Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Ама ги говориш глупости, ама толкова големи, че чак се чудя откъде ти ги ражда главата. За старите неща драйвърите вероятно са по-добри, но не е много сигурно. Дори и да е така, това е поради факта, че повечето производители не изкарват драйвъри за Linux и някои са постигнати с обратно инженерство, а това отнема страшно много време, адски трудно е и граничи с невъзможното. Тоест е много повече от нормално за нещо отпреди 5 години драйвърът да е по-добър, защото за новото обратното инженерство тепърва започва. А даваш ли си сметка колко е трудно да имат всеки един хардуер и да правят драйвър за него? Да си чел как хората искат да им се прати нещо, за да започнат? Защо си толкова неблагодарен? Били със стари машини и затова... Брато, не си честен :help:
Прочетено: 531468 пъти
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Конспиративна теория която ми харесва. https://betanews.com/2025/04/09/linux-m ... placement/
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Има логика, ще видим :)
Изображение
Потребителски аватар
Shaker
Доктор
Доктор
Регистриран: нед дек 06, 2009 20:18

Мнение от Shaker »

Преди малко започнах поразгледах един нов браузър на хоризонта - Zen Browser. Той е базиран на Firefox. Много ми харесва външния вид и го направих да изглежда като това прозрачно чудо по-долу:

Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

Shaker написа:
вт апр 22, 2025 09:03
Преди малко започнах поразгледах един нов браузър на хоризонта - Zen Browser. Той е базиран на Firefox. Много ми харесва външния вид и го направих да изглежда като това прозрачно чудо по-долу:
.....
Един познат компютърджия много го харесва. На мен не ми допада особено, точно заради интерфейса. Странен ми се вижда и се съмнявам, че е по-практичен от обикновения.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Не помня в кое от "напомпаните" дистра беше подразбиращ.
И аз нещо не му харесах, не помня кое.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

https://news.itsfoss.com/onepackage-announcement/
spoiler:
и гледайте дата, май съм го срещал като "новина", т.е. може да е интерпретирано
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Айде сега, било mess, аман от ревльовци - всичко си е ясно и подредено :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
вт апр 22, 2025 23:04
https://news.itsfoss.com/onepackage-announcement/
spoiler:
и гледайте дата, май съм го срещал като "новина", т.е. може да е интерпретирано
Ако имаш предвид, че е 1 Април...
Пък аз чета и се ядосвам. :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

бат-начо написа:
пон апр 21, 2025 21:12
Конспиративна теория която ми харесва. https://betanews.com/2025/04/09/linux-m ... placement/
Докато могат да правят заместващи пакети на тия, дето в Убунту са снап, ще си кютат с тая база. "Губят" обаче ubuntu-kernel-accessories и cloid-init, засега, имаше и още. Първия е по-притеснителния - да компилираш сам ядро и да го поддържаш ми е мааалко съмнително, а работата върви на там.
Селски, Начо Селски.
wannaBe
Регистриран
Регистриран: пон фев 24, 2025 11:34

Мнение от wannaBe »

Бил съм прав под масата по това време но Минт като цяло не е ли дистрибуция за техния Десктоп. Тоест те са едни и същи разработчици със Синнемон и просто си пускат Синемон с основа Убунту/Дебиан от скоро.
Ако съм разбрал правилно за мен е по добре да се концентрират да си правят Синемон (Мате май пак се потдържа от Минт екипа?) и да не да бъркат по основата много че е страшна занимавка имхо
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Cinnamon е разработка на екипа на Mint, да.
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Споменатите 2 пакета, ubuntu-kernel-accessories и cloid-init, си трябват за новия начин на инсталиране (от 24.04 нагоре). Засега са препоръчителни пакети и аз ги махам след инсталиране (някои от зависимости им ги инсталирам после, щото са ги "вързали за облака"). Имам едни подозрения - че може и да трябват за надграждането. Затова и го чакам, ама не са го "пуснали" още.

Да не повярваш - направиха номера на Ментата за ЛМДЕ - наляха в Xubuntu-22.04.6 почти всичкото 24.04 (засега е без ubuntu-kernel-accessories, но "облака" дойде).
Ще има "ревове" със сигурност - това не беше минорно обновяване, беше си доста "хард".
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

wannaBe написа:
пет апр 25, 2025 13:13
Бил съм прав под масата по това време но Минт като цяло не е ли дистрибуция за техния Десктоп. Тоест те са едни и същи разработчици със Синнемон и просто си пускат Синемон с основа Убунту/Дебиан от скоро.
Ако съм разбрал правилно за мен е по добре да се концентрират да си правят Синемон (Мате май пак се потдържа от Минт екипа?) и да не да бъркат по основата много че е страшна занимавка имхо
Това е идеята - да пипат базата възможно най-малко. Но не е напълно възможно, защото GNOME им правят сечено. GNOME управляват GTK тулкита, който е най-важната част от Cinnamon и Mate. Така, че ако пипнат малко GTK-то, вече не могат да ползват чист Debian или Ubuntu. Това налага създаването на Mint като отделно дистро. Но няма да е така за дълго - в един момент модификации няма да са необходими.

бат-начо написа:
пет апр 25, 2025 12:27
.....
Докато могат да правят заместващи пакети на тия, дето в Убунту са снап, ще си кютат с тая база. "Губят" обаче ubuntu-kernel-accessories и cloid-init, засега, имаше и още. Първия е по-притеснителния - да компилираш сам ядро и да го поддържаш ми е мааалко съмнително, а работата върви на там.
Само гледай, как ще минат на Debian. :lol:
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

бат-начо написа:
пет апр 25, 2025 18:41
Да не повярваш - направиха номера на Ментата за ЛМДЕ - наляха в Xubuntu-22.04.6 почти всичкото 24.04 (засега е без ubuntu-kernel-accessories, но "облака" дойде).
Ще има "ревове" със сигурност - това не беше минорно обновяване, беше си доста "хард".
Лудост! Опитах да надградя от 22.04 на 24.04. Но точно тогава имаше други обновявания за 22.04 и плюеше грешки. Спрях го, инсталирах няколкото новопоявили се пакета. И после с update и full-upgrade... се оказах на 24.04. Е, няма как да не е хард-надграждане това :toothy10: . А дали има 22.04.6 - кой да ти знае...

П.П. Няколкодневното последователно ходене по бюрокрация убива мозъчни клетки!
;) Я да му седна на салатка и прилежащото, и да възстановя хормоналния баланс и подредя чакрите.
Селски, Начо Селски.
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”