Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс като за новобранец  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Win_user
Регистриран
Регистриран: съб окт 01, 2016 02:05

Re: Линукс като за новобранец

Мнение от Win_user »

Mozo написа:Хубаво е да се позамислиш за лека промяна на концепцията си, защото Linux не е Windows, както и обратното важи с пълна сила. Графичните среди при Linux предоставят с тонове повече възможности от осакатения шел на квадрата, така че все ще се намери начин да задоволиш изискванията си :thumbright:
Напълно съм съгласен относно възможностите на графичните среди. Но аз съм човек традиционалист, при това със склонност към минимализма ;) Т.е. искам на десктопа и в Start менюто ми да има всичко необходимо и нищо излишно. Всички тези шарени тапети, преливания, полупрозрачни елементи и прочие благинки са чудесни, но не са ми нужни. От '98-ма насам десктопът ми изглежда така:

Изображение

Изображение

Когато излезе Win 7, за който нямаше FlexType, импортирах иконите от FlexType в MSCTF.DLL, защото съм свикнал с тях и не желая да си променям навиците. Ще разбера как и ще го направя и в менюто за смяна на езика в Линукс. Ще конвертирам TrueType шрифта Segoe UI в OpenType и ще го задам като системен на Линукса си. Разбира се, ще импортирам и иконите от темата "American 60's" от Win 98. До момента успях да докарам Линукс десктопа до тук:

Изображение

Но явно ще трябва да разуча по-подробно KDE Plasma (благодаря на p4p за screenshot-ите). Със сигурност ще ми отнеме по-малко време, отколкото да разучавам сорсовете на Whisker menu и Applications menu и да добавям нови функции в последното. Сега остава да избера между Linux MINT с KDE и Manjaro с KDE.
Пайк написа:Защо искаш хубавата сочна пържола да изглежда като сухия кучешки салам?
Защото съм вегетарианец от доста години и не намирам нищо привлекателно в пържолата :lol:
Прочетено: 54855 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Аз също съм традиционалист и те разбирам много добре, но стиснах зъби и от пет години съм супер щастлив, че го направих :evil3: А иначе мога да кажа, че се справяш доста добре с преобразуването на облика за начинаещ потребител :thumbright: Дори се съмнявам, че си начинаещ :p Тук с малко повече знания човек има свободата да прави каквото си пожелае. При Windows потребителят е в ролята на магарето с моркова #-o
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Mozo написа:Аз също съм традиционалист и те разбирам много добре, но стиснах зъби
Потвърждавам, още стиска зъби и стои на кде4, не ще плазма PDT_Love_18
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

@Mozo
В Линукс действително съм абсолютно начинаещ. За пръв път го инсталирах преди няма и седмица. Но като цяло с компютрите имам известен опит... Когато излязоха видеоконтролерите EGA, при които вградената кодова таблица беше IBM, а не MIK, научих асемблер и си написах програмка, която показва часа в горния десен ъгъл на екрана, сменя клавиатурните подредби на фонетика и БДС, сменя кодовата таблица на дисплея, ускорява клавиатурния курсор, заключва твърдия диск за запис, показва дисковите операции - read/write/format/verify и позволява използване на дискети, форматирани с 82, а не със стандартните 80 пътечки, така че капацитетът им се качваше от 1.44 MB на 1.72 MБ. И събрах всичко това в 7560 байта изпълним файл, който не може да бъде дизасемблиран лесно, защото е кодиран вътрешно и се разкодира само в оперативната памет при изпълнение...
Извинявам се за off-topic-a.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Win_user написа:@Mozo
В Линукс действително съм абсолютно начинаещ. За пръв път го инсталирах преди няма и седмица. Но като цяло с компютрите имам известен опит... Когато излязоха видеоконтролерите EGA, при които вградената кодова таблица беше IBM, а не MIK, научих асемблер и си написах програмка, която показва часа в горния десен ъгъл на екрана, сменя клавиатурните подредби на фонетика и БДС, сменя кодовата таблица на дисплея, ускорява клавиатурния курсор, заключва твърдия диск за запис, показва дисковите операции - read/write/format/verify и позволява използване на дискети, форматирани с 82, а не със стандартните 80 пътечки, така че капацитетът им се качваше от 1.44 MB на 1.72 MБ. И събрах всичко това в 7560 байта изпълним файл, който не може да бъде дизасемблиран лесно, защото е кодиран вътрешно и се разкодира само в оперативната памет при изпълнение...
Извинявам се за off-topic-a.
Montoya написа:
Mozo написа:Аз също съм традиционалист и те разбирам много добре, но стиснах зъби
Потвърждавам, още стиска зъби и стои на кде4, не ще плазма PDT_Love_18
Успях ли, успях. Използвам ли го година и половина след официалното спиране на поддръжката - използвам го :mrgreen: Ще тика, докато може :toothy10: :toothy10: :toothy10:

