3 3 При производството на органични химични продукти се извърш¬ват редица процеси. Технологичният процес представлява съвкупност от въздействията, на които се подлагат суровините и материалите при преработването им до целеви продукти. В органичната химична техно¬логия се изучават в тяхната съвкупност различни физични, физико-хи-мични и химични явления, които протичат при всяко производство на органичен химичен продукт. Според технологичните параметри ХТП биват: ниско- и високо-температурни; протичащи при обикновено, високо и понижено (вакуум) налягане; при ниска и висока канцентрация на реагиращите вещества; каталитични и некаталитични. Тази класификация се използва само за някои химични производства и е непригодна за цялата ОХТ. В зависимост от агрегатното състояние на реагиращите вещест¬ва в системата ХТП биват хомогенни и хетерогенни. Производствени технологични процеси, които се осъществя¬ват за целенасочено изменение на химичния състав, строеж и свойства на преработваните суровини чрез една или няколко хи¬мични реакции, физични, физикохимични превръщания се нари¬чат химикотехнологични процеси (ХТП). Всеки ХТП включва три основни стадия:
Подготовка на суровините и материалите - включва физични
процеси: разтваряне, изпарение, смилане, нагряване и др;
Химично взаимодействие и превръщане - протичат химични
процеси (реакции);
Разделяне на продуктите от реакционната смес - протичат
физични и физикохимични процеси: дестилация и ректифика¬
ция, абсорбция и десорбция, утаяване, филтруване, кристали¬
зация и др. Всички материални и енергийни потоци се наричат технологични потоци.
Хомогенни са тези процеси, при които всички реагиращи вещества в системата са в една и съща фаза - газова (Г), течна (Т), или твърда (Тв).
.....................................
Целият материал:
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Органична химична технология (пищов)
-
- Глобална котка-идиотка
- Регистриран: пет ное 30, 2007 12:06
Органична химична технология (пищов)
- Прикачени файлове
-
Органична химична технология (пищов).rar
- (17.07 KиБ) Свален 10 пъти
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
Опознават ме само тези, на които позволя... за останалите съм просто това, което виждат!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Тoyota разработва технология за „вечни“ батерии
Изследователският екип на Toyota е постигнал сериозен напредък в технологията за литиево-йонни батерии, която потенциално може да промени... - 1 Отговори
- 108 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон юли 01, 2024 11:31
-