Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Конвертиране

Хоби, интереси, съвети
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Конвертиране

Мнение от Mouse »

Може ли някой с математически възможности да ми сметне 1,5 мл на колко мг е равно.
Питах Гугълчо, но нищо не разбрах от отговора.
Прочетено: 351 пъти
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Конвертиране

Мнение от Mozo »

Въпросът е неуместен, едното е мярна единица за количество, а другата за тегло. Това означава, че равно количество вещество може да има различна маса. Течностите и веществата имат различна плътност. Като пример може да се даде олиото и водата. Всички сме виждали как мазнината изплува над водата, съответно е по-лека, а оттам можем да си направим извода, че при еднакво количество вода и олио, масата ва водата ще е по-висока.
Изображение
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Както е казал Мозо, въпрос на плътност. По правилно обяснено 1500 мл камъни са 2200 мг примерно, докато в същия момент 1500 мл слама са 300 мг.
Водата се приема 1 към 1 обем към тегло, т.е 15 мл вода са около 15 мг.
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Също мога да добавя, че ако говорим за газ, е безтегловно. Например 20-30мг пръдня не тежат въобще, само лютят на очите.
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
Mouse
VIP
VIP
Регистриран: вт дек 29, 2009 17:10
Контакти:

Мнение от Mouse »

Mozo написа:
пет апр 11, 2025 01:45
Въпросът е неуместен, едното е мярна единица за количество, а другата за тегло. Това означава, че равно количество вещество може да има различна маса. Течностите и веществата имат различна плътност. Като пример може да се даде олиото и водата. Всички сме виждали как мазнината изплува над водата, съответно е по-лека, а оттам можем да си направим извода, че при еднакво количество вода и олио, масата ва водата ще е по-висока.
Прав си. Знам го, но се опитах да намеря някакво равенство. Става дума за едно лекарство, в което дозата е в мл., но на мен ми го пратиха на хапчета от по 100 мг. И се опитах да намеря някакво правилно съотношение, което си е малко бля-бля.
Благодаря за отговорите PDT_Love_18 PDT_Love_18
Плъхолюбител
Изображение
Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

При лекарствата е друго, аз не го знам точно, но в общи линии там 100 мг не е теглото на хапчето, а концентрацията на активно вещество в едно хапче, т.е едно хапче тежи 5 мг, но в него има 3 милиграма активно вещество, 1 милиграм някакъв разтворител и 1 мг нещо друго.
Аз онзи ден се сетих, че за хапче питаш и мислех да го обясня това, ама съм пропуснал
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Mouse написа:
пет апр 11, 2025 12:05
което си е малко бля-бля.
Не малко, ами много. Трябва си фармацевт за тази работа.
Изображение
Потребителски аватар
xUbuntu
Начинаещ
Регистриран: нед мар 19, 2023 15:18

Мнение от xUbuntu »

Изобщо не е бля-бля. След като лекарството се произвежда и в течна форма, и като таблетки, това значи, че активната субстанция е твърдо вещество. А течната форма е разтвор на въпросното вещество. В опаковката на всеки разтвор е посочена неговата концентрация, обикновено в мг/мл. Намираш я, например в листовката на течната форма (трябва да е указана и в рецептата), умножаваш по 1.5 и получаваш дозата в милиграми. След което поглеждаш листовката на хапчето, където задължително пише 1 таблетка колко мг активна субстанция съдържа и това е.
Без Фашистбук от 27 Декември 1968 г. :mrgreen:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Как пък точно по 1.5? Всяко вещество има различна плътност и без да знаеш плътността, няма как да смяташ в милиграми.
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Свободно време”