3.1 MB/s скорост на компресиране/копиране и прекъснах теста.
Lzma2 (7z) пък се представи най-добре за краен размер на бекъпа.
Другото интересно нещо, което изтествах е скоростта на копиране без компресия към различни файлови системи - в случая - ext4 и zfs.
Интелигентният кеш на zfs го прави с близо 35% по-бърз от ext4. Е, тестът не е 100% прецизен, щото ext4 дялът е на друг харддиск, но пък със съизмерими хардуерни параметри.
В крайна сметка раздавам:
- трето място за lzma2 (7z) - най-добра компресия;
- второ място за zstd - най-добър баланс време/компресия;
- първо място за lz4 - най-добро време.
xz не би трябвало да е толкоз бавен, все пак е многонишков.Mozo написа: ↑пет сеп 04, 2020 20:15Резултатите не са учудващи - xz винаги е бил адски бавен, с относително добро ниво на компресия. Соътветно и на всекиго е ясно, че по-високото ниво на компресия отнема и повече време. Най-добро съотношение в това направление за мен е lzma2. Въпреки това си правя бекъпите в bzip![]()
Командата се състои от две части, първата константна, втората според синтаксиса за компресиращия алгоритъм.
Код: Избери всички
примерно за lz4:
dd if=/dev/sdXn bs=1M status=progress | lz4 - system.sdXn.lz4
примерно 7z:
dd if=/dev/sdXn bs=1M status=progress | 7z a -si system.sdXn.7z
Ем, не би трябвало, ама е мега бавен. Същото важи и при декомпресия.Тамболианеца написа: ↑съб сеп 05, 2020 13:22xz не би трябвало да е толкоз бавен, все пак е многонишков.Mozo написа: ↑пет сеп 04, 2020 20:15Резултатите не са учудващи - xz винаги е бил адски бавен, с относително добро ниво на компресия. Соътветно и на всекиго е ясно, че по-високото ниво на компресия отнема и повече време. Най-добро съотношение в това направление за мен е lzma2. Въпреки това си правя бекъпите в bzip![]()
Виж, bzip2 e най-бавната еднонишкова компресия в Галактиката. Как я понасяш?
Ей това е "ключът от бараката". Има вероятност по подразбиране да е направено да работи само с едно ядро, за да може да работи и на най-калпавата щайга.Тамболианеца написа: ↑пет сеп 04, 2020 18:54бекъп (...) със средствата на операционната система на FreeBSD/Linux viewtopic.php?f=230&t=98065&start=11985#p1033417 ,