В тази версия всички продукти се подреждат върху зелена салата и се заливат с дресинг. Джулия Чайлд съветва отделните компоненти да се овкусят предварително и аз напълно се съгласявам с това. Иначе салатата не би била така вкусна. Но всъщност, подреждането ѝ никак не е задължително. Аз бих смесила всичко и накрая бих декорирала с маслините, каперсите и яйцата.
Дозите са за 6 порции.
Продукти:
1 малка маруля
400 гр. сварен пресен или замразен зелен боб
2 глави шалот, нарязан на ситно
4 малки домата, нарязани на четвъртини
6-8 дребни червени картофа, сварени и нарязани на кубчета
1 консерва риба тон, отцедена
6 яйца от свободно отглеждани кокошки, твърдо сварени и разполовени по дължина
10-12 филета аншоа, отцедени
100 гр. маслини нисоаз (заменям с каламата)
2-3 супени лъжици каперси
3-4 стръка пресен магданоз, нарязан на ситно
За дресинга:
1 чаена лъжица дижонска горчица
1 чаена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжица винен оцет
50 мл. зехтин
сол и черен пипер
Дресингът се приготвя като всички съставки се смесят и разбъркат добре. Слага се сол и черен пипер на вкус.
Марулята се почиства и по-големите листа се накъсват на едро. Листата се подреждат в плато или голяма чиния.
Зеления боб се смесва с шалота. Овкусяват се с малко дресинг и се разбъркват. Картофите и доматите също може да се овкусят.
Върху марулята се подреждат отделните съставки – рибата тон, картофите, доматите, зеленият боб с шалота. Отгоре се подреждат яйцата и филетата аншоа. Салатата се поръсва с дресинг. Гарнира се с маслините и каперсите и се поръсва с магданоз.
Салата Нисоаз II
В тази версия липсват картофите и зеленият боб. На тяхно място има артишок, червена чушка и селъри. В салатата присъстват пресен лук и репички, като намигане за идващата пролет. Салатата отново е представена като редена, но този път смесих и овкусих всичко заедно. Това беше и предпочетеният вариант от дегустаторите, а причината не е в различните продукти, а именно в овкусяването.
Дозите са за 6 порции.
Продукти:
6 малки домата, нарязани на четвъртини
2 стръка селъри, нарязан на малки парчета
1 червена чушка, нарязана на шайби
200 гр. маринован артишок, отцеден
4 стръка пресен лук, нарязан на ситно
5 репички, нарязани на тънки кръгчета
1 консерва риба тон, отцедена
2 яйца от свободно отглеждани кокошки, твърдо сварени и нарязани на четвъртини
100 гр. маслини нисоаз (заменям с каламата)
10-12 филета аншоа, отцедени
няколко стръка пресен босилек за гарниране
За дресинга:
2 супени лъжици винен оцет
50 мл. зехтин
сол и черен пипер
Приготвя се дресингът като всички съставки се смесят и се разбъркат добре. Слага се сол и черен пипер на вкус.
Салатата отново може да се подреди в плато или голяма чиния, но този път предпочетох да смеся всичко.
В голяма купа се смесват доматите, селърито, чушката, артишокът, пресният лук, репичките и рибата тон. Овкусяват се с дресинга и се разбъркват. Прехвърлят се в купа за сервиране. Отгоре се разпределят яйцата, аншоата и маслините. Салатата се гарнира със стрък пресен босилек./kulinarno-joana.com
БонАпети
