Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:

Като си нямат where is, така ще е :mrgreen:
Прочетено: 533990 пъти
Изображение
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ
Регистриран: съб сеп 10, 2022 21:59

Мнение от blankcat »

Бобър ден.
Извинете за спама, обаче позлването на ключовите думи "възстановяване restore usb ntfs" в търсачката не върнаха никакви резултати.
В Дядо Жоро помагат, но ако някой ме насочи към местна тема, няма да откажа.

Един м.2 хард в кутия си загуби ntfs граматиката (не помня защо е ntfs, трябваше да е exFAT, но бързата кучка слепи ги ражда). Взех още един за да го възстановя върху него, преди да експериментирам с други инструменти, но искам да съм сигурен какво е актуално, тъй като не ми се е случвало от 10-15 години и съм забравил повечето неща.
Ако трябва да отварям нова тема?
If you choose not to decide you still have made a choice.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Ммм, аз не разбрах какво точно искаш да направиш и каква е задачата? NTFS има нужда от поправка ли?
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

ntfs на външен хард, това го разбрах.
"repair corrupted usb drive + linux" обаче на мен ми работи и в Патока.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

Искам да възстановя целия дял върху новия стик, и после ще го оправям. Не искам да пипам дефектната нтфс, че да не се сбози повече.
После, като направя успешния имидж, може да тествам рекавъри само за спорта, но предпочитам да имам целия дял сигурен, и после да експериментирам.
wannaBe
Начинаещ
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Не го считам за ерудиран линукс потребител, но пак прави интересни видеа.

spoiler:
Изображение
wannaBe
Начинаещ

Мнение от wannaBe »

blankcat написа:
чет май 08, 2025 19:21
Искам да възстановя целия дял върху новия стик, и после ще го оправям. Не искам да пипам дефектната нтфс, че да не се сбози повече.
После, като направя успешния имидж, може да тествам рекавъри само за спорта, но предпочитам да имам целия дял сигурен, и после да експериментирам.
TestDisk е опция като програма но нямам голям опит, другите да кажат :salute:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

blankcat написа:
чет май 08, 2025 19:21
Най-простия начин (обикновено го има инструмента - Дискове/Disks/gnome-disk-utility).
Изображение

Възстановяването е на следващия ред.
Трябва ти място, дето да се съхрани образа/бекъпа (доста по-голямо от това, дето ще става на имидж) и после да го метнеш на другия.
А снимката е примерна - с работещ/използващ се диск няма как да стане работата. Диска не трябва да е монтиран.
И ще стане много, много, много бавно, щото е външен диск (колкото и да е бърз трансфера).
Има и по-специализирани (да се чете "елитни") инструменти, q4rescue e живо дистро което има доста инструменти.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

В интерес на истината не съм правил копие на повредена файлова система, доста интересен казус :) Може да се ползва всеки един инструмент за клониране, които са доста като Clonezilla, FoxClone и пр.
Изображение
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

10x, отивам да дълбая.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Аз съм поправял файлова система (счупен супер блок) с gpart, ама не помня как. И нямаше време тогава, трябваше да стане за минути. :toothy10: По закона на Мърфи - всичките ми заигравки, водещи до някакво счупване, се случваха когато компа няма да се ползва от мен, и около 30 минути преди да предам щафетата. Не съм бил толкова захитрял тогава да имам бекъп. А щяха да се пращат снимки/клипове от компа и ги нямах другаде.
Иначе имам един 4 Тб ntfs (щях да я сменям на exfat, ама като почне да се използва и така си остава), на който на третото или четвъртото пускане му поправях файловата система с Дисковете. Дето един приятел вика "за какво ти е толкова голям - като замине, ще заминат много неща, по-добре няколко по-малки".
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Я, Disks поправя и NTFS? Полезно инфо :)
Изображение
Потребителски аватар
blankcat
Начинаещ

Мнение от blankcat »

wannaBe написа:
чет май 08, 2025 21:16

spoiler:
Изображение
Аз чакам SteamOS. Ако не тая година, догодина :)
Освен ако не ми доскучае прекалено на някоя нощна смяна и дръпна рекавъри имиджа за SteamDeck-a :twisted:
wannaBe
Начинаещ

Мнение от wannaBe »

blankcat написа:
пет май 09, 2025 13:00
wannaBe написа:
чет май 08, 2025 21:16

spoiler:
Изображение
Аз чакам SteamOS. Ако не тая година, догодина :)
Освен ако не ми доскучае прекалено на някоя нощна смяна и дръпна рекавъри имиджа за SteamDeck-a :twisted:
Сега ще ти кажат че няма смисъл и един чист арч ще ти свърши по добра работа :lol:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

blankcat написа:
чет май 08, 2025 15:34
Бобър ден.
Извинете за спама, обаче позлването на ключовите думи "възстановяване restore usb ntfs" в търсачката не върнаха никакви резултати.
В Дядо Жоро помагат, но ако някой ме насочи към местна тема, няма да откажа.

Един м.2 хард в кутия си загуби ntfs граматиката (не помня защо е ntfs, трябваше да е exFAT, но бързата кучка слепи ги ражда). Взех още един за да го възстановя върху него, преди да експериментирам с други инструменти, но искам да съм сигурен какво е актуално, тъй като не ми се е случвало от 10-15 години и съм забравил повечето неща.
Ако трябва да отварям нова тема?
Здравей. Няма добри инструменти за възстановяване от NTFS под Linux. По-добре опитай Windows-ките опции.
То, като цяло, няма добри инструменти за възстановяване и нещата много-много зависят от начина по който е повредена файловата система. Едно време имах положителен опит с „Active File Recovery“, но не съм сигурен дали още е добра и дали е най-качествената опция в момента.

ExFAT има само една таблица на файловете. Навярно е много по-лош вариант за големи дискове и дълготрайно пазене на данни. :lol:
Успех!
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”