Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Re: Линукс лафче

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
пет май 09, 2025 11:18
Я, Disks поправя и NTFS? Полезно инфо :)
Винаги ползвайте опция, която копира файловете на нов диск. Ако ползвате софтуер, който възстановява на място, после нямате възможност да опитате с друг. ;) И най-вече, когато не е изпипан, само ще доомаже каквото е останало. :!:

Понякога трябва да комбинирате и със софтуер за дедупликация, защото ще се генерират множество еднакви файлове.
Прочетено: 534006 пъти
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

wannaBe написа:
чет май 08, 2025 21:16
Не го считам за ерудиран линукс потребител, но пак прави интересни видеа.
.....
Не е толкова фрапиращ недостатък, че не е опитен и авторитетен. А, че често си пада по лъскавото и едно-дневни моди. :lol:
Затова, винаги имам по две наум, когато ми препоръчва нещо и не съм го изпитал.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

wannaBe написа:
пет май 09, 2025 13:03
Сега ще ти кажат че няма смисъл и един чист арч ще ти свърши по добра работа :lol:
Абсолютен факт, какво дава повече SteamOS, че е наготово ли? И затова трябва да чакам десетнадесет години? Няма симсъл :) Плюс това е имютъбъл, а това е огромно No.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Хах, т'ва да направиш NVME на NTFS (или каквато и да е бозаджийска файлова система) е подигравка с NVME технологията... На свръхбърз сторидж му слагаш охлюв файлова система. Тогава по-добре си карай с хард диск, няма да видиш разлика. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Разликите са пренебрежимо малки. NVMe от 4-о поколение например вдига около 3200MB/sec независимо от файловата система. Че е архаична и няма елементарни функции - да. Че е трошлива - да. Ама при днешните технологии скоростта на този динозавър ти е най-малкият проблем.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

Mozo написа:
пет май 09, 2025 15:55
wannaBe написа:
Сега ще ти кажат че няма смисъл и един чист арч ще ти свърши по добра работа :lol:
Абсолютен факт, какво дава повече SteamOS, че е наготово ли? И затова трябва да чакам десетнадесет години? Няма симсъл :) Плюс това е имютъбъл, а това е огромно No.
Ще кажат и ще са прави! :lol:
Е, да, малко по-тествано на въпросната система е И има плюса, че си точно със същата конфигурация, както другите. Но са пренебрежими предимства.
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ
Регистриран: съб сеп 10, 2022 21:59

Мнение от blankcat »

wannaBe написа:
blankcat написа:
пет май 09, 2025 13:00
wannaBe написа:
чет май 08, 2025 21:16
Не го считам за ерудиран линукс потребител, но пак прави интересни видеа.

spoiler:
Изображение
Аз чакам SteamOS. Ако не тая година, догодина :)
Освен ако не ми доскучае прекалено на някоя нощна смяна и дръпна рекавъри имиджа за SteamDeck-a :twisted:
Е, аз съм си на Арч. Колко е чист Мозо ще каже :) ,но на мен си ми върши чудесна работа, особено за 1-та единствена игра, която играя, и която я няма в Стийм O:)
Искам да видя Стийм ОС защото компанията има различен подход от Линукс обществото и ми е интересен техния поглед, особено след като имат няколко години опит с поддръжката на СтиймДек-а.
Ако ще слагам техния ОС ще е на друг дял, че адски ми е писнало от всякакви конфигурации след толкова години на Уин и Лин.
If you choose not to decide you still have made a choice.
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ
Регистриран: съб сеп 10, 2022 21:59

Мнение от blankcat »

Fernando Sucre написа:
пет май 09, 2025 13:46
blankcat написа:
чет май 08, 2025 15:34
Бобър ден.
Извинете за спама, обаче позлването на ключовите думи "възстановяване restore usb ntfs" в търсачката не върнаха никакви резултати.
В Дядо Жоро помагат, но ако някой ме насочи към местна тема, няма да откажа.

Един м.2 хард в кутия си загуби ntfs граматиката (не помня защо е ntfs, трябваше да е exFAT, но бързата кучка слепи ги ражда). Взех още един за да го възстановя върху него, преди да експериментирам с други инструменти, но искам да съм сигурен какво е актуално, тъй като не ми се е случвало от 10-15 години и съм забравил повечето неща.
Ако трябва да отварям нова тема?
Здравей. Няма добри инструменти за възстановяване от NTFS под Linux. По-добре опитай Windows-ките опции.
То, като цяло, няма добри инструменти за възстановяване и нещата много-много зависят от начина по който е повредена файловата система. Едно време имах положителен опит с „Active File Recovery“, но не съм сигурен дали още е добра и дали е най-качествената опция в момента.

ExFAT има само една таблица на файловете. Навярно е много по-лош вариант за големи дискове и дълготрайно пазене на данни. :lol:
Успех!
Тръгнал съм сега по единият път - ако има резултат ще пиша, че клонирането на 1 терабайт отнема време :toothy10:
Хич не ме блазни да слагам Уин само заради инструментите, но като приключа с наличните опции това е последната стъпка. Не го бързам, така че до края на годината ще стане, каквото има да става :lol:
Последна промяна от blankcat на съб май 10, 2025 10:50, променено общо 1 път.
If you choose not to decide you still have made a choice.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Mozo написа:
пет май 09, 2025 17:24
Разликите са пренебрежимо малки. NVMe от 4-о поколение например вдига около 3200MB/sec независимо от файловата система. Че е архаична и няма елементарни функции - да. Че е трошлива - да. Ама при днешните технологии скоростта на този динозавър ти е най-малкият проблем.
В работата сме само с NVME-та, компът е сглобен миналата година, така че не знам кое поколение е NVME-то. Понеже камерите си пишат по C:, а бекъпът със записите редовно се копира на D: (който бекъп за 24 чàса обикновено е от рода на 6-7 ГБ) и се налага да го копираш ръчно; двете NVME-та са НТФС, работи единствено софтуерът за камерите, записът на това, което те виждат е пренебрежимо малък, за да претовари NVME-то (достигало е максимум 24 МБ/сек. писане); при копирането от C: на D: не съм го видял нито веднъж да мине 160 МБ/сек., през повечето време върви с 25-40 МБ/сек.! Мноооооого далеч от хилядите мегабайти в секунда, които очакваш от NVME.

Казаха, че щели да прехвърлят камерите да записват някъде директно по мрежата, не по компа, на който ги гледаш, но да видим дали ще го направят. Че това копиране всеки ден почва да става досадно.

Докато я познай под коя файлова система (и с rsync) се постигат тези хиляди мегабайти в секунда... :lol: :evil4: :evil4:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

blankcat написа:
съб май 10, 2025 10:42
Е, аз съм си на Арч. Колко е чист Мозо ще каже :) ,но на мен си ми върши чудесна работа, особено за 1-та единствена игра, която играя, и която я няма в Стийм O:)
Искам да видя Стийм ОС защото компанията има различен подход от Линукс обществото и ми е интересен техния поглед, особено след като имат няколко години опит с поддръжката на СтиймДек-а.
Ако ще слагам техния ОС ще е на друг дял, че адски ми е писнало от всякакви конфигурации след толкова години на Уин и Лин.
Ако искаш да видиш как ще е, просто инстабираш Bazzite.
Валсо написа:
съб май 10, 2025 10:49
В работата сме само с NVME-та, компът е сглобен миналата година, така че не знам кое поколение е NVME-то. Понеже камерите си пишат по C:, а бекъпът със записите редовно се копира на D: (който бекъп за 24 чàса обикновено е от рода на 6-7 ГБ) и се налага да го копираш ръчно; двете NVME-та са НТФС, работи единствено софтуерът за камерите, записът на това, което те виждат е пренебрежимо малък, за да претовари NVME-то (достигало е максимум 24 МБ/сек. писане); при копирането от C: на D: не съм го видял нито веднъж да мине 160 МБ/сек., през повечето време върви с 25-40 МБ/сек.! Мноооооого далеч от хилядите мегабайти в секунда, които очакваш от NVME.

Казаха, че щели да прехвърлят камерите да записват някъде директно по мрежата, не по компа, на който ги гледаш, но да видим дали ще го направят. Че това копиране всеки ден почва да става досадно.

Докато я познай под коя файлова система (и с rsync) се постигат тези хиляди мегабайти в секунда... :lol: :evil4: :evil4:
Файловата система не може да окаже такова влияние. Разликата би била минимална. Иначе може хардовете просто да са SSD с NVMe интерфейс. Имам едно такова тук, едвам крета, ама навремето го свалих от един развален лаптоп и го използвам за си играя игрите на него. Още не е умряло, а никоя програма не вижда нищо друго за него, освен че е Liteon. Изписани са хиляди терабайти по него и не ще да мре :lol: :lol: :lol: Но си вдига 500MB/sec в най-добиря случай и това е. Все пак е SSD.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
съб май 10, 2025 12:26
Ако това е чакания "шамар" - ммммммм......... бъдещето е много сиво. И зло. И неприятно.
Никой не е казал, че е единственият. :lol: Но ще запали интереса към по-качествен софтуер и GUI фреймуърци.

Както е в момента, дистрибуциите трябва да чакат с петилетки за да направят свястно издание. Видя ли как завъртяха нещата последната година? Уж обещаваха много хубави неща, а накрая, пак стана както винаги!
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

blankcat написа:
съб май 10, 2025 10:45
.....
Тръгнал съм сега по единият път - ако има резултат ще пиша, че клонирането на 1 терабайт отнема време :toothy10:
Хич не ме блазни да слагам Уин само заради инструментите, но като приключа с наличните опции това е последната стъпка. Не го бързам, така че до края на годината ще стане, каквото има да става :lol:
Е, винаги е както предпочиташ. Аз не бих го бавил много - ако е SSD/NVME има риск след година да не можеш да извадиш нищо. :lol:

Може да опиташ с Windows Live - малко зависи от програмата с която възстановяваш, но като цяло би трябвало да се получи. Виж в съседната тема - казва се „Windows Portable by Sergei Strelec“. Принципно, програмата която бях ползвал, „Active File Recovery“ има опцията да извлича определени директории и можеш да селектираш на порции. Сега погледнах, че струва 100лв, толкова принципно не бих дал. Ако се окаже че е има някакви филми на които много държиш, може да успееш да видиш кои са и да дръпнеш на ново същите версии. Това също много помага.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

blankcat написа:
съб май 10, 2025 10:42
.....
Подхода им е да „сипят“ всичко наведнъж. Не е ужасно лошо, но съм 90% убеден, че няма да ти допадне. Това е по-скоро за телевизори, телефони и прочие дреболии, където искаш да се застраховаш от евентуални грешки по пакетите и инсталаторите. Но не е добре за домашен компютър и даже за игрова станция не е добре, въпреки че SONY правят същото. :усмивка1:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
съб май 10, 2025 13:03
бат-начо написа:
съб май 10, 2025 12:26
Ако това е чакания "шамар" - ммммммм......... бъдещето е много сиво. И зло. И неприятно.
Никой не е казал, че е единственият. :lol: Но ще запали интереса към по-качествен софтуер и GUI фреймуърци.

Както е в момента, дистрибуциите трябва да чакат с петилетки за да направят свястно издание. Видя ли как завъртяха нещата последната година? Уж обещаваха много хубави неща, а накрая, пак стана както винаги!

Ми то излиза, че ако е на Ръст (за езика става дума), каквото и да се направи - ще е мега-супер-дупер сигурно. Ха, ама дали. И другото - то хубаво сигурно, ама дървено, и без възможности, и правят нещата бавно (това - по Космодиска). Хубавото Е - когато го финализират ще има големи анонси, много ще го пробват, ще се отвратят и ще го отсвирят завинаги.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
съб май 10, 2025 13:22
.....
Ми то излиза, че ако е на Ръст (за езика става дума), каквото и да се направи - ще е мега-супер-дупер сигурно. Ха, ама дали. И другото - то хубаво сигурно, ама дървено, и без възможности, и правят нещата бавно (това - по Космодиска). Хубавото Е - когато го финализират ще има големи анонси, много ще го пробват, ще се отвратят и ще го отсвирят завинаги.
Даже си е много добре, мога да ти кажа. Който е свикнал на GNOME, би трябвало много да му хареса.

Относно сроковете, не забравяй, преплитат се ужасно много неща. Имаме чисто нов фреймуърк - не е правено сигурно от 20 години. Имаме различен език с различни концепции. Обектно-ориентираното програмиране пасва много добре с графичните фреймуерци, тази концепция е правена много пъти и изпитана във времето. Rust обаче не предполага обектно програмиране, а по-скоро функционално, подобно на Haskell. И това трябва да се провери и развие.

Относно „безопасното“ и без бъгове програмиране, да в известна степен, обаче те работят с отворена среда, която не спазва такива принципи и не прилича на ръст-овската. Значи ще има много „опасно“ програмиране и бъгове, особено в началото.

Със сигурност има и други тесли и подводни камъни. Обаче, имам много силно усещане, че ще могат да издават стабилни версии, без драми и то достатъчно често. Така че ще видим. :lol:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”