Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Re: Линукс лафче

Мнение от Валсо »

Shaker написа:
съб мар 15, 2025 08:22
Специално си инсталирах ETS2, сложих всичко на Ultra и играта ми върви перфектно гладко на моeто старо видео RTX 2060 (за лаптопи :lol: ). На nvtop всичко се вижда и няма смисъл да повтарям в поста си.
Виж долу на снимката какво е натоварването и колко памет заема при Ultra настройки и Scaling на 400%. Няма никаква засечка и то на Wayland съм я пуснал :headbang:
Изображение
Пак не си прочел. До 3080 Ti включително проблеми с играта, както и с филмите, няма. Проблемите почват от 4ххх-та серия нагоре.
Прочетено: 534043 пъти
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Мнение от Mozo »

Мхм, искаш ли да я пусна, да видиш какви проблеми има :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
съб мар 15, 2025 11:06
Имам една жена в къщи, която напоследък "кълве" на когиталност. И покрай нея съм научил много странни думи, дето били български. И попрочел, между другото, книги които никога не съм мислел, че си струват четенето, ама за обща кулура...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Може би съм я разправял тая история - преди много време, имал съм и Уйн още, се мъча да гледам филм (свален от нета, да) mp4. Не тръгва - всякакви плеъри пробвах - не и не. На Уйн - пей сърце. И почнах да инсталирам де що може... Излезе, че ако имам gpac (тогава) - ми решава проблема. После "намалих" от него до libgpac (сега в Убунту 24.04 e libgpac12t64), ама в Дебиан такова животно няма (и кво - ако попадна на същата ситуация няма да ми тръгне, а). И последно вече "свих" до libmad0 (което не е включено в mint-meta-codecs, щото сега съм с Мента). Ta, за мен (страх лозе пази) това си е задължителен пакет, дето ще го инсталирам винаги (дори да излишен винаги и стига да го има).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Хич не знам тея премеждия с филмите какви са, като им чета тъпотиите на уиндоус зомбитата, инсталирай k-lite, пробвай с Gom, пробвай с BS, пробвай това, пробвай онова, ебаси драмите, отдавна съм ги забравил и продължавам да се чудя как хората все още използват тая тиня :lol: :lol: :lol: Нищо не съм инсталирал на Arch и всичко ми върви, при това само с SMPlayer, него си ползвам от години, а и не е като да не гледам филми - поне по три на седмица:

Изображение
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Тамън се каня да те питам. Добре - казваш, че обновяваш Ментата версия към версия (е, не толкова просто, но накратко казано). Имаш ли на тая Мента и i386 пакети, т.е. тя мултиархитектурна ли е (в смисъл - обновяваш я в едно със wine-то, ако го има, де) или ....?
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Да, всичко накуп. И няма нищо сложно, рядко нещо има проблем. Просто следваш стъпките на mintupgrade и готово. Едно време не беше толкова лесно колкото сега, но пак не съм имал проблеми, а съм обновил адски много дистрибуции - мои, на приятели, на жената, на майка, в работата, стотици са. Че миналия месец дори ъпгрейднах един 19.1 до 22.1 и то на супер архаична машина. Е, отне ми два дни, защото беше и отдалечено, ама кефът е безценен :mrgreen:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Полезно инфо. Благодаря!
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

бат-начо написа:
нед мар 16, 2025 17:47
Може би съм я разправял тая история
Да, обаче кво излиза - то е зависимост на vlc.

Изображение

Сега трябва да се върна назад и да видя било ли е навремето зависимост (за спорта).

П.П. Няма да "спортувам" - ще теоретизирам конспиративно :lol: . Приемам, че съм бил с Мента-9, тя не инсталираше тогава препоръчваните пакети. Ако пакета е бил незадължителен тогава за vlc - хоп, готово.

П.П.2 В по-стари времена е било зависимост на vlc-nox. Ама точно от онова време - не откривам, засега.

П.П.3 Добре, ако толкова го закъсам, ще си добавя dmo-хранилището (заради един пакет - и аз не си вярвам).
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Хъм, оказва се че човекът зад CrunchBang (#!) бил фен на ГНОМ, да не повярваш. И заради това отишъл на Федора.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
вт мар 18, 2025 18:52
Ми то да ти дам още една идея - ако искаш да го отвори системния браузър - използвай "x-www-browser bla-bla" или пък "xdg-open bla-bla" за потребителския (сега смениха xdg-open на само open, ама то май е alias).
В добавка - x-www-browser в Ментата няма да проработи (като инфо).
Онова ми трябваше за много специфичен случай. Пак с дядовци и баби. :lol:
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
ср мар 19, 2025 10:48
Хъм, оказва се че човекът зад CrunchBang (#!) бил фен на ГНОМ, да не повярваш. И заради това отишъл на Федора.
Мога, особено на стария GNOME. В днешно време не бих се изкушил.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

На сегашния бил. Видях в блога му. :toothy10: Търсех нещо старо с vlc за проверка на зависимостите и от там, че на там, че на там...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Племенницата ми е с лепенка на камерата на лаптопа (Уйн 10-ка, май).
И от https://wiki.archlinux.org/title/Webcam ... completely измъдрих за лични цели това (ще се "гърми" като администратор и ще влиза в стартер, и още друго, ама в общи линии)

Код: Избери всички

#! /bin/bash

if [ -f /etc/modprobe.d/nowebcam.conf ]; then
    rm /etc/modprobe.d/nowebcam.conf && modprobe uvcvideo
else
    echo "blacklist uvcvideo" > /etc/modprobe.d/nowebcam.conf &&
    modprobe -r uvcvideo
fi
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член

бат-начо написа:
чет мар 20, 2025 12:53
Племенницата ми е с лепенка на камерата на лаптопа (Уйн 10-ка, май).
..... измъдрих за лични цели това (ще се "гърми" като администратор и ще влиза в стартер, и още друго, ама в общи линии)
.....
Или с лепенка, или с пластмасов затвор, или ще те „профилактират“. :усмивка1:
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”