Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс като за новобранец  [РЕШЕНА]

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс като за новобранец

Мнение от Mozo »

Какво стана, Фиф, проблемът решен, ти мълчиш :p Или дойде само, за да храниш :p
Прочетено: 54840 пъти
Изображение
Потребителски аватар
fifi_fifito
Дарител
Дарител
Регистриран: пон фев 10, 2014 10:17

Мнение от fifi_fifito »

След инсталиране на

Код: Избери всички

yaourt -S kde-servicemenus-rootactions --noconfirm
на мен ми върши работа :)
Изображение
Потребителски аватар
fifi_fifito
Дарител
Дарител
Регистриран: пон фев 10, 2014 10:17

Мнение от fifi_fifito »

Може ли в хфце да стартираш скрипт с мишката, и да те пита, както в мате, да го стартира, или да го отвори?
Изображение
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Мнение от Tsurugi »

Кратко, ясно и точно - не :evil3: Това е особеност на Thunar, който е минималистичен файлов мениджър и няма подобна функционалност, защото е мислен да е с базова функционалност и бърз.Не може да очакваш хем да е бърз, хем да е натруфен с всякакви глупости.Файлови мениджъри от сорта на Thunar и да речем
Rox Filer са съвсем базови.Преди доста време ми попадна дискусия по точно този въпрос и едни ентусиасти си бяха барнали тяхна си пачната и модната версия на Thunar 1.6.3 с точно такава функционалност за която питаш, имаше я някъде по GitHub, ама не ми се рови сега.По принцип, като искаш всякакви шукаритети си ползваш пълнофункционален файлов мениджър Nautilus, Dolphin, ако щеш Caja.Та разработчиците на Thunar дори нарочно допълнително скриха част от и така малката бройка функционалности/Hidden Settings/, които сега трябва да се пускат през xfconf.Например преди можеше, когато цъкнеш два пъти на изпълним файл той автоматично да се задейства, това вече нарочно не е така, а файла се отваря за редакция през текстови редактор в случая с Leafpad, защото рабовете счетоха това за риск за сигурността на системата/много хора ревяха, че неволно са задействали скриптове без да са разбрали, тъй като няма никаква индикация или нотификация за това, че въпросният скрипт работи и е активиран неволно/.Та тази промяна е факт от вер.1.6.5 насам до настоящата 1.6.10 и може да се коригира само ръчно, като се върне старото положение за тези които са недоволни пък от сегашното.Това става през xfconf или през терминал.През емулатор е така, като командата променя false на true :evil3: :

Код: Избери всички

$ xfconf-query --channel thunar --property /misc-exec-shell-scripts-by-default --create --type bool --set true

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да слага Nemo и да не се занимава със сложнотии :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
bvbfan
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юни 14, 2015 07:02

Мнение от bvbfan »

Скриптовете най-добре десен бутон изпълни в терминал, 2-ен клик по-добре никога :p
от p4p » пет окт 07, 2016 19:13 написа:В тоя раздел нищо не разбираме от Windows. :)
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед ное 29, 2015 01:35

Мнение от p4p »

:mrgreen:

Изображение
Win_user
Регистриран
Регистриран: съб окт 01, 2016 02:05

Мнение от Win_user »

Здравейте!

Съвсем начинаещ съм в Линукс, до сега съм ползвал само Windows (и MS DOS). В момента пробвам различни дистрибуции, за да избера коя да разучавам и използвам. Иска ми се да прилича максимално на Windows-а, с който съм свикнал. Инсталирах във виртуални машини 64-битови версии на:
- Ubuntu;
- Lubuntu;
- Linux MINT с KDE, MАТЕ, Cinnamon и XFCE;
- Xubuntu.

