Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Малък проблем с чисто нов компютър на 8 месеца.  [РЕШЕНА]

feed Процесор, дънна платка, видео карта, RAM памет, захранващ блок, твърд диск, компютърна кутия.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: пон май 08, 2017 18:33

Малък проблем с чисто нов компютър на 8 месеца.  [РЕШЕНА]

Мнение от тед »

Здравейте, януари месец си сглобих чисто нов компютър от следните части:
дънна платка asrock Z370M Pro4
процесор intel core i5 8400
рам-памет HyperX Predator Black 8GB, DDR4, 3000MHz, CL15, 1.35V
видео карта ASUS GeForce GTX 1060 3GB
захранването е на be quiet 550 вата
хард дисковете и ссд дисковете се виждат на снимките по долу.

Проблема се в това след като променя скоростта на рам-паметта на 3000MHz компютъра става значително нестабилен, като вдигна рам-паметта на 3000MHz и вляза в линукса си работи нормално но след 10-20 минути екрана замръзва, нищо не реагира нито мишката нито клавиатурата, след като върна рам-паметта на 2666MHz компютъра си работи както трябва няма забиване няма лагване.
Искам да разбера дали рам-паметта е прецакана или трябва да се включи или изключи нещо в биоса за да работи стабилно на 3000MHz, забелязах и нещо друго, в сайта на интел пише " Memory Types DDR4-2666 "
https://www.intel.com/content/www/us/en ... -16gb.html
И въпроса е дали не съм се набутала че съм взела такава рам-памет.

Изображение

Изображение
И + това съм флашнала биоса до последната налична версия.
Прочетено: 509 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Малък проблем с чисто нов компютър на 8 месеца.

Мнение от Mozo »

По принцип стандартната честота за този чипсет е 2666 и всичко нагоре е оувърклок. Интересното е, че дъното поддържа оувърклок до 4300 и не би трябвало да има проблеми. Принципно винаги може да се получи такъв проблем, да се получат несъвместимости и пр.

В списъка с поддържани памети твоята RAM май я има, но трябва да видиш все пак дали номерът е същият - HX429C15PB3AK4. Там се препоръчва честота от 2933 за тези модули. Опитай на тази честоа, макар и малка, разликата може да се окаже от ключово значение. Друго, което можеш да направиш е да охлабиш малко таймингите или да вдигнеш волтажа, но си е играчка. Ако не стане с два-три елементарни опита те съветвам да не се занимаваш с глупости, защото реално полза няма да видиш никаква, дори и да вдигнеш на 4000 MHz. Материали по въпроса в интернет бол :)
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

Mozo написа:
ср сеп 12, 2018 14:13
По принцип стандартната честота за този чипсет е 2666 и всичко нагоре е оувърклок. Интересното е, че дъното поддържа оувърклок до 4300 и не би трябвало да има проблеми. Принципно винаги може да се получи такъв проблем, да се получат несъвместимости и пр.

В списъка с поддържани памети твоята RAM май я има, но трябва да видиш все пак дали номерът е същият - HX429C15PB3AK4. Там се препоръчва честота от 2933 за тези модули. Опитай на тази честоа, макар и малка, разликата може да се окаже от ключово значение. Друго, което можеш да направиш е да охлабиш малко таймингите или да вдигнеш волтажа, но си е играчка. Ако не стане с два-три елементарни опита те съветвам да не се занимаваш с глупости, защото реално полза няма да видиш никаква, дори и да вдигнеш на 4000 MHz. Материали по въпроса в интернет бол :)
Снощи пробвах да вдигна волтажа от 1,350 на 1,400 ефект нулев, и пак си го върнах на 1,350
А точния номер на плочките е HX430C15PB3K2/8 ( преписах го от кутията им ) и този номер го има в списъка с поддържани .
Сега ще пробвам да задам тази честота 2933 която каза да видим какво ще стане, след малко ще пиша дали има ефект.
А ще можеш ли да ми обясниш точно кои цифри да намаля, понеже в настройките на рамта има мнооооого цифри.
ако искаш мога да ти ги наснимам с телефона и да ги кача тук .
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Снимай ги да ги видим :)

