Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Домашен шоколадов сладолед

Сладки, соленки, козунаци и др.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
nikitta
Академик
Академик
Мнения: 8800
Регистриран: чет мар 19, 2009 22:58
Репутация: 1621
пол: Жена

Домашен шоколадов сладолед

Мнение от nikitta »

Изображение

Продукти:

250 гр. натурален шоколад
100 гр. краве масло
150 гр. захар
150 мл. вода
4 жълтъка
500 мл. сметана

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Поставете захарта и водата на слаб огън и варете докато се получи гъст сироп(капка сироп не трябва да се разлива върху чиния). Оставете леко да се охлади. Разбийте жълтиците с миксер като добавяте по-малко от горещия захарен сироп. Разбийте сметаната и след това добавете към нея разбитите жълтъци. Накрая добавете сметаната към шоколада и разбъркайте докато се смесят. Изсипете сместа в подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е наполовина замръзнал, извадете и разбийте с миксер до хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30 минути преди да сервирате./tia.bg

Шоколадов сладолед ІІ

Изображение

Продукти:
500 мл животинска сметана 30 или 35%
20 г (3 супени лъжици) неподсладено какао (използвам алкализирано, но може да се използва и натурално, ако го предпочиташ)
140 г натурален шоколад, нарязан на дребно
250 мл пълномаслено прясно мляко
150 г захар
щипка сол
5 жълтъка от големи яйца
1 супена лъжица ванилов екстракт
Начин на приготвяне
В тенджера се загряват 250 мл от сметаната заедно с какаото. Разбъркват се с телена бъркалка докато какаото се разтвори и сместа започне да ври. Когато заври, котлонът се намаля и сместа се оставя да къкри 30 секунди като се разбърква непрекъснато. Тенджерата се маха от котлона и се добавя шоколадът. Разбърква се докато се разтопи напълно. Тогава в сместа се изсипват останалите 250 мл сметана и се разбърква хубаво.

Шоколадовата смес се прехвърля в голяма купа като всичко от тенджерата се обира хубаво с шпатула. Върху купата с шоколадовата смес се поставя цедка.

В същата тенджера се изсипват млякото, захарта и солта, и се загряват докато захарта се разтопи и сместа започне да ври. В отделна купа се разбиват жълтъците с миксер докато изсветлеят и се сгъстят. Към тях на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване (с телена бъркалка или на ниска скорост с миксера) се добавя врящото прясно мляко. Когато цялото мляко е добавено, сместа се връща в тенджерата и се слага на умерен огън. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Обикновено това отнема около 3-4 минути. Ако котлонът е твърде силен, жълтъците ще се сготвят и сместа ще стане на парцали. За предпочитане е котлонът да бъде по-слаб, макар сгъстяването да отнеме повече време. Разбъркването не трябва да се прекъсва, а сместа не трябва да завира. Температурата на готовия сгъстен крем трябва да бъде между 71°C и 79°C, но не бива да надхвърля 85°C. Ако не разполагаш с термометър, може да разбереш, че кремът е готов като потопиш в него лъжица и след като я извадиш прокараш пръст откъм изпъкналата част. Ако пръстът оставя трайна следа, без кремът отстрани да се разтича в следата, значи е готов.

Щом кремът стане готов веднага се изсипва в шоколадовата смес през цедката. Ако кремът се задържи в тенджерата твърде дълго, ще продължи да се готви от остатъчната температура на дъното и може да загори. Затова е необходимо веднага да се прехвърли в друга купа или дъното на тенджерата да се потопи в ледена баня, или както е в случая, кремът се изсипва директно в шоколадовата смес. Цедката е необходима за да се отстранят евентуални частици от жълтъците.

Смесените жълтъчен крем и шоколадова смес се разбъркват хубаво. Добавя се ваниловият екстракт и отново се разбърква. Готовата смес за сладоледа се охлажда на стайна температура, а след това се прехвърля в подходящ съд за фризер и се замразява. Не е необходимо разбъркване/kulinarno-joana.com
Прочетено: 367 пъти
Дори да обиколим света в търсене на красотата, не я ли носим в себе си, не ще я открием.
Изображение

Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 296701
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 368092
Местоположение: Somewhere In Time

Re: Домашен шоколадов сладолед

Мнение от Mozo »

Много обичам :hello1: :hello1: :hello1:
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Десерти и тестени ястия”