Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

Ако не знаете как, кликнете тук

Линукс лафче

feed Всичко свързано с Линукс. Новини, проблеми, въпроси.
Десктоп Линукс дистибуции, сървърни Линукс дистрибуции, Линукс дистрибуции с общо предназначение, Linux Mint, Ubuntu, Arch Linux, Mandriva, PCLinuxOS, openSUSE, Fedora, Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Suse Linux Enterprise Server, Debian, Cross Linux from Scratch, Slackware, Gentoo. Графични среди, новини, игри, драйвъри, въпроси, десктоп, сървър, браузъри, помощ.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18

Re: Линукс лафче

Мнение от Mozo »

Валсо написа:
нед мар 02, 2025 05:52
На теб не ти вярвам, ти си много пристрàстен, затова се допитах до един сайт, с който се консултирам от години, когато тръгна да избирам видеокарта. Прав си, че ми е стара информацията за ватовете при АМД. RX 5500 е 150 вата: http://www.hwcompare.com/43922/geforce- ... n-rx-5500/ И въпреки това пак е зле - при antialiasing 3060-ката я забива в земята. :mrgreen: Но пак не бих си купил АМД. Най-малкото, че там нямат конвертиране на видео с графичния процесор, имат само с нормалния процесор, което е адски бавно и грозно. Техния HEVC вече го видях няколко пъти що за стока е. :lol:
Ако АМД бяха толкова добри, то нямаше абсолютно всички IPTV провайдери по света и у нас да използват енвидия за стриймване на телевизия в различни качества - именно заради това, което споменах: NVENC.
Пристрастен съм кое? Към AMD ли? Мислиш ли наистина поне понякога преди да напишеш поредната глупост :roll:
Тук не говорим коя карта какво има, а че плямпаш глупости, които можеш да провериш за две секунди, но въпреки това не спираш да плюеш, при това абсолютно неаргументирано, лъжейки. Време е да престанеш с тази си практика, защото въвеждаш в заблуждение потребителите.
Валсо написа:
съб мар 01, 2025 04:06
А ти така и не отговори на този въпрос:
А ако ти дойде някой прохождащ с арч или манджаро и ти каже, че въпреки най-новите кърнел и енвидия драйвър, mkinitcpio -P му плюе грешка 10 и после системата не иска да тръгне след рестарта, какво ще му кажеш, хм? Подозирам, че ще му кажеш "не знам" и ще го оставиш сам да се оправя. Щот' то има още пакети към енвидия драйвъра, които по незнайни причини не са обявени никъде като зависимости, а трябва да са - поне специално в Арч трябва да са. И не съм единственият, който смята така, има много юзъри във форума на арч, които също мислят като мен, това много пъти е обсъждано и винаги увисва, защото тези, от които зависят тези неща, си бъркат в носа и не обелват и дума.
Който е търсил и чел, знае как да оправи описания в първото изречение проблем. А който не е - само повтаря заучената фраза "-Syu" и дотам.
Нищо не увисва, оправи си системата. Не обявяват нарочно пакети, за да счупят системата на Валсо :съгласен:
И не го казвам аз, казват го разработчиците на Arch, аз просто се опитах да ти помогна, за което вече тежко съжалявам. Ако на разработчиците на Arch не вярваш, просто не знам...
Валсо написа:
съб мар 01, 2025 04:06
Зададох ти го, защото ти си най-големият разбирач, гуру на гурутата, всички останали сме в грешка и сме некадърни.
А в същото време, когато инсталирах ментата за първи път, нито едно линукс гуру, вкл. и ти, не можахте да кажете защо единия ми 500-гигабайтов хард диск биваше разпознат като "Picture CD" и беше "само за четене".
Твоята заучена фраза може да оправи проблема, но само ако е -Syyu. :roll:

Единственото, за което те признавам, че си гуру на гурутата, е подкарването на която и да е игра, вкл. и най-капризната.
Нямам никакви претенции да съм гуру, тъкмо напротив - за разлика от теб аз знам, че нищо не знам. Относно товя супер странен проблем, това е някакъв мега рядък бъг в Cinnamon и очакваш аз да го знам? Да не съм приятел на Лефебре или да участвам в разработката на това недъгаво нещо?
Прочетено: 534111 пъти
Изображение
Потребителски аватар
Валсо
Дарител
Дарител
Регистриран: нед мар 03, 2019 20:29
Контакти:

Мнение от Валсо »

Бих ти отговорил и на трите, но ще остане за друг път, ако се сетя и ако съм в съзнание. Сега акълът ми е в посока Гергана, която се обади, че е без гащи и каза да отивам при нея по най-бързия начин. :lol:
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Каза човекът, който се кълнеше, че никога няма да тича подир някоя жена :headbang: :headbang: :headbang:
Изображение
Потребителски аватар
Ripeng
Пристрастéн
Пристрастéн
Регистриран: нед яну 08, 2017 09:12

Мнение от Ripeng »

Валсо написа:
нед мар 02, 2025 12:59
Бих ти отговорил и на трите, но ще остане за друг път, ако се сетя и ако съм в съзнание. Сега акълът ми е в посока Гергана, която се обади, че е без гащи и каза да отивам при нея по най-бързия начин. :lol:
А с оная черната какво стана? =P~
Потребителски аватар
Montoya
Модератор
Модератор
Регистриран: съб фев 15, 2014 11:32

Мнение от Montoya »

Пичаги, да видим дали правилно съм разбрал, понеже напоследък забавям с развитието на мозъчните клетки. Щом обнових явно съм се справил, ама да си питам.
Ендевър ОС, тръгнах да обновявам и излизат грешки 404 за огледалата. Почвам да търся из гугъл и стигам до това съобщение
2025-02-17 - Sven-Hendrik Haase

Around two years ago, we've merged the [community] repository into [extra] as part of the git migration. In order to not break user setups, we kept these repositories around in an unused and empty state. We're going to clean up these old repositories on 2025-03-01.

