Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят. |
Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите. |
Ако не знаете как, кликнете тук |
Коя е книгата,за едно дете?
- killer_girl
- Лудетина
- Регистриран: съб ное 24, 2007 16:45
Re: Коя е книгата,за едно дете?
"Емил от Льонеберя" и "Карлсон, който живее на покрива" на Астрид Линдгрен, Приказки на братя Грим, Приказки на Шарл Перо, "Ласи" на Ерик Найт, "Моят прадядо и аз" на Джеймс Крюс, "Конникът без глава" на Майн Рид, "Клетниците" на Виктор Юго, "Чернишка" на Емилиян Станев, "Пет приказки" на Валери Петров.
Прочетено: 1483 пъти
Спорът е способ да затвърдите у противниците си техните заблуждения.
На Емилиян Станев забравихме "През води и гори", "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада" - Ено Рауд, "Приключенията на Лукчо", "Приказки по телефона" – Джани Родари, всичко на братя Грим и др.
Горе главата - нищо, че е празна!
- Zeroadhesion
- Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Като малък си спомням, че Жар-птица ми хареса.

-
- Спамер
- Регистриран: нед юли 27, 2008 22:35
Малкият принц, Пипи дългото чорапче, Аничка Дребосъчето и сламеният Хуберт, Дребосъчето - Писма от моята мелница, Патиланско царство...

"Другаде нямаше разумна раса, която да е изобретила скуката. И може би тъкмо скуката, а не интелектът, бе тласнала хората нагоре по стълбата на еволюцията. " - Тери Пратчет
- killer_girl
- Лудетина
- Регистриран: съб ное 24, 2007 16:45
spanian написа:Офтопик:![]()
![]()
Офтопик:
Препоръчвам това.

Последна промяна от killer_girl на ср сеп 01, 2010 23:15, променено общо 1 път.
Спорът е способ да затвърдите у противниците си техните заблуждения.
- Zeroadhesion
- Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33
Oooo, за малко да забравя: на по-малките дребосъчета: Барбароните!
Във втори доколкото помня нямаше батални приказки, обаче пък първи том беше невероятен. По-нагоре съм препоръчал 3-ти и 4-ти.killer_girl написа:spanian написа:Офтопик:![]()
Ето друго, което винаги ми е било интересно. Понеже и сега обичам приказките:Офтопик:
Препоръчвам това.![]()
[web]http://swfchan.org/1179/helikopter.swf.html[/web]
Най-забавните истории за народния шегобиец Хитър Петър, в които с много хумор са осмени редица човешки недостатъци - като алчността, скъперничеството, надменността, мързела, малодушието, глупостта, желанието да се придобие нещо даром.Герой от българския фолклор, “роден” от анонимни автори на народни умотворения, в период когато трудовият човечец не успява да се противопостави на управляващите и покварени сановници, кметове, чорбаджии и владици и единствено чрез образа на Хитър Петър българския народ успява да се изправи срещу своите подтисници като ги усмива и надхитрява.
Как Хитър Петър получил името си:
"Когато бил малко момче Хитър Петър се цанил слуга у един господар. Една зимна вечер господарят му приготвил сумати гозби и поканил гости. Било много студено, а господарят му казал:
Петре, иди при пътните врата, та като дохождат гостите, да им отваряш вратата.
Петър стоял зад вратата, мръзнал, отварял, затварял, но намислил да направи една хитрина. Заключил вратата и като повиквал някой, той го питал: "Кой си ти? Кажи си името, та да ти отворя." Които си казвали името, отварял , а които не си казвали името, не им отварял и те се връщали разсърдени.
Петровият господар се ядосал на тия, що били поканени и не дошли, а пък те му се сърдели, че слугата му не ги пускал да влязат. За да се сдобрят Петровият господар им направил угощение в друга къща, като не щели да дойдат в къщата му. Там пак Петър слугувал.
Като се наяли и напили, господарят му отделил от останалото ядене и му казал:
-Петре, тези гозби ще занесеш у дома и ще ги дадеш на тоя, който ме наймного обича.
Петър занесъл яденето. Вкъщи го посрещнало кучето и от радост взело да си върти опашката. Петър помислил, че наймного обича господаря му, и му дал яденето.
Като се върнал покъсно господарят му, жена му казала сърдито:
-Толкова хубави гозби ядохте там, не остана ли малко, та да проводите и аз да накуся?
-Как, не ти ли донесе слугата?
-Не! казала тя.
-Петре, ти кому даде снощи онова ядене? попитал той слугата си.
-Дадох го на тоя, който те наймного обича отвърнал Петър.
-Че кой ме повече обича освен жена ми?
-Не, кучето ти повече те обича! - рекъл Петър. После повикал кучето и казал на господаря си да го удари и той ударил. Кучето взело да квичи и избягало.
-Повикай го сега - казал Петър. Господарят го повикал. То дошло при него и взело да му се умилква.
-Иди сега и направи същото на жена си! казал Петър.
-Господарят му отишел и ударил на жена си една плесница, леко, на шега. Тя още повече се разсърдила и побягнала. Мъжът й я викал и казвал: "Върни се, ела си, това е шега!" Но тя не го слушала и избягала при баща си. Мъжът й пращал няколко пъти да я викат, но тя не искала да се върне.
-Е, Петре, имаш право, че кучето ме обича повече. Но сега какво да правим, като не се връща жена ми?
-Дай ми пет гроша и ще видиш, че жена ти ще се върне дори боса при тебе!
Господарят му дал пет гроша. Петър купил една кокошка и половин кило масло, минал из улицата, дето била господарката му, и почнал да вика:
-Купувам кокошки и масло! Който има за Продан, донасяйте!
Жената, като познала Петра по гласа, веднага излязла на пътя и го запитала:
-Какво е това, Петре? Защо ги купуваш тези кокошки?
-Какво ще е! Ти като не си дойде, приятелите на господаря го убедиха да си вземе друга жена, по-хубава от тебе! Довечера ще имаме сватба, та затова купувам масло и кокошки.
Тогава жената, без да гледа, че е боса, тичешком се върнала у дома си и се примирила с мъжа си.
И оттогава нарекли Петра Хитър Петър."
И помнете Господ вижда всичко.
Живейте така, че да му е интересно.
аз сега съм 5 клас и много хубави книги са Без дом - Хектор Мало (миналия ден я допрочетох) Овчарчето Калитко , Гол от засада (малко старички са изданията и са без корици но е много добро четиво) Белия вълк на Джек Лондон като се сетя още пак ще напиша

