Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Линукс лафче

Мнение от Fernando Sucre »

wannaBe написа:
нед май 11, 2025 22:38
.....
За мен още един десктоп е излишен.
Убеден съм, че ще го докарат прилично; хубаво е също, че започват нещо наново — Wayland‑натив.
Според мен е малък екипът им за подобно начинание; вече разполагаме с три‑пет много добри десктопа и още един едва ли ще промени общата картина.
Освен това, в десктоп Линукс пари няма; според мен е по‑добре да си правят хъсъла с хардуер и драйвери — нещо ъпстрийм.
Ще поживеем, ще видим:wave:
За мен не е. Това е малко като с пакетите и техниката по принцип. За да промениш играта, трябва да въведеш още една система, която също може да се окаже куца. Но няма друг начин.

За мене само Wayland е по-скоро проблем, отколкото нещо хубаво. На много малко компютри мога да го подкарам изобщо, предполагам при много ползватели ще е същото. Още повече, не е никак трудно да го докарат двусистемно. Но така са решили, ще трябва да го търпим.

Пари няма, така е. Ама всичките тесли на Linux идват от кютека и гетека-то. Да не бъда разбран погрешно, харесвам ги и двете и едновременно много ме дразнят.
Да изброя някои от теслите - липса на стабилност в изданията на десктопите, липса на достатъчно дългосрочна поддръжка, прекомерно разхищение на ресурси, незадоволителни инсталатори, липса на графични пакетни мениджъри, липса на достатъчно добри и универсални тулове за настройка, непокриване на концепцията „няма нужда да влизаш в терминала“. И т.н. Сигурно има още доста. :lol:

Да, ще видим какво ще стане. Може Cosmic да покрие очакванията. Може, вместо да стане инклузивна еко-система, да стане поредната ексклузивна. Ще наблюдавам с интерес и ще се надявам на най-доброто. :усмивка1:
Прочетено: 534899 пъти
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

@wannaBe Пропускаш - Поп-а е "фирмена" ОС. Като можеше да е само и изключително за тях (което в един момент ще се случи, да плащаш за екстри, но ще е като се наложат и задобреят). Иначе да - колкото и да им е голям екипа, хапката е прекалено голяма. И няма пък как да пуснат незавършена ОС - кой ще купува като се изложат.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
пон май 12, 2025 12:04
@wannaBe Пропускаш - Поп-а е "фирмена" ОС. Като можеше да е само и изключително за тях (което в един момент ще се случи, да плащаш за екстри, но ще е като се наложат и задобреят). Иначе да - колкото и да им е голям екипа, хапката е прекалено голяма. И няма пък как да пуснат незавършена ОС - кой ще купува като се изложат.
На мен много ми прилича да има дълбоки интереси покрай този Rust. Разбирай на мъжете в черно. :усмивка1:

Иначе пак да кажа за 10-ти път, няма драма че закъсняват. В интервала от няколко години, всичко е просто джуркане на цифрички във версията. Но не и за дай-хард феновете на новия софтуер.
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Моята прогноза е, че ще стане като Cinnamon в най-добрия случай — много ОК десктоп, дори хубав, но дотам.

Щом Canonical се отказа от Unity, оставам скептичен.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Лошото е, че е копие на GNOME. Засега Plasma няма алтернатива.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Мозо, твоят канал в Тубата, макар че вече не качваш видеа, върши идеална работа за затваряне на устите на бозаджийските многознайковци. Аз не качвам геймплейове в моя, защото ме мързи. :lol: Но твоят е пълен с клипове под линукс и току-що залепих с каноконлит поредната бозаджийска уста как под линукс нищо не вървяло и не можело да се играят игри. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ама още ли има такива екземпляри? Няма какво да им даваш линкове от тубата, 99% от игрите в Steam вървят и на Linux и това вече го знае всеки. Къде живеят тези хора :sick:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

wannaBe написа:
вт май 13, 2025 13:40
.....
Щом Canonical се отказа от Unity, оставам скептичен.
Каноникъл се отказа от Юнити, поради няколко причини. Първата беше, че закъсаха финансово. За другите две мога само да предполагам, но подозирам техническо изчерпване, поради обвързаността с GTK-то, неяснотия как да го развиват нататък и трудностите с поддръжката на такъв значителен проект.