Ще ти кажа само едно - грехота е да използваш Windows при натрупаните знания и опит O:)
Изображение
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

Една вечер експерименти с LXQt дистрибуции - Manjaro и ROSA FRESH R6. В резултат на които LXDE започва да ми харесва все повече... Като във вица за евреина, който отишъл при равина и му се оплакал:
- Рави, не издържам вече така! У дома в две стаи живеем ние с жената, трите ни деца, брат ми с жена си, тъщата и родителите ми. Няма място за нищо!
Равинът извадил дебелите книги, чел един час и накрая отговорил:
- Има решение. Взмете си коза!
- Ама къде ще я държим?!? То за нас няма място...
- Ще се сместите някак. И след седмица ела пак.
Взел си евреина коза, какво друго му остава... След седмица отишъл пак при равина и попитал:
- Сега какво да правя?
- Махни козата.
На следващия ден дошъл равина и попитал:
- Е, как се чувствате сега?
- Прав беше, рави! Като махнахме козата, толкова много място се освободи!

Та така и с LXQt-то. Manjaro-то половин час се ъпдейтва, поиска рестарт, след който на екрана остана само един курсор на мишката. С ROSA-та мъките започнаха от самото начало. Отказа да се инсталира, без да и задам ДВЕ пароли - за root и за user. Ъпдейтва се повече от час, на 50 mbps оптика! И в крайна сметка се оказа, че за "прекрасното" (поне на скрийншотите) меню няма НИКАКЪВ редактор, само един текстов файл, с който се конфигурира. Вече започвам да подозирам, че времето, необходимо да свикне човек да работи под Линукс е нужно просто за да забрави колко му е било удобно под Windows... :lol:

Както и да е. Започвам последен опит - с KDE Plasma дистрибуциите.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Win_user написа:Вече започвам да подозирам, че времето, необходимо да свикне човек да работи под Линукс е нужно просто за да забрави колко му е било удобно под Windows... :lol:
Ооо, не, не, абсолютно грешно съждение. Linux е в пъти по-удобен от Windows, във всяко едно отношение. Това, че все още не знаеш възможностите му не означава, че е по-неудобен. Например именно KDE е в пъти по-гъвкаво и с много повече възможности, отколокто сакатия explorer да речем. То просто няма база за сравнение, шелът на Windows е абсолютно недоносче сравнено с почти коя да е Linux среда. Мога да ти изредя много неща, за които Windows само си мечтае и като функционалност, и като удобство. Windows е толкова куц кон, че като седна вече пред него и съм като с вързани ръце. Елементарни неща като табове във файловия мениджър например и почти нулева достъпност. Ужасно е :sick: Не се самонавивай, така никога нищо няма да се получи :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Win_user написа:Вече започвам да подозирам, че времето, необходимо да свикне човек да работи под Линукс е нужно просто за да забрави колко му е било удобно под Windows... :lol:
Аз имам само неудобства като седна на Виндовс, ама искам да видя как "персонализираш" старт менюто, щото такова нещо е невъзможно, не само това, ами набиват реклами в новите версии. Аз гледам Виндовс-и само при колеги, иначе до преди 2-3 седмици никога не бях ползвал или виждал 8/10 на живо, е - нищо удобно не видях, освен рекламите, ако ти са удобни - ок.
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Win_user
Регистриран

Мнение от Win_user »

Извинявай, но тези обяснения как графичната обвивка в Линукс и KDE в частност имали много по-големи възможности от Windows Explorer и била много по-удобна ми звучат като да се опитваш да убедиш дърводелец, че трябва да ползва нов модел дрелка, в която няма ударно пробиване, няма смяна на посоката на въртене и липсва регулация на скоростта. И като те пита защо, да тръгнеш да го убеждаваш как за сметка на това имала вградени фенерче, запалка, радио и приставка за острене на моливи :) Имам нужда от елементарна функционалност - като хвана един файл с десния бутон и го пусна някъде - независимо в кой да е фолдер, на дестопа, в Start менюто или в Quick launch, експлорерът да ме пита какво искам - да го копирам, да го преместя или да създам shortcut. А не да се завирам в три вида специфични настройки, за да направя същото, пък в половината фолдери да ми отказва да копирам, щото съм нямал право.

До сега се мъчих с MINT KDE и смело мога да заявя, че по-голямо недоразумение не е създавано, откакто някой е тръгнал да се учи да пише програми. Занимавам се ПЕТ ЧАСА и още не мога да разбера:
- как да премахна излишната секция "Favorites" от лявата част на Start менюто;
- как да поставя в менюто команди "Run", "Hibernate" и "Shut Down";
- как да премахна прозрачността на taskbar-a (панел-a) и заглавните ленти на прозорците;
- как просто да преместя една шибана обикновена икона от едно място на десктопа на друго!!! Защото като се опитам да я хвана и привлача с кой да е бутон на мишката, програмата се стартира!

