Прав си Мозо Не съм го казала, че си ми длъжен. Просто по навик, че за всичко с лаптопа си ти, та не ми се сърди - много те моля
Не знаех, че не е специфично и ОС няма значение. Ще намеря някой да помогне, но не е зор.
Много, много се извинявам ако е прозвучало грубо и нетактично, прости ми
Прочетено: 13623 пъти
Плъхолюбител Колкото повече опознавам хората,
толкова повече обиквам животните!
Да, не зависи от операционната система, това е все едно да си направиш акаунт във Фейсбук, няма значение откъде го правиш. И ти извинявай, ама си нямаш на идея колко такива ми висят на гърба, всеки дърпа и пищи, неговият проблем е най-важен и днес точно на пет стана тъках и си викам, мама му стара, цял свят ли на мен разчита, да не съм пък само аз балама
Да, не зависи от операционната система, това е все едно да си направиш акаунт във Фейсбук, няма значение откъде го правиш. И ти извинявай, ама си нямаш на идея колко такива ми висят на гърба, всеки дърпа и пищи, неговият проблем е най-важен и днес точно на пет стана тъках и си викам, мама му стара, цял свят ли на мен разчита, да не съм пък само аз балама
Та така
Не Мозо, не си балама. Просто си най-добрият в професията си и си един от малкото останали добри и съпричастни хора Добре че още се намират такива, а съм най-щастлива че ти и още няколко са тук във форума
Имам вече Zoom
Съседът, линуксанчето, дойде и направи магията, която нямаше нищо общо с това, което аз правих. Влезе там, дето и Мозо си пише праграмните бля-бля, онова черното дето пише maus в началото и края. Написа нещо скоростно и след 2 мин - ей го ти - има го. Дори направи връзка с неговия от телефона, обясни ми как да го ползвам (вече почти съм го забравила) и след 5 минути си тръгна с благодарностите ми. Дори един сок не пожела, че бързал за нещо си. Само трябвало да кликна на линк, който ми изпращат и той автоматично се отварял
Това което той, повечето от вас и @Mozo правите си е направо тайнствено шаманство според мен
Е, той просто го е инсталирал от друг източник, но независимо откъде е инсталиран, се активира по един и същ начин. Ти вече го имаше, просто е трябвало да ти направи акаунт вместо да го инсталира наново
Просто е флатпак, малко по-голямо е и сигурно му е трябвало повече време да го дръпне или инсталира. Не знам, не съм бил там, за да видя, но не е нещо важно
Би трябвало да можеш от десктопа да създадеш връзка към файл/папка (с десния бутон).
Иначе "дървения метод" е да отвориш текстовия редактор и там да поставиш (това е пример!)
[Desktop Entry]
Type=Link
#така ще се визуализира името на прекия път до папката на десктопа
Name=Име на папката
#икона или път до икона - така ще изглежда на десктопа
Icon=system-file-manager
#абсолютния път до папката или файла
URL=/home/mouse/папка/п а пка/ф ай л
и да го запазиш на десктопа като, примерно, проба.desktop (разширението "desktop" е важното в случая, ха - и съдържанието... ама подробности).
spoiler:
Хъм, май няма такава опция на десния бутон. А това е за градинката на Мозо - а в XFCE има.
Последна промяна от бат-начо на вт май 20, 2025 13:38, променено общо 1 път.
Хъм, май няма такава опция на десния бутон. А това е за градинката на Мозо - а в XFCE има.
Коя опция? За създаване на стартер си има. За създаване на линк няма по подразбиране, но се изкарва, така са решили тези от Linux Mint, защото опцията я има още веднъж в самия Nemo от Edit менюто или директно само с Ctrl+M
Благодаря Мозо, направих го ама много сложно бе. Направи нова папка, пък нея да тегля където искам. Сега ако я изтрия в документите, ще остане ли шоркът на екрана?
Едно време имаше директно създаване на шоркът. Няма ли в Линукс такава опция?
Кое му е сложното Просто опцията е скрита по подразбиране и трябваше да я изкараме. Оттук насетне вече ще я има, само десен бутон и цъкаш. И да, можеш да го изтриеш щом го има на двете места. То си е шорткът към въпросната папка. Абсолютно същото е като на Windows само където не ти го праща на десктопа.
Така, както показва заглавието, имам закачка с този изход на лаптопа. Когато кабела е ръчнат, при събуждане на лаптопа, стига до логото на ментата и...