Трябва да си спомним, че Каноникъл се осмелиха по онова време да правят сериозни софтуерни проекти, докато сега са слегнали в поддръжката на малко по-комерсиално дистро. Браво им за което, дори и да е било само за малко.
wannaBe написа:
вт май 13, 2025 13:40
.....
Моята прогноза е, че ще стане като Cinnamon в най-добрия случай — много ОК десктоп, дори хубав, но дотам.
Най-вече се надявам да направят хубав, широко използваем фреймуърк, както GTK във втората си версия. :усмивка1: След това много се надявам да направят железен десктоп, пък дори и на цената да е по-минимален от KDE/Plasma.
Има и още една възможност, която не е за подценяване - може да върнат интереса към разработването на по-добри и модерни тулкити и десктопи.
Mozo написа:
вт май 13, 2025 14:12
Лошото е, че е копие на GNOME. Засега Plasma няма алтернатива.
Донякъде LXQt е алтернатива. Освен това изобщо не бих се обзаложил, че в определен момент от бъдещето, няма да го направят да може да се темира, като KDE. Но трябва да се внимава, защото това е трудно и рисковано начинание. GNOME и Plasma също могат да се темират, обаче напрактика имат само по 1-2 теми, които са много красиви и завършени. Даже не могат да си емулират епичните изгледи от близкото минало. И единствено са по-бавни, отколкото ако не можеха да се темират, което е тъжно.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
вт май 13, 2025 15:02
Ама още ли има такива екземпляри? Няма какво да им даваш линкове от тубата, 99% от игрите в Steam вървят и на Linux и това вече го знае всеки. Къде живеят тези хора :sick:
Има, при това много! А няма как да им покажа, че игрите вървят без видео. Щот' едно е да им кажеш, друго е да го видят с очите си. Нали знаеш онази поговорка? "Video or it didn't happen!". :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Fernando Sucre написа:
вт май 13, 2025 16:14
Донякъде LXQt е алтернатива. Освен това изобщо не бих се обзаложил, че в определен момент от бъдещето, няма да го направят да може да се темира, като KDE. Но трябва да се внимава, защото това е трудно и рисковано начинание. GNOME и Plasma също могат да се темират, обаче напрактика имат само по 1-2 теми, които са много красиви и завършени. Даже не могат да си емулират епичните изгледи от близкото минало. И единствено са по-бавни, отколкото ако не можеха да се темират, което е тъжно.
Като възможности и опции LXQt е в 19 век спрямо KDE. Просто няма толкова мощна среда и както по всичко личи, няма и да има.
Валсо написа:
вт май 13, 2025 16:16
Mozo написа:
вт май 13, 2025 15:02
Има, при това много! А няма как да им покажа, че игрите вървят без видео. Щот' едно е да им кажеш, друго е да го видят с очите си. Нали знаеш онази поговорка? "Video or it didn't happen!". :lol:
Бабината им трънкина... Та нали Steam Deck е с Linux, от Valve не ядат доматите с колците. Много отдавна заявиха, че Linux е по-добрата игрова платформа.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
вт май 13, 2025 18:04
.....
Като възможности и опции LXQt е в 19 век спрямо KDE. Просто няма толкова мощна среда и както по всичко личи, няма и да има.
За мен преобладава уникалния и, красив дизайн. Особено на микроелементите. Иначе за възможностите, донякъде да, но не са ми толкова важни.

Примерно, ако XFCE можеше да прави всичко каквото в момента Plasma, а Plasma пак изглеждаше така, както сега, но с възможностите на XFCE в момента, пак бих избрал Plasma-та. При равни други условия, разбира се.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
Бабината им трънкина... Та нали Steam Deck е с Linux, от Valve не ядат доматите с колците. Много отдавна заявиха, че Linux е по-добрата игрова платформа.
Тях това не ги интересува, защото в момента, в който се докопат до Дек-а, му инсталират Лайно 10 или 11. :lol:
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ
Регистриран: съб сеп 10, 2022 21:59

Мнение от blankcat »

blankcat написа:
съб май 10, 2025 10:45
Fernando Sucre написа:
пет май 09, 2025 13:46
blankcat написа:
чет май 08, 2025 15:34
Бобър ден.
Извинете за спама, обаче позлването на ключовите думи "възстановяване restore usb ntfs" в търсачката не върнаха никакви резултати.
В Дядо Жоро помагат, но ако някой ме насочи към местна тема, няма да откажа.