Загубих половин час само за да търся програма, с която да накарам KDE да направи нещо толкова елементарно, че чак е смешно - да показва Start менюто при натискане на клавиш Win! За целта се наложи да пиша 4 реда команди и да влизам в още една програма, за да настроя ksuperkey да се стартира автоматично.

Накрая се убедих окончателно, че компютъра е като велосипеда според Джером К.Джером - или можеш да го използваш под Windows, за да си свършиш работата, или можеш да си губиш времето да го настройваш безкрайно под Linux. Така че зарязвам всички тези простотии и си оставам със 7-цата. А когато след 7-8 години остарее морално последният лаптоп от W-серията на Lenovo, за който има драйвери за Win 7/8.1, слагам един Linux, в него - виртуална машина с Win 10, забранявам и мрежовите интерфейси и в линукса ползвам само браузър, FTP-клиент, торент клиент и месинджър. Пък може до тогава и линуксаджиите да се научат как се пишат графични среди, знам ли...
bvbfan написа:Аз имам само неудобства като седна на Виндовс, ама искам да видя как "персонализираш" старт менюто, щото такова нещо е невъзможно, не само това, ами набиват реклами в новите версии. Аз гледам Виндовс-и само при колеги, иначе до преди 2-3 седмици никога не бях ползвал или виждал 8/10 на живо, е - нищо удобно не видях, освен рекламите, ако ти са удобни - ок.
Пълните настройки на менюто в Windows 7/8.1 стават с една малка, безплатна програмка - Classic Shell, която се инсталира точно с два клика на мишката. Смяната на вида меню става точно с ЕДИН КЛИК в основния екран:

Изображение

Освен това имаш още 14 таб-а с по 20-30 опции във всеки, откъдето можеш да си настоиш менюто както си искаш до най-малките подробности. Забележи - без това да пречи да редактираш менюто и с drag & drop от Windows Explorer! С един checkbox на същата програма се забранява досадния metro интерфейс в Win 8-цата. Има си едно бутонче Backup, от което експортираш и импортираш всички настройки в .XML формат. Не зная къде си видял реклами в Win 7/8.1, защото такива няма. Е, ако някой е бил достатъчно глупав да си пусне ъпдейт след юни 2015г. и да си натъпче компютъра с новите микромеки боклуци - това си е негов проблем. Но всеки грамотен потребител под Win знае, че първата работа след инсталиране е да забрани ъпдейтите и никога да не ги пуска.

За 10-ката - уви, няма начин да бъдат забранени телеметрията и рекламите, защото минават през порт 80. Така че дори с firewall-а на рутер с MikroTik не можеш да се спасиш. Нали заради това тръгнах да пробвам Линукс десктопи...
Пайк

Мнение от Пайк »

Win_user написа:............
Що си губиш времето да се регистрираш по форуми и да пишеш глупости само? Ползвай си Win не се пени толкова,дишай дълбоко и бъди щастлив.
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Преместването не е с десен бутон, а с ляв, т.е. задържаш с ляв и пускаш, където искаш и те пита. Махането на различни секции - в новата версия. Десен бутон alternatives ти дават различните изгледи, edit applications ти дава да променяш секциите на програмите, а настройките спефичните за текущия облик. Десен бутон върху бутона за Приспиване ти дава възможност за добавяне във фаворити. "Шибаните" икони се преместват елементарно със задържане отгоре и го местиш, където искаш. Композирането на клавишни комбинации с meta клавиша (win) е позволен само в комбинация, т.е. win+f1, примерно, или трябва ksuperkey, което прави с него да се отваря менюто. Classic menu няма нищо общо с Виндовс или М$, трябва да почнеш работа в нормална фирма, в която ти дават един лист с това какви програми можеш и какви не можеш да инсталираш, да видиш има ли въпросната програма там :lol: Колкото до вкъщи може да слагаш всякакъв боклук, после да си преинсталираш компа през 2 месеца. Ти не искаш свобода искаш да си наложиш същите ограничения, които имаш във Виндовс и на Линукс, това е невъзможно :booty:
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

Win_user написа: ...
Това за run направо ме разби. :)

Изображение

Иначе професорът изучи Linux за два дни и дойде да просвети мазохистите, невиждали Windows. :)
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

:)
Последна промяна от p4p на нед окт 02, 2016 19:49, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Мнение от Tsurugi »

Win_user написа:Извинявай, но ...........
Както вече ви казах - объркал сте раздела.Освен това, фактът че вие не можете да постигнете нещо съвсем не означава, че начини за постигането му няма и то е невъзможно.