On systems where /etc/pacman.conf still references the old [community] repository, pacman -Sy will return an error on trying to sync repository metadata.

The following deprecated repositories will be removed: [community], [community-testing], [testing], [testing-debug], [staging], [staging-debug].

Please make sure to remove all use of the aforementioned repositories from your /etc/pacman.conf (for which a .pacnew was shipped with pacman>=6.0.2-7)!
Та, влязох в etc папката и до pacman.conf имаше файл pacnew или нещо такова. Неговото съдържание го копирах цялото и замених това на pacman.conf
Системата се обнови, а този pacnew файл изчезна от etc
Та сигурно така е трябвало да направя :mrgreen:
AsusVivoBook17
CPU 11th Gen Intel(R) Core(TM) i3-1115G4 [/color]RAM 16000MB DDR4; VC-Intel UHD Graphics G4
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Става така, става и просто да беше махнал излишното хранилище [community], което се слива с [extra] и става ненужно :)
Изображение
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

izvinqvam se za izpolzvaneto na tezi bukvi ot kompiutar sam i nqmam kirelica. otnostno tozi torent, ne ista da ase istalira. probvah kakvo li ne i ne stava... opravete si go!!!
Представителна извадка на средностатистическия Windows потребител под торент за Linux :lol: :lol: :lol:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор
Регистриран: ср фев 21, 2018 15:17

Мнение от бат-начо »

Интересно, инсталирах мозилския лисик и там няма преводач. Пък уж най-актуално. Да не са се отказали за сметка на други приоритети?
Трябва да проверя профилактично и с about:config и да го забраня.

П.П. Имало го, но не досаждаше/не се появяваше, сякаш го няма. Пък и не съм инсталирал език...
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Fernando Sucre
Почетен член
Почетен член
Регистриран: нед юли 01, 2018 19:56

Мнение от Fernando Sucre »

бат-начо написа:
вт мар 04, 2025 12:01
Интересно, инсталирах мозилския лисик и там няма преводач. Пък уж най-актуално. Да не са се отказали за сметка на други приоритети?
Трябва да проверя профилактично и с about:config и да го забраня.

П.П. Имало го, но не досаждаше/не се появяваше, сякаш го няма. Пък и не съм инсталирал език...
Ти пък! Що да се отказват от нещо толкова дразнещо?
Потребителски аватар
beggginer
Доктор
Доктор
Регистриран: нед апр 13, 2008 18:33

Мнение от beggginer »

Mozo написа:
вт мар 04, 2025 11:38
izvinqvam se za izpolzvaneto na tezi bukvi ot kompiutar sam i nqmam kirelica. otnostno tozi torent, ne ista da ase istalira. probvah kakvo li ne i ne stava... opravete si go!!!
Представителна извадка на средностатистическия Windows потребител под торент за Linux :lol: :lol: :lol:
towa e otkakto 4imi mahna kirilizatora!
Как да си върнем контрола над Windows 10 Home :violent1:
Изображение
Валсо написа:
съб яну 21, 2023 12:28
Знам какво правя.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

:toothy10: :toothy10: :toothy10:
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

Fernando Sucre написа:
вт мар 04, 2025 12:13
Ми видяха от Хрома, той нъл предлагаше да превежда, май направос цялата страница.
И не всеки път чавката да не се предлага превод с искачащ балон сработваше (поне първоначално) и аз "го душа" централно.
А пък има или няма отметка на "видео картина в картина" - все тая (засега) - все го има.
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

бат-начо написа:
вт мар 04, 2025 14:33
Fernando Sucre написа:
вт мар 04, 2025 12:13
Ми видяха от Хрома, той нъл предлагаше да превежда, май направос цялата страница.
И не всеки път чавката да не се предлага превод с искачащ балон сработваше (поне първоначално) и аз "го душа" централно.
А пък има или няма отметка на "видео картина в картина" - все тая (засега) - все го има.
Firefox може същото, но с приставка:
Изображение
Текст, цяла страница, каквото ти кефне.
https://addons.mozilla.org/bg/android/a ... ginas-web/
Изображение
Потребителски аватар
бат-начо
Доктор
Доктор

Мнение от бат-начо »

То нали сега с техния преводач (като изключиш балона) пак има превод. Селектираш изречение и после можеш и цялата страница. Тънкия момент - не требе да мърдаш хич, да не изчезне прозореца.
Откак прецакаха любимата ми добавка за превод (и на бая хора я бях рекламирал, и те я бяха харесали, забравих я вече коя беше) - пълен бойкот и сега ползвам вградения на лисицата (или пък crow-translate понякога).

А нетбучето мисля да го подарявам и требе да е "угризано" да харчи малко. Ха, във focal (последното съществуващо легаси Убунту mini.iso) ядро 5.4 извърши епичен подвиг - направи рестарта без параметър "reboot=efi".
Бях пуснал htop и гледах щастливо как прото направи няколко безуспешни опита да инсталира snapd, преди да се предаде, упорито "животно".
Припомних си кое-как беше в lxde, добре се получи. :headbang:
Селски, Начо Селски.
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit

Мнение от Mozo »

Зле им е вграденото, не мога да го ползвам аз :)
Изображение
Нова тема Отговори

• Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Линукс - инсталация, настройки, проблеми”