Структура на предприятието
Всяка система /вкл. И /, притежава структура, състояние и преобразование.
Структура е съвкупрост от взаимно свързани елементи и характеризиращите ги връзки и взаимоотношения.
Състоянието е съвкупност от значенията на величините, които характеризират връзките на системата, нейната вход и изход, от 1 изменение на системата до друго.
Преобразование е преходът на системата от 1 състояние в друго.
От гледна точка на качествените характеристики на изследваните връзки в П има производствена структура, организационна структура на у-ето, пазарната структура, продуктова, кадрова, технологична, капиталова и др.
1. Производствената структура – съвкупност от произв. Подразделения в рамките на П и формите на връзки и отношения между тях. То зависи от характера на производството и технологичният процес, от вида и количеството на произвежданите продукти.
А. Особени производства
1. Концентрация на производството – съсредоточаването на производството във все по-големи производителни единици
а/ форми на концетрация като процес на интегриране
-вертикална интеграция – изразява се в интегрирането на П, които произвеждат родствени изделия
-хоризонтална-обединяване на 2 или повече производствени фази в 1 производителна единиза
-диагонална- обединяване на 2 или повече производствени фази в една производствена единица. Производствените фази не са свързани по линия на производствения процес
б/ концентрацията на производството като процес на разширяването му
-агрегатна концентрация- нарастване на единичната мощност на действащите агрегати и оборудване
-технологична- насастване на технологично-еднородните производства
-заводска- изразява се по всички познати начини и чрез нарастване технологично-еднородното оборудване
2.Специализация на производство- дефиниране- максимално ограничаване на броя на видовете, моделите и модификациите на производствените продукти и извършваните технологични операции. Според степента на завършеност на производствените изделия и пригодността им за по-нататачна употреба се различават следните форми
а/предметна спциализация- предметно специализирани са онези П или части от тях, които завършени продукти, които отговарят на установените стандарти за качество и функциониране. Има следните форми
-редова П, които произвеждат селскостопански машини
-видова- само трактори /на пример/
-типова- колексни трактори /на пример/
б/детайлна специализация - произвеждат се завършени детайли, необходими за крайните продукти. Те не са годни за самостоятелна употреба без допълнителна обработка
в/технологична специялизация- извършват се технологични операции относно детайлите и готовите продукти /заготовителни гехнологични операции, обработващи и монтажни/
г/функционална специализация-извършват се обслужващи и спомагателни дейности, според отрасъла, към който принадлежи П /ремонт на транспортни и др машини/
3.Комбиниране на производството- процес, при който се обединяват в единен производствено-технологичен комплекс на производствени фази, от различни производства, подрасли и отрасли. Форими на комбиниране
а/обединяване в единен производствено технологичен комплекс на 2 или повече последователно свързани производствени фази
б/обединяване в единен производствено технологичен комплекс на производствени фази на основата на пълното комплексно използване на обработваните суровини и материали.
4.Коопериране на производството- обособява се на основата на възникналата специализация тоест то е установяване на дълготрайни производствени връзки, непосредствено без участието на пазара.
5.Холдинг- командитно дружество АД, което използва по-голямата част от своя капитал за придобиване на контролния пакет акции на др. П
Б/ Цехове- основна форма за организация на производството в П. Той е административно – обособена единица специализирана за производство на детайли, готови продукти и за извършване на технологично- еднородни операции. В зависимост от характера и предназначението на продукцията, цеховете са
1.Основни – произвеждат основна продукция на П Те са
а/заготвителни- подготвят необходимите части, наречени заготовки, за готовите продукти /различаваме изкови, отливки, щамповка/
б/обработващи- извършва се механична обработка на детайлите и готовите продукти. Освен механични процеси, протичат още и електрични и биологични
в/монтажни- извършва се монтажа и изпитването на готовите продукти
2.Спомагателни- произвеждат се вътрешно производствено потребление /ремонтно-механични цехове, инструментални и енергетични/
3.Странични- произвеждат за широко потребление на основата на използването на отпадъчните
В/Производствени линии- притежават особеностите:
1.Удовлетворяват едни и същи потребности
2.Реализират се при сравнително еднакви индивидуални цени. Маркетинговите мениджъриразглеждат тродуктите от една производствена линия като стратегически работещи единици. Съвкепността от продуктите на всички технологични линии се наричат продуктов микс. Той се характеризира с дълбочина и ширина на монеклатурата. Дълбочината се получава от броя на продуктите на най-дългата производствена линия. Ширината включва броя на всички производствени линии в П.