Един м.2 хард в кутия си загуби ntfs граматиката (не помня защо е ntfs, трябваше да е exFAT, но бързата кучка слепи ги ражда). Взех още един за да го възстановя върху него, преди да експериментирам с други инструменти, но искам да съм сигурен какво е актуално, тъй като не ми се е случвало от 10-15 години и съм забравил повечето неща.
Ако трябва да отварям нова тема?
Здравей. Няма добри инструменти за възстановяване от NTFS под Linux. По-добре опитай Windows-ките опции.
То, като цяло, няма добри инструменти за възстановяване и нещата много-много зависят от начина по който е повредена файловата система. Едно време имах положителен опит с „Active File Recovery“, но не съм сигурен дали още е добра и дали е най-качествената опция в момента.

ExFAT има само една таблица на файловете. Навярно е много по-лош вариант за големи дискове и дълготрайно пазене на данни. :lol:
Успех!
Тръгнал съм сега по единият път - ако има резултат ще пиша, че клонирането на 1 терабайт отнема време :toothy10:
Хич не ме блазни да слагам Уин само заради инструментите, но като приключа с наличните опции това е последната стъпка. Не го бързам, така че до края на годината ще стане, каквото има да става :lol:
И те така. 5 дена по-късно 1 терабайт успешно възстановен. Процеса беше бавен, вероятно заради усб-усб интерфейса, но пък беше адски лесно. Програмата Disks не я бях чувал, но от там тръгна всичко. Маунтва се 2-терата прясно форматирана, 1-терата само се показва без маунтване и от там се казва да се направи имидж на другия драйв и го оставих да си свърши работата.
Нямало инструменти под Линукс за възстановяване на ntfs. Има, даже идва с Арч-дистрибуцията :headbang:
Нямам идея до колко има роля във всичко това, но ползвам този Линукс благодарение на Мозо, и до сега не ме е предавал, така че вече дължа поне 2-3 :бира:
Отивам да си пусна Опенхаймер, защото филма изкъртва и не ми се теглеше пак (макс скоростта ми е 10Мбит/с, така че в моя случай 22 гигабайта имат значение :) )
If you choose not to decide you still have made a choice.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
вт май 13, 2025 20:50
Mozo написа:
Тях това не ги интересува, защото в момента, в който се докопат до Дек-а, му инсталират Лайно 10 или 11. :lol:
С който работи като бричка. Човек трябва да е адски тъп, за да инсталира Windowsна конзола, оптимизирана за Linux.
blankcat написа:
вт май 13, 2025 21:33
И те така. 5 дена по-късно 1 терабайт успешно възстановен. Процеса беше бавен, вероятно заради усб-усб интерфейса, но пък беше адски лесно. Програмата Disks не я бях чувал, но от там тръгна всичко. Маунтва се 2-терата прясно форматирана, 1-терата само се показва без маунтване и от там се казва да се направи имидж на другия драйв и го оставих да си свърши работата.
Нямало инструменти под Линукс за възстановяване на ntfs. Има, даже идва с Арч-дистрибуцията :headbang:
Нямам идея до колко има роля във всичко това, но ползвам този Линукс благодарение на Мозо, и до сега не ме е предавал, така че вече дължа поне 2-3 :бира:
Отивам да си пусна Опенхаймер, защото филма изкъртва и не ми се теглеше пак (макс скоростта ми е 10Мбит/с, така че в моя случай 22 гигабайта имат значение :) )
Супер, честито :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Валсо написа:
вт май 13, 2025 20:50
.....
Статистиката не те подкрепя. :усмивка1:
Сега, не знам за българчетата, при нас е различно. :lol:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”