Можеш да четеш всичко от Джек Лондон, няма да збъркаш...
На майка ми бог да я прости беше любимата "Белият зъб",но от мен да знаете всяко дете трябва да прочете "Без дом",та да доживее две къщи да проима,че за трета да се изпокара,за да има за какво да се сеща и какво е прочел.
Без дом е най-истинската книга,великолепна защота във вашето интелигентно израстване,зощита и пристрояване към новия свят.Класика зо детската литература.Най-добрата книга.Няма друга такава..добра.
Всичко друго е хроники и статии,ден до пладне,дори и шопските пословици и поговорки..отминаха тея времена.
Не ми се ще да е Терминатор 3,но няма лошо да се прочете от всеки знаещ да чете.
Всяко дете трябва да знае и изучи книгата на плуването,на оцеляването,на физиката,химията,математиката,биологията,езиците-майната им,езика на жестовете и магията на любовта би свършила книгите,но важното е да се чете,за да бъдеш устойчив човек с познания,мириси,вкусове,чувства,да бъдеш просто човек.
Без дом е най-истинската книга,великолепна защота във вашето интелигентно израстване,зощита и пристрояване към новия свят.Класика зо детската литература.Най-добрата книга.Няма друга такава..добра.
Всичко друго е хроники и статии,ден до пладне,дори и шопските пословици и поговорки..отминаха тея времена.
Не ми се ще да е Терминатор 3,но няма лошо да се прочете от всеки знаещ да чете.
Всяко дете трябва да знае и изучи книгата на плуването,на оцеляването,на физиката,химията,математиката,биологията,езиците-майната им,езика на жестовете и магията на любовта би свършила книгите,но важното е да се чете,за да бъдеш устойчив човек с познания,мириси,вкусове,чувства,да бъдеш просто човек.
И помнете Господ вижда всичко.
-
- Подобни теми
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
2616 лв. нужни месечно за едно семейство с дете
от Mozo » чет окт 24, 2024 13:19 » в Любопитни новини - 0 Отговори