Г/Участък- основни производствени единици в цеха. Той е съвкупност от територялно-обособени работни места, на които се извършват технологично-еднородни операции.
Д/Работно място- най-малката производствена единица в П. Организирането на работните места може да се определи в следните насоки
1.Рационална планировка- подготовка на работна оперативна зона
2.Материално- технологическо обслужване на работното място
3.Внедряване на научна организация на труда
4.Ергономично организирани на работното място- то е удовлетворяване на изискванията на човека относно разработването на мероприятия за намаляване на физическото и псифическото напрежение на работното място. По-конкретно ергономичното организиране означава-
а/естановяване на съответствие физическите и психическите особености на човека и използваните технологични средства
б/отстраняване на шум, прах, вредни вещества, пара, топлина, и т н
в/преодоляване на възможностите за трудови злополуки
2.Преструктуриране на П
В съвременни условия на преструктурирането е промяна в пазарната, продуктовата, технологичната, ресурсната и институционалната структура
А/Пазарно преструктуриране
1.Съдържание-означава запазване на сигашните пазарни позиции и овладяване на нови пазари с нови продукти
2.Конкретни мерки за реализация
а/разширяване на дейността на съществуващите смесени П и съвместно излизане на нови пазари
б/изграждане на нови смесени П с утвърдени партнъори на международния пазар
в/стимулиране на местните продажби
г/изграждане на специализирана стокова борса и участие в подобни борси на др пазари
д/изграждане на рекламна стратегия и засилване присъствието на бълг П на международните панаири, изложби, и тн
Б/Продуктово преструктуриране
1.Съдържание- удовлетворяване изискванията на световните пазари, относно
а/подобряване конструкцията на българските изделия
б/подобряване на търговският вид, дизайна, опаковката преди и следпродажбеното обслужване
в/производство на нови, екологично чисти продукти, конкурентно способни и с подобрени функционални характеристики
2.Конкретни мерки за реализиране
а/нарастване на относителният дял на продуктите с ниски конкурентни цени и ниски енергийни загуби
б/сваляне от производството на изделия, които са с понижена надежност и нарастнала трудоемкост и енергоемкост
в/получаване на сертификати от межденародни организации /ISO/
В/Технологично преструктуриране
1.Съдържание- подобряване на съотношението между традиционните и принципно нови технологии в полза на вторите
2.Конкретни мерки за реализиране
а/подобряване на учението и използването на налични технически и технологичен потенциял
б/подобряване на вътрешно – технологичните позиции на П чрез патенти, квалифициран персонал и по-съвършенно оборудване
в/подобряване на технологичната дисциплина
Г/Ресурсно преструктуриране
1.Съдържание- нарастване на ефекта от използването на енергията, материалните, трудовите и финансовите ресурси. Основното тук е преминаване на конкурентен достъп на разпределение на дефицитните ресурси
2.Конкретни мерки за реализиране
а/относно трудовите ресурси- на равнище П, преструктурирането се осъществява чрез- подобряване на квалификацията, обучението, стимулиране и разпределение на алтернативни програми за заетост
б/относно производствения потенциял- преструктурирането на мощности и реорганизирането на пр-вото
Д/Институционално преструктуриране /вътрешно отраслово/
На равнище П интерес представлява тесния смисъл на институционалното преструктуриране. Според него П се дефинират като
-малки /комутанти/
-средни /патиенти/
-водещи монополи /виоленти/
-високотехнологични П /експлеренти/
Прочетено: 175 пъти
Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Структура на предприятието (4)
- MalamiR
- Металист
- Мнения: 21082
- Регистриран: нед мар 15, 2009 17:28
- Репутация: 11049
- пол: Мъж
- Местоположение: София
Структура на предприятието (4)
Throw me to the wolves and I will return leading the pack!
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
Инвентаризацията в предприятието като способ на счетоводството
Реферат по счетоводство
на тема
Инвентаризацията в предприятието като способ на счетоводството
1. Същност и значение на инвентаризацията... - 0 Отговори
- 6 Преглеждания
-
Последно мнение от Mozo
пон май 19, 2025 11:01
-