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Win_user написа:- как просто да преместя една шибана обикновена икона от едно място на десктопа на друго!!! Защото като се опитам да я хвана и привлача с кой да е бутон на мишката, програмата се стартира!
Ето за това говорехме - не можеш да обвиняваш нещо само защото не го разбираш и да го наричаш недоразумение. Причините за това твое неудобство са две - първо не си настроил да ти се отварят елементите с дабъл клик, защото в KDE по подразбиране (колкото и да е глупаво според мен) е с един клик. Първо отиваш в системните настройки->Input Devices->Mouse и там ще видиш опцията за дабъл клик. Другият ти проблем с влаченето е, че си в режим на плазмоид, а не на нормален десктоп, който се предпочита от доста потребители, но е дадена възможност и за нормален десктоп, за такива като мен. Десен бутон на дестопа->Folder Settings->Layout->Folder. Готово, вече си с нормален десктоп точно както при Windows. Работа за под 30 секунди и за двете неща, без писане на команди :thumbright:
Win_user написа:- как да премахна прозрачността на taskbar-a (панел-a) и заглавните ленти на прозорците;
Като смениш темата :-$
Win_user написа:- как да премахна излишната секция "Favorites" от лявата част на Start менюто;
Натисни с десен бутон върху менюто и избери някоя от алтернативите, което се предлагат. Както и p4p е посочил, само с натискането на един Alt+F2 и вече имаш меню Run. Точно в KDE при влачене на файл те пита какво искаш да направиш с него - дали да го копираш, дали да направиш шорткът, а когато е в менюто, при натискане на десен бутон ти излизат опции като пращане в панела, пращане като шорткът на десктопа, добавяне към любими и дори директна ънинсталация. Специално пък KDE е толкова гъвкава, че дай да не ги сравняваме кое какво може, защото ще паднеш с много...
Win_user написа:Загубих половин час само за да търся програма, с която да накарам KDE да направи нещо толкова елементарно, че чак е смешно - да показва Start менюто при натискане на клавиш Win!
Елементарно? Защото го има в Windows, затова ли е елементарно? А защо очакваш този бутон да се държи точно както при Windows??? Една причина ми дай :roll: И за мен е елемнтарно като натисна Ctrl+Alt+BackSpace да ми се рестартира графичната среда, но искам да го направиш същото под Windows. Нещо толкова елементарно, нали така - аз го имам от години, имам го за даденост, защо по дяволите го няма в Windows, нищо не става от него! С малката разлика обаче, че при Windows това няма да можеш да го настроиш никога, докато при Linux, ето, сам си намерил решение и е абсолютно възможно. Между другото, в зависимост от графичната среда, този бутон все пак прави точно това, което искаш, без да пипаш нищо. Не е като да няма избор от среди.

За другите неща bvbfan вече ти отговори :thumbright:

И не съм никак съгласен с твърдението, че компютърът не може да бъде използван с Linux. Това, че ти си работил 30 години с нещо и имаш изградени навици, не означава абсолютно нищо. Ако беше работил 30 години на Linux, щеше да пееш абсолютно същата песен, само че с обратен знак. Ти продължаваш да очакваш, че Linux трябва да е като Windows, за да отговори на личните ти навици, придобити от десетилетията използване на Windows. Не смяташ ли, че няма особена логика :) Просто ти трябва малко търпение и като не знаеш за нещо да питаш, вместо сам да се мъчиш, защото е особено изморително и човек бързо губи желание особено когато е начинаещ и няма върху какво да стъпи. Аз в началото бях абсолютно същата картинка като теб, но сега осъзнавам колко не съм бил прав. Буквално с пяна на уста обяснявах как нищо не ставало и защо не било като на Windows, silly me... След малко очаквам да заявиш и че иконата с езика при KDE не можеш да я смениш с тази от FlexType и след тричасово ровене в интернет, като дойдеш тук да кажеш, че не става, да ти кажа как става за под пет секунди. Повтарям - това, че ти не знаеш нещо как става, не прави нещо некадърно, напротив.

Ето, ако знаеше за десктопа например, щеше да си решиш проблема за под половин минута, ако въобще може да се нарече проблем. А, ако беше използвал KDE поне година, щеше ли въобще да се чудиш? Не, просто знаеш къде е опцията, отиваш, цъкаш и драмата приключва. Не, не Linux е виновен, че ти имаш придобити навици, които ти пречат за нормална работа с друга среда. Не напразно хората винаги са казвали, че потребител, който има опит с Windows ще се научи много по-трудно да работи с друга операционна система, отколкото пълен лаик. Замисли се :)
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”