LXDE графичната среда ми допадна най-много като външен вид, но се оказа, че има твърде малко опции за настройка, така че се ориентирам по-скоро към MINT с XFCE. Занимавам се със Start менюто и досега разбрах, че има два варианта - класическото Applications menu и новото Whisker menu. Първото ми харесва повече на външен вид - в една колона, като класическото Windows меню, а освен това има възможност за създаване на вложени подменюта, макар и ръчно, с редактиране на текстовия файл /usr/share/xfcemint/xfce-applications.menu. Обаче при клик върху програма с десен бутон то прави същото, което и при клик с ляв бутон - отваря програмата. Освен това му липсва прозорче Search. Whisker menu е с две колони, като на Windows XP/Vista/7 и няма възможност за подменюта. Но пък кликът с десен бутон позволява създаване на shortcut към всяка програма на десктопа и има Search. Някой знае ли дали има трета алтернатива, която обединява плюсовете на двете - една колона, подменюта, десен клик (и евентуално - Search)? Ако има и визуален редактор на подменютата или позволява създаването им с drag and drop - би било идеален вариант :) Или да ми препоръчате друга дистрибуция, в която Start менюто има всички тези опции?
Потребителски аватар
Tsurugi
VIP
VIP
Регистриран: ср сеп 23, 2015 03:10

Мнение от Tsurugi »

[b][u][color=#FF0000]Win_user[/color][/u][/b] написа:Здравейте!

Съвсем начинаещ съм в Линукс, до сега съм ползвал само Windows (и MS DOS). В момента пробвам различни дистрибуции, за да избера коя да разучавам и използвам. Иска ми се да прилича максимално на Windows-а, с който съм свикнал. Инсталирах във виртуални машини 64-битови версии на:
- Ubuntu;
- Lubuntu;
- Linux MINT с KDE, MАТЕ, Cinnamon и XFCE;
- Xubuntu.

LXDE графичната среда ми допадна най-много като външен вид, но се оказа, че има твърде малко опции за настройка, така че се ориентирам по-скоро към MINT с XFCE. Занимавам се със Start менюто и досега разбрах, че има два варианта - класическото Applications menu и новото Whisker menu. Първото ми харесва повече на външен вид - в една колона, като класическото Windows меню, а освен това има възможност за създаване на вложени подменюта, макар и ръчно, с редактиране на текстовия файл /usr/share/xfcemint/xfce-applications.menu. Обаче при клик върху програма с десен бутон то прави същото, което и при клик с ляв бутон - отваря програмата. Освен това му липсва прозорче Search. Whisker menu е с две колони, като на Windows XP/Vista/7 и няма възможност за подменюта. Но пък кликът с десен бутон позволява създаване на shortcut към всяка програма на десктопа и има Search. Някой знае ли дали има трета алтернатива, която обединява плюсовете на двете - една колона, подменюта, десен клик (и евентуално - Search)? Ако има и визуален редактор на подменютата или позволява създаването им с drag and drop - би било идеален вариант :) Или да ми препоръчате друга дистрибуция, в която Start менюто има всички тези опции?
*>Объркал сте раздела.
*>А, ако може и кафе да прави, направо цена няма да има...

OXXXXXXX[{#LINUX&&HACK:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:/:>

剣リナックスをとともに武士

Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Аз не разбирам, какво точно се иска от това старт меню, но синамон май най отговаря на тези изисквания. Иначе плазмата също си е с много удобно меню, обаче на старт менюто, какво толкова има да му свиква човек :roll:
Пробвай Минт със синамон, най-лесно като че ли с него се мигрира, както и манджаро с кде примерно
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Алтернативното меню в KDE мисля, че е това, което ти трябва :thumbright:

Всъщност то и нормалното не е никак лошо:

Изображение

Хубаво е да се позамислиш за лека промяна на концепцията си, защото Linux не е Windows, както и обратното важи с пълна сила. Графичните среди при Linux предоставят с тонове повече възможности от осакатения шел на квадрата, така че все ще се намери начин да задоволиш изискванията си :thumbright:
Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Плазма! :mrgreen: :headbang:

Изображение

Изображение

Изображение
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

Gnome3 меню:

Изображение

Изображение

Изображение
Последна промяна от p4p на съб окт 01, 2016 14:02, променено общо 1 път.
Пайк

Мнение от Пайк »

Win_user написа:Иска ми се да прилича максимално на Windows-а, с който съм свикнал.
Защо искаш хубавата сочна пържола да изглежда като сухия кучешки салам?
Последна промяна от Пайк на съб окт 01, 2016 14:03, променено общо 1 път.
Потребителски аватар
p4p
Почетен член
Почетен член

Мнение от p4p »

:-({|= :headbang: :mrgreen:

Изображение

Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми