Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Принудителна инсталация на Стийм извън руут дяла - ето как

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Принудителна инсталация на Стийм извън руут дяла - ето как

Мнение от Валсо »

Понеже открих, че с моя първи метод лончърите, които стийм създава на десктопа, не работят (защото това реално беше Steam RIP, а не Steam Install), намерих по-лесен начин за принудително преместване, с който лончърите ще работят.

1. Деинсталирате наличния Стийм и се уверявате, че всичко що е Steam в ~/.local/share ~/.config и т.н. други места е премахнато.
2. Инсталирате наново Steam пакета (в арч е multilib/steam), като го оставяте да си се инсталира в руут, но НЕ ГО стартирате. Отивате в /usr/lib/steam, отваряте с текстов редактор (и судо) скрипта bin_steam.sh, редактирате 7-те места, където се споменава Steam и ги правите с вашата локация. Примерно, аз искам Стийм да е в /B/STEAM, а конфигът му да е в /B/STEAM/config. По подобен начин си правите и вие вашите локации.
3. Стартирате Стийм от иконата в менюто (ако не сте си я добавили на десктопа) без да пипате нищо по нея и изчаквате Стийм да напълни новата локация с всичките му файлове.

От този момент нататък ще имате напълно функциониращ и по нищо неразличаващ се Стийм от този, който съвсем наскоро деинсталирахте.

П.С. За всеки случай си направете бекъп на редактирания скрипт bin_steam.sh и готово!
Последна промяна от Валсо на пет май 09, 2025 14:10, променено общо 2 пъти.
Прочетено: 609 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Принудителна инсталация на Стийм извън руут дяла - ето как

Мнение от Mozo »

На мен не ми пука за няколко мегабайта в повече, а протоните и игрите така или иначе си има официална опция да се инсталират на друг дял, та малко ми се вижда безсмислена тази операция :-k

Изображение

Това са дяловете, които ми трябват и съм добавил само тях, иначе може всяка една директория или дял.
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Mozo написа:
чет май 08, 2025 10:58
На мен не ми пука за няколко мегабайта в повече, а протоните и игрите така или иначе си има официална опция да се инсталират на друг дял, та малко ми се вижда безсмислена тази операция :-k
.....
Не е безсмислена. И аз „ужким“ всичко съм изнесъл, обаче заема 7GB. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Да, сега и аз погледнах, моята е 6.6. Но пак не ми пука, защото просто не е включен в имиджа. Инсталирам си го след това и готово. Работа за две минути.
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Fernando Sucre написа:
чет май 08, 2025 11:06
Не е безсмислена. И аз „ужким“ всичко съм изнесъл, обаче заема 7GB. :lol:
Ти си добре, значи! Преди да изнеса Стийм изцяло извън руута, заемаше 22 ГБ - нищо, че и игрите, и протоните бяха на друг дял. :roll:
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

Редактирах първия пост с много по-лесен и по-бърз начин за принудителна смяна.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Валсо написа:
пет май 09, 2025 11:43
Редактирах първия пост с много по-лесен и по-бърз начин за принудителна смяна.
Сега е много по-добре.
Потребителски аватар
cprog
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 19, 2015 08:19

Мнение от cprog »

Мисля, че може да се промени изначално къде се инсталира пакета, като се редактира PKGBUILD файла .

@Валсо , ако искаш може да го тестваш

Не съм сигурен, че промяната е перманентна, най вероятно ще трябва да го редактираш всеки път.
CPU~Dual core AMD Athlon 64 X2 5200+ (-MCP-) speed~2700 MHz (max) Kernel~4.15.0-33-generic x86_64 Up~1 day Mem~4869.6/7976.7MB HDD~2400.5GB(45.8% used) Procs~313 Client~Shell inxi~2.3.56
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Контакти:

Мнение от Валсо »

cprog написа:
пет май 09, 2025 16:03
Мисля, че може да се промени изначално къде се инсталира пакета, като се редактира PKGBUILD файла .

@Валсо , ако искаш може да го тестваш

Не съм сигурен, че промяната е перманентна, най вероятно ще трябва да го редактираш всеки път.
Не може както го мислиш, защото при всяко стартиране Стийм проверява локациите във въпросния скрипт bin_steam.sh. Именно затова и стартира толкова бавно - проверката отнема време. И ако единия път си задал едно, а скриптът съдържа друго, скриптът override-ва твоите настройки и Стийм пак отива там, където той си знае.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”