Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Ъъъ, то не било GRUB, било MBR :mrgreen: Все тая - MBR не съм оправял пък никога. Просто си инсталирам GRUB и той винаги работи. Хиляди компютри са ми минали през ръцете, не ми се е налагало да "ребилдвам MBR"...
Прочетено: 536209 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
съб окт 26, 2019 10:09
Естествено, че не ги е следвал както трябва. За всичките години през които използвам Linux никога дори и през акъла не ми е минало да възстановявам GRUB през Windows. Посоченият от мен метод е работел винаги на 100% и то при далеч по-сложни конфигурации като трипъл и нагоре буут, с операционни системи на различни хардове, а GRUB на шестия хард диск :mrgreen: Да не говорим, че постоянно наливам имиджи от една хардуерна конфигурация на съвсем друга и отново възстановявам по този начин. Няма Mint, няма Arch, няма Manjaro - винаги работи, стига да си поне малко в час.
Айде пак почнахте да четете избирателно и трябва да обяснявам като на идиоти, че Windows го пуснах само за форматирането на SSD-то и за ребилдването на MBR, след което инсталирах Арч от новия имидж.
Потребителски аватар
Nico
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет авг 29, 2019 19:22

Мнение от Nico »

Вие компютрите само за експерименти ли ги ползвате?На мен ми харесва като инсталирам една операционна система да не се занимавам повече с нея,а да си ползвам компютъра за моите забавления.
Изображение
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

GRUB също може да възстанови MBR в процеса на инсталацията.
Той не е нещо, което може да се възстанови едва ли не само през Windows.
Нещо повече там GRUB си слага свой код.

Да форматираш с Windows пак няма смисъл.
Toй форматира в NTFS, после пак форматираш в Ext4

Въобще аз от години на реални машини не съм ползвал Windows
и Линукс съм го възстановявал само с Линукс
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Nico написа:
съб окт 26, 2019 14:07
Вие компютрите само за експерименти ли ги ползвате?На мен ми харесва като инсталирам една операционна система да не се занимавам повече с нея,а да си ползвам компютъра за моите забавления.
И аз така, ама с тия скапани зависимости от новата версия на пакман, дето се инсталираха само донякъде, прее*аха системата и след 10-15 мин. работа всичко започваше да замръзва или да не работи както трябва, в т.ч. и възприемането на сигналите от клавиатурата. Наложи се да инсталирам 19.2 Канела, докато арчърите си оправят бакиите, обаче тая 19.2 допрее*а и това, което още не беше прее*ано, та после трябваше да замитам и след нея. :roll:
Само в арч го има това - да оправят нещо, което си работи перфектно (и не им е за първи път, между другото)! За чий им беше да пускат нова версия на пакман, само за да сменят "C-o"-тата с "#"? :banghead:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Забелязваш ли, че само ти имаш проблеми? Дали проблемът е в Arch, как мислиш? И няма как инсталацията на Mint да ти развали MBR. Проблемът отново е в теб.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
съб окт 26, 2019 14:31
За чий им беше да пускат нова версия на пакман, само за да сменят "C-o"-тата с "#"? :banghead:
Ами открий замръзнало дистро, сега се търкаля и ако вдигне оборотите...
Офтопик:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед окт 27, 2019 12:23
Валсо написа:
нед окт 27, 2019 12:17
като му зададох да си сложи ГРЪБ на MBR-а
Проблемът е в теб :съгласен:
Нали ти е ясно, че като избереш устройство, а не дял за GRUB, той отива на MBR-а на устройството? Как тогава проблемът е при мен? Особено след като същата операция с 18.3 и 19.1 не дава същия проблем както с 19.2? Мисли малко!

Ти самият не четеш докрая, а после обвиняваш другите в същото.
след което върнах Арч от бекъп и той тръгна от раз без никакви проблеми. После направих същото и с 19.1 - отново никакви проблеми.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Защото си играеш с глупости и не инсталираш GRUB както трябва. Това съм ти го казал преди две години, ще ти го кажа и сега, а ако трябва и за в бъдеще. Сам си създаваш проблемите, а след това другите са ти виновни.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
нед окт 27, 2019 13:17
Защото си играеш с глупости и не инсталираш GRUB както трябва. Това съм ти го казал преди две години, ще ти го кажа и сега, а ако трябва и за в бъдеще. Сам си създаваш проблемите, а след това другите са ти виновни.
Добре, къде според теб трябва да иде ГРЪБ? Първо бяха глупости това, че слагам ГРЪБ на дял (sdb1) и твърдеше, че ГРЪБ трябвало да се инсталира на устройство, сега започнах да го правя както ти казваше - на устройство (понеже ГРЪБ2 така или иначе не поддържа инсталиране в системния дял). Сега станаха глупости, че избирам цяло устройство (sdb), точно по твоите препоръки отпреди 2 години. Нямаш угодия, просто...
Къде предлагаш да инсталирам ГРЪБ? Ако го инсталирам в улука навън, едва ли ще свърши работа. :lol:

И така и не ми отговори на въпроса: защо, след като аз си създавам проблемите, инсталирането на ГРЪБ върху устройство (sdb) при 18.3 и 19.1 не създаде същия проблем (прецакан MBR), който създаде 19.2?
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Точно така, трябва да се инсталира на устройство, а не на дял. Защо си имал проблеми тогава, не знам. Факт е, че само ти береш ядове :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
petie
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: съб май 18, 2019 22:35

Мнение от petie »

Аз днес си турих Тринити десктоп та си припомних какво беше едно време КДЕ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Потребителски аватар
ROKO__
Ентусиаст
Ентусиаст
Регистриран: вт юни 14, 2011 18:20

Мнение от ROKO__ »

petie написа:
нед окт 27, 2019 22:49
Аз днес си турих Тринити десктоп та си припомних какво беше едно време КДЕ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Същото лайно, само че сега е доста по-миризливо :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :toothy10: :toothy10: :toothy10: :angel4: :angel4: :angel4:
MSI MPG X570 Gaming Plus, Ryzen 9 5950x+NH-D15 Chromax, 64GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, MSI RX6750XT Gaming X Trio, Samsung QVO 860 1TB SSD, Samsung 970 Evo Plus 1TB NVME, Western Digital Red 1TB, Seasonic PX-750 Platinum
ОС: Gentoo
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Да, особено гномското е най-миризливо. Ползвай със здраве Alt + F2.
KDE 3 такива функции имаше по онова време, че гноме беше недоносче спрямо него. Гноме беше някаква жалка имитация на Windows 95 и с онзи дизайн "Сделано в СССР" цепеше мрака от грозотия и бъгове. Добре че бяха Ubuntu да прославят и оправят горе-долу онзи боклук, иначе щеше гноме да е на боклука отдавна.
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

И тук ли пренесохте лайняния си спор KDE vs Gnome?
Аре малко съпрете се..
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”