Пак казвам - никаква разлика няма да видиш в производителността в реалния живот, освен в някои синтетични тестове. Да не говорим, че в редица ситуации по-високите честоти водят до понижаване на бързодействието :)
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

Mozo написа:
ср сеп 12, 2018 14:53
Снимай ги да ги видим :)

Пак казвам - никаква разлика няма да видиш в производителността в реалния живот, освен в някои синтетични тестове. Да не говорим, че в редица ситуации по-високите честоти водят до понижаване на бързодействието :)
А недей така, сега ще ме откажеш, въпроса не е да стани с 1 милисекунда по бърз компютъра а да знам дали съм си дала парите на вятъра.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Дори и да я пуснеш на 3000MHz, да, на вятъра са, защото практически е все тая PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

Mozo написа:
ср сеп 12, 2018 15:02
Дори и да я пуснеш на 3000MHz, да, на вятъра са, защото практически е все тая PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Ахххх как ме успокоява само :lol: :lol: :lol:
Качих я на 2933 преди малко и за сега няма проблеми PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Само да не вземи да излиза след малко дим от кутията :lol: :lol: :lol: :lol:
По късно ще кача снимките че детето трябва да яде, пък и не мога да намеря нормален сайт да кача снимките...
всичките им максималния им размер на снимката е до 3-4 мб .
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Щом си успяла, значи няма нужда от снимките :)

Няма да има дим в кутията, спокс :p

Иначе, когато искаш да качвашснимки, просто им намалявай резолюцията и ги превръщай в JPG - така размерът пада осезаемо, понякога от мегабайти в килобайти PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

Става вече 3 часа върви на 2933 MHz без да е забил без да е замръзнал.
Ако не беше ти да ми помогнеш казвам ти щях да върна плочките понеже още са в гаранция.
Не знам как ще ти се отблагодарявам, винаги като имам някакъв проблем пиша тук, 90% от случаите ти ми помагаш PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Нямаш никакъв проблем, стига да мога и да знам, ще помагам PDT_Love_18 PDT_Love_18 PDT_Love_18
Изображение
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

тед написа:
ср сеп 12, 2018 13:55
Ако си имала намерения да клокваш, това не е най-добрата идея.

По-добре е да ползваш ucode-intel в Линукс. Стига да не слагаш процесор, който да иска нови поддръжки (т.е. по-нов от дъното и изданието на биос), няма никакъв смисъл от цялата работа. Само си губиш PCI и RST скоростите. А заради това е възможно да се ебава и рамта.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
тед
Пристрастéн
Пристрастéн

Мнение от тед »

beggginer написа:
ср сеп 12, 2018 20:15
тед написа:
ср сеп 12, 2018 13:55
Ако си имала намерения да клокваш, това не е най-добрата идея.

По-добре е да ползваш ucode-intel в Линукс. Стига да не слагаш процесор, който да иска нови поддръжки (т.е. по-нов от дъното и изданието на биос), няма никакъв смисъл от цялата работа. Само си губиш PCI и RST скоростите. А заради това е възможно да се ебава и рамта.
Преди да флашна биоса до последната версия рам-паметта пак не работеше стабилно на 3000.
Не знам преди да флашна биоса какви скорости съм имала на PCI, но преди малко като ти прочетох поста направих един тест с crystal disk на Windows-a и не виждам никаква разлика, скорост на четене над 3 гб в секунда скорост на записване над 1 400 мб в секунда.
А ssd диска на който направих тези тестове е Samsung 960 EVO, 1 x PCI Express 3.0 x4 на който съм инсталирала linux и windows, не съм усетила никакво забавяне, за 3-4 секунди ми зарежда linux-а, за windows бозата вярно малко повече време и трябва :lol: :lol:
Дори да има някакво загуба на скорост тя ще е минимална.
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Видимо забавяне няма как да усетиш между 500 мб/с (САТА ssd скорости) и 3000 (PCI NVMe). Забавянето идва от процесора. Ако използваш 4k операции, можеш да махнеш C states. Ще има огромна разлика.

А сега като сподели какъв системен диск използваш, това е причината да се ебава рамта ти:

http://www.eideticom.com/blog/25-avoidi ... -spdk.html

Прекрасна конфигурация! Със здраве да си я ползваш. :)
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Хардуер”