Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Re: Линукс лафче

Мнение от бат-начо »

Ако някоя от тия Опънбокс-теми е "бест" ... яс съм Богът на гръмотевиците дето търси тоя, дето го е измислил и публикувал, да му пусне една.
Прочетено: 536473 пъти
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Хаха :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
Nico
Ветеран
Ветеран
Регистриран: чет авг 29, 2019 19:22

Мнение от Nico »

За всичко си има хора.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

бат-начо написа:
ср окт 23, 2019 01:10
Ако някоя от тия Опънбокс-теми е "бест" ... яс съм Богът на гръмотевиците дето търси тоя, дето го е измислил и публикувал, да му пусне една.
Представи си останалите какви грозотии са, щом тези са "дъ бест"... :toothy10: :tard: :tard:
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Днес сутринта си ъпдейтнах Арч-а и си изгасих системата. Преди малко се върнах от работа и се шашнах като видях, че GRUB ми се е счупил и нищо не може да зареди. Радвам се, че си намерих инсталационната флашка на Арч и си възстанових GRUBянина, иначе трябваше да намирам друг компютър. Та който е с Арч, да има в предвид такива изцепки на дистрибуцията :lol:
А може и някой от сектата на ГНОМЕ да ме е нахакал :lol:
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

От 4-5 месеца съм вече с чист арч и подобни проблеми нямам, всеки божи ден идват нови пакети за обновяване и системата се изгася и се стартира все едно е инсталирана преди 20 минути.
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Аз винаги вадя късата клечка. Или ще гръмне GRUB, или systemd :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Валсо написа:
ср окт 23, 2019 18:58
Представи си останалите какви грозотии са, щом тези са "дъ бест"... :toothy10: :tard: :tard:
Бях си насвалял 50-ина теми, с идея да изпробвам, харесам нещо, взема го и си направя няколко с "моя вкус"... След няколкодневна "борба" имах 4-5 сборни, ставаха... Но сравнени с няколко "наистина бест" бяха жалки.
"Старата adapta" ми харесваше.
Киберкоп има няколко много добри, "текат си" с моя вкус.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Shaker написа:
ср окт 23, 2019 20:17
Днес сутринта си ъпдейтнах Арч-а и си изгасих системата. Преди малко се върнах от работа и се шашнах като видях, че GRUB ми се е счупил и нищо не може да зареди. Радвам се, че си намерих инсталационната флашка на Арч и си възстанових GRUBянина, иначе трябваше да намирам друг компютър. Та който е с Арч, да има в предвид такива изцепки на дистрибуцията :lol:
Аз не'ам такива проблеми. ГРЪБ никога не е ГРЪмял. Но пък и аз ползвам grub-customizer, което може да променя малко нещата.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Shaker написа:
ср окт 23, 2019 20:17
тед написа:
ср окт 23, 2019 20:32
От 4-5 месеца съм вече с чист арч и подобни проблеми нямам, всеки божи ден идват нови пакети за обновяване и системата се изгася и се стартира все едно е инсталирана преди 20 минути.
Аз пък имах друг проблем - днес не искаше да ми зареди демона на CDEmu и ме остави на черен екран с много надписи. Нещо, което не ми се беше случвало от пет години насам. Светнах се веднага обаче какво се случва, след като пуснах един sudo pacman -Syyu в TTY и видях, че поради някаква причина се е дръпнала по-нова версия на Linux фърмуера от тази в хранилищата. Едно sudo -Syyuu свърши работа и всичко тръгна по мед и масло. Обърнете внимание на второто "u". Този номер го знам отдавна и се оправих без да ровя в интернет, което вече ми се случва все по-често :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Вкарáх се в ебати филма с тая тъпа мента 19.2! Това нещо така ос*а MBR-а, че после Арч не можеше да тръгне и само изкарваше черен екран с "grub>_" и дотам. И нито LILO, нито преинсталиране на grub (следвайки тукашните инструкции), нито EasyBCD в Бозата оправиха положението. Стигнах дотам, че форматирах цялото SSD като NTFS и под Боза свалих EaseUS Partition Master 13.5 от един славянски народ с известен тракер и ребилднах MBR-а. Дали е станало - още не знам. За капак тъпата Боза ми показваше, че всичките флашки имат само 64 МБ място #-o :banghead: , та се наложи да пускам жива Мента 18.3 и с GParted да ги преформатирам както трябва, защото тъпата Боза и това не можеше да свърши. За всеки случай свалих и най-новото ИСО на Анарки, което току-що качих на флашка (под Боза , ест.) и след 12 мин. (г-д толкова трае инсталацията на Анаркито) ще разбера дали бозавият партишън мастер е свършил работа.
Ментите 19 ги заличавам завинаги от хард диска си, това не е опер. с-ма, а goo* - по-зле и от Бозата даже! Ако някой ден реша да се връщам на Мента, то ще е 18.3!
spoiler:
GOO
[gu:]
1. n sl. нещо лепкаво

2. лигавост, сладникавост
Edit в 05:40 ч.: най-после тръгна!
Тамболианеца
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пет сеп 20, 2019 17:00

Мнение от Тамболианеца »

Използвал си Windows да си възстановиш MBR на Archlinux?
Сериозно??
:shock:

Koй и да е Live-Linux, консола,
- ако зареждането е от CD/DVD - генерираш MBR върху файл и копираш първите 446 байта върху повредения си MBR на системния си диск;
- ако зареждането е от USB-flash - направо копираш първите 446 байта от Live върху повредения си MBR на системния си диск.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Тамболианеца написа:
съб окт 26, 2019 09:18
Използвал си Windows да си възстановиш MBR на Archlinux?
Сериозно??
:shock:

Koй и да е Live-Linux, консола,
- ако зареждането е от CD/DVD - генерираш MBR върху файл и копираш първите 446 байта върху повредения си MBR на системния си диск;
- ако зареждането е от USB-flash - направо копираш първите 446 байта от Live върху повредения си MBR на системния си диск.
Смея да кажа, че той ако знае как да си копира първите 446 байта , за които говориш, той никога няма да си омаже така системата .:)

Повредил се е GRUB, с оглед грешката.
Колко точно е следвал инструкциите от форума да го възстанови - един Господ знае.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Естествено, че не ги е следвал както трябва. За всичките години през които използвам Linux никога дори и през акъла не ми е минало да възстановявам GRUB през Windows. Посоченият от мен метод е работел винаги на 100% и то при далеч по-сложни конфигурации като трипъл и нагоре буут, с операционни системи на различни хардове, а GRUB на шестия хард диск :mrgreen: Да не говорим, че постоянно наливам имиджи от една хардуерна конфигурация на съвсем друга и отново възстановявам по този начин. Няма Mint, няма Arch, няма Manjaro - винаги работи, стига да си поне малко в час.
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Мнение от тед »

А изобщо дали е възможно с windows-ки програми да се оправи GRUB ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”